Julkinen rakkaudenosoitus Arto Rastakselle eli Bar Burrito

Voi Arto Rastas minkä teit. Toit tänne meidän pieneen junttikylään jotain sellaista, jota tämä kaupunki on kaivannut jo pitkään: tuulahduksen jostain muusta (ruoka)kulttuurista, kuin siivistä ja burgereista. Baarin, joka aukeaa jo aamupäivällä, josta saa kohtuuhintaista ja taivaallisen hyvää ruokaa myös mukaan, joka tarjoaa kylmän kaljan burriton kylkeen, jonka mudcake on paras mitä olen eläissäni syönyt ja jonka tunnelma on kuin toisesta maailmasta.

(Nyt seuraa pitkä lista ylisanoja, kannattaa varautua.)

Ensinnäkin, Bar Burriton sijainti keskustorilla on täydellinen. Toisekseen ravintolan ätmös on melko ainutkertainen Tampereella: trendikäs sisustus – betonia, rautaa, polkupyörän renkaita, graffiteja (ISO peukku Tila&Ihmeen likoille) – ja iloinen ja välitön henkilökunta. Koska viimeksi olet käynyt Tampereella baarissa, jonka (vieras) henkilökunta katsoo silmiin ja tervehtii jokaista asiakasta, huolimatta siitä palveleeko tätä vai ei? Tai baarissa, jonka henksu vaihtaa sujuvasti kieltä ja esittelee listan myös englanniksi, kun yksi seurueesta ei puhu suomea? Tai kokoaa oma-alotteisesti uuden burriton, kun soosit pehmentää burriton niin, että se on vähällä räjähtää asiakkaan syliin?

Kolmanneksi, ruoka burritossa on aivan sairaan hyvää. Asiakas saa itse valita täytteet, jotka kääräistään spelttilättyyn, eikä nyt tarjolla ole todellakaan mitään sika-nautaa tacomausteseoksella. Lämpimät täytteet käsittää kaikkea ohrasta ja pavuista possunniskaan ja naudanposkiin, kylmissä valinnanvaraa on kaalien, sipulien ja tomaattien kautta salsaan, guacamoleen ja lukuisiin muihin kastikkeisiin. Burritonsa (norm. 8,50€) saa tuunata vaikka kaikilla mausteilla parin euron lisämaksusta ja päivän vaihtuva burrito on vastaavasti vähän halvempi kuin normi.

Itse tilasin ohraa, possunniskaa, marinoituja tomaatteja kaikilla kylmillä lisukkeilla ja Tannisen chili-valkosipulikastikkeella, mies taas otti korianteripapuja naudanposkella, coleslaw’lla, kylmillä lisukkeilla ja molella – kumpikin räjäytti syöjänsä mielestä potin. Jälkkäriksi mies söi Maatalon jäätelöä ja itse otin mudcaken – mainitsinko jo miten hyvää se oli? Ei puhettakaan niistä kovista pakastekakuista, vaan ihanan pehmeä ja pyöreä suklaakakku oikealla kermavaahdolla ja suklaakastikkeella. Rehellisesti on sanottava, etten tiennyt suklaakakun voivan maistua niin hyvälle. Aamupalalla (no okei ehkä kuitenkin brunssilla) kun oltiin, niin jätettiin drinkkilista rauhaan, mutta ilmeisesti Burritossa taittuu myös mojitot ja margaritat suitsait sukkelaan.

Jos nyt väen väkisin keksin jotain negatiivista, niin spelttilätty hajoaa helposti kun täytteitä on niin paljon (tosi negatiivista..) eikä chilihulluille, jotka kaipaa ennemmin poltetta kuin makua, tulinen kastike ole riittävän tulinen. Niin ja kuulemma paikan varsinaiset kalusteet saapuu vasta ensi viikolla, nyt me jouduttiin tyytymään lainasellaisiin – tätäkään en olisi tiennyt jos ei olisi erikseen kerrottu. Siinäpä ne huonot puolet sitten olikin.

La Fondan sulkeminen oli viime viikon ehdottomasti huonoin uutinen, mutta Bar Burrito loi muhun taas hiukan uskoa: täällä saattaa menestyä kinkkimestojen lisäksi joku muukin etninen (RIP La Fonda & Hanabi). En tiedä olisinko näin innoissani, jos Bar Burrito olisi missä tahansa muualla, mutta nyt ja tässä on pakko sanoa, että olen rakastunut. Kertakaikkisen rakastunut.

 

19 comments

 1. Anna-Reetta

  Oliko täytevaihtoehtoina mitään kasvisversiota tai edes kanaa? 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Joo on! Siis papujen lisäksi oli ainakin bbq-hunaja-kanaa, vuohenjuustoa ja jotain kolmatta kasvisversiota, jota en nyt muista.. Tässä mun pitäs kyllä petrata, en koskaan muista näitä kasvisvaihtoehtoja. Lisäksi piti kysyä, että saako burriton gluteenittomana, mutta unohdin sen heti kun sain oman kääryleeni käteen. Sattuneesta syystä. 😀

 2. tiiti

  Uuu, pitääpä käydä testaamassa. Tuo vaikuttaisi selkeästi olevan riittävän hyvä syy raahautua pois Tammelasta 😀

 3. Joonas (Ei varmistettu)

  Siis toi kasvishomma oli vähän kakspiippunen. Kasvissyöjäkaverini kanssa tuolla käytiin, ja koska hän ei pidä vuohenjuustosta, niin sai sitten valita kaikkia kylmiä kasvistäytteitä sen vuohenjuuston tilalle. Mun mielestä olis hyvä, että tarjolla olis jokin kypsennetty kasvistäytekin, eikä vain kylmä vaihtoehto.

  Kuten omassa kirjoituksessani kirjoitin, niin tajusin sitten lopuksi kysyä tuota lämpimän täytteen tuplamahdollisuutta vasta jälkikäteen. Se toki on ihan jees, itse voisin hyvinkin kuvitella vetäväni burriton sekä pavuilla, että riisillä.

  1. Emmi Nuorgam

   Niin joo ne pavut taisi olla ”pohja” eikä ”täyte”. Ja nyt kun tota omaa kuvaani tihrustan, niin se yksi täyte jota en muistanut, on katkaravut, eli ei varsinaisesti mikään vegevaihtoehto. Kuten ei tietenkään se juustokaan. Mutta uskoisin kyllä, että jos (ja kun) kasvisvaihtoehdolle on kysyntää, niin joko lisäävät vielä jonkun täytevaihtoehdonkin tai alkavat tarjoomaan aktiivisemmin sitä papu+riisi/ohra -vaihtoehtoa.

   Mikä se kypsennetty vegetäyte muuten vois olla? Tofu tai soija?

   1. Joonas (Ei varmistettu)

    Njaa. Miksei tietysti tofukin, itse en niin sen perään kuitenkaan ole. Kun teen kasviswrappeja, usein teen jonkinlaisen paprika+sipulipaistoksen siinne sisään.

 4. Mageli (Ei varmistettu)

  Ihan mahtavaa, ehdinkin jo odotellä tämän aukeamista! Pitää päästä testaamaan hetimiten, kuulostaa niin hyvältä. Suunnittelin jo kovasti, että kesällä voisi hakea tuolta piknikille eväät, mutta tuon sisustuksen (ja suklaakakun) takia voisikin ehkä pitäytyä sisätiloissa. Ja tosiaankin hienoa, että tänne Tampereelle tulee vähän erilaisen konseptin ruokapaikkoja wings-mestojen lisäksi! 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Todellakin! Ja mä jo sieluni silmin näin Bar Burriton skootterikesätyöntekijän, joka hurauttaa burritot tilauksesta Sorsapuistoon. 😉 

 5. Janica B. (Ei varmistettu)

  Tofu voisi sopia kasvistäytteeseen, sellainen todella hyvin marinoitu. Tofun hyvä puoli on se, että vaikka se on itsessään aika mautonta, se imee mausteita kuin pesusieni. Pinnalta rapeaksi paistettu chilitofu voisi olla aika mukava kasvistäyte.

  Me testattiin eilen Hatanpään valtatielle avattu Pure Bite. Haettiin kotiin take awayna maistelusetti pikkupurtavaa. Niillä on jumalaisen ihania kesärullia! Tosin markkinoidaan hiukan hämäävästi wrappeina. Otimme kana- ja tofutäytteellä, molemmat toimivat. Ja lisukekastike oli tosi maukas soosi makeasta soijasta, chilistä ja seesamista. Täytyy testata tämä joskus kunnolla, mutta ajattelin tehdä tästä jo sellaisen ennakkomölinän blogiini, että hyvää oli. Lounasaikaan tarjolla vissiin ruokaisia salaatteja, joissa yhdistellään aika villillä tavalla suomalaisia ja aasialaisia makuja. Yhdessä annoksessa näkyy olevan mm. Tapolan mustaamakkaraa.

  1. Emmi Nuorgam

   Täh? Mä oon luullut sen olevan joku raakaruokamesta, mut jos siellä on kanaa, niin se ei varmaan oo.. 😀 onpa hämäävä nimi!

 6. Nata - White Trash Disease

  Seuraavaksi Tampereelle ruokaretkelle!!

  1. Janica B. (Ei varmistettu)

   Tervetuloa! Tää kaupunki on muuttunut tyyliin viidessä vuodessa ihan eri paikaksi, jos käyttää mittappuna rafloja. Paljon on toki kehitettävää, ja Helsinkiä pienempi väestöpohja tietenkin rajoittaa kysyntää. Mutta luojan kiitos ihmiset tuntuvat haluavan pikkuhiljaa muutakin, kuin iänikuisia burgereita, pizzoja ja ylikypsäksi keitettyä kermapastaa.

   Kilpailu tosin on kovaa ja raakaa. Hehkuttamani meksikolaismesta La Fonda lopetti noin 1,5 vuotta toimittuaan. Tamperelaiset syövät ”meksikolaista” ruokaa mieluummin Pancho Villassa, hohhoijaa…

 7. wilmiiina (Ei varmistettu)

  Eiiiiih, olisit valitellu kovaan ääneen kun ei ole enemmän tulista kastiketta, takana sitä olis ollu…
  Tannisen supervahvaa nimittäin löytyy 😉
  Sitä ei oo vaan laitettu saataville jostain syystä, en tiä miksi 😀
  Tuolta bongasin kysymyksen tosta gluteenittomuudesta, sellasiakin lättyjä löytyy, tosin ne on vähän pikkusia, niiden kanssa värkkääminen pitää vielä jotenkin opetella 🙂

  Kivaa kun kävitte, toivottavasti palaatte kun meidän uudet kalusteet vihdoin saapuvat, sitten joskus 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Mulle chili-valkosipuli oli ihan just sopiva, mutta tuli vasta kotona mieleen, ettei se mikään supertulinen ole, jos sellasta joku tässä chilipääkaupungissa halajaa. Tannisen supervahvaa on mies kerran maistanut chilifesteillä ja mä kyllä pysyttelen siitä mahdollisimman kaukana. 😀 

   Ja hieno homma noi gluteenittomat lätyt, laitankin heti infoa eteenpäin. Ja sellaista vielä mietin, että onko burritoissa mitään kokovaihtoehtoja, että jos otetaan Hildakin seuraavalla kerralla mukaan, niin sehän ei noin isoa jaksa mitenkään syödä. Eikä varmaan kumpikaan vanhemmista kauhean innoissaan ole ottaan mitään ”lasten versiota” ja jakamaan sitä Hippusen kanssa.. 😀

   1. wilmiiina (Ei varmistettu)

    Hihiih, tulinen ruoka <3

    Lättyjä ei oo kun yhtä kokoa, ne tulee sieltä Royal Bakerysta, mutta on kyllä siis Burritoa varten suunniteltu pelkästään.
    On tuolla lapsiakin käynyt, niille on sitte laitettu burrito puoliks, se ei tosin auta jos on vaan se yks toukka 😀
    Paitsi tietty jos vaikka isukilla on niin kova nälkä et haluaa justiinsakin puolitoista burritoa vaan yhden sijaan 😀

 8. Hosuli

  Uuu, kuulostaa mainiolta paikalta! Joku ehtikin jo kysellä kasvisvaihtoedoista – toivottavasti panostavat niihin jatkossa. Vuohenjuusto on plaah.

 9. edgybeauty

  Vanha kotikaupunkihan petraa ! Pitää testata, luin sanan korianteri-MYYTY.

  Ja kun palvelusta tuli puhetta, diggailen itse hirveästi Bar 931 joka on siis päivällä kahvila-illala baari, sisustus on samantyyppinen ja tiskillä on aina mukavaa porukkaa, djt on hyviä ja myös päivällä soi vinyyleistä loistomusiikki, lautapelejä on ja taidettakin samaan syssyyn. Lempparipaikka!

  1. Emmi Nuorgam

   Mulla on 931:n kanssa vähän ristiriitainen suhde: meidän toimistohan on paikan yläkerrassa ja aina välillä käyn siellä lounaalla. Tunnelma on myös lounasaikaan tosi lepponen ja kiireetön, jopa niin kiireetön että yhtä salaattia (joka tosin yleensä on superhyvä) joutuu aina odottamaan puoli tuntia. En oo koskaan käynyt siellä ilta-aikaan, mutta varmaan sellasessa iltahengailussa se konsepti on paljon toimivampi, kun mun mukahektisessä toimistoarjessa. 😀

 10. RR (Ei varmistettu)

  Kiitos vinkistä! Ja kommenttien infosta siitä että paikasta saa myös gluteenittomia lättyjä! Thumbs up!
  Jos etnisiä ravintoloita kaipaa niin suosittelen ehdottomasti satakunnankadun nepalilaista Katmandu ravintolaa. Sekä lounas että ala carte listat ovat todella monipuolisia, palvelu asiantuntevaa ja ystävällistä. Ravintolatila on myös mukava,joten paikka sopii sekä paikan päällä että take-away ruokailuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *