Tää maistuu ihan kesälle!

..totesi mies eilen, kun pyörittelin meille riisipaperirullia päivälliseksi. Samoja rullia on viime aikoina värkännyt ainakin Asikaine, ja tosta postauksesta saakka olen kyseisiä rullia himoinnut. Niitä voisi kai kutsua vietnamilaisiksi rulliksikin, mutta koska en ole käynyt Vietnamissa tai syönyt rullia ennen, pahoin pelkään että näillä mun rullilla on Vietnamin kanssa yhtä paljon tekemistä kun tex mexillä Meksikon kanssa, enkä siis periaatteesta puhu nyt Vietnamista yhtään enempää.

En tiedä voiko ruokaa mokata oikein mitenkään muuten, kuin tahmaamalla riisipaperit kiinni toisiinsa, eikä ruoka kai silloinkaan ole varsinaisesti pilalla. Itse käärin rulliin korianteria, basilikaa, ruohosipulia, kurkkua, porkkanaa, siitakesieniä, ohuita riisinuudeleita ja katkarapuja. Nuudelit, riisipaperit ja lopulta yllättävän hyväksi dippisoosiksi osoittautunut sweet chili -kastike löytyi Prisman etnohyllystä pienen etsinnän jälkeen.

Rullien sisään voi kai kääriä periaatteessa ihan mitä vaan. Itse valitsin täytteeni Australian Masterchefin mukaan (Australian versio on muuten paras Masterchef!) ja varsinkin basilika, jota missään ohjeissa ei mainittu, oli oikein hyvä veto. Katkaravut ja siitakesienet käytin nopeasti pannun kautta, mutta kaikki muu siis oli raakaa (nuudelit tietysti kypsytettiin kuumassa vedessä). Jopa rullailu oli yllättävän helppoa siihen nähden, etten koskaan onnistu pelmeneissä, tortellineissa tai missään muussakaan sorminäppäryyttä ja huolellisuutta vaativissa leipomuksissa. Muutaman niksin kuitenkin hoksasin rullaillessa: täytettä ei tietenkään saa olla liikaa, yrteillä saa helposti pakattua muut täytteet tiiviiksi nipuksi ja mitä kuumemmassa vedessä papereita liottaa, sen paremmin rulla pysyy kasassa. Niin ja päällekkäin niitä ei kannata pinota, koska taikina tarttuu helposti kiinni – jopa lautaseen!

Sen sijaan toi mun dippikastike oli ihan katastrofi, eli siihen en jaa mitään ohjetta. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla ihan vaan perinteistä kalakastike-lime-sokeri-chili-sekoitusta ja jättää ylimääräiset aineet pois. Riisipaperipaketissa ollut sweet chili -kastike oli jopa yllättävän hyvää, mutta sitä on paketissa kovin vähän. Kaikenkaikkiaan ruuan valmistukseen meni suikalointeineen ja rullailuineen n. 30 minuuttia, eli rullat eivät ole edes mikään kovin työläs ruoka. Suosittelen kyllä ihan ehdottomasti!

 

15 comments

 1. LauraEm.

  Mä joka en oo mitenkään kallellaan aasiaan, aattelin kans masterchefin jälkeen kokeilla! Kiva kuulla että onnistuu helposti, yleensä simppeleimmissä jutuissa tuntuu aina olevan joku salainen pilkoliotauutakasvataitse-kikka keskellä reseptiä.

  1. Emmi Nuorgam

   Joo mä en ainakaan siis tehnyt muuta kuin pilkoin ainekset valmiiksi, pyöräytin sienet ja ravut pannulla, keitin vedenkeittimellä veden, jonka kaadoin nuudeleiden päälle ja samassa vedessä pehmitin aina riisipaperin sillä aikaa kun rullasin edellisen. Ei mitään kikkakolmosia! 🙂

 2. Raissi

  Pakkohan näitä on kokeilla, kun ei tarvi siinä rasvalillussakaan keittää. Jos tekis sushia ja sitten näitä… Rullia kerrakseen 😉

  1. Emmi Nuorgam

   😀

 3. Lilleri78

  Nam! Mulla onkin riisipapereita kaapissa (muistaakseni) ja tarkoitus on ollut joskus tehdä niistä jotain. Nyt innostuin, kiitos tästä! Joskus muinoin oon tehnyt rullia ja silloin tein jonkin maapähkinäkastikkeen, jossa oli appelsiini- tai ananasmehua, sekin toimi ihan hyvin. Master Chef Australia rokkaa 🙂 Riisikääröjakso mulla on tosin jäänyt näkemättä.

  1. Emmi Nuorgam

   Niitä tehtiin siinä yhdessä pudotushaasteessa, jossa kilpailtiin tekniikkataidoissa. Olikohan pudotuksessa Michael, Kate, Hayden ja Peter. Tuli kait viime viikolla! 

   1. Lilleri78

    Löytyisköhän noita jaksoja jostain nettitelkusta… Hei mulla jäi näkemättä sekin kun se yks tuomari (ennakkopätkän mukaan) meni niiden kämpille ja kertoi jotain järisyttävää ja sitten joku joutui lähtemään, ja Billy kai tuli tilalle – mitä tapahtui??? Ja kuka lähti?

    1. Emmi Nuorgam

     Mat joutui lähteen, koska sillä oli mukana sääntöjenvastaisesti oma puhelin, jolla se oli yhteydessä ulkomaailmaan. Ja sit Billy tuli takasin. Ja juu ne löytyy ruutu.fi:stä pienellä viiveellä! 🙂

     1. Lilleri78

      Jee kiitti näistä tiedoista!

 4. Raissi

  Hitto, en minäkään oo sitä kattonu. Pakko googlata noita kastikeohjeita ainaki.

  1. Emmi Nuorgam

   Tässä on ainakin yksi, joka raaka-aineiden perusteella vaikuttaa hyvältä: 

   Dippi: 1 desi vettä2 ruokalusikallista soijaa tai kalakastiketta1-2 valkosipulinkynttä pieneksi lohkottuna1-2 tuoretta chiliä pieneksi lohkottuna tai 1-2 teelusikallista kuivattua chilijauhettapuolikkaan limen mehu1 ruokalusikallinen sokeria1 teelusikallinen riisietikkaa Lohko chili ja valkosipuli mahdollisimman pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna dipin makustua ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua. Me teimme dipin valmiiksi jo edellisenä iltana, ja se kannatti. Maustekastikkeesta tuli todella mehevä ja tulinen. http://www.savusuolaa.fi/kaikkea-mahdollista-ja-mahdotonta-ruoasta/viikonloppu-mielessain-vietnamilaiset-rullat-ja-timjami-sienipizza/

   1. Raissi

    Mmm. Siis voin jo haistaa ja melkein maistaa tuon. Pavlovin koira täällä.

 5. VSY (Ei varmistettu)

  Ei nyt ihan just tähän liity mutta eksyin jonkun toiseen blogiin jättämäsi kommentin kautta tänne ja tosi kiva blogi sulla, mielenkiintoista luettavaa ja hyviä ajatuksia! Suht samanlaisella asenteella vauvan kanssa mennään täälläkin 🙂 Innolla luin esim. lentokokemuksistasi, meilläkin tammikuussa silloin 7kk vauvan kanssa lento edessä ja päivittelyitä ko. matkan suhteen on kuunneltu täälläkin 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Kiitos! Mun neuvo on, että kun et ressaa, niin ei se vauvakaan ressaa. Ne on siitä aika helppoja tapauksia, että reagoi samalla lailla kun vanhempansa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *