Kirjallinen haaste

Sain Mainostaulujen takana -blogin minsulta ja Retroprinsessan Raisalta kirjallisen haasteen ja mietin jo hetken, että kehtaanko edes vastata tähän. Mähän olen jo ennenkin maininnut, etten juuri koskaan lue mitään järkevää, saati kehittävää, ja esimerkiksi mun miehen mielestä kaikki mun kuluttama kirjallisuus on lähinnä noloa. Mutta sitten tulin siihen tulokseen, että tuskin nyt ihan kaikki muutkaan ihmiset lukee vain Dostojevskia tai Coelhoa (tai sitä helvetin Deleuzea ja Foucaultia, jota ilmeisesti Todelliset Edelläkävijät lukee). Olkoon tää nyt taas vertaistukea muille noloille chick lit -faneille.

1. Onko sinulla kirjallisuuspaheita?

No edellisessähän se oikeastaan tulikin jo: eli en lue oikeastaan mitään muuta kuin chick litiä. Yhden lastenkasvatuskirjan luin, mutta Kuinka kasvattaa bébé oli ehkä enemmän viihteellinen kuin sellainen jarisinkkosmaisesti faktoihin nojaava. Chick litin lisäksi luen jonkun verran muuta kaunokirjallisuutta, kuten joululomalla Hietamiehen Yösyöttö ja Tarhapäivä, mutta en juuri koskaan runoutta, historiallisia tositarinoita tai elämänkertoja. Niitä kirjallisuusklassikoitakaan en ole lukenut varmaankaan ainuttakaan, vaikka pitäisi kyllä, kuuluvat yleissivistykseen.

2. Voiko kirjan jättää kesken?

Voi, ja varsinkin lapsen syntymisen jälkeen oikeastaan ainoa tapa lukea mitään, on pätkissä. Ennen vanhaan mulla oli tapana ottaa aina lomille yksi pokkari per päivä ja lukea kirja kutakuinkin yhdellä istumalla. Luulen, että tää onnistuu seuraavan kerran vasta parinkymmenen vuoden päästä..

3. Minkä kirjan valitsisit kirjahyllystäsi säästettäväksi, jos muut pitäisi antaa pois?

Marianne Käckon Tapa minut äiti. Luin lukioaikana kamalasti esimerkiksi Torey Haydenin kirjoja, koska noiden tositarinoiden ahdistus ja epätoivo kiehtoi mua. Käckon kirjaan törmäsin silloin samaan aikaan ja jotenkin se liikutti mua vielä paljon syvemmin kuin Hayden koskaan. Kirja kertoo ihan tavallisen suomalaisen perheen tarinan, kun perheen tytär kieltäytyy syömästä, eikä hänelle tahdo löytyä apua mitenkään. Kirjan nimi tulee eräästä tilanteesta, jossa tytär pyytää sairaalan letkuissa maatessaan äitiään mieluummin tappamaan itsensä kuin pakottamaan tämän syömään.

4. Oletko jättänyt kirjan/kirjoja lukematta, jos sen/niiden kirjoittaja ärsyttää sinua?

Olen, esimerkiksi Sofi Oksasen kirjoja en lue siksi, että Oksanen etuili mua yksi joulu Stockmannin paketointijonossa. Kuulostaa jälkikäteen ihan mitättömältä, mutta kun itse on ottanut vuoronumerolapun ja odottanut omaa vuoroaan yli tunnin, niin korpeaa ihan pirusti kun toinen vaan pokkana kävelee sun vuorolla tiskille. Ja vielä enemmän korpee, etten saanut edes sanotuksi mitään!

5. Jos olisit kirja, mikä olisit?

Ai kauhee. Olisin varmaan joku niistä Sophie Kinsellan Himoshoppaajista, jossa päähenkilö elää jatkuvasti ihan yli varojensa, koska oli vaan pakko saada uudet kengät..

6. Millä perusteella valitset kirjan esim. kirjastosta luettavaksi?

Kannen 😀 Oikeasti, olen niin nolo.. Joskus saatan etsiä jotain hittikirjaa, jota ei tietenkään löydy kun kaikki muutkin haluavat lainata sen, joten silloin kaarran sinne romaaniosaston pokkarihyllylle ja valitsen jotain, missä on kiva kansi. Yleensä vaaleanpunainen ja korkokenkiä.

7. Parasta matkalukemista?

Candace Bushnellin pokkarit. Carrien nuoruusvuodet esimerkiksi – on muuten paljon parempia kirjoina kuin televisiosarjana. Lisäksi sellaiset tarinat, joissa syödään ja juodaan minkä romantiikalta ehditään, kuten nyt vaikka viime syksynä lukemani Kesä Toscanassa, virittelee lomatunnelmaan erinomaisesti.

8. Kirjallisuuden vaikuttavin tai kaunein rakkaustarina?

Hmmm, tätä jouduin miettimään todella pitkään, koska en ole lukenut kuuluisia klassikoita kuten Ylpeys ja ennakkoluulo tai Tuulen viemää, eikä hömppäromaanien rakkaustarinat ole mitään erityisen mieleenpainuvia. Tietysti helppo ratkaisu olisi sanoa Romeo & Julia, kun tarinan tuntevat kaikki. Mutta sitten taas toisaalta, eihän tässä rajattu, että rakkaustarinan tulisi olla nimenomaan romanttinen, ja senpä vuoksi vastaankin Veljeni Leijonamieli. Joonatanin ja Korpun tarina on upea ja vaikuttava kertomus veljeydestä, ystävyydestä ja pelkojen voittamisesta.

9. Ärsyttävin hahmo?

Tää ei nyt ole varsinaisesti kirjallisuutta, mutta en keksinyt muutakaan (sitäpaitsi ihan varmasti sarjasta on tehty kirjojakin): Kaapo. Te joilla on lapsia, tiedätte mistä mä puhun..

10. Tarina, joka jäi kaihertamaan tai mietityttämään pitkäksi aikaa?

Tapa minut, äiti. Tämän oman äitiyden myötä tulee entistä useammin mietittyä, että miten voisin suojella lastani, ettei sille koskaan tapahtuisi mitään pahaa. Samaa aihetta käsittelee myös Laura Honkasalon Siskoni, enkelinluinen tyttö, jonka luin teini-iässä niin monta kertaa, että kirjasta taisi lopulta tippua kannet pois. Honkasalon kirjassa erityisesti vanhemmat esitetään etäisinä ja välinpitämättöminä henkilöinä, joiden kaltainen en itse koskaan haluaisi olla.

11. Muistatko aina kirjailijoiden nimet?

En, valitettavasti. En muista aina edes kirjojen nimiä, vaan nuo aiemminkin mainitsemani kannet jää paremmin mieleen.

12. Onko sinulle koskaan käynyt niin, että huomaat vasta kirjan loppusuoralla lukeneesi jo aiemmin kyseisen kirjan?

En kyllä ainakaan muista että olisi käynyt, elokuvien kohdalla ehkä useamminkin.

13. Kirja, joka sai sinut hyvälle mielelle?

Tuntuu, että nimeän nyt vain joka kohdassa samoja kirjoja, mutta vastaan jälleen sen Kesä Toscanassa, josta itse asiassa oikein bloggasinkin syksyllä.

14. Kirja, jonka olet ajatellut lukea, mutta et koskaan ole saanut aikaiseksi?

Seitsemän Veljestä. Edelleen on hiukan huono omatunto, että sain lukiossa kirjallisuuskurssista kympin lukematta kirjaa, johon koko kurssi perustui.

15. Minkä ikäisenä luit ensimmäisen kirjasi? Minkä niminen kirja?

En muista mitä olen lukenut aivan ensimmäisenä, mutta ensimmäinen kirjasarja jonka luin kokonaan oli Neiti Etsivät. Luin lapsena ja nuorena muutenkin todella paljon ja siihen nähden onkin ehkä hiukan yllättävää, miten vähän nykyisin luen kirjoja. Ehkä pitäisi vähentää Lilyssä roikkumista ja alkaa täyttää illat kirjallisuudella?

16. Kirjaston kirja vai oma kirja?

Mieluummin oma. Antikvariaattiakin pyörittävältä äidiltäni olen oppinut aikamoiseksi kirjanatsiksi, eikä siis esimerkiksi kirjojen sivuja saa taittaa, vaan aina tulee käyttää kirjanmerkkiä. Ja kirjan takakannen ”naksauttaminen” auki, se se vasta kamalaa onkin!

17. Oletko itse koskaan haaveillut kirjoittavasi kirjaa? Jos olet, niin mistä aiheesta?

Haaveilin kouluaikoina kirjoittavani ja olinkin esseekirjoituksessa mielestäni hyvä. Mutta sittemmin olen tajunnut, että mulla ei ole kärsivällisyyttä kovin pitkien ja johdonmukaisten tarinoiden luomiseen, olen ehkä enemmänkin sellainen yksittäisten hetkien kuvailija.

18. Minkä kirjan lukeminen on kestänyt sinulla pisimpään, miksi? (Keskeneräisiä ei lasketa.)

Varmaan mikä tahansa saksan oppikirja.

19. Mitä kirjaa suosittelisit, miksi?

Suosittelen Lauren Weisbergerin Viime Yönä Chateau Marmontissa, koska kenenkään elämässä ei koskaan ole liikaa romantiikkaa ja onnellisia loppuja.

Haastan teidät kaikki ja saatte valita näistä kysymyksistä itsellenne kymmenen vaikeinta.

15 comments

 1. Raissi

  Hei Emmi. Plarailin tuossa anttilan sivuja ja sieltä silmiini pisti sellaiset verhot kuin lankku. Samaa raitaa kuin niissä, mitä sinä havittelit. Ainoastaan sitä vihreää väriä ei ole. Niitä värejä tais olla musta, helmenharmaa, sitruuna ja puuteri…

  1. Emmi Nuorgam

   Oi hitto, käyn ihan hiukan kurkkaamassa. Persaukinenhan mä olen, mutta eihän katsominen mitään maksa.. 

  2. Emmi Nuorgam

   Luojankiitos on liian pliisut värit mulle. Mutta kiitos tosta vinkistä, mä en oo ollenkaan hoksannut että Anttilastakin saa sisustustavaraa ja varsinkin verhoja! Lottovoittoa odotellessa.. 😀

   1. Raissi

    Heh joo, minäkin olen epätoivoisesti etsinyt verhoja olkkariin. Kahdet indiskan verhot on olleet jo sovituksessakin, mutta ei natsaa mikään. Ahdistaa. Ne keltaraitaiset ois varmaan just hyvät meille, mutta hinta on kyllä aika suolainen. Huoh.

    1. Emmi Nuorgam

     Himoshoppaaja täällä moi! Mä olen tähän mennessä aina kävellyt vaan Eurokankaaseen, valinnut kankaan ja pyytänyt ompelupalvelua tekeen mulle verhot. Hinta aina yli satasen! Niinpä olenkin nyt aika amazed kuinka halpoja tollaset valmisverhot olis. Siinä on tietysti sitten just tuo puoli, että pitäis löytyä just hyvät niistä valmiista ratkaisuista.. Mä en taida tänä keväänä kuitenkaan verhottaa uusiksi kuin olkkarin ja keittiön, makuuhuone pärjätköön meidän vanhoilla olohuoneen kevätverhoilla. Niin ja se lastenhuone! Mitähän sen kanssa tekis? Pitäskö laittaa vaan joku kuviollinen rullaverho, kun Hildahan nukkuu sitten perjantaista eteenpäin ihan siellä omassa huoneessa. Onkohan sellasia kohtuuhinnalla edes olemassa..

     1. Raissi

      Minäki harrastin joskus tuota samaa, kunnes tajusin valmisverhot ja edulliset hinnat… Sen jälkeen verhoja onkin kertynyt parit kymmenet, jos riittääkään. Todellista säästöä… kröhöm.

     2. possu

      Näistä verhokaupoista on jo vierähtänyt aikaa, mutta ostin pikkupojille laatuliike Jyskistä Nalle Puh- rullaverhon (onpa oikein pimentäväkin) ja se roikkuu edelleen meidän makkarin ikkunassa…

 2. Nāiádes

  Onko Kaapo se nelivuotias ja oppimaan innokas? Hän, jolla taitaa myös olla paljon tehtävää, uutta ja tärkeää.

  1. Emmi Nuorgam

   Joo on. T O D E L L A raskas.

 3. MillaMarjaana (Ei varmistettu)

  Se täytyy sanoa Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, että älä turhaan pakoile sitä sen klassikko-aseman vuoksi, se nimittäin on aikamoista hömppää. Klassikko ilman muuta, mutta aikansa chick litiä ehdottomasti. 😀

  1. Emmi Nuorgam

   😀 Mä olen muistaakseni katsonut elokuvan, eikä se oikein iskenyt, mutta jos kirjana olisi parempi?

   1. Katie

    Oi, kirjana ihana! Varsinkin alkukielellä, en tiedä miten tuonaikaisen englannin koukerot on suomennettu. Ja Elizabeth Bennett on kirjassa paaaaaljon nokkelampi kuin se leffaversioiden lehmänkatseinen neitsyt.

    1. Emmi Nuorgam

     ”Lehmänkatseinen neitsyt” 😀

   2. MillaMarjaana (Ei varmistettu)

    Ehdottomasti kirja on parempi, vaikka myös elokuvan olen useampaan kertaan katsonut.

 4. Merde

  Minäkin häpeilen vähän chick litin lukemista, vaikka se on tosi kivaa. Yritän päästä häpeän tunteesta eroon. Mietin tässä yhtenä päivänä, että miksi on enemmän ok katsella romanttisia komedioita, kuin lukea saman tyyppisiä kirjoja. Liittyyköhän kirjojen lukemiseen joku pyhä älykkyyden ja sivistyksen aura, joka romutetaan tällaisilla aiheilla, vai mikä tässä on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *