Ravintolavaltaukseen alle viikko – KATSO KUVAT!

Meidän ihkaomaan ravintolapäivään on enää pari päivää aikaa. Käytiin tänään taas Janican kanssa Berthassa hiomassa menun viimeisiä yksityiskohtia kuntoon ja hierottiin pieniä rasvaisia käsiämme yhteen: ravintolavaltauksesta tulee ihan mahtavaa!

berthavaltaus

Olen kutakuinkin aina haaveillut omasta ravintolasta, mieluiten jossain, missä aurinko paistaa aina, ihmiset on iloisia eikä lapsilla ole uhmaikää. Sellainen romanttisista komedioista tuttu idylli, jossa päivärutiineihin kuuluu käyskentely tiluksilla, viinilasillinen siellä, toinen täällä ja kiihkeä kesäromanssi puutarhurin kanssa. Koska se haave on toistaiseksi toteutumatta, on tämä meidän Berthanvaltaus oikein hyvää harjoitusta – ja melkoinen reality check siitä, mitä ravintolan pyörittäminen ihan oikeasti on (kuulemma romanssit on siitä aika kaukana).

berthavaltaus3 ravintolavaltaus4 berthavaltaus5

Vaikka todellisuudessahan tämäkin on siitä vielä aika kaukana. Se, että me istutaan muutama päivä valmiiksi hankitussa, maksetussa, sisustetussa ja varustellussa ravintolassa, ei varsinaisesti ole koko kuva ravintolan pyörittämisestä. Tuskin edes murto-osan kuva. Mutta ruokalistan suunnittelu, juomien miettiminen, pöytävarausten sumpiliminen ja etukäteinen stressaaminen erittäin ei-toivotuista ohareista on varmaan jo vähän lähempänä sitä.

Moni on kysellyt, että mitä tähän meidän valtaukseen kuuluu, että tarjoillemmeko ruuat vai emännöimmekö iltaa. Yhtä moneksi yllätykseksi olen vastannut kyllä ja lisännyt listaan myös raaka-aineiden valitsemisen ja reseptien laatimisen, menukokonaisuuden hiomisen, testiannosten valmistamisen, ideoiden pallottelun – puhumattakaan siitä tärkeimmästä, joka meillä on vielä edessä: ruokien valmistaminen. Neljänkymmenen nälkäisen ihmisen ruokkiminen, juottaminen, viihdyttäminen ja palveleminen.

ravintolavaltaus2 berthavaltaus2

Lähtökohta illan ja menun suunnittelussa on ollut se, että valmistetaan sellaisia ruokia, joista me itse tykätään. Sellaista sapuskaa, jota itse syötäisiin. Siihen on sitten lisätty aika reilu ripaus rentoutta (koska come on – kotikokit keittiössä), karsittu mahdottomia ideoita pois, tehty kompromisseja ja koitettu pitää koko ajan mielessä se, että vaikka kyseessä on meidän lempparit, niin niistä pitäisi nauttia myös muiden. Asiakkaiden. Teidän, jotka olette tulossa syömään!

Siksi voinkin paljastaa nyt salaisuuden: menumme ei ole outo. Sillä ei ole sisäelimiä tai yleisesti vierastettuja ruhonosia, ei aasialaisia vahvoja mausteita tai edes keski-eurooppalaista vivahdetta. Sen sijaan me valmistamme teille kotimaisia kauden raaka-aineita: lihaa ja kalaa pienellä hauskalla twistillä. Kauden kasviksia ja raaka-aineita. Ei kikkailua, ei vaahtoja, molekyyligastronomiaa tai fuusiota. Pekka totesi tänään juuri palaverin päätteeksi, että tykkää meidän menusta juuri siksi, että se on niin lähellä Berthan ydinajatusta: ollaan rehellisiä ja korostetaan makuja, ei koiteta viimeiseen saakka peittää tai muuttaa niitä. Vaikka olemmekin ilmoittaneet, ettemme voi ottaa erikoisruokavalioita huomioon, niin menu on silti esimerkiksi kokonaan pähkinätön ja kaikki pyritään tarjoilemaan laktoosittomana. Valtaosa on myös gluteenitonta ja munatonta, mutta Likkojen leiväksi ristitty pääruoka-annos sisältää nimensäkin mukaisesti leipää – ainakin jossain muodossa. Allergistenkaan ei siis kannata pelätä, vaan voitte laittaa vaikkapa mulle viestiä, jos pöydän varaaminen epäilyttää. Katsotaan, josko illallisen nauttiminen onnistuisi pienistä rajoitteista huolimatta!

berthavaltaus7 ravintolavaltaus3

Niin ja niistä pöydistä: meillä olisi vielä muutama paikka vapaana. Ravintolamme aukeaa siis 7.7. klo 16.00 ja ekoihin kattauksiin mahtuisi muutama rohkea lukija! Tämä on myös erinomainen tilaisuus tulla kurkkaamaan Berthan kaunis miljöö ja pyörähtää vaikka keittiössä meitä moikkaamassa, jos sellainen kiinnostaa. Meillä kaikenlainen jäykkyys ja pönöttäminen on enemmän kuin kiellettyä, tarkoitus on pitää hauskaa kivalla porukalla ja nautiskella siinä sivussa hyvästä ruuasta!

Pöytävaraukset voi tehdä suoraan Berthan kotisivuilta, eli täältä. Toivottavasti nähdään mahdollisimman monen kanssa tiistaina. On nimittäin pakko sanoa, että en jaksaisi itsekään odottaa, meillä on niiiiiiin herkullinen menu teille tarjolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *