Fenkoli-katkarapukeitto

Luomulaatikko toi viime viikolla mm. fenkolia, eikä kumpikaan meistä keksinyt yhtä ainutta ruokaa siitä. Oikeastaan meistä kumpikaan ei edes tiennyt miltä se tarkalleen ottaen maistuu – no sellaselle anikselle, vähän niinku sambucalle (KIITOS LOVE HOTEL 2008-2010). Mies guugletti sitten fenkoli-katkarapukeiton, joka kuulosti vähintäänkin kyseenalaiselle. Ohje keittoon löytyy ruokalan sivuilta, ja se vaikutti nopeasti luettuna hyvältä. Päätimme siis syödä fenkoli-katkarapukeittoa. Itse valmistus tuon ohjeen mukaan olikin sitten mielenkiintoista, koska kaikkia raaka-aineita tai valmistusvaiheita ei ollut merkitty reseptiin. Senpä vuoksi kirjoitan sen tähän uudelleen, mutta taidan jättää kaikki meidän turhat välivaiheet pois.

FENKOLI-KATKARAPUKEITTO

1 fenkoli
1 sipuli
valkopippuria
cayennepippuria
voita
suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl kalalientä
2 dl kermaa
katkarapuja
ruohosipulia

Hienonna sipuli ja fenkoli ja kuullota niitä voissa. Lisää puolet katkaravuista, mausteet ja vehnäjauhot vihanneksiin, lisää kalaliemi ja keitä keittoa parisenkymmentä minuuttia. Tämän jälkeen keiton voi siivilöidä kuten ohjeessa sanotaan, tai olla hukkaamatta makuja ja vetää sauvasekoittimella sileäksi. Katkaravut tokikin noukittiin keitosta pois, koska ne alkoi olla keittämisen jälkeen aika sitkeitä. Kun keitto on soseutettu, lisätään siihen kerma, kiehautetaan, lisätään loput katkaravut ja tarkistetaan maut. Tässä vaiheessa halusin lisätä cayennepippuria, mutta onneksi mies pidätteli mua – keiton maut tuli aivan sairaan hyvin esiin kun se sai seistä vielä hetken. Toki ensimmäinen, kokeiluannoskin oli hyvä, mutta kun keitto seisoi vartin verran, niin se sakeutui ihanasti ja fenkolikin alkoi maistua ihan eri tavalla.

Ruohosipuli toimi viimeistelyyn hyvin ja keitto pääsi kyllä heti lempikeittojen listalle. Samaa reseptiä voisi varmasti käyttää myös kalakeiton pohjana, joku ihana valkoinen kala olis sopinut tähänkin loistavasti. Ja kiitos Luomulaatikolle – ilman näitä niiden ”villejä kortteja” en olisi tähän päivään mennessä tajunnut, että fenkoli on näin helppo ja kiitollinen raaka-aine! Lisäkkeenä oli valkosipulileipää, eli vaaleaa leipää, joka valellaan öljyllä, hienonnetaan päälle valkosipulia ja laitetaan uusiin noin kymppiminuutiksi. Leipään kannattaa laittaa ”kansi” päälle (toinen viipale leipää), jottei valkosipuli kärähdä leivän pintaan. Viininä Triade Bianco della Campania – sairaan hyvä ja nopea arkiruoka (alle puoli tuntia ja ruoka on pöydässä)! Itseasiassa tuli juuri nyt mieleen, että viiniähän olisi voinut hyvin lorauttaa vähän keittoonkin. Hmmm. Jatkokehittelyyn siis!

20120528-201212.jpg

2 comments

  1. Jenni

    Viinin lorauttamisessa keittoon arkena on se hyvä puoli, että ”No ehkä tosta nyt lasillisen voi ottaa, kun toi pullo nyt kerran on tossa auki.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *