Kesäinen vauvankäyttöopas

Huomaan toistuvasti pidätteleväni itseäni, etten kommentoisi vieressä istuvalle tuoreelle vanhemmalle huutavan vauvan olevan vain kuumissaan tai yrittäisi neuvoa järkevämpää kantoasentoa. Vaikka tiedän itse kahden kesän kokemuksella, että neuvot ovat joskus tarpeen, niin sen verran järjen rippeitä multakin löytyy, etten ole toistaiseksi ryhtynyt ohjeistamaan tuntemattomia keskellä katua. Johonkin nämä neuvot ja niksit kuitenkin on kirjattava, ennen kuin möläytän väärässä kohdassa kohtalokkaan ohjeen, joten päätin koota blogiini kesäisen vauvankäyttöohjeen.

1. Vaunuissa on aivan sairaan kuuma

Mitä ahtaammat vaunut/rattaat, sen kuumempi niissä tulee. Tälläisilläkin keleillä kevyttoppapuku on kertakaikkisen liikaa ja vaunuissa levottomasti kiemurtelevalla vauvalla on todennäköisesti aivan järjetön hiki. Vaunukoppa on suunniteltu suojaamaan vauvaa tuulelta ja tuiskulta ja sen sisälämpötila voi nousta tuulisellakin säällä todella korkeaksi. Kesää varten on olemassa myös omia kevyempiä koppia, joskin monen erilaisen kopan ḧankinnassa kannattaa käyttää myös ihan omaa maalaisjärkeä.

2. Pue vauva kerroksittain

Vauvalle kannattaa pukea päälle mieluummin enemmän kerroksia kuin vain yksi lämmin haalari. Näitä voi sitten lisätä ja poistaa tarpeen mukaan ilman, että tarvitsee pelätä kylmettymisen tai auringonpolttamien puolesta. Löysät vaatteet on aina viileämmät kuin kireät, joten kesällä kaikki pillifarkut tai muut piukat vaatteet kannattaa vauvoilta unohtaa.

3. Mitä itselläsi on päällä?

Mieti, mitä puet itse ja pue vauvakin sen mukaan. Erityisesti helteellä vauvat kuumenee todella nopeasti, kun aineenvaihdunta ei vielä pelaa kuten aikuisilla. Varsinkin kantovälineissä kulkeva vauva kuumentuu herkästi, jolloin pukeutumiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota.

4. Älä tuhlaa kesävaatteisiin

Kaikista helpointa on pitää vauvan päällä esimerkiksi pitkähihaista bodya ja sukkiksia, jolloin erilaiset shortsihaalariviritykset tai kesämekot neppareineen ja nappeineen menee pikkuisella aivan hukkaan. Hellesäällä vauvan on mukavinta olla ihan vaan vaippasiltaan, eikä erilaisia kesävaatekertoja ehdi pukea lapsen päälle montaakaan kertaa. Paras hankinta kesälle on joko puuvillainen ja hengittävä lakki, jonka saa solmittua leuan alta kiinni tai lipallinen hattu, jos taapero ei enää revi sitä päästä pois. Puuvillalakilla voi myös suojata vauvan korvat ilmastoidussa autossa tai bussissa.

5. Vältä aurinkoa ja keskipäivää

Aurinko polttaa, häikäisee ja kuumentaa vauvaa ihan turhaan, joten suoraa auringossa olemista ja erityisesti keskipäivää kannattaa välttää niin pitkälle kuin mahdollista. Jos näihin aikoihin on pakko olla ulkona, voi vaunuja suojata esimerkiksi sateenvarjolla tai investoida vaunuihin sopivaan päivänvarjoon. Sateenvarjo on näppärä myös rannalla ja sillä saa suojattua pienen silmiä myös häikäisemiseltä.

6. Pidä mukana paljon vettä

Vaikka vauva ei vielä joisi vettä, voi sitä käyttää vauvan viilentämiseen, tuttipullojen pesuun, tuttien putsaamiseen ja omaan nesteytykseen. Kylmällä vedellä kasteltu harso vaunujen suuaukolla viilentää vaunujen ilmaa ja on helteellä parempi vaihtoehto suojaksi kuin kuuma vaunuverho. Vauvan pyllyn pesunkin voi hoitaa ulkona helposti puhtaalla vedellä, varsinkin jos iho ei kestä kosteuspyyhkeitä. Kertakäyttöisistä pefleteistä saa oivia vaipanvaihtosuojia ja ne on huomattavasti halvempia kuin siihen varsinaisesti tarkoiteut suojat. Kakkavaippoja varten pidä mukana tyhjiä leipäpusseja tms. niin kuumalla mukana roskikselle kulkeva vaippa ei ala haista.

7. Juo ja juota

Vauvalla voi olla jano, vaikka hän ei hikoilisi tai olisi ärtynyt. Nestehukka vetää pienen lapsen helposti flegmaattiseksi, joten vauvalle kannattaa antaa niin paljon nestettä, kun hän vaan suostuu juomaan. Ja muista itsekin juoda joka välissä, niin pysyt paremmassa kunnossa eikä maidontulo kärsi.

8. Pidä mukana pientä korvikepurkkia

Korvikepurkin ukaaseja siitä, että maito on käytettävä heti kerralla loppuun, ei tarvitse uskoa. Korvike säilyy lämpimässäkin hetken, eikä sitä tarvitse kaataa pois, jos vauva ei jaksa juoda kaikkea. Kesällä kannattaa suosia 2dl korvikepakkauksia tai pitää termarissa valmiiksi lämmitettyä vettä, johon korvikejauheen voi sekoittaa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että lämmitetty korvike säilyy huoneenlämmössä hyvänä noin tunnin, lämmittämätön kolmisen tuntia. Omaa järkeäkin saa käyttää – huonoksi menneestä korvikkeesta sen näkee ihan silmälläkin.

9. Mene ja tee mitä huvittaa

Jos haluat käydä vauvan kanssa torilounaalla, mene torille. Jos halajat rannalle, mene rannalle. Jos terassille, mene sinne. Vauva ei ole mikään absoluuttinen rajoite ja omaa järkeä käyttäen vauvan kanssa voi tehdä mitä vaan. Edes itkeskelevän vauvan kanssa ei tarvitse jäädä kotiin – se on vain elämää. Jos itkuinen vauva häiritsee kanssaihmisiä, voivat he itse vaihtaa maisemaa. Aikuiset nimittäin osaavat säädellä tunteitaan, mutta lapset eivät osaa. Ja tämä muuten pätee ympäri vuoden.

10. Käytä maalaisjärkeä

No, tämäkin pätee ihan koko vauva-aikaan ja siitä eteenpäin. Vauva itkee yleensä joko nälkää, väsyä, kylmää/kuumaa tai märkää vaippaa. Ennen kannettavien vauvatuulettimien tai erikoiskoppien hankkimista kannattaa pitää huolta, että em. asiat on kunnossa ja panostaa sitten vasta erilaisiin hilavitkuttimiin ja sirkushuveihin.

Neuvot ja niksit on testattu kahdella vauvalla kesinä 2013 ja 2014. Ne eivät ole neuvolan tai THL:n ratifioimia, mutta testivauvat on edelleen hengissä. Suositellaan kokeiltavaksi myös yksin kotona.

3 comments

 1. Vierailija (Ei varmistettu)

  Paras neuvo, jonka itse olen saanut, vanhalta kokeneelta neuvolan- tädiltä ja joka onnekseni osui kohdalleni heti ensimmäisen lapsen kanssa, kuului näin; aina kun vauva itkee, tarjoa sille rintaa. Oli vaiva mikä tahansa, ja vaikka se ei olisi nälkä, vauva rentoutuu ja rauhoittuu rinnalla, niin että esim. ilmavaiva tai muu fyysinen tai psyykkinen ongelma helpottuu. Hän antoi jopa esimerkin, että jos vauva itkee yöllä ja on niskaansa myöten kakassa, kannattaa kääräistä vauva harsoon, syöttää ja vasta sitten pesulle. Hän näki asian niin, että pitkän pesu urakan jälkeen vauva huutaisi jo ihan sinisenä ja äitikin hikoilisi, turhaa stressiä molemmille. Hän painotti, että vauvan ei koskaan tulisi joutua odottamaan ruokaansa, järjen rajoissa tietenkin ja vastasyntynyttä tarkoittaen. Mun mielestä se oli tosi hyvä neuvo, ja kokemattomana äitinä jotenkin noudatin sitä tietenkin kuin lakia 🙂 mutta hyvää meininkiä siitä seurasi, kaikkien kolmen kohdalla ulkopuolisten kommentit oli useimmiten ihmettelyä siitä, että miten noin rauhallisia ja iloisia vauvoja tehdään. Jälkeenpäin olen kiinnittänyt huomiota siihen, miten jotkut ei tunnu hahmottavan sitä, kuinka usein vauva syö. Monen olen kuullut valittavan että vauva roikkuu tississä koko illan- tankkaa yötä varten, tai joinakin kausina kun kasvu vaatii stimuloi äidin maidontuotantoa. Hassua näissä kommenteissa on lähinnä ollut se, miten henkilöt ovat kokeneet sen rasittavaksi, tai että vauvan toimintaa pitäisi jotenkin rajoittaa, ikäänkuin vauva haluaisi tahallaan aiheuttaa harmia. Itse sekä pulloruokintaa ja imetystä vauvan pääasiallisena ruokinta muotona kokeneena väitän, että pulloruokinta on huomattavasti hankalampaa kuin imettäminen. Toki imettäminen on yhteen henkilöön sidottua, jonka siihen pitää olla valmis sitoutumaan. Enkä nyt mitenkään halua nostaa ikiaikaista sotaa aiheesta imetys vai pullo, kuka on paras äiti, kerron vain omia kokemuksiani ja huomioita.

  1. varattu nimimerkki (Ei varmistettu)

   ”Itse sekä pulloruokintaa ja imetystä vauvan pääasiallisena ruokinta muotona kokeneena väitän, että pulloruokinta on huomattavasti hankalampaa kuin imettäminen.” Sinulle se siis oli huomattavasti hankalampaa, et voi mistään tietää, onko jonkun muun ihmisen, perhetilanteen ja vauvan kohdalla toisin.

   t. Itsekin täysimettäjä

 2. Rinkeli2 (Ei varmistettu)

  Kohta 9. on niin hyvä neuvo. Tuoreena vanhempana mua jännitti lähteä esim. bussiin. ”Mitä jos vauva huutaa koko matkan ja kanssmatkustajat alkaa katsella pahalla silmällä?” Olisinpa osannut ajatella noin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *