Hetki

Kiukaalta kuuluu enää vain vaimea sihahdus. Katson lämpömittaria, joka näyttää 70 astetta. Tuli taitaa olla jo sammunut, kun lattialautoja vuollut oranssi hehkukin on vaimennut. Katselen ulos ikkunasta, ja mietin, että tämä on jo 25. kesä, kun ihailen samaa ikkunasta näkyvää koivua. Lapsena koivun rungosta nypittiin kaarnaa, vaikka äiti kielsi. Hyvinpä tuo näyttää silti porskuttavan. Silloin ennen vanhaan, kun kierrätyksestä ei vielä ollut kuultukaan, koivun ja terassin välisestä reiästä tiputettiin tyhjät tölkit terassin alle. Parasta oli, kun sai valvoa kaikista pisimpään, kuunnella aikuisten juttuja ja tiputtaa kaikkien aikuisten tölkit reiästä alas. Enää vuosiin ei ole moista harrastettu. Saunan ikkunakin on jo uusi ja iso, ei enää se pikkuruinen ruutu, josta lapsena vakoiltiin saunojia. Kiinni jäädessä löylynheittäjä heitti aina ikkunaan vettä ja joka kerta juttu jaksoi naurattaa.

Kippaan loputkin kiulun vedet kiukaalle. Löylynhenki ei enää jaksa pulputtaa. Kävelen laiturin nokkaan ja huljuttelen varpaita vedessä. Lämpömittari kelluu laiturin sivussa ja näyttää pintaveden lämpötilaksi 20 astetta. Miten se silti tuntuu niin kylmältä? Astun yhden rappusen alemmas ja katselen järvelle. Parinkymmenen metrin päässä olevalla kivellä kököttää lokki. Onkohan se sama lokki, joka on jo vuosikausia seissyt saman kiven päällä? Mitähän se miettii? Astun jälleen alemmas, nyt vesi ulottuu jo puoleen reiteen. Ylempänä olevan mökin terassilta kuuluu puheensorinaa. Äkkiä laskettuna järvellä on ainakin kuusi venettä, taitavat kaikki olla kalastajia. Hiljaisuuden rikkoo naapurin ukon moottoriveneen vaimea pulputus. Taas yksi askelma alemmas, nyt ei enää kannata perääntyä. Sukellan veteen. Järvivettä menee nenään, se tuntuu ihan samalta kuin lapsuudessa. Uin muutaman vedon laiturista pois päin ja käännyn takaisin. Helvetin kylmää se vesi on. Istun laiturille ja avaan siiderin. Yhtäkkiä joutsenparvi lentää laiturin yli ja laulaa mennessään. Katselen, kun joutsenet laskeutuvat vastarannan kaislikkoon. On ihan hiljaista.

9 comments

 1. Anna-Reetta

  <3

  mäkin kävin tuossa sunnuntaina nostalgisoimassa (?) ukin ja mummin mökillä. Oli jännä kun en ole siellä moneen vuoteen käynyt, vaikka ihan parin km päässä on isäni luota. Mutta aina on tullut käytyä sitten iskän omassa rantasaunassa.

 2. paulahelena

  kääk, ei sais pilata hienoa hetkeä mut mul tuli täst kirjotustyylistä ihan mieleen joku sinäminä-lehden novelli 😀 onneks tuli ees helvetin kylmä vesi!

  1. Sensei

   Samaa mietin ja sitten aloin jo vähän odotella sitä selänpesijää – olis nimittäin käynyt myös naisen unelmista 😀

    

   1. Emmi Nuorgam

    Hah, no mikä kenenkin unelma on.

 3. nasu86

  tykkään kovasti sun tavasta kirjoittaa 🙂

 4. Kat-1

  Kateellinen ei saa olla eikä toisen omaa saa himoita, mutta mä nyt himoitsen just tota hetkeä ja oon ihan oikeasti kateellinen.

  Mulla ei Suomi-ikävä kovin usein vaivaa, mutta nämä jutut kesästä, laiturista ja saunasta kolahtaa kovaa. Vielä kun on otettu hyttyset pois niin avot.

  Ihana hetki!

  1. Emmi Nuorgam

   Tällä kertaa ihan oikeastikin puuttui selänpesijän lisäksi myös ne hyttyset! Ihana kuumuus (niin monella eri tavalla). 

   Toivottavasti pääset pian laiturille vilvoittelemaan saunan jälkeen! 🙂

 5. EatPrayLove (Ei varmistettu)

  Mukavaa luettavaa, tulee hyvälle mielelle. Ihan erilaisen kuvan susta olen blogin perusteella saanut, kuin vuosia sitten törmätessämme, positiivisemman :). Tsemppiä ja iloista kesää!

  1. Emmi Nuorgam

   Haha, kiitos! Ja mä varmaan olen mukavampi ihminen nykyään. Vanheneminen sopii mulle. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *