Unelmia ja puutarhahommia

Mä olen säälittävä. Että jos nää puutarhahommat ei yhtään kiinnosta, niin ei kannata lukea enempää. Mutta viime aikoina (being sen jälkeen kun kylvin satoni) ensimmäinen asia mitä olen sängystä noustuani tehnyt, on ollut taimien tutkiminen. Tänä aamuna kaikki tomaatin taimet oli nousseet JA kumpikin chili näyttäisi voivan hyvin. Kurkku ei edelleenkään osoita elonmerkkejä, eli kohta täytyy ehkä alkaa huolestua. Jos itämisaika on n. 10 päivää ja nyt on mennyt 9, niin eikö voisi olettaa että jotain olisi jo näkyvissä? Mutta mä en onneksi ole innostukseni kanssa yksin, sillä tänään Ykkösen Aamutv:ssä oli hortonomi Outi Tynys kertomassa, että kyllä puutarhanhoidon voi aloittaa jo nyt. Mikähän siinäkin muuten on, että jos olet hortonomi, niin sun täytyy olla peruskirjastonhoitajan karismaattisuudella varustettu naishenkilö, jolla on kaikki neonvärit ja kukkakuviot päällä? Video nähtävissä täältä: Puutarha herää ihan kohta koska YLE panostaa täysillä Areenan käytettävyyteen eiku ei panostakaan.

Kuten siis rivien välistä on voinut päätellä, niin meidän uudessa kodissa on PIHA. Koti on siis rivitaloasunto, ja toistaiseksi tiedän, että pihalla on katettu terassi, tiilistä valettu grilli ja ränsistynyt koira-aita. Mä jotenkin hullun lailla toivoisin, että siellä ei olisi mitään järkkyrumia laattoja (kamalinta olisi ehkä ne liuskekivilaatat, jotka muodostaa ”polun” johonkin). Toi pihaan valettu grilli nimittäin on sen verran jokeriratkaisu, että sen kanssa sinne on saatettu tehdä ihan mitä tahansa. Kovin paljoa istutuksia siellä ei varmaankaan ole, eikä puskia tai puita (ne kun varmaan lumesta huolimatta olisi näkyvissä). Markku tykkää avogrillistä, eli se varmastikin jää paikalleen vaikkakin hankitaan myös ihan normaali kaasugrilli. Koska mulla ei ole ennen ollut pihaa, niin tää pitäisi varmaan ottaa kohtuullisen iisisti, mutta nähtäväksi jää. Se nyt on varmaa, että kunhan lumet sulaa ja hallasta päästään, niin tomaatit ja kurkut lyön avomaahan ja yrteille ja salaateille hankin ison laatikon. Yrttilaatikko toimii jopa meidän äitillä, joka ei ole mikään maailman ahkerin rikkaruohonnyppijä eli uskoisin sen olevan paras ratkaisu myös mun hermoille ja kärsivällisyydelle. Ja sitten haluaisin viinimarjoja, eli jos joku haluaisi päästä eroon viinimarjapuskistaan, niin minä voisin ottaa vastaan! Lisäksi kirsikkapuu olisi ihana, mutta mä vihaan kirsikoita, että en tiedä onko sen istuttaminen moraalisesti täysin nou-nou. Mitähän muita puita voisi olla? Mandariinipuu? Luumupuu? Omenapuu? Voi se olisi melkein kuin olisi lapsi taas! Koska puitahan tuohon on pakko laittaa, tai yläpihan leikkimökistä kurkistellaan meille ihan estotta. Piha on etelä-lounas-akselilla, eli ihan keskipäivän aurinko ei siihen (kai) paahda, mutta aurinkoa kuitenkin riittää. Maaperästä en tiedä tuon taivaallista, että jos jollain on kokemuksia puiden istuttamisesta/siirtämisestä, niin vinkkejä otetaan vastaan! Puutarha.netissä on paljon kaikkia mielenkiintoisia artikkeleita, vyöhykekarttoja ja kasvikortistoja, joita tutkiessa saisi kulumaan varmaan ikuisuuden. Hiiteen vauvakuumeet, puutarhakuume on täällä!

 

 

 

 

 

 

 

Lisää näitä puutarhaideoita ja referenssikuvia löytyy taas tuolta mun Pinterestistä, mutta tän jaan nyt ihan täälläkin. Mahtava idea, joka toimii esimerkiksi silloin kun pihalla tepastelee koiria, joilla on tapana istua kasvien päälle!

 

 

 

PS. Tästä Pinterestistä on nyt vouhkattu ja meuhkattu, mutta ilmeisesti kaikki ei tiedä mikä se on tai miten se toimii. Pinterest on siis vanhanaikainen ilmoitustaulu netissä. Sinne kirjaudutaan Facebook- tai Twitter-tunnuksilla (tai sit jonotetaan erikseen kutsua, mutta nämä helpoimmat vaihtoehdot). Kirjautumisen jälkeen luodaan itselle boardeja eli eri aiheita käsitteleviä ilmoitustauluja. Nämä voi nimetä ihan niinkuin itse haluaa, mutta kaikki taulut ovat julkisia. Eli salaisia boardeja ei voi tehdä, mutta toki voi olla ”seuraamatta” ketään tai olla antamatta Pinterestille lupaa julkaista sun juttuja FB:ssä tai Twitterissä, mutta silloin koko idea menee ikäänkuin metsään. Kun on luonut itselleen boardin/boardeja, niin voi alkaa seurata (follow) kiinnostavia ihmisiä. Näiden ihmisten viimeiset merkinnät (pin it) näkyy siinä sun omalla etusivulla (vrt. FB:n news feed) ja niitä pystyy tykkään (like) ja merkitseen itsellekin (repin). Lisäksi Pinterestistä pystyy hakemaan yläreunan Everything-tabin avulla eri kategorioista kuvia.

Pointtina on siis selata muiden kuvia ja merkata kiinnostavia itselleen ylös. Lisäksi oman selaimen kirjanmerkkivalikkoon pystyy lataamaan nappulan (add > pin it -button), jolla pystyy miltä tahansa muulta nettisivulta merkkaan kuvia, paitsi FB:stä. Eli kun mäkin selaan paljon hää-, ruoka- ja sistusblogeja, niin nyt niiden linkkejä ei enää tarvitse kopioida notepadiin tm. vaan pystyn merkkaan kuvat mun Pinterestboardeille talteen. Pinterest jättää kuvan alkuperäisen osoitteen aina näkyviin, eli tekijänoikeussäädöksetkin täyttyy (sikäli kun niitä ylipäänsä esimerkiksi blogeissa noudatetaan..) ja kuvaa klikkaamalla pääsee aina sinne, mistä kuvan on merkannut ylös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *