Chili-inkiväärilohta uunissa

Eilisen lastenruokabloggauksen jälkeen ajoin samantien miinaan ja julkaisin Instagramissa kuvan meidän illan ruuasta: pestolohta lapsille, chili-inkiväärilohta aikuisille. Tehkää niinkuin minä sanon, älkää niinkuin minä teen jne.

chili-inkiväärilohi

Blogia pidempään seuranneet tietääkin, että meillä on aika tiukat ruokalistat joka viikolle. Kaupassa käydään kerran viikossa eikä suunnitelmista lipsuta, tai koko loppuviikko menee ihan harakoille. Kesällä, kun olen enemmän kotona, on kuitenkin kiva jättää ruokalistoihin vähän pelivaraa ja tilaa inspiraatiolle, eikä suunnitella ihan joka ruokaa loppuun saakka. Tällä viikolla kauppalapussa luki keskiviikon kohdalla ”kalaa ja perunaa”, joka sitten ruokakaupassa muuttuikin tiistain uuniloheksi, kun Norjan kassilohta oli myynnissä neljän euron kilohintaan.

Koska tuo kasvatettu lohi ei maistu juuri miltään, on meillä tapana lykätä se uuniin. Alunperin ajattelin jotain, johon liittyy jääkaapin tsatsikin jämät, mutta aurinkoinen päivä saikin mut himoitsemaan vähän raikkaampia makuja: limeä, chiliä ja inkivääriä. Hedelmäkorissa iän kaiken lojunut inkivääri oli jo alkanut puskea ituja, joten turvauduin varasuunnitelmaan: aiemmin blogin kautta saatuun Blue Dragonin chili-inkiväärikastikkeeseen.

chili-inkiväärilohi

Kuvauksen perusteella kastike sopii ruuanlaittoon ja pöytämausteeksi, mutta meidän pöytään se ei ole kyllä aiemmin sopinut. Kastike on aivan sairaan makea (30% sokeria), enkä tähän mennessä ollut keksinyt sille hyvää käyttötarkoitusta. Nyt, kun lohen marinadiin olisi tullut joka tapauksessa hunajaa/ruskeaa sokeria, niin ajattelin sen passaavan ihan hyvin. Valmiskastikkeeksi siinä on myös yllättävän voimakas inkiväärin maku, joten ajattelin sen ajavan ex tempore -ruuassa ihan asiansa. Lisäksi sekoitin marinadiin runsaasti limeä, kuivattua chiliä, valkosipulia ja kesäsipulia ja annoin kalan maata marinadissa hetken ennen uuniin laittamista.

AINEKSET:

800g lohifile (Meillä oli B-leikkuun filettä, se on yleensä halvinta. Tietoa eri leikkuutavoista löytyy esimerkiksi täältä.)
3 kesäsipulia tai kesäpunasipulia varsineen
3 keskikokoista kynttä valkosipulia
2 isohkon limen mehu
½ pullo chili-inkiväärisoosia TAI tuoretta inkivääriä ja chiliä maun mukaan
Kourallinen pieniä kuivattuja chilejä, tai muita mausteita tuomaan tulisuutta
Suolaa ja pippuria
Öljyä
(Jos ei käytä valmiskastiketta, niin makeutta kannattaa tuoda hunajalla tai sokerilla)

chili-inkiväärilohi

Hienonsin valkosipulin ja leikkasin kesäsipulin vinottain pieniksi siivuiksi. Sekoitin kaikki marinadin aineet keskenään ja peitin lohen marinadilla ennen uuniin laittamista. (Jos olisi ollut enemmän aikaa, niin olisin marinoinut kalaa vähän pidempäänkin. Harmi, ettei tälläisessä fiiliskokkaamisessa ole ihan aina aikaa tehdä kaikkea niinkuin haluaisi.) Paistoin lohta 225 asteessa noin vartin verran, siten että liha oli vielä vähän läpikuultavaa ja punertavaa kun otin kalan pois uunista. Täydellisessä maailmassa olisin grillannut lohen, niin että siihen olisi saanut kunnon pinnan – vähän kärähtänyt valkosipuli-chili-sokeripinta on nimittäin todella herkullista.

chili-inkiväärilohi

Me syötiin kalaa mintulla maustetun riisin kanssa, mutta lisukkeeksi kävisi ihan hyvin joku nuudelihässäkkäkin. Ja pöytäseurueesta päätellen sitä voi syödä ihan yksinäänkin – oli nimittäin riisinkeittäjällä aika nirkoinen annos riisiä tarjolla viidelle hengelle.. Mutta kaikenkaikkiaan kyllä hyvä ja nopea arkiruoka, varmasti tehdään toistekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *