Pälkäne sulattaa kotimaanmatkailijan sydämen

Kaupallinen yhteistyö: Visit Pälkäne

Kerroin jo viime kesänä pienestä lomaromanssistani Pälkäneen kanssa. Kaivannon henkeäsalpaavan kauniit järvimaisemat, keltaisena kukkivat rapsipellot ja punaiset tuvat siellä täällä ovat upeinta, mitä Suomen kesässä on.

Tänä kesänä meidät kutsuttiin yhden päivän Pälkänetourneelle tutkimaan mitä kaikkea pikkuruinen kunta voi matkailijalle tarjota. Tartuin tilaisuuteen, sillä Pälkäne on juuri sopivan matkan päässä Tampereelta. Meiltä matka taittuu reilussa puolessa tunnissa, eikä retki helsinkiläisillekään veny liian pitkäksi. Arvostan kovasti sitä, että lasten kanssa autoillessa ei tarvitse viettää koko päivää autossa ja yhdellä reissulla näkee ja kokee erilaisia asioita. Tämä reissu me koottiin niin, että siinä oli jokaiselle jotakin ja sen vuoksi kävimmekin Alfur-tallilla issikkaratsastuksella, Syrjysen strutsitilalla, Rönnvikin viinitilalla ja Pyhän Mikaelin kirkossa eli tuttavallisemmin Pälkäneen Rauniokirkossa.

Alfur-talli

Alfur-talli Pälkäne

Alfur-talli on pieni perheomistuksessa oleva issikkatalli, joka tarjoaa kävijöille sekä pidempiä issikkavaelluksia maastossa että lyhyempiä ratsastustunteja kentällä. Meidän oli tarkoitus vain kokeilla ratsastusta kentällä, mutta lapset osoittautuivatkin luonnonlahjakkuuksiksi ja pääsivät myös pienelle metsätielle ratsastamaan. Alkujännityksen jälkeen kumpikin tykkäsi ratsastamisesta kovasti ja siinä hevosia silitellessä tuli ihan itsellekin pieni ratsastushimo.

Alfur-talli Pälkäne

Alfur-talli Pälkäne

Kuudennella luokalla olimme luokkaretkellä jossain päin Keski-Suomea issikkatilalla ja siltä reissulta on muistona kolme valokuva-albumillista tärähtäneitä valokuvia islanninhevosista. Luokkaretken issikkavaellukset oli ihan huikeita kokemuksia ja kuulemma issikat on myös aikuisille hyviä ratsastushevosia. Käynti on tasaisempaa kuin isoilla hevosilla, eikä ratsastaminen ota aloittelijankaan selän päälle niin paljon kuin isoilla hepoilla. Pelkkä lasten ratsastamisen katseleminen sai muuten hartiat laskemaan ja stressin katoamaan, joten hevosterapia sopii myös meille vähän vanhemmille heppatytöille erinomaisesti.

Strutsitila Syrjynen

Strutsitila Syrjynen Pälkäne

Kymmenisen vuotta sitten Syrjysen perheen isä kyllästyi ajamaan rekkaa ja päätti alkaa maanviljelijäksi. Koska maatila kaipasi eläimiä, alkoi hän miettiä, mikä voisi olla jotakin sellaista, jota muilla ei ole. Syrjynen löysi strutsit Ruotsista ja pian huomasi pyörittävänsä pieneläintilaa, joka kiinnosti yhä useampia matkailijoita. Syntyi strutsitila, jossa pääsee nykyään ihastelemaan strutsien lisäksi myös ylämaankarjaa, villisikoja, kuusipeuroja, kanoja ja pupuja.

Tilan yhteydessä toimii pieni kahvio, jossa voi maistella mm. perheen itse valmistamia strutsinlihapiirakoita tai ylämaankarjapärämätsejä. Strutsit ovat aikuisellekin aika jännittävä kokemus. Ne näyttävät ihan dinosauruksen ja linnun sekoitukselta ja ovat hölmöjä kuin mitkä. Strutsin aivot ovat pienemmät kuin niiden silmät, mutta toisaalta taas ne pystyvät erottamaan sokeripalan kokoisen esineen jopa kolmen kilometrin päästä. Muutama vuosi sitten strutsit pääsivät karkuun ja oli siinä ollut Lahdentietä ajavilla ihmettelemistä, kun yhtäkkiä oli strutsi juossut auton vieressä seitsemääkymppiä pakoon.

Pyhän Mikaelin kirkko eli Pälkäneen Rauniokirkko

Pälkäneen Rauniokirkko

Rauniokirkko rakennettiin alunperin 1495-1505 välisenä aikana vanhalle hautausmalle. Uskonpuhdistuksen aikaan 1500-luvulla kirkosta poistettiin kaikki pyhimysten kuvat ja patsaat ja sinne tuotiin penkit ja saarnastuolit. 1700-luvulla kirkon perustukset alkoivat vajota, eikä sitä monista korjausyrityksistä huolimatta saatu korjattua. Lopulta se hylättiin kokonaan 1800-luvulla, kun Pälkäneen uusi kirkko rakennettiin.  Kirkkoa on restauroitu uudelleen 2000-luvulla ja korjaustöiden lomassa on tehty merkittäviä arkeologisia löytöjä rautakaudelta saakka. Järkyttävimpiä löytöjä ovat olleet mm. pienten, nälkään kuolleiden lasten jäännökset.

Pälkäneen Rauniokirkko

Pälkäneen Rauniokirkko

Pälkäneen Rauniokirkko on muuten yksi Vapriikin, Maakuntamuseon ja Tampereen Kaupungin Adoptoi monumentti -kohde, eli sen voi kuka tahansa adoptoida ja päästä mukaan hoitamaan ja kunnostamaan vanhaa kirkkoa. Tampereen seudulla on muitakin kohteita, kannattaa tsekata hankkeen nettisivut, jos muinaishistoria kiinnostaa!

Rönnvikin viinitila

Rönnvikin viinitila

Tiesittekö, että Suomessa tehdään viiniä myös muusta kuin marjoista? Rönnvikin tilalla viiniä valmistetaan perinteistä puna- ja valkoviinimarjojen lisäksi myös viinirypäleistä, karviaisista, raparperistä ja metsämarjoista. Ja pakko myöntää, että viinit osoittautuivat huomattavasti paremmiksi kuin mitä odotin! Viinitilan ravintolassa pääsee nimittäin maistelemaan viinejä ja ihastuin tilan rose-viiniin ja puolimakeaan nimikkoviiniin siinä määrin, että ostin pullon Rönnvikiä kotiinkin. Se sopi äärimmäisen hyvin yhteen naapurin Heikkilän Juustotilan juustojen kanssa, joita niinikään ostimme viinipuodista mukaan. En voi sille mitään, mutta hauskat tai koskettavat tarinat saavat minut ostopäälle ja viinipuodin myyjä osasi kyllä hommansa. Jokainen työntekijä, joka kehuu työnantajaansa ja siinä sivussa vielä naapurin Annikaakin on kullanarvoinen, eikä sellaista kannata koskaan päästää karkuun!

Rönnvikin viinitila

Rönnvikin viinitila

Rönnvikin viinitila

Rönnvikin viinitilalla olisi aurinkoisena päivänä viettänyt mielellään pidemmänkin hetken, sillä pihapiiristä löytyi lapsille leikkipaikka, sympaattinen pihakeinu ja tottakai puutarhakalusteet omenapuiden varjossa. Ravintolan täytetty juustoleipä oli paras mitä olen pitkiin aikoihin syönyt – sitä kuuluisaa Annikan juustoa, kuivattuja tomaatteja, hyvä majoneesi ja laadukas leipä maistuivat, vaikka tässä vaiheessa vedeltiin jo kolmatta kahvipaussia tämän retken aikana. Ravintolan ylisillä oli myös pieni taidenäyttely ja viinitilan historiaa kivasti esiteltynä eli paikalle kannattaa saapua vaikka ei kotitilan viineistä tai pienpanimo-oluista niin innostuisikaan.

Ja nyt pääsemme tämän kirjoituksen parhaaseen osioon.

Visit Pälkäne otti minuun yhteyttä vain vähän sen jälkeen, kun olin lukenut Inhimillisistä Uutisista artikkelin Köyhälle kesä on kauheaa aikaaSe kolahti, sillä omasta helvetillisestä kesästä on niin vähän aikaa.

Strutsitila Syrjynen

Mieleeni muistuivat hyvin konkreettisesti ne ajat, jolloin vuokrarahat raavittiin kasaan yhdistelemällä luottokortteja ja postiluukun kolahdus kiersi näkymättömän köyden yhä tiukemmin kaulan ympärille. Kesä oli erityisen kamalaa, kun kaikki ympärillä tekivät kesälomamatkoja, kävivät huvipuistossa ja istuivat torilla jäätelöllä. Moni hoki mantraa, jossa kesälomatekeminen on vain omien korvien välissä – monet asiat kun ovat kesäisin ilmaisia. Ja tottahan se on, mutta ihminen, joka ei itse ole koskaan tehnyt perintäfirmojen kanssa maksujärjestelyjä ei voi ymmärtää, miltä köyhyys tuntuu. En koskaan unohda erästä lomareissua Ti-Ti Nallen taloon. Olimme niin onnekkaita, että majoituksesta ei tarvinnut maksaa, mutta kylpylän ravintola nieli viimeisen kaksikymppisen, joka meillä sille kuukaudelle oli. Syömisen jälkeen kaikille muille lapsille ostettiin matkamuistomyymälästä Ti-Ti Nalle -pehmolelut ja muistan lopun ikäni ne lasten loputtoman pettyneet ilmeet, kun meillä ei enää ollut nalleihin rahaa. Ahdisti niin paljon, etten meinannut saada henkeä. Ja ahdistaa edelleen, kun köyhyyden ajatellaan olevan oma vika.

Siksi olen ihan hiton onnellinen siitä, että Visit Pälkäne lähti mukaan, kun ehdotin, että meidän lisäksi matkalle pääsisi joku sellainen perhe, jolla ei muuten siihen ole mahdollisuutta.

Tätä postausta kommentoimalla tai lähettämällä sähköpostia minulle (emmi.nuorgam at gmail.com) voi osallistua kilpailuun, jonka palkintona on yhden yön kesälomamatka Pälkäneelle. Hurmaava Bed&Breakfast -paikka Keltainen Talo tarjoaa majoituksen perheelle ja Aapiskukko huolehtii ruokailuista, jonka lisäksi perhe pääsee vaikkapa näihin samoihin kohteisiin, joissa me reissullamme kävimme. Emme halunneet lyödä ohjelmaa lukkoon, jotta matka olisi varmasti mahdollisimman kiva ja ottaisi perheenjäsenten toiveet parhaalla mahdollisella tavalla huomioon.

Alfur-talli Pälkäne

Kerro vaikka, kenelle haluaisit kesälomamatkan antaa tai mikä on omaa suosikkitekemistäsi. Muista jättää sähköpostiosoitteesi, jotta pystyn ottamaan yhteyttä tarvittaessa! Valitsen voittajan 13.7. eli voit osallistua 12.7. klo 23.59 saakka.

36 comments

 1. Minna H

  Mahtavaa, olisipa ihanaa jos meidän 5-henkinen perhe pääsisi lomailemaan yhdessä Kotihoidontuella kun ei kauheita matkoja toteutella

 2. Tanja A

  Itse kuljen noiden paikkojen ohi usein, osassa käynytkin. Tiedän, että valitset hyvin kenelle tämä kuuluu. Itsellä ei ole nyt ehdotusta.

 3. T&K

  Olisimme niin kiitollinen pieni perhe tälläisestä mahdollisuudesta lomaan. Ei olla päästy minnekään sitten kesän 2015, eikä päästä näillä palkoilla (siivooja+opiskelija) ennen ensi kesää. Lapset tietysti odottavat jotain, mut no, saavat leivän pöytään. Ja se siitä.

 4. Mona-Riikka

  Ehdottomasti mukana arvonnassa! Tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi virkistäisi äitiä ja kolmivuotiasta poikaa

 5. Mimi

  Olisi ihanaa, jos 4-vuotias poikani pääsisi isänsä kanssa yhteiselle lomalle. Poikani usein toivoo yhteisiä matkoja isänsä kanssa, mutta opiskelija-yh-isällä ei ole juurikaan mahdollisuutta näitä matkoja toteuttaa vaikka kuinka haluaisi.

 6. Elli

  Pälkäne on kyllä kaunis, monipuolinen ja perheen lapsillekin sopiva kohde! Varmasti kaikille löytyy jotain kiinnostavaa.

  Oletko muuten kuullut Vanhasta Savotasta Pälkäneen Rautajärvellä? Ehdottomasti kannattaa tutustua, niillä on perinnetapahtuma ensiviikolla!

 7. Petra Lehtisaari

  Hei !
  Tuntuisi upealta sanoa lapsilleni, että tänä kesänä pääsemme ihanalle yhden yön matkalle. Yksinhuoltajana en pysty tarjoamaan lapsilleni edes osaa siitä, mitä muut kokevat. Lapseni 10 v. ja 4 v. olisivat haltioissaan kesälomareissusta ❤

 8. Sari

  Ehdottomasti mukana pitkään sairastaneena ja nyt syövästä toipuneena ei olla vielä päästy taloudellisesti tolpilleen.Loma olisi nautinto ja irtiotto arkeen minulle ja 6 vuotiaalle pojalleni.Ja vieläpä sopivan matkan päässä!

 9. Johanna

  Itse olemme vähävaraisia, mutta olen säästänyt kesäreissuun rahat. Eli haluaisin kertoa perheestä naapurissani, jotka ansaitsivat tuon elämyksen.
  Heidän 5henkinen perheensä elää vähillä varoilla, mutta eivät ikinä siitä valita vaan luovivat haasteiden läpi upeana tiiminä. Tämä perhe on täynnä rakkautta ja huumoria ja maanläheisyyttä ja älytöntä kekseliäisyyttä.
  He antavat omastaan muille ja auttavat aina pyyttetömästi muita ja tekevät sen mielellään. Perheen aikuisilla on terveyden kanssa ongelmia ja sekin vie niitä vähiä varoja lääkärillä käynteihin ja lääkkeisiin ja rajaa mahdollisuutta työllistyä.
  Perheen lapset ovat iloisia, reiluja ja tyytyvät ja ilahtuvat pienistä asioista.
  He ansaitsivat tämän kokemuksen täysin ja he osaisivat arvostaa sitä, ottaisivat kaiken siitä irti ja jokainen heistä nauttisi siitä.
  Tarkemmat tiedot voin kertoa jos valinta osuu heihin 🙂

 10. Mari

  Olen kahden tytön, 9 ja 6, totaaliyh. Tyttöjen isät ovat jättäneet minut yksin jo raskausaikana enkä ole kenenkään kanssa päässyt ikinä jakamaan perhe-elämää. Olen tytöille ainoa vanhempi. Tukiverkosto on 300 kilometrin päässä ja elämme toimeentulotuen varassa. Emme ikinä ole päässeet kesälomareissuun tyttöjen kanssa ja olen yrittänyt säästää pientä matkaa varten, mutta kun vaan pikkukolikoita saa laitettua säästöön niin ei niillä pitkälle pääse. Tytöt varmasti olisivat onnensa kukkuloilla kun pääsisivät tälläiseen paikkaan. Myös yöunet ovat tytöiltä edelleen vähän kateissa kun minulla oli vähän aikaa miesystävä, joka ei kuitenkaan asunut meidän kanssa, olikin väkivaltainen ja tytöt ovat saaneet siitä pelkoja vaikka tapahtui viime syksynä. Tämä varmasti olisi tarpeen pienille tyröille, että saisivat kivaa ajateltavaa.

 11. Missä olet Laura?

  Olen siitä onnekkaassa asemassa, että meillä on mahdollisuus kustantaa päiväreissu omasta pussista. Aina näin ei ole todellakaan ollut, joten suon sen ilon mielelläni heille jotka sitä kipeästi kaipaavat.

  Syitä kommentoida tätä postausta on kaksi: 1. MENKÄÄ KAIKKI PÄLKÄNEELLE, SE ON UPEA PAIKKA! ja 2. tämä on parhaiten toteutettu blogiarvonta ever.

 12. Pauliina

  Antaisin matkan ja elämyksiä mielelläni kovin rankan kevään läpi selvinneelle tyttärelleni.

 13. Jenni S

  Oi,olipa ihanan näköislä kuvia.Ehdottomasti on käytävä tutustumassa.

 14. Elina Jarmas

  Minulla on tänä kesänä ainoastaan viikko lomaa ja käyttäisin osan siitä mielelläni leppoisaan maaseutumatkailuun perheen kanssa. Pälkäneen metsät on jo aiemmin tulleet tutuiksi Alfurin islantilaisten selässä <3

 15. Mirva

  Oih, Pälkäneen rauniokirkko ja Strutsitila Syrjynen ois ainakin kiva nähdä….kuulostaa superihanalle

 16. Sari

  Hienoja paikkoja

 17. Annuli

  Me käydään viettämässä siskoni kanssa siskoviikonloppuja aina eri paikoissa, joten olisi kiva voitto. Siskontyttönikin pääsisisi mukaan jos on neljän hengen loma.

 18. Annie

  Minä haluaisin että kummipoikani perhe pääsisi lomailemaa.. Kahden työn ja työttömyyden välillä taiteilu käy välilläniin kovin raskaaksi.

 19. Anne

  Voi olisipa ihana kesälomakohde minikokin kanssa!

 20. Piia

  Oi mikä miniloma, eipä ole Pälkäne tullut mieleen näin monipuolisena paikkana =)

 21. Hansa Nymark

  Pappa ja mummu nauttisivat lastenlasten kanssa lomasesta varmaan täysin rinnoin.

 22. Janina

  Tarpeeseen tulisi pieniloma. Lapset tykkäävät eläimistä ja olisi heille mukava hetki

 23. Raija Kärkkäinen

  Mukana. Tiedät Emmi kyllä miksi ja kenen takia

 24. Marjo K.

  No vaikka meidän 3-henkiselle perheelle. Nyt on pikkashen tiukkaa, kun menin sitten saamaan potkut. Jotenkin pärjäillään vielä miehen tuloilla, mutta masentaa ja v*t*uttaa olla työttömänä. Kolahti just eikä melkein tuo, että kesätekeminenkin voi olla halpaa-jankutus. Eli omat jätskit aina mukaan? 🙂 Kaikille kuitenkin tasapuolisen ihanaa kesää ja syksyä!

 25. Outi Grotenfelt

  Tämä olisi upea seikkailu lasteni kanssa – vaikka ovatkin jo aikuisia

 26. Danna Malo

  Olispa ihana loma meidän uusioperheelle, Näin lomilla useemmin näemme mutta arkena noin kerran kk 3-4 päivän ajan pitkän välimatkan vuoksi. Rahaakin lomailu vaatii kun on yhteensä 5 lasta, yksi jo aikuinen + tietty Äiti ja isä 🙂

 27. Jaana Karagülle

  yksinhuoltaja tyttäreni ja hänen poikansa kanssa lomaileminen olisi meidän unelmien täyttymys. Rahat kun ei riitä lomailemiseen.

 28. Ida

  Nyt kyllä kolahti kirjoitus. En tiedä miksi taloudelliset vaikeudet (ja yhtä lailla oman psyykkisen voinnin kanssa kamppailu) ovat yhä niin suuri häpeän aihe. Ja vaikka oman pienituloisuutensa kanssa jo luulisi tulleensa jotenkuten sinuiksi, aina tulee vastaan tilanteita, joissa huomaa häpeävänsä. Vielä kesäaikaakin pahempaa on joulu. Joka joulu ei jaksaisi antaa lastenhoitoapua tai siivouslahjakorttia, kun ei jaksa omiakaan hoitaa. Ja sukulaisten juhlat, joihin ei lahjatta voi mennä. Se tunne, kun oletetaan osallistuvan kimppalahjaan jollekin pyöreitä täyttävälle sukulaiselle, jolla on jo kaikkea, ja muut sijoittavat lahjaan 50€ tai enemmän, ja itse ei pysty raapimaan kokoon edes kymmentä euroa…tai kun pitää jättää osallistumatta koko juhliin siksi ettei ole varaa ostaa lahjaa, eikä oikeaa syytä juhlista poisjäännille kehtaa sanoa. Mutta eniten riipaisee lasten puolesta. Kun kaikilla muilla on älykänny ja merkkivaatteet, eikä kouluun kehtaa ottaa vääränlaista juomapulloa joka on ”lapsellinen”. Yksi tilanne vuosien takaa surettaa vieläkin. Tytön päiväkodissa oli järjestetty jokin ulkoilmatapahtuma, ja vanhempaintoimikunta myi mehua ja makkaraa, 50 snt kpl. Tyttö kinusi tarjoamisia, kun muutkin söivät, mutta minulla sattui olemaan tilillä vain 20 snt rahaa, ja seuraavaan tukeen vielä pari päivää aikaa. Silloin tuli tunne, että voiko näin paskaa äitiä ollakaan, ettei ole varaa sijoittaa lapseen edes viittäkymmentä senttiä. Miksi tämä on niin suuri tabu? Ehkä me ollaan vaan hiljaa, ettei saada sen kaltaisia kommentteja, että itse olet asemasi ansainnut. Tai kuten masentuneille liian usein sanotaan, ota itseäsi niskasta kiinni. Kiitos Emmi kun jaat tarinaasi ja autat rikkomaan tabuja!

 29. Heidi

  Aaaa ehtiikö vielä? Napero rauhottui juuri uudestaan unille jäätävän huutokonsertin jälkeen. Ehkä on isiä ikävä, joka ei ole nyt mukana sukulaisia tapaamassa. Koko perheen retki kotimaassa olisi meiilä vielä toiveissa tänä kesänä, mutta budjetti pistää pahasti hanttiin. Tämä kuulostaa aivan mahtavalta paikalta meidän taaperolle ja ulkkari-isille, joka ei ole vielä ehtinyt näkemään Suomea kovin paljon.

 30. Sari

  Kenet ikinä Emmi valitseekaan pienen Pälkäne-visiitin voittajaksi, olemme niin iloisia että saamme toivottaa tulijat lämpimästi tervetulleiksi Keltaisen Talon vierashuoneisiin! Odotamme jännityksellä, millaisen päätöksen Emmi tekee…

 31. emminuorgam

  Kiitos kaikille osallistumisesta. Sydämeni särkyy, kun voin valita vain yhden perheen, mutta voittajalle on nyt laitettu sähköpostia! Esitin hänelle toiveen, että tulisi kertomaan tänne kommentteihin miten reissu on mennyt, kunhan palaavat Pälkäneeltä. Toivottavasti kuulemme sieltä terveisiä!

  Ihanaa, aurinkoista kesää kaikille näistä vastoinkäymisistä huolimatta. <3

 32. Katri

  Emmi, Emmi. Voinko kysyä sinulta neuvoa ja mielipidettä?
  Voinko antaa pojalleni nimeksi Uula, vaikkei meidän suvuissa ole saamelaisuutta nähtykään. Olisiko se K ulttuurivarkaus?

  Ps. Vauva ei ole vielä edes syntynyt, saattaa olla tyttökin… silloin ei Uulaa.

  1. Emmi Nuorgam

   Tietysti saat! Mun puolesta saat tottakai antaa. En usko, että se on kenenkään kulttuurin varastamista. 🙂

   1. Katri

    Ensimmäinen asia minkä nimen taustasta luin, oli että se on nimenomaan saamelainen nimi. Toki myös remppaihmisille Uula kertoo jotain, mutta olisi kyllä kaunis nimi 🙂

    Kiitos omantunnon vapautuksesta! 🙂

 33. Marika

  Meidän kolme lasta nauttisi varmasti tästä ja ihmeteltävää riittäisi kahden erityislapsen kanssa tälläinen olisi varmasti mielenkiintosta. Itse Opiskelijana ja mies tapaturma eläkkeellä joten ei hirveästi ole varoja mihinkään yö juttuihin
  Aivan ihana ele ja ajatus tälläinen ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *