Viikonloppuvinkki: aamulla paistettavat sämpylät

Suurinta luksusta viikonloppuaamuisin on auringonpaisteen, hyvien yöunien ja loistavan aamuseuran lisäksi tuoreet sämpylät. Meillä täällä maalla tuoreita sämpylöitä saa viikonloppuisin joko Lidlin paistopisteestä (oikeasti sairaan hyvä keksintö!) tai itse leipomalla. Tähän saakka olen kuvitellut sämpylöiden leipomisen olevan himpun liian työlästä noin aamutuimaan suoritettavaksi aktiviteetiksi, kunnes eilen bongasin sämpyläreseptin, jonka taikina tehdään jo illalla valmiiksi.

Aamulla leivottavat sämpylät

noin 12 kpl

3 dl maitoa, piimää tai vettä

15 g hiivaa (⅓ pkt)

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä

6-7 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

TAI

4-5 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja + 1½dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita + 1½ dl Myllyn Paras Ruishiutaleita

Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä yöksi jääkaappiin.

Aamulla: Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Resepti: Myllyn Paras

Tein itse taikinan kuivahiivalla, jolloin nesteen täytyy olla ainankin 42°C jotta hiiva herää. Tällöin hiiva sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon, eikä suoraan nesteeseen. Lopputulos oli maukas, vaikka jouduin korvaamaan osan jauhoista vehnäjauholla ja koostumus jäi ihan vähän ”kovaksi”.

Ja vinkiksi: kannattaa laittaa aamuksi vaikka muistutus puhelimeen, jotta muistaa jääkaapissa olevan taikinan ennen puolta päivää. Kummasti synnytyslaitokselta lähetetty tekstiviesti sekoittaa pasmat, vaikka kyse ei ole edes omasta synnytyksestä! <3

1 comment

  1. vonpaldanius

    Saatanpa toteuttaa huomiseksi aamuksi mikäli jaksan! 🙂 Ihana vinkki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *