Nollatoleranssi naisvihalle

Luin syyskuussa bloggaajakollega Saara Huttusesta kertovan artikkelin Kodin Kuvalehdestä. Tuolloin Saaran nimi oli mulle tuttu lähinnä Facebookin feministisistä ryhmistä – tiesin hänet ihan hiton skarpiksi muijaksi ja julkifeministiksi, mutta silti Kotivinkin juttu yllätti. Muistan ajatelleeni, että hänen on täytynyt kirjoittaa jotain ihan valtavan provosoivaa saadakseen jutussa kuvattua kohtelua. Eihän kukaan nyt muuten lataisi nettiin videoita, joissa Saaran kuvan päälle virtsataan tai ejakuloidaan? Pinnistelin mielikuvitukseni äärirajoille, selasin hänen blogiaan ja koitin ymmärtää, mikä yllyttää sen kaltaiseen toimintaan – mistä kirjoittaminen on niin tabu, niin vaarallista ja henkilökohtaisesti loukkaavaa, että joku viitsii tulostaa tuntemattoman kasvokuvan Internetistä, runkata sen päälle ja kuvata koko paskan. En keksinyt.

Syksyn mittaan olen kuitenkin tajunnut, mikä tuo asia on. Mikä on niin julmaa, kansalaisia liikuttavaa ja valkoisia suomalaismiehiä liikuttavaa, että se johtaa huoritteluun, haukkumiseen, perättömien juttujen keksimiseen ja uhkailuun?

Tasa-arvo. Naiseus. Nainen, joka kertoo mielipiteensä – nainen, joka ei alistu.

verkkorauhaa_eivihapuheelle

Entinen blogikotini Lily aloitti tänään #verkkorauhaa -kampanjan, jonka tavoitteena on vaientaa naisten kohtaama vihapuhe. Tavoite on jalo ja kampanja hieno – sen esimerkkitapauksina on käytetty mun ja Saaran lisäksi myös Koko Hubaraa, joka joutuu paitsi naisvihamielisten, myös rasististen kommenttien kohteeksi. Kampanjan tarkoituksena on tehdä selväksi, ettei tuo vihapuhe ole ok ja että se täytyy lopettaa – lisäksi sinne on listattu ihan konkreettista kättä pidempää noihin häirintätilanteisiin.

 • Älä vaikene.
 • Lähetä kannustavia ja kiittäviä viestejä ketjussa tai henkilölle, jota vastaan on hyökätty.
 • Älä lähde koskaan mukaan vihapuheeseen.
 • Sulje kommentointi, jos vihaviestien lukeminen tuntuu pahalta.
 • Tuo vihaviestit julkisiksi.
 • Älä vastaa vihaan vihalla.
 • Ilmianna häiriköt, tarvittaessa nettipoliisille.
 • Jos jaksat, voit myös ottaa yhteyttä vihapuheen kirjoittajaan ja kertoa miksi viestit satuttavat.

Vain vähän aikaa Lilyn toimituksen julkaiseman kommentin jälkeen Mahdoton Nainen -blogia kirjoittava bloggaaja kertoi poistaneensa samana aamuna blogistaan avoimen seksuaalisia ja loukkaavia viestejä. Yksi FB-tuttuni kirjoitti pari päivää sitten, että ei enää uskalla avata sähköpostia tai FB:n viestikansiota, koska joutuu päivittäin kohtaamaan vieraiden miesten lähettämiä kullikuvia, raiskausfantasioita ja muita herjauksia. Viimeksi tänään Hesarissa julkaistiin mielipidekirjoitus, jonka kirjoittaja kertoi tyttöjen ja naisten häirinnän olevan Suomessa ihan arkipäivää.

Lilyn kampanja on hieno ja tavoite jalo, mutta en voi olla miettimättä, että riittääkö se? Riittääkö, että kaikki me, joita nuo viestit järkyttävät, tuomitaan se vihapuhe? Onko se vähän kuin saarnaisi uskovaisille?

verkkorauhaa_eivihapuheelle

Juttelin poliisin kanssa näihin viime viikolla saaneisiini kirjoituksiin, kommentteihin ja keskusteluihin liittyen. Hän ymmärsi järkytykseni, oli kaikesta samaa mieltä ja kehotti viemään asian eteenpäin. Seuraavassa hengenvedossa hän kuitenkin kertoi myös sen olevan lähes turhaa. Nimettömien kirjoittelijoiden jäljittäminen on työlästä. Siihen kuluu hirveä määrä työtunteja, eikä tämänkaltainen vihapuhe tai nettikiusaaminen ole poliisin työn keskiössä. Rangaistusten langettaminen on hankalaa ja syyllisten osoittaminen käytännössä mahdotonta. Jos syyllisen saisikin kiinni, olisi mahdollinen korvaus laittomasta uhkauksesta tai herjaamisesta muutaman kympin luokkaa. Hän kehotti palaamaan asiaan, jos uhkaukset muuttuisivat konkreettisiksi – ennen sitä olisi tilanteelle käytännössä mahdotonta tehdä mitään. Nettiuhkailu ja vihapuhe on kuin koulukiusaamista – kaikki vastustavat sitä, mutta silti sitä tapahtuu.

Nuo keskustelut olivat aika silmiäavaavia: ennakointi on siis käytännössä mahdotonta. Raiskausuhkauksiin voidaan puuttua vasta silloin, kun raiskaus on jo tapahtunut. Foorumeita, joiden keskustelut pyörivät lähestulkoon vain rasistisen sisällön tai ulkopuolisten (naisten) haukkumisen ympärillä, ei saada suljettua saati kirjoittelijoita vastuuseen. Eräässä keskustelussa jaettiin netistä randomilla valittujen lihavien naisten alastonkuvia ja väitettiin noita kuvia mun kuviksi, mutta sellaista se kuulemma on. Sellainen on Internet. Mitäs läksit, kikkeliskokkelis.

 

Se oksettaa. Se ällöttää. Se raivostuttaa.

Ehkä Lilyn kampanja ei poista tuota kirjoittelua eikä lopeta verkon vihapuhetta. Mutta ehkä se saa edes yhden henkilön Internetinsä äärellä miettimään kahdesti. Miettimään, että mitä vihaviestin kohde on tehnyt ansaitakseen moisen kirjoituksen tai kuvan. Todennäköisesti ei yhtään mitään. Jätä viestisi siis lähettämättä ja lähde vaikka lenkille. Metsässä voit huutaa pahan olosi pois, ilman, että satutat sillä toista ihmistä. Koska sitä se sinun vihapuheesi on: satuttamista, henkistä väkivaltaa ja pahantekoa.

lily_verkkorauhaa_showme

Kuvakaappaukset eräältä sivustolta, joka perustettiin anttilakirjoitukseni jälkeen.

20 comments

 1. Elsa

  Mua harmittaa, että ajattelen näin. Pelkään, että nämä kampanjat vain lisää tietoutta miten ihmisiä voi loukata eri tavoin netissä. Eihän se niin voi mennä? Silti mietin, et onks se niinku bensaa liekkeihin? Eihän ole?

  1. emminuorgam

   En todella tiedä. Luin just Uuninpankkopojasta kirjoituksen, jossa esiteltiin ”matukriittisten” erilaisia tapoja agitoida ihmisiä turvapaikanhakijoita vastaan. Alan olla sitä mieltä, että saisi sulkea koko Internetin.

   1. Örmy

    Kuinkas paljon arvelet maahanmuuttajien kannattavan tasa-arvoa? Vai onko se ihan tyhmää rasismia tietää tai myöntää naisen asema islamilaisessa tai arabikulttuurissa?

    1. emminuorgam

     Mä en usko, että ”maahanmuuttajat” on mikään yksi homogeeninen ryhmä. Tunnen maahanmuuttajia, jotka kannattavat tasa-arvoa, mutta varmasti on niitä, joille se on vieras asia. Verkon naisviha on kuitenkin eri asia – se että Islamin tasa-arvokäsitys eroaa länsimaisesta, ei tarkoita että kyse olisi varsinaisesta vihasta. Sitäkin varmasti on, mutta yhtäläisyysmerkkien vetäminen on tässä tilanteessa aika hölmöä. Tasa-arvokasvatus on keskeinen osa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kotouttamista (oletan että tarkoitat tässä nyt heitä etkä esimerkiksi ruotsalaisia maahanmuuttajia). Kuulun sellaiseen ryhmään, jossa länsimaalaiset naiset käyvät keskustelua musliminaisten kanssa ja on totta, että naisen asema ja rooli on Islamissa erilainen kuin esimerkiksi Suomessa. En silti oikein ymmärrä miten tuo kysymys liittyy tähän aiheeseen ja mihin tarkalleen ottaen haluat vastauksen?

     Sitä toista, ulkonäköäni kommentoivaa kommenttiasi en julkaise.

     1. Örmy

      Sinäkö et näe ristiriitaa siinä että samaan aikaan kannatat feminismiä ja sellaisen kulttuurin maahanmuuttoa, jossa naisen arvo on lähtökohtaisesti miestä alempi? Aika älytöntä minun mielestäni hakea naisvihaa sieltä täältä ja samaan aikaan hyväksyä meidän tasa-arvoisesta kulttuurista täysin poikkeava näkemys, tai uskoa jonkun ikänsä niin ajattelevan tuosta vain muuttavan kantansa kun täti sanoo.

     2. emminuorgam

      En näe. Elän joka tapauksessa yhteiskunnassa, jossa kaikki eivät tunnustaudu feministeiksi. Oleellisinta on se, noudattavatko Suomessa oleskelevat ihmiset Suomen lainsäädäntöä, joka on melko tasa-arvoinen. Tietysti toivoisin jokaisen suomalaisen ja tänne muuttavan henkilön olevan feministi, mutta tiedostan, että näin ei ole. Mä myös uskon, että siinä vaiheessa kun ihminen tekee päätöksen hakea turvapaikkaa (edelleen oletan, että puhut turvapaikanhakijoista?) esimerkiksi Suomen kaltaisesta maasta, hyväksyy hän, että kyseisen maan kulttuuri on erilainen kuin omansa. Omasta kulttuurista ei tietenkään täydy täysin luopua, mutta kyllä nämä ihmiset varmasti ovat valmiita sovittamaan omat tapansa ja ajatuksensa Suomen vastaaviin. Oleellista on nimenomaan se, että joku kertoo, miten täällä toimitaan, eikä oleteta sen tiedon löytävän ihmisiä ihan vain ajatuksen voimalla.

     3. Örmy

      Usko vain. Tänään oli lehdessä tieto että yksin marraskuussa tuli yli sata ilmoitusta turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalisista ahdisteluista. Heitä on 30 000, joista osa naisia ja lapsia. Kai ymmärrät mitä se tarkoittaisi, jos suomalaiset miehet tekisivät samaa, samassa suhteessa, kun meitä on muutama miljoona?

      Mutta kirjoita toki suomalaisten naisvihasta ja lelukaupan kuvastoista, jos ne ovat mielestäsi tuohon verrattavia ongelmia. Tuossa on tuo juttu vielä:http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1448947996036.html

     4. emminuorgam

      Mutta suomalaiset miehethän tekevät sitä! Lähes jokainen suomalainen nainen joutuu elämänsä aikana useamman kerran seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ja Suomi johtaa eurooppalaisia tilastoja lähisuhdeväkivallassa. Mutta en nyt ymmärrä että mitä haet takaa? Kyllä, rikoksista pitää rangaista, oli kyseessä suomalainen tai syyrialainen. Ei, silti se ei oikeuta leimaamaan kaikkia suomalaisia tai syyrialaisia rikollisiksi.

     5. Örmy

      Toki tekevät. Koita kuitenkin ymmärtää mitä se tarkoittaa, kun muutama kymmenen tuhatta saa niitä aikaan kuukaudessa sata. Mitä se tarkoittaisi jos suomalaiset tekisivät sitä samassa suhteessa, kuinka paljon niitä tulisi kuukaudessa?

      Ajan takaa sitä, että sinä haet vikaa tekemällä suomalaisesta yhteiskunnasta ja kieltäydyt näkemästä sitä kulttuurissa jossa epätasa-arvoisuus on perusarvo.

      Minä pelkään vaimoni ja lapseni puolesta heidän liikkuessaan tuolla. Kun sinun kaltaisesi ihmiset kieltävät ongelmat, ei se edistä sitä että niille tehtäisiin jotakin. Missä se nollatoleranssi nyt on, onko sata kuukaudessa ihan okei?

     6. emminuorgam

      Ei, vaan 100 henkilöä saa aikaan ne 100 rikosta. Mä en nyt ymmärrä, että mitä minä yritän kieltää?

 2. Lilyn toimitus

  Kiitos Emmi kun kirjoitit meidän kampanjasta. Kamalan voimattomaksihan tämä aihe tuntuu jättävän, mutta juuri siksi tuntuu, että edes jotain pitää yrittää. Vaikka verkkovihan pysäyttäminen kokonaan tuntuisi mahdottomalta, mahdollista sen sijaan on näyttää, että vihanpurskauksen osakseen saaneet eivät ole yksin vaan heidän rinnallaan seisoo ihmisiä, jotka tukevat ja puolustavat – että mekin osataan pitää meteliä. Se on niitä asioita, joihin me tällä kampanjalla pyritään. Kiitos siis, ihan kaikesta, meidän koko porukan puolesta. <3

  1. emminuorgam

   Kiitos itsellenne kun nostitte aiheen esiin. Mielenkiinnolla jään odottamaan kamppiksen jatkoa!

  2. Örmy

   No siinähän selität mustaa valkoiseksi. Se on kuitenkin fakta että lähi-idän kulttuureissa naisella ei ole samaa arvoa kuin suomalaisessa. Silti sinä haet vikaa suomalaisista miehistä etkä myönnä sitä maahanmuuttajista, joista suurin tulee lähi-idästä ja muslimimaista. Kai nyt tajuat että 100kpl 30 000:sta on paljon? Se on yksi kolmestasadasta. Osaatko laskea kuinka paljon se olisi 2,5miljoonasta? Sen verran tulisi noita rikoksia jos suomalaiset miehet tekisivät niitä yhtä paljon. Vieläkö se on niin päin, että suomalainen kulttuuri tai suomalainen mies on se suurempi ongelma?

   Kuka nyt on asenteellinen rasisti ja syrjii sukupuolen perusteella? Tuon asenteen takia meillä on nuo ongelmat ja ne aiheuttavat rasismia.

   1. emminuorgam

    Lähisuhdeväkivaltaa parisuhteissaan kohtaa 20% suomalaisista naisista. Se tarkoittaa 500 000 naista joka vuosi. Rikosuhripäivystyksen yhteydenotot jakautuvat 67% naiset ja 23% miehet ja näistä kaikista ulkomaalaistaustaisia on 4%. Yli puolet kaikista yhteydeotoista on omassa perhepiirissä tapahtuneita rikoksia ja väkivallantekoa. Minä en selitä mustaa valkoiseksi vaan totean, että kyllä, myös suomalaiset miehet ja naiset tekevät rikoksia – vastaan siis sinun aiemmin esittämääsi kysymykseen!

    Musta turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset on huolestuttavia. Silti en voi noiden rikosten perusteella leimata kokonaisia kulttuureita tai uskontoja rikollisiksi – kuten en tee suomalaistenkaan kohdalla.

 3. Dihdi

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olen juuri kirjoittamassa sosiaalitieteiden kurssille sukupuolirooleista ja siitä, millaista on olla joidenkin mielestä aina ”vain nainen”.

  Huttusesta kertova artikkeli oli Kodin Kuvalehdessä, ei Kotivinkissä 🙂

 4. Katri

  Kiitos kun kirjoitat etkä vaikene!

 5. Amma

  Mä toistan itseäni, mutta sä olet nainen mun idoli!

  Kiitos kun jaksat, kiitos kun selität kantaasi, kiitos kun oiot käsityksiä ja kiitos kun tuot ne julki.

 6. Allu

  Feminismi ja mielipiteenvapaus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. ”En hyväksy mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan teidän oikeuttanne ilmaista se.” Evelyn Beatrice Hall (1906)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *