Ohranjyvän Mustamakkaraviikot

Ohranjyvä täräyttää pian käyntiin Mustamakkaraviikot! Tamperelaisesta klassikkoherkusta kiinnostuneiden kannattaa siis suunnata Näsilinnankadulle 19.2 – 10.3, kun ravintolan keittiössä loihditaan mustamakkaraisia annoksia Santeri Vuosaran alias Chef Santerin reseptien mukaan. Luvassa on muhevan mustamakkaraisia makuja uudella twistillä.

Ohranjyvä on perinteinen tamperelainen ravintola, jossa tykätään perinteisistä tamperelaisista jutuista. Santeri Vuosaran ja Anna-Liisa Nikuksen keittokirja Uusi Mustamakkara on liputtanut komeasti tamperelaismakkaran makusinfonioiden puolesta. Mustamakkara pitää kokkimiehen mukaan jopa kirjoittaa aina isolla alkukirjaimella. Kun yhdistettiin Ohranjyvä ja Santeri, ilmoille pompsahti ajatus Mustamakkaraviikoista.

– Olen tuntenut Santerin jo pitkään ja kerran hänen täällä poiketessaan aloimme ideoida mustamakkarateemaviikkoja. Erilaiset tapahtumat ovat mukavia niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin kannalta, ja haluamme olla omalta osaltamme nostamassa Tamperetta ja tamperelaista perinneherkkua enemmän esille, ravintoloitsija Jaro Suoste kuvailee.

Mustamakkaraviikkojen lista tuo lautasille yhden tapastyyppisen alkuruoan, 2 pääruokaa ja makean, yllätyksellisen jälkiruoan. Pääruokavaihtoehdot ovat Chili con Musta ja Mustaa sahramisen porkkanapyreen, paahdetun kinkun ja balsamicon kera. Osa annoksista on Santerin kirjasta, mutta osa on suunniteltu ihan kyseistä tapahtumaa varten. Mustamakkara taipuu sekä rustiikkisiin että hyvinkin fiineihin annoksiin. Viime vuoden syksyllä Santeri loihti Vuoden Ravintola 2011 palkinnonkin pokanneeseen ravintola C:hen mustamakkaralounasta.

– Ohranjyvässä on tarjolla astetta rouheampaa meininkiä, Santeri kuvailee.

Suositut läskisoosi-illat saavat jatkoa edelleen. Soosisiepot kokoontuvat Ohranjyvään herkuttelemaan joka kuukauden kolmantena maanantaina. Aito läskisoosi valmistuu hitaasti ja kärsivällisesti kypsytellen. Mehevää lihaa haudutetaan omassa rasvassaan 8 tunnin ajan ja se valmistetaan pitkästä kypsymisajasta johtuen aina edellisenä päivänä. Illan herkut itselleen varmistaakseen kannattaa varata paikka etukäteen, sillä läskisoosi-illat ovat soosinhimoista väkeä pullollaan.

– Olen itsekin aina mukana, sillä kyllä kerran kuukaudessa pitää kunnon läskisoosia syödä, Jaro paljastaa.

Ohranjyvä on ollut uusien omistajien hellässä huomassa nyt reilun vuoden verran. Vaikka perinteitä kunnioitetaan ja halutaan säilyttää, on uutta piristystäkin saatu ravintolan mm. juuri erilaisten teemaviikkojen muodossa. Keittiötiimi on innokas tekemään ja kehittelemään uutta, lounaallakin. Lounasruokatarjonta onkin Ohranjyvässä mainio. Monenkaan tämän hintaluokan paikan lounaslistalla ei nökötä ylikypsää possunniskaa, pippuripihviä tai savuporosalaattia.

– Uudet jutut innostavat kovasti. Taannoin keittöstä oltiin kiinnostuneita kokeilemaan blinejä ja niitä sitten tehtiin. Samoin meille hommattiin vähän aikaa sitten hevosta, josta tehtiin monenlaisia erilaisia annoksia. Se liha loppui pikaisesti, kun kysyntä oli kova.

Ohranjyvä on tamperelainen klassikkoravintola, jonne voi mennä syömään ajan kanssa, istua iltaa kippistellen tai yhdistää nämä kaksi. Ravintolan etuosassa on baarin puoli, jossa voi myös syödä. Peremmällä on virallinen ruokapuoli, jossa sielläkin toisinaan pöytiä yhdistellään iloisille illanviettoporukoille. Etenkin hyvän ruoan maine on houkutellut Ohranjyvään aikaisempaa enemmän naisasiakkaita ja nuorempaa väkeä.

Ravintolan kotisivut: ohranjyva.fi

———-

Juttu on poikkeuksellisesti kopioitu huviopas.netistä, mutta on niin mainio, että ansaitsee päästä levitykseen laajemminkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *