Vihan kautta

Kestovaipat. Mikä ihana tapa pestä kulutuskrapulaisen omatuntoa puhtaammaksi. Hyödyt ovat ehkä samaa luokkaa kun niissä lentomatkojen hyvitysmaksuissa, mutta koska olen luvannut miehelle, että edes yritetään, niin nyt sitten yritetään.

Sanomattakin lienee selvä, että vihaan pyykinpesua. Tai no, en vihaa itse pesutapahtumaa (koska kone hoitaa sen ehehe) vaan pyykkien ripustamista ja lajittelua vaatehuoneeseen. Vaikka kaksiomme kylpyläosasto muuten muistuttaa italialaista kylpylää, ei sinne valitettavasti mahdu kuivausrumpua, eli normaalin (eksponentiaalisesti vauvan myötä muutenkin kasvaneen) pyykkimäärän lisäksi nyt pitää ripustaa myös paskavaippoja.

Asiaa ei helpota yhtään se, että edelleen minulle on vähän hämärän peitossa, mitä sille vaipalle tapahtuu vauvan päältä riisumisen ja pyykinpesukoneeseen päätymisen välillä? Ei niitä nyt varmaan pyykkikoppaan kai laiteta? Ainakaan sellaisenaan? Ja mihin se paska menee?

Tämä viimeinen on muuten samanlainen maailmanluokan mysteeri kuin Sinkkuelämää & sperma. Tiedättehän, hieman kasuaalia peuhausta ja rakkauden tekoja. Missään vaiheessa ei kondomi vilahdakaan. Tupakan jälkeen noustaan sängystä, vedetään vaatteet päälle ja lähdetään töihin. Ei mitään noloja vessapaperi- tai pyyhetemppuja, ei lantionpohjajumppaa ja nopeaa hipsimistä vessaan. Miten se on mahdollista?

Mutta niin. Vinkkejä kestovaippojen käyttöön otetaan vastaan. Josko tästäkin saisi tehtyä (itselleen) vähän helpompaa.

16 comments

 1. phocahispida

  Vaippojen säilytykseen:

  http://www.myllymuksut.com/vaippapussi-mega-p-217.html

  ”Likaisen vaipan sujautat helposti pussiin, hajut pysyvät hyvin pussissa tarrakiinnityksen ansiosta ja likaiset vaipat kippaat helposti suoraan pesukoneeseen.

  Vaippapussissa on ripustusnauha. Pussia on helppo kantaa nauhasta ja saat pussin riippumaan esimerkiksi ovenkarmiin, naulakkoon tai kylpyhuoneen pyyhetelineeseen. 

  Tyhjentäessäsi pussin käännä pussin yläosa ja tarrakohdat nurinpäin, likaiset vaipat on helppo kipata koneeseen ja voit pestä pussin samalla. Vaippapussi on vahvaa 2 mil kosteussulkukangasta eli se pitää luotettavasti kosteuden sisällään. 
   
  Pussiin mahtuu jopa 20 vaippaa eli noin pesukoneellinen vaippoja. ”
   
  Meillä on tuo, mutta keskikoko. Olisi pitänyt ottaa isompi.
   
  Ja sitten kakasta: Vaipasta otetaan ensi talteen mahd. puhtaat osat eli käytännössä kuori. Taitto-/sisäimun pesua ennen voi heittää kuoren kanssa, jos se on likainen, märän lisäimun pyykkipussiin. Sitten se paskaosuus. Kaikki inhimillisesti irtoava kakka suihkutellaan bideesuihkulla pönttöön ja vedetään pönttö.
   
  Tai pestään lavuaarissa. Mutta silloin voi kiinteän ruoan vaiheessa joutua tökkimään kokkareita siiviläosasta eteen päin.
   
  Maitokakka ei onneksi tahraa, mutta jos haluaa pitää vaipat hohtavina, esihiuhtaisua varten sappisaippuaa on hyvä olla lähistöllä.

 2. Tommi K

  Näin meillä: Pissavaipat huuhdellaan, laitetaan kuivumaan ja käytetään uudestaan. Kakkavaipasta kipataan (ja ruiskitaan bidetalla) pönttöön se mikä irti lähtee ja sitten huuhdellaan loput käsin lavuaarissa. Joskus käytetään vähän sappisaippuaa, jos vaippa jää törkeän likaisen näköiseksi. Huuhdellut vaipat laitetaan kosteina pieneen muoviseen pyykkikoriin, josta ne pestään joka toinen päivä. Meillä on kylppärissä sellainen aina kuuma kuivatuspatteri, joka auttaa kuivatuksessa huomattavasti.

 3. Vierailija (Ei varmistettu)

  Riisipaperi (myydään alan liikkeissä) siinä vauvan ja vaipan välissä voi auttaa tässä ”mihin se paska menee” -osiossa. Ainakin osa jää siihen paperiin, jonka voi sitten huitaista pönttöön (kannattaa siis valita sellaista paperia, jonka voi huitaista pönttöön).

  Suosittelen myös avokorissa tai ämpärissä säilytystä, haisee vähemmän (ja haisee muuten paljon vähemmän kuin kertisvaipparoskis).

  Ja hei, tästäkin tulee helpompaa kun vauva kasvaa, vaippojen vaihtoväli kasvaa huomattavasti, eli vähemmän pyykkiä.

 4. Amma

  Riisipaperin puolesta mäkin liputan. Meillä kun myös käytetään öisin kertiksiä, niin samaan vaipparoskikseen on sitten nakattu nuo riisipaperitkin, kun en uskalla niitä vessasta oikein huuhtoa, ei ne ihan hirveen helposti tunnu hajoavan. Mutta voihan toki siis kiinteät jätteet huitaista käsisuihkulla pönttöön ja märän paperin sitten nakata roskiin. Maitokakkavaiheessa kun jäte ei ole niin kiinteää, se menee myös hyvin lavuaariin.

  Meillä pissavaipat (harsot, taskut ja imut) kuivataan pienellä telineellä kylppärissä ja samoin huuhdellut kakkavaipat. Kuivina/kosteina ne menee sitten pyykkikoriin, ihan semmoseen Orthexin muoviseen, missä on sivussa reikiä. Kuorivaipat (pissan jäljiltä) kuivaa yleensä saunan ovenkahvassa ja siitä ne on helppo ottaa taas käyttöön. Jos niissä on muuta mähmää, niin sitten pyykkiin.

  Kuivaustelineenä on ihan ässä semmonen Ikean mihin saa moneen tasoon. Toimii myös hyvin minikokoisten vaatteiden kanssa.

  Mulla meinas mennä hermo kestojen kanssa joskus kolmen-neljän kuukauden iässä, kun ruokavalio oli maito ja pissaa tuli ihan hirveitä määriä! Lapsi oli pelkkää vaippaa ja silti ne valskas harva se kerta. Mutta tosiaan, se helpottaa kyllä 🙂 Välissä oli auvoista ja nythän tää menee jo ihan leikiten.

 5. Hanna (as. d 62) :) (Ei varmistettu)

  😀 Oot ihana!

  Mulla oli käytössä siinä harson päällä sellanen riisipaperi josta pystyi kakan kippaamaan pois ja sit pidin niitä likasia flanelleja ja harsoja kannellisessa ämpärissä. Joka päivä ne joutuu kuitenki pyörittämään koneessa, en mää ainakaan kestäny sitä tunnelma joka syntyi jos unohti ämpäriin jotain yöksi, joten joskus tuuppasin kotonahengailupäivinä imut suoraan koneeseen heti aamusta ja pyöräytin illalla ku (toivottavasti) päivän vika vaippa oli vaihdettu.

  (Yöksi laitoin vähän isompana yleensä kertakäyttövaipan ku pidemmillä unijaksoilla ne kestot imuineen oli täynnä tai valskas ton rimppakintun reisistä ja se on ihan vihoviimestä ku tajuaa klo 03:30 että koko peti on kusessa ja vauva huutaa nälkää. Ehh.)

 6. Vierailija (Ei varmistettu)

  Ja olin niin hidas kommentoimaan, että muut oli jo ehtineet sanoa samat asiat. 🙂

 7. Emmi Nuorgam

  No niin, olenko mä oikeesti näin tyhmä? Ei käynyt edes mielessä, että ne voi tosiaan kipata sinne pönttöön.. 😀 kiitos vinkeistä. Juuri laitettiin eka kestovaippa nyt illaksi ennen nukkumaan menoa. Saa nähdä kuinka tässä käy! Jos tää lähtee hyvin käyntiin, niin ilmanmuuta menee riisipaperit, pyykkipussit ja kuivaustelineet tilaukseen!

 8. phocahispida

  Hei kun M oli vastaavan ikäinen, olin pihalla kuin joulukuusi roskakatoksen vieressä helmikuussa. Kädestä pitäen piti neuvoa kaikki. Ei siksi etten olisi tiennyt vaan siksi, että aivot eivät osanneet hakea dataa. Surullista. 😀

 9. Emmi Nuorgam

  No niin, kokeilu numero 1 takana: vaippa päällä n. 3h eli yhden syöttövälin/unet.

  Sisävaippa litimärkä, kuorivaippa märkä, housut ja alusena ollut vanuviltti kosteat.

  Mikä meni vikaan?

 10. phocahispida

  Muistakaa lisäimu. Voisi laittaa kaksikin.

  Meillä kestot alkoivat pitää vasta n. 1kk iässä. M oli niin pieni, että reisistä falskasi.

  Tarpeelso pienet kuoret, meillä Myllymuksujen newborn 2-4kg auttoivat asiaa, sittemmin käytettiin pitkään Imse Vilmsen, olisiko ollut 4-6kg kuoria. En muista enää niin tarkkaan.

  Yön pissamäärää meillä ei ole pitänyt mikään kesto koskaan. Suosittelen komboa 6+ kestoa/vrk + yksi kertakäyttöinen yövaippa. Pysyvät petivaatteet ainakin puhtaina. Minä hullu pyykkäsin aluksi parisängyn lakanan joka aamu, kun vauva nukkui vieressämme…

   

 11. OdotuksestaOnneen

  Meillä yöt on ihan turha kuvitellakkaan kestovaipalla, vaikka muuten kestoillaankin. Jos haluan että poika pysyy kuivana on vaipan oltava öisin sellainen ettei jalat kunnolla liiku ja reppanalla selkä suurinpiirtein kaarella. Tämä viritelmä riittää siis sen yhden syöttövälin 3-4tuntia max! Kun jouduin lopettamaan imetyksen pari viikkoa sitten, on korvike määrät kasvaneet niin hirmuisiksi että sitä pissaa tule yöllä ihan uskomattomia määriä. Luovutin siis tässä vaiheessa yökestoilun, palaamme asiaan kun pissamäärät vähän tasottuu.

  Meillä pissavaipat menee purettuina suoraan (vaippojen omaan)pyykkikoriin, kakkavaipoista huuhdotaan kakat pois ja hieraistaan sappisaippuaa pahimpiin läikkiin ja sinne pyykkikoriin. Pyykkikorissa meillä on kankainen pyykkipussi, johon mahtuu koneellinen vaippoja ja joka on mallia avonainen. Kätsyä kun voi napata pyykkisäkin korista ja nakata sen sellaisenaan koneeseen, ei tarvi niitä likaisia vaippoja yksikerrallaan mättää koneeseen. Pussin pyykit kyllä purkautuu pesuohjelman aikana ja sen pussin voi sitten poimia koneesta tyhjänä kuivumaan vaikka oven päälle hetkeksi ennen kuin sen palauttaa pyykkikoriin. Meillä tuo pussi on niin ohutta (lakana)kangasta että kuivuu tunnissa uuteen käyttökertaan, enkä ole saanut aikaiseksi toista samanlaista väsätä. Vaikkakin se kyllä helpottais vielä enemmän kun säkkejä ois kaksi..

  Tsemppiä kestoiluun!

 12. Kristaliina

  Ihailukannustukset täältä kestoilulle! Meillähän meni siis niin, että olin kuvitellut kestoilevani (niin kuin olin kuvitellut paljon muutakin), mutta meidän vauvaelon ensimmäiset kuukaudet olivatkin sitten niin raskaita, että minusta ei vaan ollut siihen…

  Ja sitten myöhemmin, kun aloin olla jo ihmisten maailmassa kiinni, kuulin siitä vessahätäviestintäharjoittelusta ja ajattelin, että hitsi toi vois olllakin meidän juttu. Ja sitä nyt sitten ihan hurjan paljon haluan suositella, saatiin itse (ja samaa tehneet ystävät ovat saaneet myös) siitä niii-ii-iin paljon hyviä kokemuksia.  Jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla (meille oli kerrottu, että herkkyyskausi sen aloittamiseen on n. 4 kk iässä ja me aloitettiin se silloin). Helpottaa ihan älyttämästi, kun kakat ja pissat alkavatkin ilmestyä jo ihan vauvaiässä pottaan/suoraan pönttöön… Säästää kertis-ekokatastrofikuorman JA pyykkikuorman 🙂

 13. Emmi Nuorgam

  Well thank you! Kattoo nyt, toistaiseksi tää tuntuu todella työläältä. Tää päivä mentiin siis kokonaan kestoilla, mutta marssijärjestys aiheutti ongelmia: mihin se likainen vaippa laitetaan heti riisuttaessa, ennen kuin on aikaa huuhdella se. Kakka on niin tiukassa kiinni, ettei mikään nopea huuhtaisu lavuaarissa onnistu. Eikä vaippaa voi jättää lavuaariin odottamaan huuhtelua, kun muuten tuohon minilavuaariin ei mahdu pesemään tytön pyllyä. Lisäksi ainakin toistaiseksi sisävaipan asettelu kuorivaippaan kestää ja kestää.. Muutenhan siis ei olisi mitään ongelmaa, mutta tyttö kirkuu kuin syötävä muutenkin koko vaipanvaihdon ajan – hän ilmeisesti ahdistuu vaipattomuudesta. (Muutenkin vaipanvaihtoon menee aina ihan liian kauan aikaa vaippaihottuman rasvaamisineen kaikkineen.) Ja se, että kestovaippaa pitää vaihtaa useammin kuin kertakäyttöistä, ei toistaiseksi ole ainakaan lisännyt likan vaipanvaihtoinnokkuutta. No, mut päivä kerrallaan..

 14. Ella F.

  Mä haluan kompata Kristaliinaa tuossa vessahätäviestinnässä. Mä kans koin synnytyksen jälkeisen riekaletakamuksisen elämäni sen verran raskaaksi, että sinne jäivät omin pikkukätösin neulotut villakuoret laatikkoa lämmittämään. Mutta siis tuo vvv ei ole lainkaan niin mystistä, mitä ennen lasta ajattelin, kyllä se toimii. Ei siinä ilman vaippoja selvitä, mutta tällä hetkellä 1v 5kk tyllerön kanssa parhaana päivänä vuorokautena on mennyt kaksi vaippaa, joista toinen siis yövaippa.

  Tsemppiä, mitä ikinä nyt sitten päätätkin. Jotenkin voisin ajatella, että maailma kaatuu enemmin teollisuuden päästöihin kuin vaippoihin kuitenkin, mitään tässä nyt vähättelemättä. Kaikkein tärkeintä mun mielestä on pitää omasta päästään huolta ja olla rasittumatta vielä lisää.

 15. Onko sinulla vaippakrapula?

  […] superäiti siirtyi korvikkeeseen ja vauvan peppu ei tullut toimeen kestovaippojen kanssa – nostin kädet ylös ja totesin, että antaa paskan (pun intended) olla. Vihasin jokaista sekuntia, jonka vietin liotellen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *