Uunikalan uudet vaatteet

Meillä luki tämän päivän ruokalistalla alunperin kalasalaatti. Mies nauroikin, että ehkä joku ravintola haluaisi ottaa mut töihin brändäämään niiden ruokia, sen verran herkullisesti osaan ruuat nimetä. Yritin siinä sitten selitellä jotain keventämisestä ja vinkata, että tekisi meillekin välillä ihan hyvää syödä vain salaattia, mutta Mr. Neropatti oli jo jatkanut matkaansa. Jatkojalostaessani kalasalaatti-ideaa päädyin sokeriherneiden kautta vihreisiin papuihin, pavuista Nomun jumalaisiin chili-valkosipulipapuihin ja niistä aasialaistyyppiseen seesamiloheen. Sieluni silmin näin jo ne ihanat wtd-natan seesaminsiemenillä päällystetyt lohiteriyakihässäkät, kunnes viime hetkellä bongasin vielä jotain parempaa: inkiväärillä ja soijalla maustettua lohta ja seesaminuudeleita.

Tein ruuan mukaillen alkuperäisiä reseptejä täällä ja täällä, sillä erotuksella, että jätin nuudeleista chilin kokonaan pois, saaden niistä siten myös junioreiden suuhun sopivan. Pavut käytin nopeasti pannun kautta ja sekoitin niille kastikkeen, johon tuli muutama valkosipulinkynsi, tuoretta chiliä, seesamiöljyä, soijaa, fariinisokeria ja riisiviinietikkaa. Määristä en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata, sillä tein ns. oman maun mukaan, mutta ainakin googlettamalla ”green beans with garlic, chili and sesame” löytyy monta käyttökelpoista ja simppelin näköistä ohjetta.

Valitettavasti kuva ei täysin anna oikeutta ruualle, oli meinaan hyvää. Miisa ja Okkekin tuli meille syömään ja hiukan pelkäsin, että ruoka olisi ollut entiselle nirsoilijalle liikaa, mutta myös Okke vakuutti kaiken olevan hyvää. Hilda santsasi kahdesti ja lopulta nuoli lautasen ja Einokin veteli ruuan hyvällä ruokahalulla (toisaalta, mitäpä se ei vetelisi..).

Ohjeen mukaan lohta kannattaisi marinoida yön yli, mutta itse ehdin marinoida sitä huoneenlämmössä vain noin tunnin. Silti kala ehti imaista hyvin makuja itseensä ja paistinpannun tai uunin sijaan grillasin sen nopsaan meidän pöytägrillillä – lopputulos oli miltei täydellinen. Jos olisi halunnut ronklata, niin ehkä 20 sekuntia raaempi kypsyys olisi ollut just eikä melkein, mutta hyvin se kävi näinkin. Lisäksi marinadin kokoon keittäminen jäi mulla vähän lyhyeksi, kannattaa uskaltaa keittää siitä kaikki neste pois, niin kalaan saa vielä tahmaisemman ja karamellisoituneemman pinnan.

Valmistukseen käytetty aika (pl. marinointi) oli alle puoli tuntia, jotenniputtaisin tämänkin ehdottomasti sinne arkiruokakategoriaan. Meillä meni viidellä hengellä vähän vajaa kilo lohta, mutta vähemmälläkin olisi kyllä pärjätty. Kun kalan laittaa marinadiin edellisenä iltana, valmistuu ruoka todella nopeasti töidenkin jälkeen. Kannattaa kokeilla, varsinkin jos aasialaiset maut on vielä vieraita. Tässä on tosi hyvä aloitteluruoka – johon tosin jää koukkuun ennen kuin ehtii kissaa sanoa.

6 comments

 1. Amma

  Testiin!!

  1. MM

   Samoin!

 2. Milka Rantamo

  Omnomnom!

 3. Sillypäänts

  Testasin, ja tuo lohen kastike oli aivan taivaallista. Vaikka lohi vään kärähti pannulle, unohdin inkiväärin kauppaan ja korvasin sen pomeranssilla, mut silti: Ahhhhmmm. Nom nom nom. Lisään sen mun reseptikirjaan, toimii varmasti myös kanalla, soijalla ja muilla protskuilla.

  1. Emmi Nuorgam

   Joo, vaikka ihan sellaisenaankin… 😀

   1. Sillypäänts

    No mikä ettei! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *