Synnyttäminen TAYSin potilashotellissa

Otsikko on hiukan harhaanjohtava, sillä ei TAYSissa nyt ihan niin kovasti hullutella, että synnytyssaleista olisi siirrytty hotellihuoneisiin synnyttämään, mutta otsikkotasolla ”Synnyttäminen TAYSin synnytyssalissa ja siirtyminen viiden tunnin kuluttua Norlandia Care -hotelliin sairaala-alueella” ei ehkä olisi ihan yhtä toimiva. Eli siis: millaista potilashotellissa oli synnyttää?

En ollut varsinaisesti mikään ”Vuoden dokumentaarinen valokuvaaja” 5h synnytyksen jälkeen, joten lopputulos on nyt sitten tällästä..

Yhdellä, ehkä hiukan yllättävälläkin, sanalla voisin kuvailla sitä rentouttavaksi. Norlandia Care -hotelli on siis ihan oikea hotelli, jossa kuka tahansa voi yöpyä. Googlettelin jo hiukan etukäteen, että mistä on kyse, ja mm. Tripadvisorin sivuilla hotellia oli kehuttu todella paljon. Ilmeisesti potilaiden lisäksi hotellissa majoittuu paljon liikematkustajia, jotka arvostavat huokeaa huonehintaa, siistejä tiloja ja hyvää ruokaa. Toistaiseksi hotelli on ainoa Suomessa toimiva potilashotelli, mutta soisin näitä kyllä ilomielin muuallekin – ainakin synnyttämässä oli tällä kertaa ihan mukava käydä, kun kaupanpäälle sai pari yötä hotellin lakanoissa.

En tiedä miten esimerkiksi leikkausten tai muiden kanssa toimitaan, mutta synnyttämään mennessä huonetta ei voi etukäteen varata. Hotellista on yksi kerros varattu synnyttäjille ja on pelkästään tuurista kiinni, sattuuko hotelliin pääsemään vai ei. Meitä lykästi ja noin 5h synnytyksen jälkeen olimme valmiita siirtymään hotelliin. Edellytyksinä siirtymiselle on ainakin säännönmukainen alatiesynnytys, ensi-imetyksen sujuminen, vauvan vakaa tila ja ruumiinlämpö ja äidin kohdun supistuminen ja rakon toiminen. Varmaan näitä on muitakin, mutta nämä jäi mulla itsellä mieleen. Me läpäistiin tissimiehen kanssa kaikki kokeet ja torkuttiin salissa nuo viisi ”karenssituntia”, jonka jälkeen vaihdettiin omat vaatteet päälle ja pakattiin vauva vaunuihin. Potilashotellissa on mahdollista käyttää myös sairaalavaatteita, mutta olin itse varmuuden vuoksi pakannut omat vaatteet mukaan – tuli heti jotenkin huomattavasti ihmisempi olo, kun pääsi siitä yöpaidasta eroon (verkkoalkkareista sen sijaan en luopunut, tietenkään <3) ja sai pikkuisellekin omat vaatteet päälle. Siirtyminen hotelliin tapahtuu huoltotunneleiden kautta ja äiti voi joko kävellä itse tai kulkea pyörätuolilla, itse lykin kärryjä miehen roudatessa kassit ja pussit. Matka on varmaan noin 200-300m, eikä siellä ole mahdollisuutta istuskella, eli jos on yhtään epävarma jaksamisestaan niin kannattaa varmuuden vuoksi ottaa pyörätuoli matkaan.

Huoneet potilashotellissa oli todella siistejä ja viihtyisiä – me satuttiin vielä saamaan ihana metsänäkymäkin, kun päästiin talon takapuolelle. Varustelu on ihan normaali hotellivarustelu: sängyt, muhkeat petivaatteet, nojatuoli, työpöytä, telkkari, jääkaappi ja kaapistot. Oikeastaan mistään muusta, kun pikkuruisesta vauvansängystä ja kylpyhuoneen hoitopöydästä ei olisi tiennyt olevansa sairaalassa vastasyntyneen kanssa. Huoneissa on aika lämmin, eli ei kauhean paksua vaatetta kannata pakata, mekin riisuttiin beben hattu ja tumput melkein heti huoneeseen päästyä, ettei pikkuisen lämpö nousisi liikaa. Huoneeseen päästyämme tuli kerroksen päivystävä kätilö toivottamaan meidät tervetulleeksi, toi hätäkutsurannekkeen, avaimet ja ne pakolliset ”näin hoidat vauvaasi” -brosyyrit ja Liberon kamalan hoitolaukun. Tämän tervetulotoivotuksen lisäksi kätilö kävikin vain kerran päivässä huoneessa tsekkaamassa että kaikki on hyvin, muuten napattiin vauva kainaloon ja käytiin kätilön huoneessa juttelemassa. Tässä vaiheessa konkretisoitui aika hyvin, miksi potilashotelliin suositeltiin majoittumista puolison tai tukihenkilön kanssa: sairaalaosastolla ominainen hyörintä ja pyörintä puuttui täysin, eikä mitään hoitajien kanslian lapsiparkkipalvelua ollut tarjolla.

Ruokailu hotellissa tapahtui alakerran ravintolassa, jonne siis ei voi ottaa vauvaa mukaan. Vanhempia suositeltiinkin syömään eri aikaan ja se sopi kyllä mulle kuin nyrkki silmään: oli ihana päästä yksin syömään ja selaamaan Lilyä ja Facebookia, samalla kun mies makoili vauvan kanssa yläkerrassa. Ravintolassa oli hyvä buffetruoka, joka siis kuuluu äidin majoitukseen (aamiainen, lounas, päivällinen) – salaattipöytä erityisesti oli ihan loistava. Tukihenkilön/puolison majoitukseen kuului vain aamiainen, jonka lisäksi sitten toki sai ostaa ruokaa kuten sitä halusi. Aamiaisesta olikin täällä blogissa jo kuva, mutta siis ensimmäisen aamun pekoni-nakki-leipä-kakku-mättö oli kyllä ihaninta pitkiin aikoihin! Lisäksi ravintolassa oli terassi, jolle pääsi päiväkahvittelemaan ihan ilman lupaa!

Parasta hotellissa kuitenkin oli se rentous ja vapaus, joka synnyttäneiden osastolla ei vuosi sitten ollut. Oma huone takasi yörauhankin, niin että ensimmäisenä yönä poika veteli yli 5h unta yhteen menoon, eikä kukaan ollut tökkimässä 3 tunnin välein väkisin hereille. Hotellista pääsi käymään ulkona ja ekana päivänä kätilö oikein hämmästyi, kun kysyin luvan kävelyllä käymiseen. Meitä hoitanut kätilö oli myös aivan superihana – hän kehotti joka käänteessä käyttämään omaa järkeä ja olemaan stressaamatta, muistutteli myös aina aika ajoin, että ”teillä on jo yksi terve lapsi, kyllä te osaatte!” sen sijaan, että olisi maanisesti käskenyt putsaamaan vauvan napatynkää. Kaikki kunnia synnytysosastojen kätilöillekin, mutta hotellissa oli aivan eri meininki. Näin toisen lapsen kanssa tämä oli mulle ehdottomasti oikea ratkaisu ja paikka, mutta myönnän että ekan kanssa olisi ehkä tullut suru puseroon ja useasti äitiä ikävä. Muistan kun soitin viime keväänä kelloa ihan paniikissa ja lähestulkoon kiljuin ”tää itkee tää lapsi mikä sillä on rikoinko mä sen apua apua apua” enkä varmasti olisi silloin pärjännyt ”yksin” hotellissa. Tai no, eihän siellä tietenkään yksin olla, vaan mullakin oli toi mun superaviomies tukena – oli ihan parasta nukkua tutussa kainalossa ja vähän neuroottisena valvoa vauvan hengitystä heti ekasta yöstä saakka yhdessä, sen sijaan että mies olisi päässyt vain vierailuaikoina meitä katsomaan. Eihän se isi mikään vieras ole, hyvänen aika sentään! Myös Hilda olisi saanut majoittua hotellissa meidän kans jos olisi haluttu, tätä varten siellä on ns. tuplahuoneita, joissa sisarukset saa toiseen huoneeseen nukkumaan, mutta oli kaikille paras ratkaisu että Hippunen oli tutuissa ympyröissä mummun kanssa kotona ja me tutustuttiin aluksi ihan keskenämme vauvaan.

Mitäs vielä? Niin hinta! Mullehan tämä luksus oli siis vähän halvempaa kuin vuodeosastolla olisi ollut (potilashotelli 29,30€, vuodeosasto 34,80€). Hintaan kuului siis majoitus, ruuat ja muut hotellipalvelut, kuten vaikka sauna tms. Miehen hotellimajoitus taas maksoi 32,50€ ja siihen kuului aamiainen, muut ruuat maksettiin itse. Lähestulkoon ilmaista huvia siis.

Suosittelen potilashotellia kyllä kaikille, jotka uskovat pärjäävänsä vauvan kanssa yksin jo heti ekasta päivästä saakka ja rakastavat hotellimajoitusta ja valmista ruokapöytää! Ihan vain sen takia voisin synnyttää vielä kerran. Mutta ehkä nyt kuitenkin pidetään pieni breikki.

 

 

10 comments

 1. Rosanna

  Siis vau! En ole koskaan kuullutkaan tällaisesta vaihtoehdosta ja olisin kyllä ennemmin kuin mielelläni valinnut tuollaisen meiningin jo ihan tämän ainokaiseni kohdalla. Mulla jäi tosi kurja fiilis siitä sairaala-ajasta, oltiin siellä vissiin kolme vai neljä yötä ja oli ihan kamalaa. Jos siis me joskus uskallettaisiin vielä vauvapuuhiin ryhtyä ja sellainen sitten vielä meille suotaisiinkin, niin tuonnehan ehdottoamasti haluaisin! Aivan ihanaa lukea tällaisesta posiviivisesta sairaalakokemuksesta. Siis kunnon ruokaa, rakkaan kainalo ja kunnon sänky synnytyksen jälkeen (haha näköjään tuossa järjestyksessä), voi että.

  1. Emmi Nuorgam

   Hotelli on kai auennut 2012 ja viime juhannuksen jälkeen siellä alkoi tää kätilöpäivystys, että te ette olisi kyllä mitenkään ehtineet tonne vaikka kuinka olisit pitänyt jalkoja ristissä lasketun ajan lähestyessä! Mutta joo, oli kyllä oikein mukavaa. Ja varsinkin kun alla oli iisi synnytys, niin mikäpä sen hienompaa kuin syödä karkkia rapeissa lakanoissa. 🙂

 2. Ana (Ei varmistettu)

  Oi tuota on kehunu kyllä monet! Mut vää, mulla kahden sektion jälkeen kolmaskin on sektio (no se ei ole vää vaan iloinen juttu) mut sektion jälkeen ei pääse potilashotlaan. Harmi, ois hieno kokea tuo ja nimenomaan iloisen asian yhteydessä! 🙂

 3. Uuden elämän arvoitus

  Kuulin tuosta jo aiemmin ja mahtavalta vaikuttaa! Itse maksaisin mielelläni ylimääräistä noin kivasta vaihtoehdosta! Eniten sairaalassaolossa ärsytti se, ettei saanut nukkua. Oma vauva olisi kyllä nukkunut, mutta pitkin yötä joutui kuuntelemaan muiden vauvojen itkua, muiden äitien kolinaa ja liikehdintää ja sitten kun kaikki vauvat vielä söivät eri aikaan, niin joku valo oli huoneessa päällä melkein koko ajan. Ei tietoakaan levosta. Oma rauha perheen kesken, hotelliruoka ja lepo kuulostavat niin hyvältä!

 4. pelagia

  Kuulostaa ihan mahtavalta! 🙂

  Ja yllättävän halpa! Saman verran maksoi Kättärillä perhehuone. Sekin oli kyllä tosi kiva, ihan rauhassa saatiin olla. Hoitajakin kävi vaan kutsuttaessa ja safkat syötiin sängyssä (kun en jaksanut siitä nousta :D)

 5. Iksu

  Siis vau! Tuollainenhan on ihan mahtava palvelu!

  Mä olisin mielelläni majoittunut tuollaisessa, sillä koko synnytyshommassa inhottavinta oli venailla se pari päivää osastolla ennenkuin pääsi kotiin. Meillä oli perhehuone, mutta silti hoitajat kävivät siellä pyörimässä vähän väliä. Esim. aamuyöllä/aamulla, kun vauva olisi nukkunut useamman tunnin putkeen, heräsi ensin siihen kun yöhoitaja kävi tsekkaamassa että kaikki on ok ja kertoi että vuoro vaihtuu kohta, ja sitten hetken päästä aamuhoitaja kävi tsekkaamassa ja esittelemässä itsensä. Joillekin on varmasti tarpeellista/hyödyllistä olla tarkemmin valvovan ja opastavan silmän alla, mutta mä olisin pärjänny ihan ominenikin.Jos joskus vielä lisäännyn, niin polikliininen synnytys, kiitos.

  1. Emmi Nuorgam

   Joo ja meillä viime keväänä ainakin herätettin vauva aina parin tunnin välein. Se oli r-a-s-k-a-s-t-a, varsinkin jos ei ite ollut vielä pystynyt nukahtaan ollenkaan ja bebe ei sitten herätettynä enää nukahtanutkaan sekunissa.

   Niin ja se naapurisängyn tupakoiva teini nyt oli ihan luku sinänsä, nyt oli ihanaa kun ei tarvinnut nukkua röökinhajussa.

 6. PaulaN (Ei varmistettu)

  Olin myös puoli vuotta sitten majoittumassa potilashotellissa esikoisen ja miehen kanssa. Samaa mieltä olen siitä, että ruoka oli loistavaa ja huone kaikin puolin hyvä. Ja mahdollisen seuraavan kanssa menisin sinne ehdottomasti uudelleen, kun silloin olisin jo paremmin varautunut kaikkeen.

  Itseäni jäi harmittamaan reissussa mm. se, että synnytyssalissa miehelle kyllä neuvottiin vauvan pesut ja vaipan vaihdot kädestä pitäen. Kun sitten aamuyöstä pääsimme huoneeseen ja mies lähti noin tunnin päästä töihin, niin olin aivan yksin hotellihuoneessa enkä ollut kertaakaan nostanut vauvaa saati vaihtanut vaippaa yksin. Mahtavasta ruoasta oli vähän vaikea nauttia, kun lapsi oli kätilöiden kansliassa vahdittavana ja itse yritin vain syödä mahdollisimman nopeasti. Lisäksi vauvalla oli valtava imutarve noina ekoina päivinä ja se nukkui maksimissaan tunnin putkeen, kun ensin oli ruokaillut noin 2 tuntia. Toki apua olisi kätilöiltä varmasti saanut pyydettäessä, mutta ei sitä ainakaan kovin aktiivisesti tarjottu. Itse oman kokemuksen perusteella en suosittelisi potilashotellia ainakaan esikoisen kanssa, jos puoliso ei pysty olemaan koko aikaa apuna.

  1. Emmi Nuorgam

   Mä olen samaa mieltä – nyt toisella kierroksella sitä ohjausta ei enää tarvittu, niin oma rauha oli ihanaa. Mutta viime kerralla, nou nou nou. En olis koskaan pärjännyt!

 7. Petra2 (Ei varmistettu)

  Olin tuolla kaksi yötä viime tammikuussa (en synnytyksen takia :D) ja tykkäsin kans hirveesti. Tosi siisti, rauhallinen ja viihtyisä. Oikein passeli vaihtoehto sairaalalle. Melkein tuntui siltä kuin olisi ollut lomalla (se aamiaisbuffet!), ainoa mikä muistutti asian oikeasta laidasta oli kanyyli kädessä. 😀

  Mä lähdin tonne semmosella ~tunnin varoitusajalla, ja sairaalassa hoitaja varasi mulle huoneen ja muutenkin järkkäs asiat. Tosin en tiedä kuinka ”varaamista” se on että hoitaja soittaa että sinne tulis nyt yks potilas pariksi yöksi, kai teillä on sille huone. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *