Äiti-ihmiset, apua kaivataan!

Sain uuden verokortin. Muutaman simppelin laskutoimituksen jälkeen on selvää, ettei mulle arvioidut ansiotulot ja Kelan maksamat vanhempainrahat ihan täsmää. Tarviiko mun ilmoittaa verottajalle äitiysloma ja vanhempainvapaa? Tartteeko Kela multa verokortin? Mitä mun tarttee tehdä? Ja miten helvetissä tämä kaikki virasto-oheistoiminta, joka tulevaan beibiin liittyy, voi olla näin hankalaa? Schubakille tiedoksi, että vähän vois helpottaa tätä ruljanssia, niin olis tälläsen heikommankin aineen helpompi tehtailla muksuja miljoonien toivossa.

5 comments

 1. Kristaliina

  Joo itsekin verokorttisuossa tarponeena… Mä jopa tilasin uuden verokortin äitiyslomaa varten, mutta siihenkin oli laskettu jotain väärin ja prosentti liian isoksi – loppuvuodeksi sainkin sitten nollaveroprosentin. Sekavaa keskustelua aihetta sivuten (lähinnä kuitenkin sen vierestä) käytiin täällä.

  Eli, mun käsityksen mukaan kantsii tilata erikseen verokortti sosiaalietuuden maksamista varten. Ja sinne Verokorttinumeroon soittaessa laskea valmiiksi vuoden palkkatulon määrä (ja siitä mahdollisesti jo-maksetut verot) sekä tuleva Kela-etuuden määrä. (ja olla tarkkana, että ne laskee ne kans oikein, itselläni oli toka kerralla oma laskin vieressä). Sieltä ne lähettää verokortin sitten automaattisesti Kelaan, siitä ei tarvitse (onneksi) itse huolehtia.

  Mä oon aina kuvitellut olevani jotenkin ”tarkka asioiden hoitaja”, mutta nämä kaikki vauvabyrokratiapykälät on silti välillä tuntuneet ihan järjettömän vaikeilta – pitää ihan tavu tavulta lukea (esim. vanhempainvapaa-isyysvapaakuviota) että varmasti tajuaa lähettää oikeaa paperia oikeaan paikkaan oikeaan aikaan…

 2. Emmi Nuorgam

  Okei. Mä tilasin uuden kortin tänään. Vuoden ansiot laski noin kymppitonnilla, mutta veroprosentti pysyi ihan samana, kun jos olisin töissä ja tienaisin sen kympin enemmän. Pitäsköhän mun nyt kuitenkin vielä soittaa perään ja varmistaa, että tää meni ihan oikein..

  Ja siis joo, on lamauttavaa huomata olevansa ihan ulalla, kun ennen olen ollut se, joka neuvoo muita tällästen lippujen ja lappujen täyttämisessä. Oon aina ollut tosi skrappi, mutta näitä en vaan tajua. Oman mausteensa tuo toki se, että mun määräaikainen työsuhde ehtii loppua tässä välissä ja oon hetken työtön työnhakija paikkakunnalla, jossa TE-keskus-systeemiä uusitaan, eikä kukaan oikein ehdi hoitaa mitään asioita tai varata mulle aikaa tapaamiseen, vaikka mikään asia ei etene ilman face-to-face-tapaamista. Äh. 

 3. Amma

  Todennäköisesti pitää paikkaansa tuo sun verotus, sillä jostain ihmeen syystä äitiys(plusmuihinkin)rahoihin pätee sääntö oma veroprosentti+kaksi yksikköä tai vähintään 20%. Jota en jaksa käsittää. Miksi tuosta (omalla kohdalla suht säälittävästä summasta) pitää maksaa vielä 20% veroa?! En myöskään saanut tukea edellisen 6kk tuloilla koska vaikka tulot oli nousseet yli 20%, ei bruttotulot olleetkaan, WTF? Laskutoimitukseni jälkeen nousu oli ollut noin 18,5%, joten thänks, sinne meni pari sataa per kuukausi.

  Juu kiitti Kela, oot ehkä joskus ihan ok, mutta vähän on kyllä jääny hampaankoloon..

 4. Vierailija (Ei varmistettu)

  Hei!

  Asioihin perehtyneenä voin vinkata veroasiaan hyvän vinkin. Jos Kelalle toimittaa oman verokortin, he tekevät ennakkopidätyksen kortin mukaisella veroprosentilla ( joka on todennäköisesti jotakin muuta kuin se 20%). Jollei Kela saa erikseen verokorttia, ottavat sen 20% vähintään. Esim. palkkatuloillani vero% oli jotain 18% ja nyt 12,5%. Kotihoidon tuista meneekin sitten jotain alle 10%.

  Verokortin voi tilata vaikka heti Veron sivuilla kirjautumalla verkkopankkitunnareilla:

  http://portal.vero.fi/public/default.aspx?nodeid=7788&culture=fi-FI&…

  Suosittelen lämpimästi Kela-kertun palstaa Suomi24:ssa, josta saa selkoa tuki- ja verotuskuvioihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *