Viikon luontoääni: peppukiitäjä

Hildalla oli eilen 10kk -neuvola ja siihen liittyen lueskelin sitten illalla terveydenhoitajan merkintöjä neuvolakortista.

”Iloinen ja energinen tyttö, kasvaa 2-käyrällä. Puuhaa ja juttelee paljon, tapailee sanaa äiti. Syö ikäiselleen sopivaa ruokaa, säännöllinen ruokailurytmi, ei allergioita. Nukkuu yönsä. Peppu kiiltää. HH 13.2.”

Hetkinen.. Siis peppu kiiltää? Kysyin sitten mieheltä, että minkä ihmeen takia terveydenhoitaja on kirjoittanut neuvolakorttiin Hildan kiiltävästä pyllystä? Hetken kesti ennen kuin ymmärrettiin toisiamme ja osattiin tulkita terveydenhoitajan käsialaa, mutta lopulta selvisi, että kortissa lukikin ”peppu kiitäjä”.

Siis täh? Mikä? Mies höpisi jotakin fysioterapeutista ja siitä, että Hildan omintakeinen tyyli liikkua istualtaan ei ole kovin kehittävä ja saattaa haitata myöhempää kehitystä. Minä sitten nohevana menin internetiin ja luin kaksplussasta ja vauvapistefistä, että jos lapsi on peppukiitäjä, eikä sitä laiteta vähintään kahdeksi viikoksi pahvilaatikkoon, niin sille tulee myöhemmin lukihäiriö.

Tämä selvä.

Ehkä nyt kuitenkin mennään sinne fyssarille ja kuunnellaan, että mitä se on asiasta mieltä.

Mutta sellasta. Meillä asuu siis pieni peppukiitäjä.

26 comments

 1. Raissi

  Häh! 10 kk neuvola?? Ei meillä vaan sellaista ole. Viimeks oli 8 kk neuvola ja täti sanoi, että seuraava neuvola on sitten 1v. No, eipä tässä nyt mitään ihmeitä olekaan, mutta erikoiset on nämä erot neuvoloissa näköjään.

  1. Emmi Nuorgam

   Jep, meillä Pirkkalassa on kyllä kaikkee.. 😉 Jäädään myös Pirkkalan terveyspalvelujen asiakkaaksi, vaikka muutetaankin Tampereelle ens kuussa. Sattuneesta syystä.

   1. Raissi

    Mulla asuu setä perheineen Pirkkalassa muuten. Pirkkala, maan päällinen taivas 😀

    1. Raissi

     Taitaapi olla yhdyssana tuo maanpäällinen… Pilkunnussija saattaasaattaa vielä tukehtua pullaansa. 😀

     1. Emmi Nuorgam

      Täällä menossa kyllä Arnoldsin donitsi, ei pulla. 😉

     2. Raissi

      Mikä maku? Se toffee vai mikä lie, on minun suosikki. Joo tai se sydän, missä on vanilijarähmää sisällä ja valkosuklaata päällä. Mmmmm.

     3. Emmi Nuorgam

      Sellainen vaaleanpunainen sydän, jossa oli jotain rähmää sisällä. 😀 En mä muuten, mutta kun yks asiakas toi meille……..

     4. Ella F.

      Mistäs mulle saatais? :/ Mulle jää varmaan sitten vaan se pilkunviilaajan osa…

     5. Raissi

      Eiku seki on jo Emmillä. Se on käynyt näsäilemässä tuolla minun blogin puolella 😀 Emmillä on kaikki donitsit ja pilkut 😀

     6. Ella F.

      Eikä meille jäänyt mitään! Yhyhyhyhyyy…

     7. Emmi Nuorgam

      NO KUN SÄÄ OLIT VÄÄRÄSSÄ. :DDD

      Ps. <3

     8. Raissi

      JA SÄÄ BESSERWISSER 😀

 2. Eerika

  Kaikki tuntemani suloiset peppukiitäjät kävelevät vallan mainiosti tänä päivänä, eiköhän teidänkin ihan hyvinkehity, on vaan luova! 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Juu, kyllä mäkin näin uskon! 🙂

 3. Miukkis (Ei varmistettu)

  Peppukiidolla tosiaan on ohut yhteys myöhempiin oppimisvaikeuksiin, siksipä fyssari todnäk. lähtee hakemaan konttausasentoa teidän neidille. Monesti tarvitaan vaan pieni sysäys että oikeat piuhat yhdistyy ja lapsi ymmärtää liikkua kontaten. Ei siinä sen ihmeempää. 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Juu jos nyt suodatetaan kaikki se bullshit jota noi keskustelupalstat on täynnä, niin kyllä se ihan loogiselta kuulostaa, että aivot ei saa harjoitusta jos se vuoroliike (eli konttaus) jää kokonaan pois. Ehkä nyt silti en sitä lasta laittaisi pahvilaatikkoon.. 😀

   1. Silkkitassu

    Itseltäni jäi konttausvaihe pois kun vedin itteäni käsillä eteenpäin. Ehkä tämä oma ”hitaus” ajattelussa on sieltä peräisin olevaa aivojen harjautumattomuutta.. 😀

   2. Ella F.

    Joojoo, pahvilaatikkoon ja pakkausteippiä ympärille. Johan loppuu kiitäminen ja alkaa… niin mitäs etuja tällä nyt saavutettiinkaan?

    1. Emmi Nuorgam

     Mulle ei valitettavasti ihan selvinnyt, et miks se pahvilaatikossa oleminen kehittää konttaamista. Mutta kerron heti kun löydetään jostain laatikko ja Hilda on istunut siellä boksissa pari viikkoa. 😉

   3. Kristaliina

    Ensinnäkin tsihihi tuolle ”peppukiitäjä”-nimitykselle – en ollut kuullutkaan, aina oppii jotain uutta 🙂

    Mäkään en lapsena koskaan kontannut; ryömin ja hyppäsin sitten suoraan kävelyyn. Notkoselkä mulla kyllä on (se on kai yhdistetty joskus siihen, että konttaus on jäänyt välissä), mutta oppimisvaikeuksia ei kyllä mitenkään. Opin lukemaan 5-vuotiaana ja olisin halunnut kouluun jo 6-vuotiaana. Ja koulussa olin aina sellainen ärsyttävä kympin oppilas. Hih ja silti musta tuli tällainen 🙂

    1. Kristaliina

     MITÄ!?!?! Googlasin lisää. Siis noi on tosissaan tuon pahvilaatikkohomman kanssa!!!???!!!

     1. LauraEm.

      Ja nyt mäkin täällä googlaan ”peppukiitäjä pahvilaatikko” 😀 ehkä enää turha selitellä että ”ei se blogihomma sellasta MAMMAILUtouhua oo” 😀 syvissä vesissä mennään.

      Mäkin kyllä haksahdin M:n konttausvaiheessa, olin vähän liikaa naarannut kaikkia kehityskeskusteluja ja olin saanut tietää, että vuorotahtisuus ja keskiviivan ylitys on oleellisia juttuja aivojen kehityksen ja lukuisien oppimistuloksien kans. Siinä sit aloin kyttään että mitä jalkaa se liikuttaa millonkin ja osaako haroo käsillä toiselle puolelle. Pohdin tätä ääneen myös lääkäriäidille, joka hetken kuunneltuaan oli ihan pihalla ja kysy että mitä sää oikeen selität, ooksää taas lukenu netistä jotain, lapset nyt vaan konttailee vähän eri tavalla ja eteenpäinhän toi näyttää pääsevän.

      Niinpä… no, en siis oo sitä mieltä että kaikki pitäs ohittaa olankohautuksella (vaikkakin se tuntuu olevan sitä maalaisjärkee, että ei kiinnitä mihinkään poikkeevaankaan ikinä mitään huomioo, mä tykkään käyttää enemmän tätä kaupunkilaisjärkee ja joskus ottaa asioista selvääkin), ihan mielellään veisin lapsen tsekattavaks jos sellanen koetaan tarpeelliseks. Kunhan ei liikaa hermostu ja enpä siitäkään tiedä, onks lapsen kivaa olla kaks viikkoo laatikossa.

     2. Emmi Nuorgam

      Juu en mä erityisen huolissani ole. En ole itsekään juuri ryöminyt tai kontannut, ja näin erinomainen musta on silti tullut. 😉

      Musta on vaan hauskaa, että oltiin kauheen ylpeitä Hildasta kun se on tajunnut tollasen kustannustehokkaan tavan liikkua ja saada haluamansa: se ei nosta pyllyä turhaan lattiasta ja kurotteleekin kaikki tavarat metrien päästä. Sillä on siis ihan uskomaton venyvyys, jolle moni jumpparikin olis kateellinen. Ja se nousee istumaankin niin, että mahalla ollessaan vaan pyöräyttää jalat sivuspagaatin kautta eteen ja avot! yhtäkkiä onkin istumassa. Ja nyt sitten yhtäkkiä se onkin (kaksplussan ja vauvapistefin mukaan) kamalan vaarallista ja siitä pitää päästä eroon. Hah, kissanpaskat! Mut ens viikolla mennään fysioterapeutille, niin kuunnellaan nyt sitten että mitä sillä on sanottavaa. 🙂

    2. Kristaliina

     Antakaa anteeksi anteeksi mä nyt täällä kommentoin itselleni, kun oon niin tyrmistynyt tästä 🙂

     Mutta sitten tosiaan vielä tuo hienomotoriikka-juttu… (mäkin siis oon nyt niillä keskustelupalstoilla lukemassa) Ainakin tämä ”peppukiitäjä” mm. 16-vuotiaana joukkuevoimisteli keiloilla SM-kilpailuhopeaa (silleen, että heitetään keilat kattoon – niin ja otetaan ne vielä kiinnikin), että myöhemmät ongelmat motoriikassa my ass! Mun kiitävä ass 😀 😀 😀

     1. Emmi Nuorgam

      No mut kato ilman kiiltävää peppua sä olisit saanut kultaa… ;D

     2. Kristaliina

      Aaaa niin joo, kamala tragedia: nyt pitää alkaa heti syytellä mun äitiä, ettei kasvattanut mua pahvilaatikossa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *