Joululahjavinkki numero 2: Kotisiivous

Käsi ylös jokainen, joka joskus haaveilee siitä, että joku muu tulisi ja siivoaisi omat sotkut? En tiedä teistä, mutta mulla ainakin nousee ylös käsien lisäksi myös jalat.

Meillä on pääsääntöisesti kotona ihan perussiistiä – keittiö siivotaan ja imuroidaan joka päivä, tavarat viedään paikoilleen ja ainakin olohuone on järjestyksessä aina illan päätteeksi. Ei siksi, että erityisesti tykkäisin siivoamisesta, vaan siksi, että edes joku osa elämästä olisi järjestyksessä. Mutta se oikea siivoaminen – nurkkien imurointi, pölyjen pyyhkiminen, roskiskaapin peseminen jne. – sitä meillä tapahtuu ihan liian vähän. Suoraan sanottuna siis ei juuri koskaan. Keskilattiamurointia ja pyykkien viikkaamista voi tehdä lasten kanssa, mutta tarhapäivinä, kun teoriassa olisi aikaa suursiivoukselle, ei todella tee mieli tarttua imuriin. Varmaan tuhat kertaa olen sanonut, että jos ja kun meidän taloudellinen tilanne tästä hiukan kohenee, niin ensimmäiseksi ostan tölkkivissyä ja toisena tilaan siivoojan.

freska_kokemuksia

Sen vuoksi olinkin enemmän kuin iloinen, kun heinäkuusta saakka toiminut start up -yritys Freska otti yhteyttä ja kysyi, että kiinnostaisiko mua testata niiden kotisiivouspalvelua. Freska on aiemmin toiminut Turun ja Helsingin alueella, mutta tällä viikolla palvelu laajensi myös Tampereen alueelle. Konsepti on todella simppeli: nettisivujen varauslomakkeelle syötetään asunnon koko ja postinumero ja sen perusteella lomake ehdottaa sopivia siivousaikoja. Ei ennakkotarkistuksia, ei palavereja, ei sähköpostivaihtoa siivousfirman kanssa – hinta siivoukselle on aina 34€ tunti, kellonajasta ja viikonpäivästä riippumatta. Meidän 76-neliöisen asunnon arvioitu siivousaika oli 4h, jonka lisäksi palvelu ehdottaa myös lisäpalveluita, kuten ikkunanpesua tai vaatteiden silittämistä. En tilannut ensimmäiselle siivouskerralle mitään extraa, mutta toiselle kerralle aion kyllä tilata ikkunanpesun: perussiivoukseen kuuluvan ikkunoiden sisäpintojen pyyhkimisen jälkeen ikkunoista alkoi taas nähdä ulos, joten on ihan superkiinnostavaa nähdä mitä tapahtuu, kun ne pestään myös ulkopuolelta!

Koska siitähän siivouspalveluiden ostamisessa on kyse: kuka tahansa osaa ja voi siivota kotinsa, mutta ammattilaisen jälki on ihan erilainen, kuin se oma. Eikä kysymys ole välttämättä edes siitä, että itse ei osaisi: mä olen itse siivonnut työkseni, joten tiedän kyllä, miten sitä mikrokuituliinaa kannattaa pitää kädessä. Kysymys on kuitenkin siitä, että näkeekö sen kaiken lian, mitä omassa kodissa on ja jaksaako niitä ovenpieliä sitten kuitenkaan itse jynssätä? Ja ennen kaikkea, voisiko sen ajan käyttää paremminkin?

Freskan kanssa ainakin voi. Eskinder, siivoojamme, oli ihan superystävällinen ja kohtelias, tutki paikat ja pesuaineet ja kyseli, että mihin me erityisesti toivottaisiin kiinnitettävän huomiota. Parissa minuutissa kaikki muodollisuudet oli hoidettu ja Eskinder jo täydessä työn touhussa. Itse pyörin tietysti vielä vartin siivousajan jälkeen jaloissa – etsimässä milloin mitäkin vaippapakettia ja tissiliivejä, mutta ei sekään siivoojaa tuntunut haittaavan. Sen jälkeen mun tehtäväksi jäi lähinnä istua neljä tuntia kahvilassa ja katsella ihmisiä.

No, miltäs se siivottuun kotiin tuleminen sitten tuntui? Ihan sairaan mahtavalta. Se tunne, kun sukat ei edes keittiössä jää kiinni mehutahroihin tai puuroklöntteihin, on aivan käsittämätön. Keittiön hana näytti ja tuntui kuin uudelta, oli pakko sitä ällistellä oikein miehellekin. Ikkunasta ulos katsominen oli kuin teräväpiirtotelkkaria olisi tuijottanut – ne Suomen talven 200 eri harmaatakin tuntuivat jotenkin kiehtovammilta. Puhtaat lakanat, tyhjennetyt roskikset, pyyhityt lampunvarjostimet, täytetty tiskokone ja särmälleen viikatut vaatteet vaan kruunasivat koko komeuden.

Lähestyvän joulun kunniaksi Freska halusi tarjota myös teille kotisiivouksen alennettuun hintaan. Alennuskoodeilla FRESKA20 ja FRESKA65 saa joko 20€ alennuksen kertasiivouksesta tai 65€ alennuksen jatkuvan sopimuksen tekijöille. Voit esimerkiksi tehdä niin, että testaat ensin palvelua ja jos tykkäät (kun tykkäät!) teet jatkuvan sopparin sen jälkeen. Ero näissä on oikeastaan vain se, että jatkuvalla sopparilla pystyy varmistamaan, että siivooja on aina sama henkilö, muuten käyttöehdoissa ei ole mitään koiria haudattuina.

Koska palvelu on vasta auennut Tampereella, saattaa joitain postinumeroita vielä puuttua Freskan sovelluksen kartalta. Jos kuitenkin arvioit asuvasi kohtuullisen matkan päässä Tampereesta tai Tampereella, niin kannattaa ihmeessä laittaa viestiä ja varmistaa siivoojan saatavuus vielä erikseen. Uskon, että kaikki on järjesteltävissä ja sovittavissa, ainakin mun saama palvelu on ollut todella innostunutta ja ystävällistä.

Ja nyt kun tilaatte Freskan kautta siivoojan itselle tai lahjaksi, niin tulkaa ihmeessä tännekin kertomaan, että mitä tykkäsitte!

13 comments

 1. Helinä

  Jee! Luin Freskasta jo Kemikaalicocktailista, mutta silloin harmittelin että palvelu ei toiminut vielä Tampereella. Tää alennuskoodi tulee tarpeeseen!

  1. emminuorgam

   Ai! Pitääpä tutkia, ketkä kaikki ovat palvelusta jo kirjoittaneet. 🙂

 2. niina

  MINÄKIHALUAAAAN 🙁

  1. niina

   Oho, karkasi 😀 mutta siis toistaiseksi ei ole varaa. Mut vielä joskus on.

 3. Reeta

  Aijai, kun mä niin haaveilen tästä! On varmasti mahtava fiilis tulla siistiin kotiin. Miehellä on vaan jostain kumman syystä hirvee päähänpinttymä että kodin siivoaminen on jotenkin kunnia-asia ja muita ei siihen hommaan palkata. Huoh! No ei meillä kyllä olisi varaakaan tällä hetkellä.

  1. emminuorgam

   Se on kai yllättävän yleistä! Mistähän moinen johtuu?

 4. Örmy

  Jos tölkki-vischyn hinta ahdistaa, voithan aina kysyä valmistajilta josko joku antaisi muutaman laatikon sinulle sitä vastaan että kehut tuotetta blogissasi.

 5. Sanna Inkeri

  Mää tilasin tän tänään itselleni joululahjaksi! Jännityksellä odotan, tuleeko siististä kodista niin hyvä fiilis että kannattaisi maksaa lystistä esim kerran kuussa.

  Tänään tein myös itse normaalin viikkosiivouksen, johon menee aikaa noin tunti muttei tod sisälly mitään ikkunanpesuja. Lattiatkin moppaan ehkä pari kertaa vuodessa… Eli Freskalle on kovat odotukset, kun neljä tuntia tuli tännekin suositukseksi 🙂 Kiitos siis vinkistä ja alekoodista!

  1. emminuorgam

   Oi vitsi, pidetään peukkuja että tykkäät! Itsellä ainakin kaikki nuo johtojen pölyjen pyyhkimiset ja valokatkaisijoiden siistimiset jää tekemättä, noh, aina. 😀

 6. sauvajyvänen

  Meillä kävi monta vuotta sitten siivooja useamman vuoden ajan. Lopetin palvelun käytön siinä vaiheessa kun firman hinnat olivat nousseet roimasti lyhyessä ajassa ja kotitalousvähennyksen prosentit pieneni 60>40 prosenttiin. Edelleen olen sitä mieltä, että se oli paras mahdollinen tapa käyttää rahaa silloin kun lapset oli ihan pieniä, ja olisi edelleenkin. Olen alkanut haaveilla siivoojasta uudestaan, mutta tässä välissä asunto on mennyt sellaiseen kuntoon, että pitäisi varmaan aloittaa ammattijärjestäjän palveluilla. Siivous/järjestäminen ei ole koskaan ollut prioriteeteissani korkealla, ja sen huomaa.

 7. Emma

  Ehottomasti kun palaan työelämään pitää ottaa tällanen palvelu käyttöön. Haluan viettää vähäisen vapaa-aikani jotenki muuten ku siivoomalla. Kotitalousvähennyksen jäleen hinta on todella kohtuullinen.

 8. sanna

  Hei!

  Ostinpa itselleni tämän joulunaluslahjaksi!
  Pari juttua jäi askarruttamaan: kuuluiko siivoukseen lakanoiden vaihto?
  Ja olitko pois koko loppusiivouksen ajan? Lähtikö siivooja itsekseen pois vai tehtiinkö joku ”lopputarkistus”?

  Kiitos vinkistä!

  1. emminuorgam

   Moi Sanna! Ja kiva kuulla. 🙂 Perussiivoukseen kuuluu lakanoiden vaihtaminen, puhtaat lakanat pitää vain jättää sängylle valmiiksi. Kaikki siivouksiin kuuluvat jutut on itseasiassa listattu tänne, eli kannattaa sieltä käydä kurkkaamassa! https://freska.fi/booking/services

   Olin koko loppuajan pois kotoa, mutta siivouksen jälkeen sulle tulee sähköpostiin linkki, jolla pääset hyväksymään siivouksen. Tuossa kyselyssä tsekataan, että kaikki on ollut ok ja jos sulla on jotakin huomautettavaa, niin asia selvitetään yhdessä siivoojan ja Freskan kanssa. Siivousta ei siis laskuteta sulta ennen kuin olet siihen antanut luvan. Tuolta Freskan UKK:sta kannattaa myös katsoa firman viralliset vastaukset kysymyksiin. 🙂 https://freska.fi/faq

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *