Ketä minä ihailen?

”Programme or be programmed”.

Lainaus on suomalaisen Linda Liukaksen motto. Tiivistetysti se tarkoittaa, että joko koodaat itse tai annat muiden ihmisten päättää, millainen käyttämäsi netti on.

Linda Liukas on kolmekymppinen suomalainen nainen, joka muutama vuosi sitten päätti opetella ohjelmoinnin eli koodauksen. Liukas on vakuuttunut siitä, että jokaisen tulisi ymmärtää perusasioita ohjelmoinnista, siis siitä, millaisessa maailmassa me nykyään eletään: miten vaikka pankkijärjestelmä tai ihan vaan Facebook toimii. Tuon oivalluksen jälkeen Liukas on perustanut kokonaisen koulutussarjan Rails Girls, jossa naisille ja tytöille järjestetään viikonlopun mittaisia työpajoja ja opetetaan koodauksen perusteet. Liukas on pokannut työpajan kehittämisestä Euroopan Unionin Digital Champion -tunnustuksen, eli hän toimii Suomen ja Euroopan unionin välillä ns. digitaalisen kehityksen sanansaattajana. Sanomattakin lienee selvä, että valtaosa tuon tunnustuksen saaneista henkilöistä on keski-ikäisiä miehiä.

Vuonna 2012 Rails Girls -työpajoihin oli osallistunut jo yli 10 000 tyttöä ja naista ja työpajoja oli järjestetty Euroopan lisäksi Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Tavoite työpajojen järjestämisen taustalla on musta niin kertakaikkisen upea, etten voi kuin ihailla jonkun siirtyneen pelkistä sanoista tekoihin:

Tavoitteena on, että naiset innostuisivat koodauksesta ja kenties rohkaistuisivat perustamaan esimerkiksi oman ohjelmointi-, sovellus- tai pelialan yrityksen. Koodaus ja ohjelmistosuunnittelu ovat enimmäkseen miesten käsissä. Moni nainen jättää hakeutumatta alalle, koska pelkää ukkovaltaisuutta.

Liukaksesta koodaaminen on nykyajan lukutaitoa – siis sellainen asia, jolla naiset pystyvät muuttamaan maailmaa. Miesten ja naisten näkemys maailmasta ja väestöä koskettavista ongelmista on väistämättä eri ja hän haluaakin kannustaa naisia luomaan kansainvälisiä verkostoja, joiden avulla maailma muuttuu nopeammin. Ei voi olla pelkästään niin, että peli- ja ohjelmistoaloilla toimii vain miehiä, vaan niillä, kuten kaikilla muillakin aloilla parhaaseen lopputulokseen päästään vain ja ainoastaan tekemällä laaja-alaista yhteistyötä.

Tällä hetkellä Liukas on töissä newyorkilaisessa yrityksessä nimeltä Codecademy, jossa hän opettaa koodausta netissä ilmaiseksi ja kehittelee tapoja viedä koodaus maailmalla ruohonjuuritasolle – pohtii siis sitä, että miten koodauksesta voisi olla hyötyä kehitysmaissa tai miten maailman neuvolajärjestelmiä voitaisiin sen avulla kehittää.

Ei hassumpi nainen ihailla, vai mitä?

Hesarissa on tänään julkaistu juttu koodauksesta ja Linda Liukaksesta, sen pääsee lukemaan tästä!

Kuvat: lindaliukas.fi

7 comments

 1. Silkkitassu

  Itse olen it-tradenomi, eli opiskelin koodaamista amk:ssa. Joskus siis ajattelin että kyllä minusta vielä koodari tulee. Pidinkin siitä, mutta opetus amk:ssa oli vähän mitä oli joten kiinnostus hiipui. Päädyin sitten taloushallinnon puolelle naputtelemaan numeroita. On tämäkin mukavaa, vaikkei niin hyvin palkattua ja luovaa kuin ohjelmointifirmoissa työskentely varmaan on.

  Kaveri osallistui tuollaiseen rails girls-työpajaan ja kuulin asiasta silloin ensi kerran. Hienoa että tälläistä on ja naisia kannustetaan koodauspuuhiin!

 2. Mannamanna (Ei varmistettu)

  Emmi! Nyt viikonloppureissu Aurajoelle ja mukaan seuraavaan Suomen RG-tapahtumaan: http://railsgirls.com/turku

  1. Emmi Nuorgam

   Voi tulisin ihan tositositosi mielelläni, mutta en pysty lupautuun mihinkään ylimääräiseen ennen kuin saan tän lapsen ulos itsestäni ja kaiken energiani taas omaan käyttöön! :/

   1. Emmi Nuorgam

    …mutta ehdotan kyllä siskolleni, sen pitäisi ihan ehdottomasti lähteä!

 3. mssuvant (Ei varmistettu)

  Tässä ehkä hieman high profile versio samasta aiheesta, mutta mielenkiintoinen:
  http://sheplusplus.stanford.edu/

  Itse olen DI ja useamman koodauskurssin läpäissyt ja säännöllisesti koodauksen logiikkaa työssä käyttävä nainen. Siltikään en ole päätynyt koviin teknologiatyötehtäviin. Ihailen koodareita koska koodari on nykypäivän duunari. Hyviä työntekijöitä on aina vaikea saada, oli ne sitten kirvesmiehiä tai koodareita. Mutta totta, suurin osa koodareista – niin kuin kaiketi perinteisistä duunareistakin on miehiä. En silti näe sitä mitenkään ongelmallisena. Määrittely- ja suunnittelutehtävissä toimii naisia siinä missä miehiäkin ja tilanne tasoittuu, kun teknologia saavuttaa tietyn kypsyyden. Mutta joo ihan yleissivistyksen kannalta jokaisen naisen ja miehen kannattaisi kyllä kurkistaa koodin maailmaan.

 4. Asikaine

  Uudet sivupalkkikuvat jee! 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Joo tossa kahvitauolla mä vaan………………..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *