Kasvisruoka on pahaa!

Siinä oli meikäläisen kypsä ja rakentava perustelu, kun mies vuosi sitten ehdotti, että me syötäisiin vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. Pyysin häntä luettelemaan hyviä kasvisruokia, kun itse keksin vain pinaatti- ja kesäkeiton. ”Mitään papuja en sitten ainakaan syö!” marisin, ja kiukuttelin varmaan kaksi viikkoa, että minkä hiton hipin kanssa sitä tuli mentyä naimisiin.

Enkä varmaan ole ainoa. Viimeksi tänään keskusteltiin Lentoaskeleita-Rosannan kanssa instassa arkiruuista ja Rosanna kertoi, ettei heidän perheen miesväki ole kovin innossaan kasvisruuista. Esitettyäni kysymyksen ”miksi?” tajusin itsekin olleeni se juntti, joka vitsaili jotain pupuista ja pupun ruuista ja vaati kovaäänisesti lihaa. Tuntui siis ihan relevantilta esittää itselleni sama kysymys ja miettiä, miten negatiivisesti kasvisruuan syönti on muhun ihmisenä vaikuttanut.

Feta-ruusukaali-bulgur-salaatti, sienikastike, tomaattikeitto ja grilled cheese Kasvispullat ja lohkoperunat, falafel-pitaleivät, hävikkileivät sipulista, tomaateista ja juustosta linssi-bataattimuhennos, ruusukaalipaistoksen aineksia, kuskusta, hummusta ja tsatsikia tortillalättyyn käärittynä

Ja vaikka kuinka tässä mietin kaikkia kasvisruuan huonoja puolia, niin en nyt just keksi yhtäkään…

Positiivisia puolia sen sijaan on monia:

 • Hiilijalanjälkeni, tai siis koko perheen hiilijalanjälki, on pienentynyt melkoisesti
 • Kun lihaa syö vähemmän, on varaa ostaa luomulihaa tai riistaa
 • Kauppalaskut on pienentyneet
 • Makutottumukset ja arkiruokavaihtoehdot laajentuneet ihan mielettömästi
 • Ruuan laittaminen on nopeampaa
 • Olo ei ole niin tunkkainen ja ähky on nykyään huomattavasti vieraampi käsitys kuin ennen

Mitä meillä sitten nykyään syödään?

No, melkoisen paljon papuja, linssejä, kuskusta ja bulguria. Kaikista edellämainituista tehtävät ruuat valmistuu kymmenessä minuutissa, ellei papuja tai linssejä käytä kuivattuina, silloin tietysti mukaan pitää laskea myös liotus-/turvotusaika. Ennen kasvisruoan lisäämistä olin aivan vakuuttunut siitä, että linssit on kamalinta mitä tämä maa päällään kantaa. Sittemmin söin ensin ystäväni polttareissa ja melkein heti perään 4 Vuodenajassa herkullista linssilisäkettä, jonka jälkeen uskaltauiduin kokeilemaan niitäkin kotona. Ja kappas, maustamisella ja oikein valmistamisella linsseistä tulikin herkullinen ruoka. Ja sama pätee papuihin ja kikherneisiin – olen aiemmin vältellyt näitä, kun niiden jauhoinen koostumus on ollut häiritsevä. Mausteiden käytöllä olen kuitenkin päässyt yli tästäkin ajatuksesta.

Mutta kun kasvisruuan tekeminen on niin vaikeaa.”

Yllä olevaa perustelua käyttävät jopa ammattikokit ruokaohjelmissa, joten ei ihme, etteivät tavalliset pulliaiset edes lähde kokeilemaan kasvisruokien tekemistä. Mutta väite on täysin valheellinen: kasvisruokien tekemisessä ei oikeasti ole kysymys mistään muusta, kuin siitä tässäkin postauksessa jo useaan otteeseen mainitusta maustamisesta ja oikeista kypsyyksistä. Kuten liharuuissakin. On totta, että kasvisruuasta saa harvoin hyvää vain suolalla ja pippurilla, mutta entä sitten? Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia mausteita ja maustesekoituksia, kastikkeita, chilisooseja ja vastaavia, joita oppii käyttämään ihan kuka tahansa. Loppujen lopuksi kyse taitaakin olla vain viitseliäisyydestä ja tottumuksista – jos minäkin opin valmistamaan kasvisruokaa, niin opit sinäkin.

Tässä esimerkiksi meidän tän viikon ruokalista, jonka einespainotteisuus selittyy miehen työreissulla. Pitaleivät täytimme falafeleillä (Finduksen Falafel Lebanese on erinomainen vaihtoehto, jos ei jaksa tehdä pullia itse) ja wokki tehtiin pakastimeen valmiiksi pilkotusta ja pakastetusta kasvis-pähkinäsekoituksesta ja nuudeleista. Chorizo-kikhernepaistos on hyvä vaihtoehto, jos haluaa ottaa kevyen laskun kasvisruokaan ja kuskusiin kannattaa sekoittaa vaikka kuivattuja hedelmiä, fetaa ja pähkinöitä.

Mites siellä? Mitä perusteluja teillä on kasvisruuan puolesta tai sitä vastaan? Entä mitkä on teidän luottoreseptejä?

PS. Postailen tällä viikolla instagramiin kuvia näistä meidän arkiruuista, jos olette kiinnostuneita näkemään, että miltä ne todellisuudessa näyttävät.

41 comments

 1. Rosanna

  Jes, mä ainakin odottelen niitä instakuvia vesi kielellä! Tuo ehdottamasi kerta viikkoon olisi mielestäni tosi positiivinen juttu, itse entisenä kasvissyöjänä voisin syödä vaikka päin vastoin sitä lihaa vain kerran viikossa. Vinkkaan miehelleni tästä teksistä, että kyllä kasvisennakkoluuloistakin voi kääntyä (nyt jo hän on todennut, että ne kasviskeitot ovat oikeastaan tosi hyviä). 

 2. Mimimii (Ei varmistettu)

  Oi näyttää hyvältä! Mutta silti takaraivossa huutaa pieni tyyppi et ”Emmäää osaaa!”.
  Voisitko kirjoittaa jonkun linssi-kikherne-papu ABC:n? Tämmösille nössökokeille? 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Hmmm, voin koittaa! Vaikka todellakaan en ole mikään kasvisruokaguru..

  2. Kahvittelija

   Mäkin toivon tällaista linssit ja kikherneet for dummies -postausta!! 🙂 Mä nimittäin niin kovasti haluaisin lisätä kasvisruokien valikoimaa ja mieskään ei enää vieroksu ajatusta, mutta mä oon niin laiska ottamaan näistä asioista selvää…olen esimerkiksi nyt vuoden verran pohtinut tätä linssiasiaakin mutta en ole saanut aikaiseksi kokeilla.

   1. Emmi Nuorgam

    Kiitos vinkistä! Tuolla näytti ensikatsomalla olevan ainakin kattava tietopankki siitä, millaisia erilaisia palkokasveja on olemassa. 🙂

 3. Satsu

  Taidan jakaa tämän meidän perheen epäpupulle. Tein viime vuoden lopulla rehdin postauksen blogiin ruokaviikostamme ja heräsin siihen, että kasvisruoka on listalta puuttui. Taidan heti tarkistaa työväenopiston kasvisruoka tarjonnan, hos saisi inspiksen! Muuten tarjoatteko te äitihenkilöt aina ruoan lisukkeena lapsille/lapselle salaattia tms? Meillä vaihtelevasti, kuvittelen monesti, että riittää kun tungen kasviksia höysteeksi joka ruokaan.

  1. Emmi Nuorgam

   En mää ainakaan tarjoa. Hilda ja Eino syö välipalaksi ja leivän päällä paljon hedelmiä, tomaattia ja kurkkua, niin en näe tarpeellisena enää erillistä vihersalaattia. Riittää, kun ruumassa on ylipäänsä jossain muodossa kasviksia. 🙂

   1. Satsu

    Näin just ja tietysti taaperon ruosta osan kattaa päiväkoti.

  2. LauraEm.

   Mä yleensä tarjoon, koska tykkään ite että lautasella on lämpimän kasviksen lisäks myös kylmää ja osaltaan raikkaampaa. Sillon tuntus hölmöltä olla laittamalla lapselle, plus se kuitenkin napsii mun lautaselta muuten. Mut se menee oman mieltymyksen mukaan, en väen vängällä keksi jotain jos ei itellekin oo. Olettaen siis tosiaan että lämpimässä ruuassa on kohtuullinen määrä vihanneksia.

   1. Emmi Nuorgam

    No siis tietysti silloin lapset saa jos meilläkin on, mutta ei sitä erikseen laiteta, jos ei itse syödä salaattia sillä ruualla.

    1. LauraEm.

     Juu toi oli mulla ehkä enemmän kysymykseen että tehdäänkö salaattia ylipäätään jos on kasvisruokaa/ruuassa kasviksia, eikä niin että ois eri ruuat 🙂

 4. Janica B. (Ei varmistettu)

  Mä olin olevinani lukioaikoina kasvissyöjä, kun olin niin vitun taiteellinen. Toisin sanoen söin pelkkää pastaa ja juustokastiketta. Mies minutkin opetti rehuille. Olin ihan shokissa, että mit vit, siis tää dippainssiukko haluaa ihan tosissaan tehdä pastaa tofukastikkeen kera, ja lasagneen se heittää KAALIA ja PALSTERNAKKAA.

  No, sen jälkeen on hiukan virrannut vettä koskessa, hyvä niin. Kasvisruoka ei ole meillä mikään issue. Pyrimme siihen, että kotona syötäisiin monipuolisesti kaikkea. Nyt ollaan satsattu kalaruokiin, joita syötiin ennen liian vähän.

  Ja tämän hienon keskustelun päätteeksi löydämme itsemme huomenna sitten sieltä Hesestä 😀

  1. Emmi Nuorgam

   Ei, me ei mennä Heseen. Sori.

 5. IlonaSV

  Meillä syödään sekä liha- että kasvisruokia, painottuen kuitenkin kasviksiin. Tämä varmasti selittyy sillä, että olin itse ennen kasvissyöjä ja silloin kokattiin lähinnä kasvisruokaa kotona ihan käytännön syistä. Tottumuksen, hiilijalanjäljen ja taloudellisuuden lisäksi mun kohdalla kyllä vaikuttaa myös se, etten yksinkertaisesti tykkää ihan hirveästi esim. jauhelihakastikkeesta ja mulla menee kauhean helposti ruokahalu etenkin liharuokia syödessä. Sellainen läskinen tai jäntevä lihanpala saa aikaan oksennusreaktion. Samoin käy joskus kananmunien kanssa, kun alan ajatella, mistä ne on tulleet. 😀 Kasvikset menee jotenkin helpommin alas.

  Voisinkin joskus jakaa niitä arkisia luottokasvisreseptejä blogissa! Nyt äkkiä tulee mieleen sellainen salaatti, mitä tehdään melkein joka viikko. Siihen tulee kikherneitä, avokadoa, kurkkua, fetaa ja rucolaa. Kastikkeeksi liraukset oliiviöljyä ja balsamicoa, lisäks mustapippuria ja vaikka vähän hunajaa. Helppo myös varioida (joskus laitetaan esim. paprikaa) ja aivan supernopea valmistaa. Suosittelen! 🙂

  Uusia ruokaideoita kyllä kaipaa aina, helposti sitä junnaa kuitenkin niissä samoissa vanhoissa…

  1. Emmi Nuorgam

   Ymmärrän hyvin – jänteet on varmaan kaikille (paitsi mun isälle) ihan ehdoton nou-nou! Postaa ihmeessä, olis kiva nähdä mitä ihmiset syö – josko mekin kohta jotain muuta kuin kuskusta.. 🙂

 6. pelagia

  Mä ”käännytin” mieheni aikoinaan kasvissyöjäksi, kun en halunnut pussailla lihamurekkeelta haisevan tyypin kanssa. Mies vastasi siihen että selvä, en sitten syö enää lihaa, pussaan mieluummin. 

  Nykyään hän ei halua käyttää edes maitotuotteita ja nurisee mun joulusuklaasta 😀

  1. Emmi Nuorgam

   Ihana mies!

 7. Pyjama

  Minäkin kirjoittelin tänään kasviksista, tosin lähinnä lapsen syömistä! 😀

  Meillä on aika vähän puhtaita kasvisruokia ruokalistalla, vaikka syödään paljon kasviksia. Vaikkapa jauhelihakastikkeessa tai kanawokissa on enemmän kasviksia kuin lihaa. Just syötiin avokadopastaa, listalla kiertävät myös pinaattiletut, punajuurivuoka, kasvissosekeitto ja tomaattikeitto. Lihatonta ruokaa on myös munakas. Eli ei mitään kovin ihmeellisiä ruokia. Satunnaisesti olen tehnyt jotain currya, mutta mitään lempparireseptiä en ole löytänyt, joka pääsisi ”listalle”.

  Hyviä kasvisreseptejä haeskelen minäkin, sillä olen päättänyt vähentää punaisen lihan syöntiä neljään ateriaan viikossa (lasken syöväni 21 ateriaa viikossa: aamupalat, lounaat ja päivälliset). Tuo bataattilinssimuhennos näyttää hyvältä!

  Maustamisesta. Kyllä kasvis kuitenkin maistuu joltakin ihan ilman kasviksiakin. Sanopa samaa jostain broilerinfileestä, eihän se maistu miltään!

  1. Emmi Nuorgam

   Teettekö pinaattilelut itse? Olisiko sulla niihin joku hyvä ohje? Ja punajuurivuokaan?

   Tarkoitin tuolla maustamisella, että pavut ja linssit vaatii yleensä vähän muutakin kuin suolan ja pippurin, se nyt on selvä että kasvikset on hyviä ilman sen kummempaa kikkailua! Broilerfileestä en voisi olla enempää samaa mieltä. Tai jauhelihasta. Tai lenkkimakkarasta – mikähän siinäkin on, että sitä syödään Suomessa ihan valtavasti? Äly hoi!

   1. Pyjama

    Tehdään pinaattiletut itse, pakastepinaatista. Ja ohje on se, mikä löytyy pakastepinaattipussin kyljestä. Paitsi, että en laita 1-2 tl suolaa (järkyttävä määrä!) vaan ihan ripaus. Ei mitään superterveellistä (vehnäjauholettujahan ne ovat!), mutta älyttömän hyviä!

    Punajuurivuokaan voin kaivella ohjetta, kun olen kotona.

    Kyllä meillä syödään joskus harvoin lenkkimakkaraakin (tai nakkeja). Kannattaa vilkaista vaikka Prismassa sinne ylähyllylle, jossa on makkaraa, jonka kilohinta on moninkertainen verrattuna siihen alahyllyn jauhopötköön. Vatajan lenkkimakkara on ihan hyvää (lihapitoisuus lähes 80%, ei lihantapaisia aineita eikä epämääräisiä lisäaineita).  😀 Toki rasvaa on niin paljon, että ei tosiaankaan kannata kovin usein syödä.

   2. Hemmuli (Ei varmistettu)

    Valion sivuilla on myös tosi hyvä pinaattiletturesepti.

 8. Jenniii

  Jos ei ole entuudestaan tuttu, niin kannattaa tsekata Chocochili-blogi, jota olen moneen kertaan kuullut ylistettävän kasvisruokailijan paratiisiksi reseptirintamalla. Tämä siis vinkiksi ihan kaikille kasvisruokareseptejä kaipaileville. 🙂 Olen itse tosi laiska kotikokki, mutta tuolta olen jo vähän varovasti kuikuillut potentiaalisia reseptejä kokeiltavaksi.

  http://chocochili.net/

  1. Emilia M

   Chocochilille myös lämmin suositus, se on muuttanut mun elämäni 🙂 Nykyisistä arkiruoistani valehtelematta ehkä puolet ammentaa sieltä! Esim. mojiton makuinen avokado-kikhernesalaatti on vaan niin ihanaa. http://chocochili.net/2011/11/avokado-kikhernesalaatti/  Soijasuikaleiden oikeaoppisen käsittelyn olen myös oppinut sieltä (ensin keitetään, sit rutistellaan kuivaksi, sit vielä paistetaan ja lykätään mausteita joukkoon) ja soijasuikalecurry on meillä nykyään kaikkien herkkuruokaa.

   Papuihin kannattaa aloittaa tutustuminen ostamalla käyttövalmiita tölkkipapuja. Tölkkipapujen laatu vaihtelee, ei kannata ottaa niitä kaikista halvimpia. GoGreenillä on aika hyvä hinta-laatusuhde. Sit jos innostuu, voi ruveta itse liottamaan ja keittelemään, mutta siinä on isompi homma!

   Linssikeitoista tämä on ehkä suosikkini: http://avaruusasema.com/blogi/2007/05/resepti-intialainen-linssiperunakeitto.html

   Kauhaa ja rakkautta -blogissa on myös ihania kasvisreseptejä ja Vihreä Lanka -lehden arkistoissa. Esim. nämä: http://blogit.hs.fi/kauhaajarakkautta/2012/10/16/siiderissa-haudutettua-ruusukaalia-ja-omenaa/ ja http://www.vihrealanka.fi/node/5263

    

   1. Emmi Nuorgam

    Kiitos! Tuo ruusukaali-omena-hässäkkä kuulostaa todella hyvältä! Meidänkin listalla ollut bataatti-linssihässäkkä on itseasiassa myös Eevan resepti. 🙂

    Aikaisemmin vierastin tuota Chocochiliä juuri noiden papujen ja linssien vuoksi, mutta nyt kun olen opetellut niitäkin syömään, voin alkaa tutustua siihen! Kiitos muistutuksesta. 

 9. annn (Ei varmistettu)

  Hienoa että teillä on siirrytty kasvispainotteisempaan suuntaan! Tsemppiä ruokakokeiluihin 🙂

  Mutta mitenniin kasviksia pitäisi jotenkin maustaa enemmän? Minun mielestäni nimenomaan kasvikset maistuvat vahvasti. Ajatellaan vaikka sipuli ja valkosipuli, paprika, tomaatti, kaalit, chili… Kaikki vahvan makuisia vihanneksia! Kun taas liha on itsessään melko mautonta. Usein maustan salaattini pelkästään öljyllä ja viinietikalla, koska kasvikset itsessään ovat maukkaita. En myöskään allekirjoita ajatusta, että kasvisruoka olisi jotenkin vaikeampaa laittaa. Päinvastoin. Varsinkin nuorena kasvisruokaa oli jotenkin huojentavaa laittaa, kun kypsyysasteella ei ole niin väliä. Kun lihan, kalan ja kanan kanssa se on tarkempaa (voi olla ihan vaarallista jos kana, kala tai possu jää raa’aksi) Kasviksissa kypsyysaste tuntuu lähinnä hampaissa 😀

  Itse en ole koskaan tykännyt lihasta, mm koostumuksensa takia ja eettisistä syistä. Lapsesta pitäen olen vältellyt lihaa, eikä sitä onneksi kotonakaan hirveästi tuputettu. Teininä ja parikymppisenä etsin aktiivisesti vaihtoehtoja lihan syömiselle vaikka en ole koskaan mustavalkoisesti ”ryhtynyt kasvissyöjäksi”. Pavut olivat silloin minulle hieman outoja, eikä niitä aluksi tykännyt syödä suuria määriä kerralla.
  Papu kerrallaan olen laajentanut ruokavalikoimaani. Nykyään yli kolmekymppisenä voin syödä purkillisen papuja pikaruoaksi 😀 Muutenkin käytän lähes ainoastaan purkkipapuja (Gogreen mm), koska pitkäjänteisyyteni ei riitä liotteluihin ja keittelyihin…Lihaa olen ostanut viimeksi vappuna.

  Ymmärrän toki, että maku- ja ruoanlaittotottumuksiaan on vaikea muuttaa. Jos on tottunut laittamaan ruokaa vanhan kansan tavalla siten, että ensin valitaan liha (esim pihvi) ja sitten valitaan siihen sopiva kastike ja sitten siihen sopivat ”lisukkeet”(= peruna, kasvikset, salaatti) , on vaikea aloittaa ilman sitä pihviä 😀 Pitää ikäänkuin lähteä toisinpäin liikkeelle.

  1. Emmi Nuorgam

   Juu tuo maustamisjuttu oli ilmeisesti vähän epäselvästi muotoiltu – en tarkoittanut että kasviksia täytyy maustaa enemmän, vaan kasvisruokaa jolla käsitin tässä myös mössöt, joissa on papuja, linssejä tms. Ne ei ainakaan omaan suuhuni maistu oikein miltään ilman kunnollista maustamista – kasvisten kanssa selviää taas usein ihan vaan suolalla. 

   Kiitos kommentista, mustakin tämä on hienoa! 🙂

   1. annn (Ei varmistettu)

    Joo, se on kyllä totta, että pavut ja linssit ovat pelkästään vähän laimeita 🙂

 10. Hankkuliini (Ei varmistettu)

  Ilmavaivat! Rakastan papuja ja linssejä, mutta saan niin järkkyjä ilmavaivoja että se siitä sitten. Olin joskus vuoden kasvissyöjä, eikä vatsani tottunut palkokasveihin 🙁

  1. Emmi Nuorgam

   Voi ei! Just jostain luin, että ”normaalin” ruuansulatuksen (millainen se sitten onkaan..) pitäisi kyllä tottua parissa kuukaudessa. Toivotaan, että mulla on sellainen normaali!

 11. sara97 (Ei varmistettu)

  Moi mä aloin vegaaniks 16 vuotiaana ja oon nyt ollu kaks vuotta vegaani. Mahtavaa kun oot ottanu ruokavalioon kasviksia suomalainen ruokakulttuuri on painottunut niin kauheasti kaikkeen liha.- ja maitopainotteiseen ruokaan. Monet ajattelee et kasvikset on vaan lisäke ja tai et ei niillä rehuilla nälkä lähde. Mut se on kyllä ihan paska puhetta kasvisruoka on täyttävää ja paljon terveellisempää kuin proserrsoidut stressiä lisäävät eläinperäiset tuotteet. Ärsyttää ihmiset jotka pilailee ja kyseenalaistaa miks oot kasvissyöjä en mäkään moralisoi lihansyöjiä miksi syötte lihaa? Koska tosiaan en aina tajuu ihmsiä jotka on nähny niitä videoita ja kaikki tietää miten niitä eläimiä pidetään eikä ne välitä. esim sika on älykkäämpi kuin keskiverto koira mutta ihmiset ei välitä yhtään.

  1. Emmi Nuorgam

   Juu, musta jokainen syökööt mitä tahtoo ja antakoot muidenkin syödä! Mutta ei kyllä tekisi pahaa kaikille lihansyöjille lisätä kasviksia ruokavalioon ja syödä piirun verran parempaa lihaa. 🙂

 12. Evelia

  Meillä on eri ruoat miehekkeen kanssa, niin sen puolesta ei ole ollut niin vaikeaa tämän kasvisruoan kanssa. Itsellä siis niin rajoitteinen ruokavalio, että on ollut helpompaa ja joka halvempaa pitää meidän ruoat erillään. Itsehän teen pääasiassa aina kasvisruokaa, harvoin syön kanaa, mutta pian sekin jää pois eli siirryn kokonaan kasvisruokavaliolle ihan terveellisistä syistä. Olen ennenkin ollut kasvisruokavaliolla pidempäänkin ja voin sanoa, että hyvää kasvisruokaa kyllä oppii tekemään. Maustaminen on kaiken a ja o 😉 Itsellä nyt tässä kasvisruokavaliossa vaan hieman haasteita, kun on kasvispuolessakin paljon sellaista, mitä kroppa ei kestä niin vaatii vähän luovuutta välillä tämä vaihtelun saanti.. 😀 Mutta kyllä sitä on tässä ajan kanssa vähän oppinut kehittämään kaikkea jännää ja kokeilemalla oppii. 

 13. annemi

  Meillä lisätään kausittain kasvisruokaa enemmän ruokavalioon, esim. nyt reissun jälkeen oli kauhea lihaähky eikä tehnyt mieli syödä juurikaan lihaa, asiaa toki helpotti se lehtikaalihulluus, sitä voisin edelleen popsia joka päivä 😉 mutta noin yleensä yritän pitää balanssin että 50/50 viikon ruoista olisi kasvista ja lihaa. 

  Meillä kasvisruokien luottoreseptit on kasvis-ruisburgerit / kasvispihvit, kasvissosekeitto, kasvispastat (pasta <3), kaikki helppoja ja arkena toteutettavia. Tein viime viikonloppuna myös kasvisenchiladoja, jotka pääsivät kyllä luottoruokalistalle, niin hyvää vaikka tekiessä vähän kuluukin aikaa. 

   

  1. Emmi Nuorgam

   Itseasiassa juuri kuolasin sitä sun enchilada-kuvaa ja se päätyi ensi viikon ruokalistalle! 

   Voi lehtikaali. Tein niitä sipsejä yks ilta, enkä kyllä enää koskaan katso koko vihannekseen päinkään. *tähän sellainen apina-emoji, jolla on kädet suun edessä*

   1. Emilia M

    Lehtikaalisipsit on karmeita! Parhaan lehtikaalivinkin sain yhdeltä rouvalta, joka kökki siirtolapuutarhassa pihallaan ja lahjoitti mulle kimpun kaalta näytteeksi: sitä sopii käyttää samoin kuin käyttäisi parsakaalia. Olen heitellyt pastan sekaan ja maustanut valkosipulilla, oliiviöljyllä, sitruunalla ja pecorinolla. Niin on kyllä hyvää!

   2. annemi

    Ooops! en ole sipsejä niistä koskaan tehnyt, enkä tiedä uskallankokaan 😉 mutta kokeile vielä lehtikaalisalaattia ja muita kivoja juttuja mitä siitä voi tehdä, se on oikeasti hyvää!

 14. Milka Rantamo

  Miä oon nyt aika varma, että oikeesti tää raskaus ei aiheutakkaan mun jatkuvaa nälkää, vaan syytänkin sun instagramkuvia. Damn you!

  1. Emmi Nuorgam

   Onkohan ne siis syy munkin jatkuvaan nälkään? 😀

 15. Hävikkiruokaa: papu-avokado-korianterisalaatti

  […] kanssa, mutta onneksi tuo epäilys osoittautui vääräksi. Olen päässyt pikkuhiljaa yli siitä papukammostani ja niistä onkin tullut osa meidän viikottaista ruuanlaittoa. Yleisimmin pavut […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *