Herb:ie 23 sisäpuutarha

Tänään meille muutti uusi perheenjäsen: Indoor Gardenin Herb:ie 23 sisäpuutarha. Guuglettelin viime viikolla sisäpuutarhoja, kun jälleen kerran basilikapuntin jämät nuupahti vesilasiin ja sormet syyhysivät yrttipenkkiin. Yrttipenkkien (tai pikemminkin -laatikoiden kanssa touhuaminen on muuten todella hyvää pyllyjumppaa, kuten viime keväänä opin.)

Tähän hätään ei näillä leveysasteilla kuitenkaan ole tuoreita, itse kasvatettuja yrttejä saatavilla, ellei omista kasvihuonetta, -lamppuja tai muuten vaan ole ihan järjetön viherpeukalo. Mun yrtinkasvatuksesta ei talvisin sisätiloissa tule mitään, eli tilaukseen meni sisäpuutarha. Ostopäätöksen tein oikeastaan heta margaretan suosituksen ja Stockmannin kanta-asiakastarjouksen perusteella, kun puutarha maksoi 85€ (ovh 109,80€). Ja tänään puutarha sitten saapui!

Valmistaja kertoo puutarha seuraavaa:

Herb:ie 23 on sisäpuutarha / pöytäpuutarha, jossa suunnittelu ja käytännöllisyys yhdistyvät täydellisessä harmoniassa. Herb:ie 23 tuottaa runsaan sadon salaatteja, yrttejä, mausteita, vihanneksia ja jopa kukkia. Herb:ie 23seen mahtuu kerralla 2-6 kasvia. Nopean kasvun ja runsaan sadon takaa pitkälle kehittynyt vesiviljely- teknologia, jolla kasvi saa aina oikean määrän vettä ja ravinteita. Energiansäästökasvilamppu tarjoaa kasville juuri oikean valospektrin täydelliseen satoon.

Ja ainakin toistaiseksi puutarha näyttää kauniilta, sopii meidän keittiön metsään ja pitää ihan siedettävää ääntäkin. Jos en tietäisi, niin voisin luulla tasaista hurinaa pakastimen tai muun kodinkoneen ääneksi. Tänään siihen muuttivat Järvikylän basilika, lehtipersilja ja oregano ja joltain keskustelupalstalta luin, ettei joku käyttäjä ollut vaihtanut basilikaa vuoteen (!!). Katsotaan kuinka meidän käy.

Ps. Jos yrttien idättäminen kiinnostaa, niin viime keväinen taisteluni sirkkalehtiparien, koulimisen ja muiden käsittämättömien puutarhanhoitotermien kanssa löytyy vanhasta blogista. Projektin eteneminen jäi vähän muuton jalkoihin, eikä esimerkiksi pikkuruisille taimille tehnyt kovin hyvää paikasta toiseen siirtely pakkasessa, mutta olen mä näköjään jotain saanut ylöskin kirjoitettua. Vaiheita siis täällä:

1. Siementen kylväminen idätyslaatikkoon

2. Idätyksen vaiheita

3. Sirkkalehtipari & kouliminen

4. Taimien istuttaminen ulos

 

6 comments

 1. Assu (Ei varmistettu)

  Moi! Sun sisäpuutarha näyttää upealta! Oliko se hintansa väärti? Asun kerrostaloyksiössä, jonne ei kovin paljon valoa kantaudu paitsi keväisin.. mutta miten mahtavaa olis kasvattaa yrttejä läpi vuoden!

  1. Emmi Nuorgam

   Joo oli kyllä. Meillä se on ollut nyt pari vuotta käytössä talviajan ja hyvin toimii. Viime kesän parvekebasilikat taisin itseasiassa istuttaa sellaisesta kaupan puntista, joka oli ollut puolisen vuotta Herbiessä. Ainoa huono puoli on koko – olisi pitänyt ostaa se isompi versio! 🙂

 2. KiaQ (Ei varmistettu)

  Hei, mulla on ollu tollanen pari kuukautta nyt. Basilika on säilynyt siinä hienosti koko sen ajan, uutta lehteä vaan pukkaa. Välillä pitää katkoa ihan muuten vaan ettei osu lamppuun.

  Laitoin sekä valon että pumpun ajastimeen. Valo on sen verran tehokas ja pumppukin hurisee niin, että häiritsee yöunta muuten. Avokeittiöstä suora näkyvyys makuuhuoneeseen, enkä tykkää pitää ovia kiinni. Mutta siis toimii loistavasti vaikka on päällä vain 15h/vrk.

  Siemenistä asti en ole toistaiseksi mitään kasvatellut, mutta kaupan yrtit saa kivasti lisäaikaa. Ja onhan se nyt kivaa että on aina tuoreita yrttejä saatavilla. Tykkään!
  Putsaaminen ja veden jatkuva lisäily tietty on vähän tylsää..

  Kerro ihmeessä kokemuksistasi vastaisuudessa!

  1. Emmi Nuorgam

   Meillä on Herbie kanssa yöt pois päältä, eikä ole ollut mitään vaikutusta satoon. Eihän luonnossakaan tosiaan ole aurinkoista ja valoa 24/7. 

   Mää putsaan tota vehjettä ehkä kerran kuussa, en ole kauhean ahkera pesijä. Etikka on hyvä puhdistusaine, voi olla varma ettei jää mitään myrkyllisiä aineita veteen killumaan!

   1. Assu (Ei varmistettu)

    Kiitos nopeasta vastauksesta. Mulla on vahvasti semmoinen fiilis, että tilaan tuon huomenna. Ainut mikä epäilyttää, on se hurinan määrä pienessä yksiössä. Mutta ehkä se on pieni miinus, kun saa joka päivä leivälle tuoreita yrttejä 🙂

    1. Emmi Nuorgam

      

     Herbie ei juurikaan hurise, häiritsevämpää tuo pulputus musta on, mutta onpahan ainakin feng shuit kohdallaan, kun on vesielementti asunnossa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *