Herkkumunakoisot – myös munakoisonvihaajille!

Nyt tarkkana kaikki te, jotka rakastatte munakoisoa – mutta myös te, jotka vihaatte sitä! Tämä resepti saattaa nimittäin olla paras, jota olen koskaan blogissa jakanut ja taatusti paras munakoisoresepti, jota kuunaan olen kokeillut.

Resepti on peräisin hurmaavan harmaahapsisen Stelioksen keittiöstä. Stelios isännöi pikkuruista kasvisruokaravintola To Stachia Hanian vanhan kaupungin kupeessa. Ravintola ei ulospäin näytä kummoiselta – erivärisiä muovituoleja, valkoiset terassipöydät, siellä täällä roikkuvia tauluja ja pieniä koriste-esineitä. Edes ruuan kuvat eivät saa vettä herahtamaan kielelle, mutta ne maut! To Stachi on edelleen yksi vaikuttavimpia ravintolaelämyksiä, joita koskaan missään olen kokenut ja jonka vuoksi haluaisin palata Haniaan mahdollisimman pian. Jokainen illallinen, jokainen lautasellinen ja jokainen suupala oli täynnä rakkautta ruokaa kohtaan. Vahvoja, kreikkalaisia makuja ja tuoreita raaka-aineita.

Ja mikä parasta, jokainen kerta, kun kysyimme ruokien valmistustapoja tai reseptejä, otti Stelios meidät mukaan keittiöön ja reseptin antamisen sijaan näytti, miten ruoka valmistetaan. Jos emme osanneet päättää mitä söisimme, saimme maistella kaikista kipoista ja kupeista eri ruokia ja tehdä valinnan vasta sitten. Monen herkullisen illallisen jälkeen (ah, ne kesäkurpitsankukat!) kaikista parhaaksi ruokalajiksi osoittautuivat nämä grillatut tai uunissa paahdetut munakoisot, joilla olen perheeni hurmannut jo lukemattomia kertoja!

Valkosipulilla ja rusinoilla maustetut munakoisot

Stelioksen ruokafilosofiaan kuului olennaisesti se, että ruokaa pitää maistella ja valmistaa se raaka-aineista, joista itse pitää. Sen vuoksi tämäkään resepti ei ole kiveen hakattu, vaan voit käyttää niitä raaka-aineita, joita kulloinkin on saatavilla. Yrtit voi korvata toisilla, valkoviinietikan balsamicolla, rusinat muilla kuivatuilla hedelmillä ja niin edelleen. Suosittelen tosin itse käyttämään rusinoita – yhdistelmä kuulostaa oudolta, mutta vie kielen mennessään!

MUNAKOISORESEPTI: UUNIMUNAKOISOT RUSINOILLA (6 hengelle)

Marinadi:

3 dl oliiviöljyä
0,5 dl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
7 isoa valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
n. 1 ruukullinen lehtipersiljaa
1/2 pkt keltaisia sulttaanirusinoita

1. Hienonna valkosipuli ja persilja ihan pieneksi. Stelios neuvoi hienontamaan valkosipulin ensin huolellisesti, hieromaan siihen hiukan merisuolaa ja lopuksi painelemaan silppua veitsen terällä. Ei aavistustakaan miksi, mutta en ole uskaltanut jättää tekemättäkään!
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Marinadin maun tulisi olla melko makea ja todella valkosipulinen, mutta myös sopivan suolainen ja etikkainen. Maistelemalla tulee paras lopputulos!
3. Peitä kulho kelmulla ja anna maustua jääkaapissa ainakin muutama tunti.

Munakoisot:

2 isoa munakoisoa
1-2 dl oliiviöljyä
n. 2 rkl suolaa
4-5 oksaa tuoretta oreganoa
Rusinoita koristeluun

1. Leikkaa munakoiso noin 2 sentin paksuisiksi kiekoiksi.
2. Rouhi hiukan suolaa munakoisojen päälle ja itketä niitä muutama kymmenen minuuttia.
3. Hiero kiekkojen päälle öljyä ja oman maun mukaan mausta vielä ripauksella suolaa.
4. Paahda munakoisoja uunissa 225 asteessa n. 20 minuttia. Tarkoitus on, että munakoisokiekot pehmenevät uunissa, mutta säilyvät silti mehukkaina.
5. Nostele kypsät munakoisot vatiin ja lusikoi marinadia kiekkojen päälle. Koristele rusinoilla ja tuoreilla yrteillä ja tarjoile heti. Voit tarjoilla munakoisot myös kylmänä, mutta tällöin jäähdytä munakoisokiekot ensin hyvin ja lisää marinadi vasta juuri ennen tarjoilua, jotteivat kiekot ehdi kokonaan vettyä.

Valkosipulilla ja rusinoilla maustettu munakoiso

Ja kuten sanottu, kukaan ei vielä ole pettynyt. Ei edes meidän vannoutunut Munakoisonvihaaja-Hemmilä (toim. huom. hän piti myös edellisestä munakoisoruuastani, että ilmeisesti maku voi myös aikuisiällä muuttua..). Munakoisot voi tarjoilla esimerkiksi kreikkalaisten lihapullien tai grillatun raakamakkaran kanssa, tai syödä ihan sellaisenaan. Kannattaa myös tehdä vähän ylimääräistä, sillä mikään ei ole herkullisempaa kuin ylijääneet munakoisot ja makea valkosipuliöljy, johon kastaa rapeakuorista leipää..

1 comment

  1. Mökkisalaatti | (ihana)

    […] olivat mun kontolla ja päästäkseni mökkihelpolla, valitsin ribsejä, salaattia ja niitä hittimunakoisoja. Ribsit on ehkä iisein kesäherkku; pari tuntia kattilassa soijan, hunajan ja parin lihafondin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *