Mummokin sen osaa!

Tiedättehän sen mainoksen, jossa teini kysyy mummoltaan, että mistä hieno kuvakirja mummon kuuskymppisiltä on peräisin, ja mummo vastaa tehneensä kirjan itse. On niin sairaan helppoa ja hauskaa! No, se on vaan mainos, kuvakirjan tekeminen ei missään määrin ole helppoa tai hauskaa.

Amma valitteli vähän aika sitten jossain postauksessa tai kommenteissa, että joululahjat on hankkimatta ja ressi pukkaa päälle. Minä siihen sitten nohevana jeesustelemaan, että mulla ei mitään stressiä ole, kun suurin osa joululahjoista hoituu sellasella sairaan näppärällä kuvakirjalla! No, eilen aloin sitten värkätä niitä helen kuvakirjoja mummeille ja kummeille.

Emmi: ”Mä teen nyt nopsaan sen kuvakirjan, kun se niiden tilausdeadline on tänään.”

Mies: ”Okei, mä annan Hildalle iltapuuron niin laitaksä sen sit nukkumaan?”

Emmi: ”Joo mä laitan.”

 

20 minuuttia myöhemmin.

Mies: ”Ooksä valmis jo?”

Emmi: ”No v*ttu en. IPhoto alkoi korjaan mun kuvakirjastoa ja koko kone kaatui.”

Mies: ”No me mennään Hippusen kans nukkuun.”

Emmi: ”Joo.”

 

15 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Siis tää ei voi olla todellista. Oon nyt ladannut sen kuvakirjaohjelman kolme kertaa, mutta sitä ei edelleenkään löydy.”

Mies: ”Rauhotu, kyllä se sieltä löytyy..”

 

10 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Arvaa mitä? Sain sen nyt ladattua, mutta tää ohjelma siirtää mun koneen kaikki 15 000 kuvaa sinne.. Eioletodellista.”

 

10 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”No nyt sain sen auki! Wohoo! Eiku mitääääää.. Voi jumalauta! Se deadline oli EILEN! Aaaaaa en kestä.”

Emmi: ”No nyt mä löysin täältä ne kuvat joita haluan käyttää. Okei, alan tekeen tätä kirjaa.”

 

15 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Jaa niin enhän mä tällästä taustaa tälle kirjalle halua.. Okei, sen voi vaihtaa tosta. Vaihdettu! Jaa ja koko kirja tyhjeni? Et teemaa ei voi vaihtaa jos kuvat on jo laitettu.. Kiva. No teenpä uusiks.”

 

20 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Niin joo tän kannenkin vois muuttaa.. Mut jos mä muutan tän, niin katooko ne kaikki kuvat taas? Ehkä en ota riskiä.”

 

10 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Haluutko nähä? Tää olis nyt valmis. Suosittelen sitten miettiin tosi tarkkaan haluutko arvostella mitään.

Mies: ”Sehän on tosi hieno!”

 

2 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Siis voi perse.. Mulla on täällä lopussa 10 tyhjää sivua. En näköjään osaa laskea. Olkoon sit vähän lyhyempi kirja. Miks helvetissä tätä ei voi tallentaa ennen kun tekee mitään muutoksia?!”

 

10 minuuttia myöhemmin.

Emmi: ”Mä lähetän tän nyt. Tulkoon sit koska tulee.”

Mies: ”Tajuathan sää nyt Emmi, että sulla on mummuille kokonainen kirja Hildan kuvia? Se on ihan sama vaikka ne saisi ne kirjat pääsiäisenä, ne sekoaa silti.”

Emmi: ”Totta. Nyt mun on pakko mennä oksentaan, ei ehkä olis pitänyt syödä rasiallista suklaata tässä ohessa.”

 

Suosittelen lämpimästi jättämään tämänkin homman ihan viime tippaan. Rentouttavaa joulunodotusaikaa vaan itse kullekin säädylle!

15 comments

 1. Paperikaupan tyttö

  Hahaa, voin niin hyvin samaistua tähän! Tuo mummokin sen osaa -mainos on kyllä suurin huijaus ikinä! Olen muutaman kirjan jaksanut väsätä ja joka kerta vannon, ettei enää ikinä. Ja mitäs siellä lahjakääreissä taas tänä vuonna odottaakaan 😀 

 2. Miiza

  Kuulostaa niiin tutulta :D. ”Helppoa ja vaivatonta” ei ole se sanavalinta, jolla kuvaisin tuollaisen kirjan tekoa. Jos on yhtään taipuvaisuutta liialliseen itsekritiikkiin, niin kokemuksesta voin kertoa, että yhden kirjan ulossuoltaminen voi kestää viikkoja. Ja hermot siinä todella menee riekaleiksi jo ennen kuin saa yhden yhtä kuvaa sinne ladattua..

 3. murina

  Mä oon kyllä ihan hyvin saanu tehtyä, vaikka en oo ladannu sitä kuvakirjaohjelmaa, ehkä se suurin huijaus onkin se? Ne kuvat mitä haluaa käyttää saa nimittäin siirrettyä suoraan koneelta siihen kirjaan ilman sitäkin, ihan noin vinkiksi ens kertaa ajatellen 😉 

  1. Iksu

   Pitääkö se sitten tehdä kerralla loppuun vai voiko sitä jatkaa seuraavana päivänä?

   Se kirjaohjelman lataus sujui mulla nopeasti ja ongelmitta, mutta juuri nuo LauraEm:n mainitsemat, hermoja raastavat säätämiset tekee siitä h-i-d-a-s-t-a.

   1. murina

    Joo, silloin se pitää tehdä kerralla loppuun. Mutta mä teen aina ensin niin, että kerään johonkin kansioon pikkuhiljaa valmiiksi ne kuvat mitkä haluan kirjaan, niin ei siinä vaiheessa mene sitten aikaa enää siihen. Eikä mulla oo ehkä kauheen tarkka kriteeri miltä lopputulos näyttää, koska meidän kuvat on muutenkin otettu halpiskameralla, osa on lasten ottamia ja muutenkin kuvaustilanteet aika lennokkaita… Mutta oon ajatellu niin, että silloin kun oon filmikameralla vielä kuvia ottanut, niin ei ne kuvat silloinkaan kovin laadukkaita ollut ja hyvin niistä kuvista silti muistot välittyy. 

    Mutta taidan kuulua johonkin vähemmistöön, kun mun mielestä noi kuvakirjat on tosi kivoja ja näppäriä tehdä 😀 

 4. Iksu

  Onhan se helppoa jos on käytettävät kuvat valmiina omassa kansiossaan, ja lätkii ne satunnaisessa järjestyksessä valmiille sivupohjille. Mutta jos haluaa esim. koko kesän kuvat kronologisessa järjestyksessä, nätisti ja persoonallisesti sommiteltuna, saa tähän varata aikaa vähintään viikon. Olen tehnyt noita kaksi, ja niistä tuli tosi hienoja! Mutta kolmas on ollut kesken jo yli vuoden.

 5. LauraEm.

  Onhan se kuvien klikkailu sivuille tosi helppoo ja näppärää. Mut se ohjelman lataaminen, kuvien lataaminen, kaikkien eri asetusten valitseminen (niinpä, etukäteen), kuvien ja kuvapaikkojen kokojen ja muotojen tarkistaminen ym sälä ennen sitä ”vaivattomuutta” ON IHAN HELVETISTÄ.

 6. Mimosa.

  Jep. Joululahjakirjaset tilasin jo lokakuun aleista ja totesin saman ongelman. Helppo ja vaivaton  ja nopea muuttui kahden päivän hermoja raastavaksi murhenäytelmäksi. Ensi vuonna sitten taas uudestaan 😀

 7. Amma

  Siis joo, tota järjestelyä kannattaa harrastaa etukäteen, helpointa on tehdä just oma kansio ja sinne nimetä kuvia tyyliin ”1”, ”2”, ”3”.. tai kuten me kalenteriin ”taammikuu”, ”helmikuu”.. Sitten kun menet sinne ohjelmaan, lataat ne vaan kaikki ja täts it! Tai jos randomisti vaan ne kuvat haluaa sinne kirjaan, niin kaikki vaan samaan kansioon ja sieltä drag and drop.

  Mut joo, kalentereja meni tilluuseen 8kpl, kärsikää taas vanhemmat ja isovanhemmat koko vuosi ja katselkaa lapseni kuvia!! (Plus joulukorttiressi on vaan sen kuvanottoressi, ei tarvi ostaa tai muuten hankkia kun kirjekuoret! Viime vuonna tosin tilattiin sellasia oikeita kortteja, tänä vuonna loppu aika ja tilattiin vaan valokuvia joihin laitettiin suoraan photarilla tekstit.)

  Oisit vaan lahjottanu sitä rahaa lastensairaalalle.

  Nimim. itsehän en ollenkaan kuumeisesti odottele salaiselle blogiystävälle lahjaksi menevää asiaa postista jotta saisin paketin huomenna lähtemään. Että sorge vaan, meikkiksen paketti saattaa tulla myöhässä.

 8. Jenn-

  Joo, se mummo on kyllä paljon näppärämpi kuin me muut. Tein meidän häistä kirjaa viikon verran ja useamman kerra  meni hermot. Tosiaan kuten Iksukin sanoi niin ne halutut kuvat pitäis laittaa erikseen oikeaan järjestykseen johonkin kansioon, niin olis edes vähän helpompaa. 

 9. phocahispida

  iPhoton oma kuvakirjaohjelma. <3
  Mitä sää sit käytit?

  1. Emmi Nuorgam

   IFolorilta tilasin, kun mulla oli joku alekoodi. Mikä kuvakirjaohjelma iPhotossa on? Ja sen <3 riippuu varmaan siitä, miten hyvin iPhoto ylipäänsä toimii. Mun kone on 5 vuotta vanha ja kovalevy alkaa vedellä viimeisiään, että tosi vaikea kuvitella kyseisen ohjelman olevan millään tavalla <3… 😀

   1. phocahispida

    Siis iPhoton sieltä yläpalkista voi vaan valita että ”luo uusi kirja” tms. Kirja ilmestyy sinne sivupalkkiin ja sinne voi kiskaista kirjastosta haluamansa kuvat. Muutoksia voi tehdä missä vaiheessa vaan ilman että valitut kuvat katoaa sieltä kansion kuvapankista.

    iPhoto vaatii toimiakseen välillä vähän jumppaa mm. oikeuksien korjaamista, mutta silti toi kuvakirjaohjelma on paras testaamistani, olkoonkin että Ifolor on keravalainen firma. 😉

 10. Nannannaa

  Yh, mä tein meidän häistä kirjaa yhteensä laskettuna jonku kahdeksan tuntia. Ja tähän ei ollut laskettu sitä latausaikaa. Hyi hitto, että meinas mennä niin järki. Ja siis en tosiaan tehnyt yhdeltä istumalta ja vaikka kuinka olin katsonut kuvat suurin piirtein valmiiksi kansioon, niin itse ainakin oon sen verran perfektionisti, että kaikki sivut piti saada just eikä melkein. Kamalaa hommaa ja mä hullu aion sen tehdä vielä uusiks tämän vuoden kuvista. Yh.

 11. paulahelena

  Mä just sain väännettyä hääkuvista 72-sivusen kuvakirjan, kuvat olin valinnu valmiiks mut pirun kauanhan siinä sommittelussa meni. Tosin musta se oli ihan hauskaa, jopa luovaa, hommaa ja valmiista kirjasta tuli hieno! Mut en mä kyl ihan usko et sil mainosmummolla tuli yhtä hieno.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *