(Ruoka)turistina Helsingissä

Olen viime vuosina alkanut ymmärtää ihmisiä, jotka kesäisin panostavat kotimaanmatkailuun ja talvisin karkaavat pois tästä pimeydestä. Suomessa on järjettömän paljon hienoja paikkoja joita kokea ja kesällä jopa inhokkikaupunkini Helsinki näyttää parhaat puolensa. Kesällä ei talven äksyilystä, yrmeistä ihmisistä tai sisäänpäin lämpiävästä stadilaisuudesta ole tietoakaan, vaan Helsinki on kaunis, ihmiset ystävällisiä ja tunnelma ajoittain jopa keskieurooppalaisen leppoinen. Tai sitten tänään sattui vain olemaan eri hyvä päivä!

En ole ennen vieraillut Taste Of Helsinki -ruokafestareilla – osittain ajanpuutteen vuoksi ja osittain sen stadilaisen gourmetskenen ylimielisyyden pelossa, mutta nyt oli aika ryhdistäytyä. Ja onneksi anopin kanssa ryhdistäydyttiin, sillä tapahtuma oli paras ruokahäppening, jossa olen hetkeen ollut. Tunnelma oli ihanan rento, sää aurinkoinen, ruoat mielettömän hyviä ja palvelu erinomaista. ”Syödään muutama ruokalaji ja lähdetään” muuttuikin kuin huomaamatta monen tunnin nautiskeluun, ihmisten seuraamiseen ja shoppailuun. Nerokas idea muuten se Markka-systeemi – rahanmenoa ei ikäänkuin huomaa, kun annokset maksavat vain muutamia markkoja totuttujen kymmenien eurojen sijaan.

Meidän yhteiset valintamme ravintoloiden toinen toistaan herkullisemman kuuloisista annoksista olivat:

ASK – Ternimaitoa ja raparperiä (Päivin suosikki: ”Tykkäsin, kun annoksessa oli yhdistetty kaksi vanhaa raaka-ainetta, ikäänkuin keksitty uudelleen. Saattaa olla myös joku höpsö tunnejuttu.”)
BISTRO OMAT – Luomunaudanliha carpaccio, punajuuriaiolia ja mehustettua salaattia (Punajuuriaioli on veikeä tuttavuus!)
C – Hevostartar ja suola-aroniaa
JUURI- Villisianniskaa, korvasienipiirasta ja vadelmanlehtikastiketta (Emmin suosikki: ”Liha ihanan pehmeää ja sienipiiras todella maukas – ja annoksessa täydellinen suola!”)
LUOMO – Luomu kananmuna 64,7C ja sienitoffeeta (Tästä sanottava myös, että sienitoffeessa oli ihanan vahva metsäsienten maku joka painui mieleen.)
MURU – Vasikanpaistia tonnato ja rapeita kapriksia sekä Haudutettua raparperia, paahdettua valkosuklaata ja rosmariinilla maustettua marenkia
SMÖR – Smörin mozzarellaa, savutomaattia ja nokkospestoa sekä Graavia kuhaa, raparperia ja herukanlehtimajoneesia

Alueella myytiin ruoka-annosten lisäksi myös mm. keittiövälineitä, ihania oliiviöljyjä, käsintehtyjä suklaita ja herkullisia leivoksia. Kolme tuntia hujahti ohi kuin varkain ja havahduimme varttia vailla kolme ”valomerkkiin”. Vaikka toisaalta alueella olisi viihtynyt vielä montakin tovia, niin lompakko kiittää kahden kattauksen taktiikkaa. Kahdesta asiasta antaisin Taste Of Helsingille kuitenkin kotimuikkarin: huone/vessa, jossa on lastenhoitotaso, olisi ollut mahtava lisä alueelle, jossa oleskeli miltei hämmästyttävän paljon lapsiperheitä. Lisäksi on käsittämätöntä, että tapahtuma, jossa kaikki ruokailuvälineistä lähtien voidaan kierrättää biojätteeseen, kehoittaa heittämään pantilliset Novelle-juomapullot roskikseen. Tämä oli kyllä silkkaa ajattelemattomuutta muuten niin erinomaisesti organisoidulta tapahtumalta!

Taste Of Helsingin jälkeen piipahdimme ihmettelemässä Hietalahden Kauppahallia, jossa oli mukava kuhina vielä muutamaa minuuttia ennen sulkemistakin. Vaikka Tampereen halli onkin erinomainen ja vaatimattomasti Suomen paras, niin pakko arvostaa kauppiaita, jotka eivät tamperelaiseen tapaan sulkeneet oviaan jo puoli tuntia ennen hallin sulkemisaikaa.

Kauppahallista päivällistarpeiksi tarttui mukaan maissikanankoipia ja uusia perunoita ja jälkkäriksi juustoja. Lihakauppias-Villeltä olisin kyllä ostanut vaikka kuun taivaalta – Ville oli selvästi hoksannut, että sydämensulattavalla hymyllä (tai kolmella) ja hinnan sopivalla alaspäinpyöristämisellä tälläinen hieman hupsu naisasiakas saadaan palaamaan lihatiskille varmasti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *