Kierrokset nollasta sataan

Viime päivinä mediat Hesarista MeNaisiin on kerännyt klikkejä sivuilleen trollaamalla naisia ja luomalla vastakkainasettelua naisten valintojen välille – MeNaisten tapauksessa jopa väkisin, kehittelemällä ongelmia sinne, missä niitä ei ole.

Hesari siis aloitti vittuilemalla äideille, jotka synnyttäessään haluavat lääkkeellistä kivunlievitystä. Alunperin juttu oli otsikoitu ”Cityäidit karttavat kipua”, mutta sittemmin se on muutettu muotoon ”Selkäpuudutus on synnyttäjien suosiossa pääkaupunkiseudulla”. (Jutussa muuten ei mainita, että otsikkoa on muokattu melko oleellisesti julkaisun jälkeen, eikö näistä aina pitäisi mainita?) No, jutun pointti on siinä, että pääkaupunkiseudun synnytyksissä annetaan enemmän selkäpuudutuksia kuin maakunnissa. No shit Sherlock?! voisi joku todeta, sillä jo jutussa kerrotaan pelkästään puudutteiden saatavuudessa olevan huimia eroja alueellisesti. Se ei kuitenkaan Hesarin mielestä ole asian pointti, vaan se, että cityäidit haluavat huumata lapsensa ja vieraantuvat luonnosta. Onneksi juttuun on löydetty esikoistaan odottava Irja, jolla on korkea kipukynnys eikä hän sen vuoksi aio ottaa kivunlievitystä vastaan ja Kätilöliiton Virallinen Aivopierijä Päivi, joka kehottaa naisia joogaamaan synnytyssalissa kivunlievityksen sijaan. Aiheesta on onneksi jo vouhkannut helsinkiläinen Sini Korpinen  ja lilyläisille tuttu Kotona, eli mun ei enää tarvitse.

No, uudet kierrokset otin sitten eilen illalla, kun ystäväni Loviisa linkkasi mulle MeNaisten testin: Kummat ovat parempia työntekijöitä, äidit vai lapsettomat? Enkä tiedä mistä aloittaisin.. Siitä, että MeNaiset luo kertakaikkisen typerää vastakkainasettelua paikkaan, jossa sitä ei todellakaan tarvita vai siitä, että he uskottelevat lapsien olevan määräävä tekijä henkilön työskentelytaidoissa? Vai siitä, että puhuttaessa ”lapsettomista” naisista, lehti olettaa, että jokaisella naisella oletusarvoisesti on lapsia. Tai ainakin niitä on haluttava. Mitäs sitten kun lehti julkaisee tutkimusaineistonsa ja toteaa, että äidit ovat parempia työntekijöitä? Tarkoittaako se, että ne naiset, jotka eivät voi saada lapsia, ovat lopun elämäänsä tuomittuja paskoiksi työntekijöiksi? Tai äitejä voi alkaa suosia työnhaussa? Että synnyttäminen tai adoptoiminen tekee ihmisestä automaattisesti erinomaisen työntekijän? Voinko pyytää palkankorotusta siksi, että olen sattunut harrastamaan seksiä ilman ehkäisyä? Entä jos kuitenkin olisi niin, että työntekijän paremmuus on kiinni tämän persoonasta tai motivaatiosta? Esimiehestä? Työpaikan ilmapiiristä? Kannustavuudesta?

Ehdotankin, että seuraavaksi MeNaiset tutkii, että kummat ovat parempia työntekijöitä: ilman kivunlievitystä vai kivunlievityksen kanssa synnyttäneet äidit. Sen jälkeen voitaisiin mennä vielä syvemmälle: silmälasipäiset vai silmälasittomat? Lihavat vai laihat? E-pillereitä syövät vai varmoja päiviä laskevat? Audi- vai volvokuskit? Ja tärkeimpänä: kuinka kuukautiset vaikuttaa naisten työkykyyn?

15 comments

 1. LauraEm.

  Melkein aloin paasaan tosta ekasta jutusta, mut toinen oli jo sen verran surkee että en ees jaksa. Tosin kohtahan menaiset seivaa ton olevan vaan leikkimielinen juttu ja kyllä kertoo naisesta jotain jos tuostakin menee taas loukkaantuun…

  PS sen verran kuitenkin, että Kotirouva on myös kirjottanut mainiosti ”lääkkeettömästä synnytyksestä” ja sen ihannoimisesta.

 2. CougarWoman

  Tätähän en tietysti saisi sanoa (mutta anonyymina uskallan) – mun pomo on aika suoraan sanonut minulle, että on erittäin tyytyväinen siihen, että olen omasta valinnastani lapseton. Kun olen kuulemma niin paljon joustavampi, matkustamisvalmiuteni on korkeampi ja olen myös varmemmin paikalla kuin ’lapsellinen’ kollegani… 

  FYI – Miespomollani on muuten itsellään 2 lasta, molemmat alle 5-vuotiaita. 

  1. Emmi Nuorgam

   Niin mutta johtuuko se absoluuttisesti siitä että hänellä on lapsia ja sulla ei ole? Vai voisiko olla mahdollista, että teillä on erilaiset ambitiot työnteon suhteen? Ei se, että joku luistelee työtehtävistä lasten varjolla tarkoita sitä, että kaikki äidit tekee niin. Ihan samalla tavalla kun se, että joku jolla ei ole lapsia sluibailee hommistaan vaikka darran takia, ei tee kaikista samanlaisia.

   1. Mindeka

    Nimenomaan.

   2. CougarWoman

    Ei tietenkään, mun mielestä oli vaan jotenkin omituista että perheellinen mies niin ylistää lapsettomuuttani. En mä usko että meillä kukaan sen kummemmin ’luistelee’ – uskon että jokainen on yhtä lailla motivoitunut (lapsia tai ei); ehkä ennemminkin oletan, että lapsia omaavat saattavat jopa potea huonoa omatuntoa, elleivät pysty joustamaan tai joutuvat lähtemään kesken pois esim. lapsen sairastumisen takia.

    Mutta siis pointti tuossa kommentissani oli lähinnä, että pomo sanoi sen noin suoraan; käsittääkseni tuo on not done..? 

    1. Mindeka

     Ehkä tuossa tapauksessa kommentti kertoo enemmän pomosta kuin työntekijöistä?

     1. CougarWoman

      No joo, muuten se on kyllä oikein mukava, pätevä ja tehokas. Ehkä se oli aivopieru. Alkoholillakin oli osuutta asiaan…

     2. Mindeka

      No niin, eli ei ehkäpä pomon(kaan) ”virallinen” mielipide 😉

 3. Ruusu

   

  Mäpä nyt hieman puolustan Me Naisia, koska itse tulkitsin tuon aiheen eri lailla. On nimittäin ikävä fakta, että vallalla oleva ajatusmaailma on sitä, että synnytysiässä oleva nainen ja pienten lasten äiti on paska työntekijä. Se karkaa kuitenkin kohta taas äitiysvapaille, roikkuu kotona kipeiden lasten kanssa ja kuluttaa sekä työnantajan että yhteiskunnan varat. Kärjistäen tämän ajatusmaailman takia naiset roikkuvat pätkätöissä huonolla palkalla. Meitä äitejä tietenkin moinen vituttaa, mutta näin se nyt vain on ja siihen pitäisi saada muutos.

  Jos tuo Me Naisten kysely päätyisi siihen, että äidit ovat parempia työntekijöitä, niin eikö se olisi tavallaan myös vastaveto nykyiselle ajatusmallille? Että hei, kannattaisiko sun isopomo sittenkin edes harkita sitä pienten lasten äidin palkkaamista, jos se vaikuttaisi teidän firmaan sopivimmalta? Eli tavallaan tuotaisiin yleiseen keskusteluun sitäkin näkökulmaa, että äitiydestä on myös hyötyä työntekijänä, ei vain haittaa. Tällaista näkökulmaa voisi ylipäätään mediassa näkyä enemmänkin.

  1. Elmi

   Tai sitten tuossa voi nähdä sellaista ”hajoita ja hallitse” -mentaliteettia, että kun naiset joutuvat työelämässä huonompaan asemaan esimerkiksi vanhempainvapaiden järjestelyjen takia, usutetaan lapsettomat naiset ja äidit vastakkain sen sijaan, että keskusteltaisiin naisten heikomman työelämäaseman takana vaikuttavista syistä ja vanhemmuuden kustannusten jakamisesta miesten ja naisten työnantajien kesken.

   1. Emmi Nuorgam

    Juuri näin Elmi.

    Ruusu, ei tota ”tutkimusta” voida pitää mitenkään perusteltuna vain siksi, että siinä on 50% mahdollisuus siihen että äidit olisi parempia työntekijöitä. Varsinkaan kun näin ei ole – äitiys ei ole mikään ominaisuus joka automaattisesti tekee työntekijästä hyvän.

    On totta, että naiset on pätkätyökierteessä, mutta eihän se johdu siitä että äitejä ei palkata, vaan siitä, että ylipäänsä nuoria naisia ei palkata. Ja siitä pitäisi puhua, ei siitä, onko jollain lapsia vai ei.

 4. pinklady

  En osaa kirjottaa mitään fiksua ja argumentoivaa, mutta täällä kans heilahti rajotinta vasten ja rajusti!

 5. Raissi

  Tuli vaan mieleen, että onhan sekin todettu jo, että vaikka lihavat on lepposia, ne ei tee toisille kepposia (mie taidan olla poikkeus, noiden kepposten suhteen ;), niin ennemmin palkataan laiha kuin lihava työnhakija. Ajatellaan, että lihavat ihmiset on automaattisesti laiskoja tms.

  Muutenkin kauniit ihmiset pääsevät parempiin hommiin ja etenevät urallaan nopeammin kuin ei niin kauniit kanssaeläjänsä.

  En tiedä sitten mikä se lihavan kiloraja on tuossa työn haussa. Ilmeisesti saa kuitenkin hiukan olla ylipainoa, eikä se vielä kovinkaan negatiivisesti vaikuta, koska olen päässyt töihin ja saanut jopa vakituisen työsuhteen 😀

 6. Miiza

  Näen niin punaista aina kun joku asettaa lapsettomat ja ”lapselliset” naiset vastakkain. Ja ikäänkuin aiheesta ei olisi jo tarpeeksi lomien osalta vouhkattu lehtien palstoilla ilman tuollaista syyllistävää kyselyä. 

  Menetti MeNaiset nyt kyllä yhden lukijan.

 7. Nemppu (Ei varmistettu)

  Hurraan nyt tuolle sinun MeNaiset-jutun pohdiskelulle. Käsittämätöntä, että naisille suunnattu lehti asettaa vastakkain ne naiset, joilla on toimivat/toimimattomat lisääntymiskalut tai muuten vain erilaiset valinnat ja kohtalot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *