Kuka saa ja kenelle annetaan – äänestämisestä

Lilyssä keskustellaan äänestämisestä, äänestämättä jättämisestä ja kaikesta siltä väliltä. Tarkoituksenani oli kommentoida vain lyhyesti, mutta koska nämä vaalit aiheuttivat keskimääräistä enemmän päänvaivaa minulle(kin), niin avasin äänestyspäätöstäni vähän enemmän.

Päivän kysymys: Äänestitkö?

Äänestin, mutta sitä vähiten-huonoa-ehdokasta. Myös omassa asuinkunnassani ehdokasasettelu oli erityisen epäonnistunut, kun suurin osa ehdokkaista oli itseäni huomattavasti vanhempia tai nuorempia. Oman äänestyspäätökseni olen aina tehnyt, kuten varmaan moni muukin, sen mukaan, keneen pystyn parhaiten samaistumaan. Noin kolmikymppiset naiset olivat listalla aliedustettuna ja käsittääkseni ongelma on ollut myös valtakunnallinen.

Olen itse ollut aktiivisesti mukana politiikassa, enkä tähän saakka ole joutunut näkemään vaivaa äänestämisen eteen. Aina ehdolla on ollut joku tuttu, jonka kanssa olen tiennyt olevani samalla aaltopituudella. Nyt, muutettuamme uudelle paikkakunnalle ja jättäydyttyäni kuntapolitiikasta muutama vuosi sitten, tilanne oli täysin uusi ja varmasti monelle ns. tavalliselle kaduntallaajalle tuttu. Mitä tehdä, kun ehdokkaat ovat vieraita, oman kunnan kuntapolitiikka ei ole itselläkään hallussa niin hyvin että siitä voisi muodostaa mielipiteitä eikä vaalikoneistakaan juuri ole apua (ellei ehdokkaan oopperassa käynti ole itselle tärkeää..).

Näissä vaaleissa omalla paikkakunnallani ongelmana oli myös sähköisen tiedonsaannin puute ja vähyys. Lopullisen äänestyspäätökseni tein ehdokkaan nettisivujen perusteella, eli siinä mielessä päätös oli helppo, kun suurin osa ehdokkaista oli jättäytynyt kokonaan internetin ulkopuolelle. Vaalien alla pohdiskelin siis myös sitä, missä määrin voimme vuonna 2012 odottaa kuntavaikuttajan olevan aktiivinen netissä? Ainakin itse suhtaudun hieman skeptisesti ehdokkaaseen, jota ei googlettamalla löydy – mitkä ovat ehdokkaan ansiot poliittisessa- tai työelämässä? Kuka hän on? Pitääkö äänestyspäätös todella tehdä vain ehdokaslistan kuvan perusteella?

Joku voisi nyt väittää, ettei henkilökohtaisella elämällä, työpaikalla, koulutuksella tai muilla seikoilla pitäisi olla vaikutusta äänestyspäätökseen, mutta itse olen päinvastaista mieltä. Kai tämä on osa sitä samaistumista ja ehdokkaan ”tuntemista”. Ainakin itselle äänestyspäätös on kuin auton ostamista – haluan minä tietää mitä ostan ja ketä äänestän.

Summarum, äänestin, pitkin hampain ja hieman pettyneenä. Oma ehdokkaani ei mennyt vaaleissa läpi tai tullut valituksi edes varavaltuutetuksi ja aiemmin tälläisessä tilanteessa ehdokkaan puolesta on aidosti harmittanut. Nyt ei oikein tunnu miltään – eli onko sillä äänellä loppujen viimeksi edes merkitystä, jos sitä ei voi antaa henkilölle, jonka läpimenoa todella toivoisi?

Mitä mieltä te olette? Onko pakko äänestää jos ei löydä sopivaa ehdokasta? Onko tärkeämpää ottaa selvää, kuin vain marssia koppiin ja rustata numero paperiin? Voidaanko pitää osallistumisena ja aktiivisuutena sitä, että päätyy olemaan äänestämättä, jos ehdokasta ei etsimisestä huolimatta löydy?

Keskusteluun pääset tästä: klik!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *