Mössöpannua ja hörpäkän munia

Jokaisessa suvussa taitaa olla omat nimityksensä esimerkiksi pirpanasoosille (ruskea jauhelihakastikke) tai makaronimössölle (pikaruokien kuningas, makaronia ja jauhelihaa). Äitini mummulla oli tapana sanoa, että tänään syödään hörpäkän munia, kun hän halusi hätistää mukulat pois jaloista pyörimästä. Yksi meidän suvun kesäbravuureista on vuosikausia ollut mössöpannu – joka kyllä maistuu paljon herkullisemmalle, kuin miltä se kuulostaa.

mössöpannu

Mössöpannun idea on yksinkertainen: kasviksia ja lihaa grilliin, emmeet sekaisin ja nautiskelemaan. Meillä on mökillä ollut aina niin paljon ihmisiä, että mössöpannusta jokainen on löytänyt omia herkkujaan, eikä ole tarvinnut yrittää sovittaa kahdenkymmenen ihmisen intressejä sen kummemmin yhteen. Ihan siihen kaikista klassisimpaan mössöpannuun, joka edelleen tuo lapsuuden kesät mieleen, tuli ainakin paprikaa, kesäsipulia, herkkusieniä, makkaraa ja possun filettä. Mutta koska kyseessä on kesäruoka, on loppujen lopuksi ihan se ja sama mitä grilliin heittää – pääasia on, että ne ovat kauden raaka-aineita. Olen joskus yrittänyt tehdä mössöpannua talvella, mutta talvivihanneksista lopputulos ei ollut kovin kummoinen.

tupperware_yrttileikkuri
Tupperwaren yrttileikkuri on varsinkin kesällä ihan ykköstuote. Napsitaan lasten kanssa parvekkeelta leikkuriin sekalainen määrä yrttejä ja he saavat hienontaa ne. Helppo putsata ja erittäin helppo käyttää – suosittelen.
grillattumaissi
Kerrostalogrillaajan oikotie onneen: pöytägrilli. Meillä on Tefalin grilli, joka on ansiokkaasti palvellut jo neljä vuotta. Ei savuta tai kuumennu pinnalta, joten sopii käytettäväksi myös sisällä.

Tänään meidän lounasmössöpannuun tuli kaikki se, mikä vihanneslaatikossa alkoi vedellä viimeisiään: paprikaa, sipulia, kukkakaalta, punakaalta, bataattia ja maissia. Ja tietysti bratwurstia. Bataatista tein ranskalaisia ja maissit valmistui pöytägrillissä, kaiken muun paahdoin erissä pannulla. Olin jo unohtanut, miten hyvää kukkakaalistakin tulee, kun sen paahtaa voissa melkein palaneeksi saakka.

mössöpannu

Ja sen lisäksi, että mössöpannu maistuu hyvältä, se myös näyttää todella kauniilta. Hyvä ettei itku tullut, kun Hilda istui pöytään ja huudahti: ”Äiti iiiiihanan näköistä wuakaa! Tämä on heekkua!”

Olen muuten huomannut, että mitä enemmän Hilda pääsee osallistumaan ruuanlaittoon, sitä ennakkoluulottomammin hän raaka-aineita maistelee. Kirjoitin taannoin lasten ruokailusta ja osa lukijoista sai ilmeisesti sen – virheellisen – käsityksen, että meillä syödään kaikkea. Ei todellakaan syödä. Hildan inhokkilistalle kuuluu esimerkiksi pavut ja riisi ja aina ajoittain hän päättää, ettei esimerkiksi syö ollenkaan vihanneksia. Siitä pääsee aika usein kuitenkin yli sillä, että ottaa tytön mukaan kokkaamaan. Tänään hän esimerkiksi sai kerätä yrtit ja hienontaa ne, kuoria valkosipulit ja pilkkoa kukkakaalin. Kun juttuja saa maistella jo ruuanlaittovaiheessa, niin niitä on helpompi maistella myös kypsennettynä. Harvoinpa sitä itsekään kieltäytyy syömästä, jos on ollut mukana valmistamassa ruokaa!

Millaisia kesäruokasuosikkeja teillä on? Kokkailetteko kesällä isommalla porukalla, vai haluatteko nautiskella ihan omasta ylhäisestä yksinäisyydestä keittiössä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *