Vahvan naisen vauvatukka, osa 2

Nuorena rakastin Laura Honkasaloa. Luin Siskoni, enkelinluinen tyttö -kirjaa niin paljon, että siitä irtosi lopulta kannet. Tarina sisarussuhteesta, avioerosta, identiteetistä, murrosiästä ja syömishäiriöistä oli niin kaunis, että olisin halunnut suudella Honkasaloa. Sittemmin Laura on toiminut esimerkiksi Demin toimittajana, Imagen bloggaajana ja julistautunut useaan otteeseen feministiksi – ollen ylpeä siitä! Kaikin puolin fiksu likka siis, täällä Mansessa sanottaisiin.

Sitten kuitenkin tapahtui jotain ja Laura pyyhki feminismillään omaa ja kaikkien muidenkin naisten persettä. Laura kirjoitti eilen blogipostauksen otsikolla ”Vahvan naisen vauvatukka”. Valitettavasti postaus ehdittiin poistaa tänä aamuna – sen jälkeen kun myös Image oli sen jakanut omilla foorumeillaan – ja todettiin, että poissa silmistä, poissa mielestä. Laura ei kuitenkaan ottanut huomioon meitä vahvoja naisia, jotka valvomme yöt läpeensä lastemme kanssa ja ehdimme lukea kaiken sen, mitä Internetin syövereihin yöaikaan tuutataan. Kirjoituksen sisältö kaikessa lyhykäisyydessään oli se, että naiset blondaavat hiuksiaan vain miellyttääkseen miehiä tai muistuttaakseen pikkulasta. Honkasalo muisti jopa mainita nimeltä johtavassa asemassa olevia naisia, joilla on blondi tukka. Tuoreen valtakunnansovittelijan Minna Hellen ammattitaito kuitattiin kuvalla, jossa todettiin Hellellä olevan vaaleat hiukset.

Kuva: Gloria 01/15, Laura Honkasalo / Sininen Kirjahylly

”Kolmikymppisenä värjäsin tukan aivan vaaleaksi vain siksi, että halusin nähdä, miltä näyttäisin blondina. Vaalea tukka sopii väritykseeni hyvin, mutta värin ylläpito oli kallista taistelua. Parissa viikossa maantienvärinen juurikasvu jo pilasi kokonaisuuden. Pitkässä tukassa latvoista tuli lopulta yhtä eläväisen oloiset kuin lasivilla, ja parin vuoden kuluttua tukasta piti napsaista parikymmentä senttiä pois. Blondi tukka aiheutti yllättäviä tilanteita: minua lähestyivät miehet, jotka halusivat nimenomaan vaaleatukkaisen tyttöystävän (”mä olen puolen miljoonan lottovoittaja ja haluan vaaleatukkaisen tyttöystävän” – siinäpä iskurepliikki vailla vertaa). Eräs mies tosin naulitsi katseensa juurikasvuuni, tokaisi: ”Ai sä et olekaan aito blondi”, ja paineli karkuun niin nopeasti, etten ehtinyt kysyä, mitä aito blondius oikeastaan on.

Minulle blondiudesta tulee ensimmäiseksi mieleen pikkulapsi. Jo vuosia olen ihmetellyt, miksi esimerkiksi Maria Guzenina-Richardsonin kaltainen pätevä ja fiksu nainen haluaa näyttää lapselliselta. Evoluutiobiologiaan uskovat väittävät, että blondin tukan tärkein tehtävä on houkuttaa puolisoa. Kun naisia alkoi olla enemmän kuin miehiä, harvinaisesta hiusväristä tuli ase vastakkaisen sukupuolen houkuttamiseksi. Blondattua tukkaa suosivat kuitenkin pariutuneetkin. Haluavatko naispoliitikot todellakin miellyttää niin kovasti miehiä, että värjäyttävät hiuksensa liian vaaleiksi? Biologien mukaan luonnollinen vaalea tukka kertoo, että nainen on lisääntymiskykyinen, sillä tukka tummuu vaihdevuosien jälkeen. Erään teorian mukaan vaaletukkaisilla naisilla on korkeampi estrogeenitaso kuin ruskeatukkaisilla ja se vetoaa miehiin vaistomaisesti. Miestenlehdissä esiintyy vaaleatukkaisia naisia enemmän kuin naistenlehdissä, ja Playboynkeskiaukematytöissä on enemmän blondeja kuin tummia kaunottaria.

Naispoliitikoissa vaaleaa tukkaa suosivat esimerkiksi Guzenina-Richardson, Susanna Koski, Päivi Räsänen, Laura Räty ja Jutta Urpilainen, kaikki hyvin vahvoja naisia. Koska politiikassa pelataan nykyään paljon mielikuvilla, kysymys ei ole mielestäni joutavanpäiväinen.”

Mieleni tekisi nyt kysyä vanhalla kunnon internetkielellä, että what the actual fuck Laura?

Jos sinua on joskus joku iskenyt siksi, että sinulla on vaalea tukka, voidaanko tästä vetää johtopäätös, että Jutta Urpilainen tai Laura Räty värjäävät hiuksiaan miellyttääkseen miehiä? Tai siitä, että Playboyssa on blondeja – tämä perustelu ei tosin itselle olisi tullut ensimmäisenä mieleen, että kaikki kunnia mielikuvituksen käytöstä Honkasalolle. Onko siis niin, että silloin kun itselläni oli vaaleat hiukset, blondasin ne vain miellyttääkseni miehiä ja palatessani tummaan aloin miellyttää ketä? Itseäni? Naisia? Koiria?

Logiikkaa tai sen puutetta enemmän tässä kirjoituksessa nyppii se, että Laura Honkasalo asettaa naisten ammattitaidon kyseenalaiseksi hiusten värin vuoksi. Että hän ylipäänsä kokee aiheelliseksi kommentoida julkisesti yhtään kenenkään naisen ulkonäköä. Että hän, feministinä ja naisena, arvottaa naisia – tuttuja tai tuntemattomia – sen perusteella, miltä nämä näyttävät ja flirttailee melko vahvasti naisten esineellistämisen kanssa.

Koko kirjoitus on absurdi – siis sekä Lauran että minun. Onko ihan oikeasti niin, että me vuonna 2015 keskustellaan siitä, voiko vaaleatukkainen nainen olla uskottava?

Enpä olisi kyllä uskonut.

PS. Koska Internet ei koskaan unohda, niin alkuperäinen kirjoitus on luettavissa täällä.

30 comments

 1. tiiti

  ”Naiset blondaavat tukkansa muistuttaakseen enemmän vauvaa” -lausahduksesta tuli kyllä heittämällä mun uusi suosikki. Vanha oli se ”Naiset käyttävät huulipunaa, jotta suu muistuttaisi enemmän vaginaa” -klassikko.

  Kaikkea sitä, taidanpa mennä pukeutumaan juuttisäkkiin ja sirottelemaan tuhkaa päälleni, jos se uskottavuus vaikka kasvaisi.

  1. Emmi Nuorgam

   Vauva, jonka suu muistuttaa vaginaa. Oliskohan Freudilla jotain sanottavaa näiden ihmisten äitisuhteesta?

  2. Laura T.

   Kiitos tiiti tästä. Huulipunan suurkuluttajana en ole tiennytkään, että olen koko ajan tiedostamattani halunnut näyttää kävelevältä vaginalta. Nyt tiedän.

   1. tiiti

    Tämän tiedonmurusen jälkeen itsekin katsoin maailmaa ihan eri silmin 😀

  3. xxxxx

   Juuri tänä aamuna fiilistelin jonkun teinimimmin mustaa huulipunaa. Aika jännä vagina kyllä pitäis olla, että siitä pyrittäisiin sillä muistuttamaan…

 2. Afrodite

  Tuli itellekin sellanen vahva wtf-fiilis. Tossa Honkasalon kirjoituksessa ei ole kyllä mitään logiikkaa, saati jälkeäkään esim. naisten välisestä solidaarisuudesta. Eniten jäin ihmettelemään, mitä iloa itsekin vaaleatukkainen nainen saa muiden blondien väheksymisestä. Ja mitä väliä on jollain hiusvärillä, kun maailmassa olisi niin paljon oikeasti tärkeitä asioita, joista kirjoittaa?

  Mut ihana että kirjoitit tästä!

 3. Marsu

  Olinkin kommentoinut tota jo Imagen FB:ssä.

  Kirjoituksessa oli niin paljon antifeministisiä klassikkodikotomioita: luonnollinen vs. epäluonnollinen, huora vs. madonna, fiksu vs. tyhmä, aikuinen vs. vauva, kirjoittaja vs. muut naiset.

  Ei jatkoon.

 4. Nii

  Mitäääää 😀 voiko tän kääntää niin, että kun itse luonnostani blondina (osittain lähes valkotukkaisena) värjään hiuksiani tummemmiksi niin haluan työntää miehet luotani ja vaikuttaa pätevämmältä kuin olen? Vai mitä ihmettä? 😀 Enkä mä omasta mielestä lapselliselta näytä omallakaan värillä, enemmänkin haamulta tmv… 

 5. HeidiNK

  En nyt tiiä miten tähän pitäs suhtautua, kun on iänkaiken omistanut melkei mustan tukan (luonnostaan). Voiko musta tulla ikinä mitään vai siis olenko mä nyt todella pätevä? Jäi epäselväksi, kun noi ”vahvat naiset” sit värjää ja mä oon aina tykänny tästä tummasta (keitä nää vahvatkin nyt sit on – vain poliitikot? vai voiko naapurin rouvakin, joka jaksaa päivästä toiseen 5 alle 7-vuotiaan lapsensa kanssa taistella).

  Avioliittokelpoinen sentään olen tälläkin kuontalolla, ellei mies sitten kohta mm. pikkulapsivaiheen haasteisiin vedoten ota harkinta-aikaa. 

  Voi luoja.

 6. TaruA

  Eiiii. Varsinainen aivopieru, mäkin luulin että kyseessä on ihan järki-ihminen. Ja propsit sulle, että jaat tämän blogissasi, ärsyttää kun nykyään mokat yritetään haudata hiljaisuuteen. Eeeei täällä mitään nähtävää ollut…

 7. Ninan verkkareissa

  Ohoh. On tainnut Lauralla olla pikkuisen paha päivä. Tai sitten totuus paljastuu kuoren alta. 

 8. kao kao

  Luin tuota kanssa sellai WTF fiiliksellä. Mietin kuinka Image  viitsii edes mainostaa tuollaista blogipostausta?!? Ja hymähtelin samalla sitä täälläkin pyörinyttä mainosta, jossa kerrottiin Imagessa olevan parhaat blogit. Että tällaista.

  Onneksi ne on sentään poistaneet sen tässä vaiheessa. 

 9. cady

  Ei se kai kovin kaukaahaettua ole että joku värjäisi hiukset blondiksi miehiä tai yleisiä konventioita miellyttääkseen. Harvassa kai on se nainen joka ei joskus olisi valinnut jotain mikä saa sulautumaan malliin paremmin.

  Ajatus siitä että voimakkuus kaventuisi hiustenväriin on oksettavaa. Että vahvat naiset olisivat päässeet vahvan naisen asemaansa tietyn hiustenvärin takia, on sekä masentavaa että oksettavaa. Mutta ajatus siitä että nainen värjää hiuksensa vaaleiksi näyttääkseen lapselta ja pääsee siten vahvan naisen asemaan on sekä absurdi, masentava että oksettava.

 10. Vierailija (Ei varmistettu)

  Mut entäs jos on luonnostaan ”vauvanvaaleet” hiukset? Oonks mä sitten automaattisesti jotenkin pyrkyri??? Syntynyt miellyttämään miehiä lapsenkaltaisella olemuksellani?

  Lopetin hiusteni värjäämisen mustaksi pitkän taistelun jälkeen, josta hiusväriallergia vei voiton. Sillä tuo nyt varmaan sohaisikin mun henk. koht. muurahaispesään, kun en voi asialle enää mitään.

  En itse tiennyt ko. tyypin olemassaolosta, mutta olen saanut kuulla hänellä olevan jotain järkevääkin sanottavaa. Sillä tuo kirjoitus oli erittäin huono veto, it’s all about first impression.

 11. Oili / Ajatuksia Saksasta (Ei varmistettu)

  Mä oisin missannut koko kirjoituksen ja tyypin ilman tätä postausta! Mutta siis ei kai tässä voi muuta kuin yhtyä muihin. Playboyssa on kautta historian ollut enimmäkseen kauniita naisia, siis jokainen aamuisin peiliin katsova tai hieman meikkiä käyttävä… öööh… upposin juuri syvään suohon. Jatketaan me kaikki vaan kuten tähänkin asti ja värjätään niitä hiuksia, jos siltä tuntuu. Ilmeisen naiivisti mä oon aina ajatellut, että värjäyksessä pääpointti on siitä jokaisen tuntemasta maantiensävystä eroon pääsy. Onneksi nyt näytettiin, miten paljon enemmän tuota prosessia voi analysoida!

 12. Marsu

  Jatkona vielä – kauneusihanteista on hyvä kirjoittaa kriittisesti. Totta kai on kummallista miksi vaaleus ja nuoruus ovat niin vallitsevia kauneusihanteita. Ja miksi politiikassa ulkonäöllä on niin valtava merkitys. Mutta ei siitä lähdetä syyttämään vaaleita, nuoria tai poliitikkoja. Syy on rakenteen (kapitalismi, patriarkaatti) ja kulttuurin.

 13. Janica B. (Ei varmistettu)

  Taidan olla nainen ja ihminen pahimmasta päästä, koska olen esteetikko. Hiusten laittaminen, meikkaaminen ja vastaava on aina kiinnostanut minua. Ei niinkään ulkonäkösyistä, siis siksi, että en kokisi riittäväni itsenäni. Vaan siksi, että rakastan värejä. On todella kiehtovaa kokeilla kaiken maailman häivytyksiä ja sekoituksia. Vertailla, miten erilaisilta vaatteet ja iho näyttävät tietyllä meikillä tai hiusvärillä. Soisin tämän ilon runsaammassa määrin myös miehille. Niille, jotka ovat kiinnostuneita väreistä, muodoista, piirtämisestä, maalaamisesta. Joita tällainen lapsellinen, alistava hömpänpömppä, kuten värit ja niillä leikkiminen kiinnostavat.

  Minun mielestäni kampaajan, meikkaajan tai kosmetologin ammatti on tosi hieno. Samaan aikaan esteettistä silmää vaativa käsityöläisammatti. Ammatti, jossa vierasta ihmistä kosketetaan. Toimitaan välillä terapeuttina ja vähän sosiaalityöntekijänäkin. En todellakaan tajua, miksi en saisi värjätä itseäni, jos saan harrastaa vaikkapa maalaamista. Uusi halpa huulipuna tai kynsilakka on aika helppo ja viaton keino tuoda kirjaimellisesti väriä arkeen ja piristää tätä ihmiseloa.

  Eikö tämä lässytys, että vahva nainen ei värjää tukkaansa tai meikkaa, ole jo aika vitun last season. Keksikää pliis jotain parempaa. Minä aion mennä hautaan ihan saatananmoisissa tekoripsissä, sulkahatussa ja tulipunaisissa kynsissä kuten mummoni. Värikkäät helyt, permanentti ja punainen tukka. Niillä 8-kymppinen, vaikeasti astmatisoitunut ja valtaosan ajastaan sisätiloissa viettänyt ihminen hiukan piristi itseään. Ja se nainen ei takuulla ollut eikä kokenut olevansa minkään tai kenenkään uhri.

  Ensi viikolla kampaajalle.

  1. cady

   mad respect!

 14. T-100

  Kiitos että tartuit tähän kirjoitukseen! Itselläni on vielä alaleuka sen verran sijoiltaan, että olen keskittynyt saamaan sen takaisin paikoilleen.

  Honkasalo kampitti komeasti kanssasisarensa tatamiin. Heitti blondivitsin 2.0, mutta se ei vaan naurata ketään. En ole aikoihin lukenut mitään yhtä typerää ja huonosti argumentoitua blogijulkaisua kuin Honkasalon päätelmät hiustenvärin ja pätevyyden välillä.

   

 15. mmiu (Ei varmistettu)

  Koska täällä on jo hyviä kommentteja, joita blogikirjoituksen lisäksi komppaan, jätän tällaisen vähemmän hyvän kommentin: kyä mää sanosi kaikin pualin fiksu likka nääs 😉

 16. miumaia (Ei varmistettu)

  Feministit pahoittivat mielensä koska eivät halua edes ajatella että naiset ovat kilpailuasetalmassa toisiaan vastaan.

  Feministi ei halua ymmärtää kapitalistista teoriaa miesten naiselle arvioimasta markkina-arvosta koska feminismin ideologia on tasapäistävää kommunismia jossa naiset ovat kaikki yhtä upeita

  1. phocahispida

   ”Feministi ei halua ymmärtää kapitalistista teoriaa miesten naiselle arvioimasta markkina-arvosta.”

   Kaikki ihmistieteet ovat lähes tappiin asti kyseenalaistettavissa. Ei ole absoluuttista totuutta. Jopa ns. kovat tieteet perustuvat olettamuksiin, jotka on sovittu ja mikäli niistä luistettaisiin, kaikki leviäisi.

   Ja sitten jos sotketaan taloustieteet ja ihmistieteet umpihölmöksi fuusioteoriaksi, ei liene kummallista että fiksua ihmistä sattuu päähän, feministi tai ei.

   Aika aikansa kutakin. Historian saatossa on kehitetty monia mainioita teorioita, kuten teoria kallonmuotojen yhteydestä älykkyyteen ja sielun jalouteen vs. mielen laiskuuteen ja taipumukseen rikolliselle käytökselle. Erilaisia rotuoppia viljeleviä ja sillä oikeutuksia yhteiskuntapoliittisille ratkaisuille hakevia teorioita edes mukaan vetämättä. (Melkein-natsikortti!)

   Se että joku keksii teorian naisen markkina-arvosta, ei tarkoita, että muiden pitäisi sille kumartaa, että omaa elämäänsä, poliittista kenttää, arvomaailmaa, kasvatusta tai ihmisten välistä vuorovaikutusta pitäisi ohjailla ko. teorian suuntaisesti. 

   Voimme ymmärtää, että jonkun mielestä Lentävän Spagettihirviöön uskominen tuo tämän elämään tarkoituksellisuutta, yhteisön tai liittymisen kokemuksia, mutta pitäisikö meidän uskoa Lentävään Spagettihirviöön. Ei. 

   Näinä päivinä puhutaan paljon sananvapaudesta. Haluan itse kuitenkin puhua aina ja ennenkaikkie ajattelunvapauden puolesta.

   1. phocahispida

    *ennenkaikkea

    Ja totta kai naiset ovat keskenään ajoittain kilpailuasetelmassa siinä missä suhteissa miehiin ja miehetkin keskenään. Parasta olisi kuitenkin, jos asioita hoidettaisiin ja arvioitaisiin pätevyyteen nojaten, riippumatta siitä, mitä jalkojen välistä löytyy tai minkä sukupuolen edustajaksi itsensä kokee.

  2. cady

   Tietysti tässä ollaan kilpailuasetelmassa. Se on ikävää, mutta maailma usein toimii niin että vähäisten resurssien ja mahdollisuuksien seurauksena syntyy kilpailua. Mutta en ole varma tarvitsisiko sen nyt välttämättä olla niin että naiset itse kulkee kylillä huutelemassa että tuokin muija tuolla saavuttaa asioita elämässään koska maailma pitää blondeista.

   Siitä sen sijaan olen ihan varma että tässä ”kilpailussa” naisten valuutan ei ole aivan ehdottoman pakko olla hiustenväri. Naisilla (kuten kenellä tahansa muulla ihmisellä) on aika paljon muutakin annettavaa kuin pelkät hiukset.

 17. Vierailija (Ei varmistettu)

  Ulkonäön hyödyntämisen politiikassa on outo tabu. Rosa Meriläinen väitti että naiset saavat ääniä miehiltä ”pantavuuden” perusteella. Kyllä valkoisen tukan Susanna Koski näyttää paremmalta kuin ruskean tukan Susanna Koski

  Kaunis nainen pääsee useammin lehtien kansiin ja televisioon. Ulkonäköä vaikuttaa tutkitusti kaikkeen palkasta lähtien joten kaunis nainen valitaan helpommin eduskuntaan kuin ruma nainen. Tämä on päivän selvää mutta ei feministille sopivaa puhetta kuten vastareaktiosta on huomattu

  1. phocahispida

   Joo on selvästi vaikkapa jutussa esimerkkinä käytetty Räsäsen Päivi äänestetty vuodesta toiseen jatkoon ihan vain vaaleiden hiustensa vuoksi. *sarkasmimerkki*

 18. MinnaM

  Kiitos tästä. Olen seurannut Honkasalon blogia ja nyökytellyt monelle kirjoitukselle, mutta tämä blonditeksti sai kyllä minutkin puuskahtamaan että mitäs vittua. Oma blondiusprojektini on ollut seurausta juurikin siitä ajatuksesta että ei muuten enää paljoa jaksa kiinnostaa mitä joku mahtaa meikamändoliinosta ajatella. Että en ihan tavoittanut tätä miellyttämisajatusta, mutta tokihan joku voi asian niinkin nähdä. 

 19. Vierailija (Ei varmistettu)

  Mun mielestä oli just asiallinen juttu. Se joka väittää muuta valehtelee tai on lesbo.

  1. Emmi Nuorgam

   Täh?

 20. Vierailija (Ei varmistettu)

  Mun mielestä oli kyllä ihan mielenkiintoinen näkökanta. Mutta ei niinkään perusteltua hyökätä ko naisten kimppuun. Siis tarkoitan että saattaahan asia olla noin alitajuisesti, mutta en usko että kukaan tietoisesti (ainakaan mainituista) värjää hiuksensa jotta näyttäisi lapselta. Mutta onhan tämä sama teoria siitäkin että miksi naisten ”täytyy” poistaa alakarvoitus – ja näyttää lapselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *