Spelttirisottoa ja punajuurta

Tänään oli meidän ensimmäinen Virallinen Kasvisruokapäivä. Ollaan päätetty noin kymmenen kertaa syödä vähintään kerran viikossa kasvisruokaa, mutta kaupassa ei koskaan tule yhden ainutta kasvisruokainspistä. Itse asiassa minä olen vakuuttunut siitä, että Hyvä Kasvisruoka on joku maca-intoilijoiden keksimä maailmanluokan huijaus, sillä en hirveästi pidä linsseistä, pavuista, soijasta tai tofusta. Ei siksi, että ne kaikki ovat kasvisruokavalion perustoja, vaan siksi että niiden koostumus epäilyttää.

Eilen kaupassa kuitenkin muistin erään fb-kaverini suositelleen punajuuri-spelttirisottoa, ja aloimme etsiä aineita risottoon. Muillekin mahdollisille kokkaajille tiedoksi, että ainakin Citymarketissa spelttihelmet ovat samassa hyllyssä kauraleseiden kanssa. Spelttijauhot taas ohraryynien ja jauhojen, hiutaleet pastojen jne. Eli täysin mielivaltaisesti.

Miehen ollessa kotona sain vain availla blogiystävän pakettia (jei!) ja istua valmiiseen pöytään. Käsittääkseni risotto valmistui grammalleen Glorian ohjeen mukaan. Se oli ihanan vaaleanpunaista ja kermaista – nämä meidän keltaiset lamput ei oikein tee annokselle oikeutta. Aivan sairaan hyvää. Suosittelen todella lämpimästi!

SPELTTIRISOTTOA JA PUNAJUURTA

500 g pieniä puna- tai raitajuuria
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
3 dl spelttihelmiä (esim. Birkkala) tai risottospelttiä (esim. Mooseksen Vilja)
1 1/2 dl valkoviiniä
n. 5 dl kuumaa kasvislientä
2 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa
4 rkl smetanaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia tai muuta yrttiä
1/2 tl mustapippuria myllystä
(suolaa)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuehkoiksi lohkoiksi. Laita lohkot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Valuta päälle 2 rkl öljyä.

Paahda punajuuria uunissa noin
30 min, tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tee risotto punajuurten kypsyessä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Mittaa kattilaan loput (1 rkl) öljyä sekä voi ja sipulisilppu. Kuullota sipuleita sekoitellen noin 3 min. Lisää joukkoon spelttihelmet ja sekoita hyvin. Kaada kattilaan viini. Kypsennä noin
5 min, tai kunnes neste on imeytynyt spelttiin. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi ja sekoita huolellisesti. Peitä kattila kannella.

Kypsennä risottoa noin 20–25 min, tai kunnes spelttihelmet ovat napakan kypsiä. Muista, että speltin koostumus on suutuntumaltaan kovempi kuin risottoriisin.

Sekoita parmesaaniraaste, smetana ja tilli spelttirisoton joukkoon. Lisää paahdetut punajuurilohkot. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Tarjoa sinappisen salaatin kanssa.

PS. Niitä hyviä kasvisruokareseptejä saa vinkata! Mielellään sellaisia helposti lähestyttäviä – ainakin näin alkuun. 😉

3 comments

 1. HelloAochi

  Naaaaam! 

  Mun blogista löytyy ainakin kreikkalaisen fetapiirakan ja nepalilaisen kasviskorman ohjeet 🙂

 2. heta margareta

  Uu, pitää kyllä kokeilla tota! Meillä on ollut toi sama lupaus kanssa miljoona kertaa, mutta toistaiseksi oon onnistunut vähentämään lihan syömistä vain syömällä (yksin) lounaaksi kasvisruokaa. Kasviskeitoilla, sahramirisotolla, wokilla ja satunnaisilla pastoilla tosin oon saanut jekutettua Villeä syömään pelkkää kasvista..

 3. Emmi Nuorgam

  No joo, pasta on aika helppo, mutta musta se tuntuu vähän huijaamiselta. Että onko tomaattipasta nyt oikeesti kasvisruokaa. Varsinkin, kun mies on entisessä elämässä saanut pelkkää kasvisruokaa ja tajuaa niistä proteiineistakin jotain (ja on ehdottomasti sitä mieltä, että se ei ole oikea ruoka). Mutta ehkä sekin kertoo jotain, että se on tosiaan syönyt muutaman vuoden vaan kasvissafkaa, eikä sekään silti keksi mitään hyviä reseptejä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *