Pataleipä

Aika tarkalleen vuosi sitten järjestettyihin yllätystupareihin bongasin Jacques Boissonsin FB-sivulta täydellisen ja ”vaivattoman” leivän reseptin. Kokeilin leipää ja yllätyin sekä A) sen onnistumisesta että B) sen suosiosta. Sen jälkeen kaikkien kissanristiäisten vakiokysymys onkin ollut, että ”meinaaksä tehdä SITÄ leipää?”.

Ihan yhtä mieltä en ole siitä, että leipä olisi ihan ”no-work” vaikka sillä taidetaankin viitata nimenomaan taikinan vaivaamiseen. Ja totuuden nimissä on sanottava, ettei se nyt ehkä ihan tälläinen aamupalaleipäkään ole, kuten eilen illalla ajattelin. Mutta hyvää ja jopa vähän epäonnistuessaankin tosi toimiva! Tällä kertaa siis tein taikinasta heti lähdöstä vähän turhan tymäkän, eikä leivässä ole ihan niin paljon ilmaa ja kuohkeutta, kuin voisi olla. Mutta mitäpä pienistä!

(Meidän iskä heittäis tähän nyt vakiovitsinsä: mitä yhteistä on pitsalla ja seksillä? Kun se on hyvää, se on tosi hyvää ja kun se on huonoa, se on silti hyvää.)

JIM LAHEY’S NO-WORK-BREAD

9,5 dl venhäjauhoja

1/2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

4,7 dl huoneenlämpöistä vettä

2 ruokalusikallista oliiviöljyä

korppujauhoja

Jauhot, suola ja hiiva sekoitetaan kulhossa, jonka jälkeen kulhoon lisätään vesi ja taikina vaivataan taikinaksi. Toinen kulho voidellaan öljyllä ja taikina kaadetaan siihen. Kannattaa ottaa heti lähdöstä niin iso kulho kuin löytyy, sillä itse jouduin yöllä siirtämään taikinan kulhosta toiseen, kun se meinasi pyrkiä kulhosta ulos. Kulho peitetään tiiviisti kelmulla ja annetaan sen levätä 18-24h.

Kun aikaa on jäljellä noin pari-kolme tuntia tarjoiluun ja taikinan pinnassa on kuplia, jatketaan leivän tekemistä. Työalusta jauhotetaan kevyesti, taikina nostetaan työalustalle ja sitä vaivataan ihan muutama kerta. Jälleen taikina peitetään kelmulla ja annetaan sen levätä viitisentoista minuuttia. Tämän jälkeen taikinaan lisätään taas vähän jauhoja niin, että taikinasta saa muotoiltua leivän muotoisen pallon. Nyt taikinan pinnalle voi ripotella maissijauhoja (joita meidän kaupassa ei ollut) tai korppujauhoja (tuntui toimivan ihan yhtä hyvin). Taikina siirretään taas kulhoon ja annetaan sen kohota parisen tuntia.

Uuni lämmitetään 200 asteeseen ja uuniin laitetaan emali- tai valurautapata lämpiämään. Leipä paistetaan ensin padassa, jossa on kansi päällä (n. 30 min) ja sen jälkeen n. 20 minuuttia ilman kantta. Leipä turpoaa vielä jonkinverran uunissa, eli ei kannata pelästyä vaikka taikinaa näyttäisi ensin olevan jotenkin todella vähän. Itse otin leivän noin 45 minuutin jälkeen pois uunista, kun leivässä oli kaunis ruskea pinta. Leivän kannattaa antaa uunin jälkeenkin levätä noin puoli tuntia, niin sitä on helpompi leikata.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *