Olisiko vielä muita kuningasideoita?

Tämä päivä on ollut aivan perseestä. Kuin alleviivatakseni sen kurjuutta, ryhdyin iltapuhteiksi pesemään Torista ostamieni Phil&Teds sportien kankaita. Nyt kaikille, jotka suunnittelette noiden pesua, mulla on teille tasan yksi vinkki: unohda se.

Phil&Teds sport kankaiden pesu

Koko tämä surullinen tarinahan alkoi siis siitä, kun kesän alussa myin osittain rahapulassani ja osittain tarpeettomina meidän Carenan tuplarattaat. Hilda ei juuri koskaan istunut rattaissa, eikä rattaita enää tarvittu päiväunikäyttöön, joten päätin pärjätä niillä meidän Brion retrorattailla. Ja itseasiassa ihan hyvinhän me pärjättiinkin. Kun sitten yksi perhepäivähoitajatuttu etsi uusia rattaita ja Hilda oli päättänyt lopettaa rattaissa istumisen vallan, myin ne retrotkin pois – kyllähän me nyt jollakin halvoilla yksösrattailla pärjättäisiin sen aikaa, kun Eino vielä kyytiä tarvitsee.

Oi kuinka väärässä olinkaan. Sillä sekunnilla, kun kannoin Torista hamstraamani rattaat vaunuvarastosta ulos, päätti Hilda, ettei kävele enää metriäkään. Ei koskaan, ei mihinkään, ei milloinkaan. Aluksi se oli ihan haa-haa-hauskaa ja kuvailin toisen mielenosoitusvideoita snapchattiinkin, mutta jossain vaiheessa tuo rissaaminen alkoi ihan todenteolla rassata. Yhden keinon keksin saada likkaan liikettä – nimittäin seisomalauta, johon hän ei suostunut astumaan pitkällä kepilläkään. Ainoa vaan, että tuolloinkin suunta oli täysin väärä: jostain syystä tyttö ei juossutkaan kauhuissaan siihen suuntaan, johon oli tarkoitus mennä.

No, Tori auki, satasen budjetti ja selaamaan sisarusrattaita. Koska elättelin toiveita siitä, että Hilda päättäisi pian taas lopettaa rattaissa istumisen, oli kriteerinä kiesit, joista saisi myös ykkösrattaat – eli toisinsanoen vanhat, päällekkäinistuttavat Phil&Tedsit. Muutaman turhan varauksen jälkeen minua onnisti ja raahasin jälleen uudet rattaat varastoon – tällä kertaa todella kulahtaneet vihreät rattaat, joista puuttui toinen takapyörä.

Joo tiedän. Oma vika, mitäs olen näin ääliö.

Myyjä kuitenkin vakuutti, että pyörän ostaminen netistä kävisi kuin leikki vain ja rattaiden tahratkin lähtisivät pesussa pois, joten minä hätäpäissäni sitten vielä maksoinkin rattaista (ihan liikaa). Mutta kuinka ollakaan, pyörän ostaminen ei ollutkaan ihan niin helppoa, kun myyjä oli kertonut. Tarkalleen ottaen rattaista puuttui paitsi pyörä, myös vanteet ja renkaan kiinnittävä akseli. Ainoa verkkokauppa, joka näitä myy, on merkin oma kauppa hollannissa ja renkaan, akselin ja postikulujen summa olisi ylittänyt heittämällä sen summan, jonka itse rattaista maksoin. Toiveikkaana selasin myös uusia kankaita, mutta niiden kanssa hinta olisikin ollut pitkälti yli 300e, joten unohdin tuon idean alkuunsa.

Takaisin Toriin ja varaosia selaamaan. Kaikki ne myyjät, jotka myivät purkukuntoisia rattaita, halusivatkin yhtäkkiä kunnostaa kiesinsä itse, kun kyselin pelkkiä renkaita. Lopulta minua lykästi ja löysin Huutonetistä rattaat, joita myytiin käyttökuntoisina ja joiden hinta oli huokeampi kuin pelkän renkaan ja akselin ostaminen Helsingin Vaunuaitasta. Sovittiin kaupat ja mieheni kävi lunastamassa rattaat kotiin.

Käyttökuntoiset rattaat olivat kyllä kaikkea muuta kuin ilmoituksessa mainittiin, mutta väliäkö tuolla, olipahan nyt ainakin varaosia rattaisiin. Joku saattaisi tässä kohtaa nyt kysyä, että onko todella niin, että olen parin viikon sisään ostanut kahdet tuplarattaat ja yhdet yksösrattaat, mutta ei mennä nyt noihin yksityiskohtiin.

Tänään sitten tosiaan aloitin sen pesuhomman, kun viimein sain hankittua sappisaippuaa, jolla kuulemma puhdistuu tahra kuin tahra. Arvannettekin, että ei puhdistunut. Senpä vuoksi aloin irroitella kankaita ja kokeilla niiden pesemistä koneessa, miten vaikeaa se nyt voisi olla?

Phil&Teds sport kankaiden pesu

Yllättävän vaikeaa.

Kaikaita nimittäin ei saa irti. Tai saa, jos purkaa rattaat osiin.

Ensin se eteni ihan viattomasti. Yksi ruuvi auki tuosta ja toinen tuosta.

Paitsi että eipä se riittänytkään. Vielä kolme ruuvia, ja toiset kolme, ja oho, tuollakin oli vielä lisää. Ja kappas, työntöaisakin pitää ottaa pois, ja hetkinen, mitenkäs tämä kuomu puretaan.

Tällä hetkellä tilanne on nyt siis se, että rattaat ovat osina kylpyhuoneen lattialla. Kankaat eivät mahdu sellaisenaan koneeseen, vaan niistä pitää vielä ratkoa päälliset irti, jos haluaa ne pestä pesukoneessa. Minulla ei ole harmainta aavistustakaan siitä, mikä osa kuuluu mihinkäkin, tai edes että miten koko paska kasataan. Itseasiassa luovutin jo, ja suunnittelen ristiinnaulitsevani itseni kylppärin seinään kaikilla niillä putkilla ja pätkillä.

Onneksi on vaunuvarastossa vielä ne toiset ryönäiset rattaat. Pitäisiköhän askarrella niistä vaikka kuuraketti huomisiltana? Tai vaihtoehtoisesti voisin polttaa tukun seteleitä tuossa pihalla, saisin ihan yhtä hyvää vastinetta rahoilleni.

Oletteko koskaan kuulleet sellaista sananlaskua, kuin köyhän ei kannata ostaa halpaa? No, nyt olette.

11 comments

 1. Virpi

  Ou mai, tunnen tuskasi. Muuten meillä on varastossa yhdet p & t raadot jos haluatte ostaa vielä yhdet … (sarcasm)

  1. emminuorgam

   Joo pitänee täyttää niillä koko varasto..

 2. Mie

  Kuulostaa ihan minun touhuilta 😀 <3

  1. emminuorgam

   No kuule, juuri sitä oon tässä tän iltaa miettinyt 😀

 3. Maria

  Mä muuten tein ihan samaa toissa päivänä. Irrotin kankaat meidän matkarattaista ja laitoin pesuun. Nekin oli kiinni ruuveilla mutta ne mahtuivat sentään koneeseen ilman poppaskonsteja. Ja sain suurimman osan osista jo takaisin kokoon. Vyöt taitavat vielä puuttua.
  Tsemppiä! Miten ihmeessä valmistajat kuvittelevat että kankaat säilyisivät puhtaina lapsilla ja kehittävät tuollaiset hemmetin vaikeat irroitusmekanismit. Vai kuuluuko siinä vaiheessa kun eka tahra tulee niin ostaa uudet?

 4. Kolmen tähden Maija

  Olen ymmärtänyt, että jokainen itseään kunnioittava äiti hankkii vähintään kahdet erilaiset vaunut/rattaat lapselleen. Koska sulla on kaksi lasta, voit luonnollisesti tuplata rattaiden määrän, eli vielä voit hankkia yhdet ihan hyvällä omatunnolla. 😀

  Mehän ostettiin noi meidän ainoat kärryt käytettynä Torista. Kun olin ekaa kertaa yksin vaunulenkillä vauvan kanssa, tipahti toinen eturengas irti. Sain sen jotenkin ihmeellisesti paikoilleen siten, että pääsimme kotiin asti ja illalla mies ”korjasi” renkaan milläs muulla kuin nippusiteellä. Siinä se viritys on edelleen puolitoista vuotta myöhemmin paikoillaan ja ah niin kätevät lukittuvat etupyörät ovat olleet vain teoreettinen ominaisuus. No, ehkä ensi talvena ei tuu enää lykittyä lasta niin paljon rattaissa, sohjosäässä pyörivät eturenkaat ovat nimittäin aika hemmetin raivostuttavat.

 5. Amma

  Voi rakas pieni palleroinen, sillä sappiksella olis kyllä lähtenyt aikalailla kaikki, kun niitä vaan jaksaa hinkata useampaan kertaan. Kastelu-hinkkaus-anna vaikuttaa vaikka yön yli-huuhtele ja toista tarvittaessa.

  Mut ihan mielenrauhan takia suosittelen seuraavaksi mustia rattaita. Muuten kyllä ylistystä ja suitsutusta P&T:lle, mihinkään muihin rattaisiin en rahojani laita (jos vaan saan valita). Kankaita en ole tosin koskaan yrittänyt ottaa pois, sillä ne on mustat.

  1. Emmi Nuorgam

   Mä en nyt näiden sportien perusteella ole ihan vakuuttunut kyseisestä merkistä, mutta kyllä ne nyt menettelee. Kokeilenpa uudelleen tota sappisaippuakikkaa vielä uudelleen, mutta ekalla kerralla ei kyllä tapahtunut _mitään_ 😀

   1. Amma

    No jos ne on vuosikaudet pinttyneet paikoilleen, niin voi tietty olla ettei kaikki lähdekään :/ anna vaikuttaa yön tai kahden yli ennen huuhtelua. niihin muuten saa jotain sellasia irtopehmusteita, joilla saa pyllyn alusen ja selkänojan piiloon, auttaisko se ees jotain?

 6. Hanna

  Myöhäinen kommentti mut mä purin myös rattaat. Pesin kankaat käsin lasten kylpyammeessa niiltä osin kun ei menneet koneeseen. Olen kuivattanut niitä viisi päivää, yhä tulee vettä jostain tukilevyjen kennoista. Ja mustat nämäkin on olleet, eli nyt kulahtaneen harmaat. Teen kivat istuinsuojat, korjaan reiät jne, kotiäidin ajallahan ei ole hintaa. Työntöominaisuudet on hyvät, mutta on nää muuten ihan perseestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *