Kaljaa ja makkaraa Gastrolaiva m/s Tampereella

Tampereen Ratinanniemeen on parin viime kesän aikana ankkuroitunut useampikin ravintolalaiva, eikä jokilaivan kaipuussa tarvitse enää matkata Turkuun saakka. Yksi näistä ravintolalaivoista on Gastrolaiva, eli entinen m/s Tampere, joka on seilannut Pyhäjärvellä jo 50-luvulta lähtien. Viime viikolla vietettiin Gastrolaivan avajaisia ja pääsimme Savusuolaa -Janican ja Mansen muijien kanssa nautiskelemaan laivan tunnelmasta ja tapas-tyyppisistä herkuista.

Gastrolaivan menun takaa löytyy Tampere Food Clubin perustaja ja gastronomian sekatyömies, duracell-pupu Chef Santeri, jonka edesottamuksista olen päässyt nauttimaan ennenkin mm. grillauskurssin ja mustamakkaramenun muodossa. Santeri kertoi avajaisten alussa vähän laivan tarinasta ja menun suunnittelusta: tarkoituksena on ollut kunnioittaa laivan historiaa ja versioida ns. perinteisiä tamperelaisia herkkuja tähän päivään sopivaksi. Sen vuoksi listalta löytyy esimerkiksi savusärkiparfait ja haukuburger perinteistä mustamakkaraa tai Koskipuiston silakoita unohtamatta. Tuota haukiburgeria hehkutettiin jo koko viime kesä, mutta valitettavasti Gastrolaivan keittiö oli jo kiinni aina kun terassiseurueeni suuntasi sinne. Tänä kesänä haukiburgerin rinnalle on tullut myös mm. possuniskalla, savujuustolla ja tyrnisinapilla täytetty burgeri.

Santeri on innokas paikallisuuden ja kauden kasvisten puolesta puhuja, joten paikallisuus näkyy vahvasti myös Gastrolaivan menussa. Makkarat tulevat laivalle Tampereen Kauppahallin 4 Vuodenajan delistä ja Penttilän tilalta, juustot Herkkujuustolasta ja leivät puolestaan leivotaan Lähiruokapuoti Lempissä. Tätä soisi näkevän enemmänkin: esimerkiksi tuo Lempin ruisleipä on nimittäin niin sairaan hyvää, että seuraava leipomoreissuni suuntaa ihan varmasti sinne. Meillä on Pirkanmaalla niin upeita tuottajia ja tuotteita, että aina kun mahdollista, niin näitä kannattaa ilman muuta suosia!

Santeri ehti käydä vähän myös jutulla meidän pöydässä ja käytimme tilaisuuden heti hyödyksi kysellen pöydän antimista. Tuossa jutellessa selvisi, että tulevan kesän aikana Gastrolaivalla pääsee nauttimaan herkkuja myös listan ulkopuolelta: ainakin espanjalaistyylinen siiderissä haudutettu mustamakkara ja gorgonzola tulivat mainittua. Mustamakkarafanille sanat olivat kuin hunajaa korville.

Itse maistelin tarjolla olleita makkaroita, joiden kanssa Poppamiehen hiidenhillo sopi kuin nyrkki silmään (sekin kauppalappuun!) ja mähkin itseni ähkyyn suolavoita ja ruisleipää. Koskipuiston silakat – eli Santerin versio klassisista Sorspuiston silakoista – oli mainio kalalisäke ruisleivälle, kun silakoita ei ollut uitettu limaisuuteen saakka marinadissa. Aika usein muuten ne ihmiset, jotka väittävät vihaavansa silakoita tai silliä, ovat syöneet vain sellaisia limaisia ja niljakkaita kalanpaloja, joilla on oikeiden silakoiden kanssa hirveän vähän tekemistä. Kuten Santerin silakatkin, ovat oikeat herkulliset silakat hyvin maustettuja, mureita ja lihaisia herkkupaloja, eikä sellaista keltaista mönjää mitä sillipurkeista usein saa. Janica ihastui särkiparfaitin kanssa tarjottuun punajuurilisäkkeeseen ja eräs seurueen jäsen liputti vihannesten ja paahdetun rievän puolesta.

Olin itseasiassa aika yllättynyt siitä, miten hyvää kaikki oli. Nolottaa myöntää, mutta perinteiset pyhäjärveläiset maut ei oikein kuulosta houkuttelevalta, kun maailma on täynnä kaikki ihania juustoja ja rapuja. Jouduin kuitenkin nöyrtymään ja toteamaan, että suomalaiset maut toimii tapaksinakin kyllä ihan mainiosti. Simppeleitä annoksia ja hyviä raaka-aineita, ei se varmaankaan sen vaikeampaa ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *