Ny rillataan!

Ihan liian harvoin (tuskin koskaan) tavalliselle ihmiselle tarjoutuu tilaisuus päästä grillaamaan ammattikokin opastuksella ravintolan terassille. Eilen sellainen tilaisuus kuitenkin tuli ja mehän käytimme tilaisuuden ilolla hyväksi!

Gastronomian sekätyömieheksi itseään tituleeraava Chef Santeri on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt erilaisia kokkauskursseja ympäri Pirkanmaata ja tänä kesänä vuoron saa pallogrillaus Mustanlahden sataman ravintola Kaislan terassilla. Santeri tunnetaan kokkina, jonka ruuissa ei turhia piperrellä ja tätä oli odotettavissa myös eilisellä kurssilla.

Vaikka Santerilta olikin lupa odottaa hyvää, olin varautunut muutaman tunnin tylsähköön alustukseen grilleistä ja grillaamisesta. Onneksi ennakko-odotukset osoittautuivat tismalleen niin vääriksi kuin toivoinkin ja nopean menun läpikäymisen jälkeen Santeri jakoi meille essut ja reseptit ja istui itse odottelemaan ruuan valmistumista (no, ainakin kuvainnollisesti istui). Omalle kohdalleni nasahti munakoisoa ja kesäkurpitsaa Casablanca ja vaikka reseptistä olisikin saanut käydä kauppaa, päätin ottaa haasteen vastaan – onnistuisinko toista kertaa eläessäni tekemään hyvää munakoisoa?

Homman nimi oli hyvin yksinkertainen; reseptinsä sai valmistaa yksin tai yhdessä, neuvoja pyytää tai lisätietoja kysyä. Santeri ei osallistunut kokkaukseen muuta kuin henkisellä panoksella ja saimmekin ihan itse tiputella mm. munakoisokiekot hiiligrilliin. No, tiedänpä nyt miten ei kannata tehdä.

Kurssille varattu kokonaisaika oli kolmesta neljään tuntia ja meidän ryhmämme oli sairaan tehokas ja suoriutui tehtävästä kolmessa tunnissa. Oli mukava kokata samanhenkisten ihmisten kanssa, vaikka tuttuun tapaan olimme miehen kanssa porukan nuorimmasta päästä. Parasta kurssilla kuitenkin oli uusien reseptien, ideoiden ja valmistustapojen saaminen – vihannekset tosiaan voi marinoida vasta kypsentämisen jälkeen ja possun niska toimii nyhtöpossun lisäksi myös siivuina grillattuina.

Kuva Santerin FB-sivulta

Ai mistköä valmistamme menun reseptit löytää? Joko osallistumalla kurssille (vapaita paikkoja ja kesän kurssipäivät saa tiedustelemalla Santerilta) tai odottelemalla hetken – Uusi Mustamakkara -kirjan isä valmistelee kesän ajan myös Pallogrillauksen lyhyttä oppimäärää, joka ilmestyy joskus hamassa tulevaisuudessa.

Mutta miten sen munakoison sitten kävi? No näinhän se taas on myönnettävä – munakoiso on erinomainen grillikasvis, kunhan sen valmistaa hyvin. Viimekesän hittituotteen, rusinamunakoison, ohje löytyy muuten täältä! Kannattaa koklata, sanonpahan vain.

PS. Mustanlahden satama ja ravintola Kaisla ovat myös ilman Santeria kesäretken arvoisia paikkoja! On veneitä, hyvää rieslingiä ja loistavaa ruokaa – mitä muuta sitä ihminen saattaisi toivoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *