Joululahjavinkki numero 3: Legoja pojille, legoja tytöille

Tiedättekö, mikä siinä Anttilan leluhommassa mua oikeastaan eniten hämmästytti? Siis tietysti sen lisäksi, että jokin yritys ylipäänsä julkaisee moisia tekstejä tai jakaa (lasten) leluja pippelin ja pimpin perusteella. Hämmästyttävintä oli tajuta, että Anttila oli merkinnyt legot poikien leluiksi. Siis legot, neliskanttiset, eri väriset palikat, joita pinotaan päällekkäin. Poikien leluiksi.

Hiukan ärsyttävä tuo pikkusisko, joka änkesi kuvaan pilaamaan mun ja mun upean mestariteoksen kuvan..
Hiukan ärsyttävä tuo pikkusisko, joka änkesi kuvaan pilaamaan mun ja mun upean mestariteoksen kuvan..

En nimittäin ole vielä koskaan tavannut tyttöä, joka ei tykkäisi legoilla leikkimisestä. Päinvastoin, aika mutulla voisin väittää, että valtaosa lapsista, sekä tytöistä että pojista, tykkää legoista ja niillä rakentelusta. Omia lempileikkejäni lapsena olivat Barbien talon rakentaminen ja sisustaminen ja legoilla rakentelu. Muistan edelleen miten mahtavaa oli saada enon vanhat legot: ihan hirveän iso laatikollinen tekniikkalegoja, joista pystyi rakentamaan melkein mitä tahansa!

Myös mun omien lasten yksi lempileikki on legoilla rakentaminen ja leikkiminen. Havahduin itseasiassa pari viikkoa sitten siihen, että piirtelemisen ja askartelemisen ohella legot on sellainen ajanviete, johon lapset saattavat ihan keskenäänkin uppoutua pitkiksi ajoiksi. Tuon oivalluksen jälkeen olen saanut istua aika monta rauhallista iltaa (siis ainakin kaksi) sohvalla ja esimerkiksi lukea lehteä, kun lapset on rakennelleet olohuoneessa torneja.

legot_c_joulu_showme.jpg

lego_metsapuisto

Myös joulupukki on huomannut tämän lasten kiinnostuksenkohteen ja sainkin korvanappiini tiedon, jonka mukaan Kaskisten Mummilan joulupaketista paljastuu myös tänä vuonna legoja lapsille. Alunperin toivelistalla oli Legon Metsäpuisto -paketti, johon kuuluu erilaisia eläinfiguureita ja retkeilijöitä, mutta lapset saikin Metsäpuiston* jo pikkujoululahjana Legolta. Nyt en tiedä mitä Kaskisten pukki on konttiin hankkinut – aikaisempia suosikkeja on olleet mm. tämä Iso kuninkaan linna ja torikauppa. Oikeastaan ainoa huono puoli näissä legopaketeissa on noiden ihan peruspalikoiden vähäinen määrä, vaikka kai niitäkin myydään erikseen. Lasten mielikuvitus ei ihan vielä riitä kovin monimutkaisten rakennelmien väsäämiseen, niin siksi olisi kiva, että erikoispalikoiden lisäksi myös tavalliset rakennuspalikat kuuluisi ihan kaikkiin paketteihin.

On itseasiassa aika hauska seurata, millaisia juttuja lapset noista legoista kehittelee. Harvemmin leikit menee ihan yks yhteen sen kanssa, mihin ne on tarkoitettu – tuo alemman kuvan syöttöpaikka esimerkiksi on meidän lasten leikeissä pinnasänky, johon perheen pieni tyttö laitetaan iltaisin nukkumaan. Ne kuninkaanlinnan ritarit ovat kaikki Tuttiritareita, paketin hevonen tietysti Rusinante ja metsäpuiston kauriit on poroja, jotka asuu áddján pihassa. Pitäisi itseasiassa puuttua vieläkin vähemmän noiden leikkien kulkuun ja antaa lasten ihan itse keksiä ja kehitellä niitä. Harmillisen usein sitä huomaa itse korjaavansa jonkin pöhkön jutun – ihan kuin sillä olisi mitään väliä, että rakennetaanko se eläinten aitaus linnan sisä- vai ulkopuolelle!

lego_metsapuisto

Muutama henkilö kommentoi siihen vihapuhetta käsitelleeseen juttuun, että lasten leikit nyt vain on erilaisia, muka biologisista syistä, eikä tätä pidä lähteä väkisin muuttamaan. Olen sen jälkeen kiinnittänyt vielä entistä enemmän huomiota siihen, millaisia leikkejä meidän lapsilla on ja koittanut pohtia, että ovatko ne erot ihan oikeasti biologiaa. Eräs toimittajakin kysyi asiaa multa ja vaikka kuinka mietin, niin en keksinyt mitään sellaista eroa, joka olisi selitettävissä vain sukupuolella. Hilda on luonteeltaan rauhallisempi ja tykkää keskittyä nysväämään itsekseen jotain, kun taas Einon kaikki tekeminen on aika paljon suurieleisempää. Siitä huolimatta Einokin tykkää ihan valtavasti hoitaa vauvoja ja kulkea rattaiden kanssa – nuo luonteiden erot ehkä määrittää enemmänkin vain sitä tekemisen tyyliä, ei itse tekemistä. Luonne-erotkaan ei kuitenkaan ole mitään sukupuoleen liittyviä asioita, vaan esimerkiksi meidän fuusioperheen tyttö on samanlainen rämäpää kun Eino ja ne juoksenteleekin kahdestaan seiniä päin samalla kun Hilda mieluummin seurailee riehumista vierestä.

Eroja siis on. Ne eivät kuitenkaan liity varsinaisesti sukupuoleen, vaan heihin ihmisenä. Ja sitä sillä Anttilan jutun esiinnostamisellakin hain: lapset, kuten me aikuiset, ollaan ihmisiä, yksilöitä kaikki. Jos lapsi tykkää legoista, niin legoja hän saakoot, oli siellä pikkuhousuissa ihan millaiset värkit tahansa!

Ja takaisin siihen joululahjaosioon: mun Facebook-sivulla on tällä hetkellä käynnissä kilpailu, josta yksi voittaa tuollaisen Legon Metsäpuisto-pakkauksen itselleen. Kannattaa käydä osallistumassa, suoritan arvonnan huomenna ja paketti lähtee sitten mediatoimistosta heti torstaina eteenpäin, niin että sen pitäisi ehtiä vielä jouluksi perille!

*Tuote saatu blogin kautta.

46 comments

 1. Anni

  Huomasitko muuten, että siinä vähävaraisten lasten joululahjakeräyksessä kokkaus- ja siivouslelut oli merkitty vain tytöille suositelluiksi leluiksi? Poltin käämit siihenkin 🙂

  1. emminuorgam

   Juu huomasin, valitettavasti. Olen aiemminkin sanonut, että mä toivoisin, että ne lahjatoiveet jaoteltaisiin vaikka iän perusteella: Joulupuu voisi vinkata, että 5-7-vuotiaat voivat olla kiinnostuneita X tai Y -lahjoista, sen sijaan että luetellaan mitä tytöille ja pojille voi ostaa. Mähän olen nykyään myös mukana tuossa Nuorkauppakamaritoiminnassa, joka sen keräyksen järjestää ja aion kyllä ottaa esille ko. asian alkuvuodesta, kun ensi vuoden keräystä aletaan suunnitella.

   1. Ainikka

    Itse laitoin Lahdessa hyväntekväisyysjoulupuun alle kirjapaketin: tytölle tai pohalle, ikäsuositus 10 vuodesta ylöspäin. Paketissa oli Tarzan-kirja (ei lastenpainos), jollaisia itse luin sen ikäisenä. Toivottavasti menee oikeaan jakoon (tiedän, ettei ole kaikkien tyttöjen mieleen, mutta voisi olla). Itse olen 68 v mummi, joka lukee kaikkea maitotölkin teksteistä fantassiaan ja elämäkertoihin. Koskaan ei ole rajattu tyttöjen tai poikien kirjoja pois lukulistalta.

 2. piu

  Sun kirjoitustyyli on rempseä, ja vetelet välillä mutkia suoriksi, mutta silti haluan sanoa, että ei se pippeli tai pimppi sitä sukupuolta välttämättä määritä.

  1. emminuorgam

   Ei niin, mutta on todella vaikea kuvitella, että sen Anttila olisi kuitenkin mainonnassaan ottanut huomioon. Epäilen, että siellä on kyllä vedetty aika isolla pensselillä penis > sininen > auto -tyyppisiä ajatusketjuja.

   1. Örmy

    Sinä vedät tuollaisia ajatusketjuja. Anttila on todennäköisesti vain ajatellut asiaa sillä perusteella, mitkä lelut yleisimmin kutakin sukupuolta kiinnostavat. Koomista sinänsä mainita toistuvasti pikkulasten värkit, kun niitä tuskin kukaan muu on ajatellut.

    1. Naiades

     Pitäskö sun Örmy keksiä muita harrastuksia, kun käydä täällä jokaiseen päivitykseen väittämässä vastaan?

     1. Örmy

      Ai kun ihana blogi ja kirjoittajana fiksu ja rohkea nainen, joka viis veisaa ympäristön patriarkaatista. Tämän valaisemana ostan pojalleni vain barbeja, ettei vaan tule vahvistetuksi sukupuolirooleja. Rupean myös pissaamaan istualtani, enkä etuoikeutetusti tee sitä seisten. Äänestän myös aina naisehdokasta tämän kyvyistä riippumatta, onhan se tasa-arvoa. Haluan myös että palomiesten fyysisä vaatimuksia lasketaan sellaisiksi että naisetkin pääsevät tasa-arvoisesti palohenkilöiksi. Niin ja armeija pakolliseksi kaikille, niin loppuu se miesten etuoikeus.

     2. Johanna

      Mä ainakin olen onnellinen siitä, että mun mies pissaa istualtaan. Paljon siistimpää ja mukavampaa kaikille. Siitä en oo ihan varma, että miten tää pissaaminen esim.liittyy joululahjavinkkeihin.

     3. Äijä

      Täh? Siis ainahan minä pissaan istualtani jos se vain on mahdollista. Onhan se nyt paljon miellyttävämpää kuin ottaa riski omille kintuille kusemisesta. Uskoakseni kaikki *fiksut* miehet tekevät niin.

    2. Salla

     Tarkoitat varmaan sillä perusteella, mitkä lelut yleisimmin ~tässä kulttuurissa~ kohdistetaan millekin sukupuolelle.

     Onneksi lasten ei sentään oo pakko leikkiä niillä leluilla niin kuin mielikuvituksettomat aikuiset on alunperin ajatelleet. En saanut ikinä action mania vaan barbeja, mutta leikin niillä pääasiassa vuorikiipeilyä, retkeilyä ja sukellusta.

   2. piu

    Juu, niin varmaan onkin vedellyt isolla pensselillä – luin vähän hätäisesti, ja tulkitsin että jako kahteen elinten perusteella oli sun näkemys asiasta.

 3. Miesten syrjintä huolestuttaa

  Okei, Emmi. Mikäli naiset ovat niin kovin syrjittyjä ja huono-osaisia, miksi miehet tekevät paljon enemmän itsemurhia? Miksi miesten onnellisuus on alhaisemmalla tasolla kuin naisten (itse arvioitu, subjektiivinen kokemus)? Mihin on unohtunut läntisen maailman suurin tasa-arvo-ongelma, miesten 0,5-1 vuoden pituinen pakollinen asepalvelus?

  Kuvittelet olevasi älykäs ja analyyttinen mutta kovin kehittymätöntä on ajattelusi – valitettavasti.

  1. emminuorgam

   Miehetkin voivat huonosti, jopa huonommin kuin naiset. Miehiin kohdistuva yleinen asepalvelus on syrjivä, enkä kannata sitä alkuunkaan.

   Tässä kirjoituksessa ei kuitenkaan ole keskusteltu kummastakaan em. asiasta, vaan legoista, joten johtopäätöksesi lienevät hieman yliampuvia.

  2. Annis

   Minusta on erikoista, että jos puhutaan naisten ongelmista, paikalle tulee lähes aina joku valittamaan, että asiat ovat huonosti miehilläkin.

   Miten ikinä tässä maailmassa ratkotaan mitään ongelmia, jos jo niiden esiin ottaminen saa aikaiseksi reaktion, että samalla kertaa pitää keskustella ja ratkoa myös kaikki maailman muut ongelmat? Kummasti monessa muussa aiheessa keskustelun saa avata, mutta naisten ongelmista keskusteltaessa on samalla ratkottava myös miesten, lasten, vanhusten, pakolaisten, köyhien ja mielenterveyskuntoutujienkin ongelmat tai on vaan tekopyhä ja kypsymätön ihminen.

   ”Hei, me ollaan huolissaan tuosta vanhasta metsäkaistaleesta tässä meidän pihan lähellä, kaupunki aikoo hakata sen. Voisimmekohan me tehdä asialle jotakin?”
   ”Mutta hei, miksi sinä siitä puhut? Oletko kuullut, että maassamme on satoja uhanalaisia lajeja? Entä biodiversiteetti globaalisti, elämme keskellä uutta sukupuuttoaaltoa?!”
   ”Juu, tiedän näistäkin ongelmista, mutta tahtoisin koettaa nyt keskittyä tähän ongelmaan, jonka koen juuri nyt itselleni tärkeäksi ja koettaa muuttaa sitä. Ehkä saan pienen positiivisen muutoksen aikaiseksi lähiluonnossani!”
   ”ENTÄ ILMASTONMUUTOS? MIKSET PUHU ILMASTONMUUTOKSESTA?”

   1. Tasa-arvoon uskova antifeministi

    Kyse on siitä, että se naisten ongelmista valittava on FEMINISTI, joka siis eksplisiittisesti sanoo, että häntä eivät miesten ongelmat kiinnosta, vaikka joku niitä esittelisikin. Se on hänen IDEOLOGIANSA, vähän sama kuin jos olisit kommunisti. Tajuatko, että harvempi ihminen on esim. ”nälkäideologi” ja sanoo, että ”ei mua kiinnosta muu kuin nälkäisten ongelmat”. Ei kukaan ole niin tyhmä. Mutta feministit ovat.

   2. Kim

    Ymmärrän kyllä pointtisi Annis, nimittäin jos tässä tapauksessa Emmi haluaisi käsitellä kaikki mahdolliset ongelmat miesten ja naisten välillä niin se olisi kirja eikä blogiteksti. Sama asia toistuu myös jos joku kirjoittaa miesten ongelmista niin niissä vakiovastaus on että naisilla on pahempia ja enemmän ongelmia kuin miehillä. Ja ylipäätään mistä aiheesta pystyy kirjoittamaan ettei aihe karkaa käsistä? Nykyään lähes joka aiheeseen saadaan maahanmuutto ja pakolaiset.

    Naiades voidaanko feminismi oikeastaan edes mieltää tasa-arvoa ajavaksi? Eikö niiden pitäisi ajaa pelkästään naisten etua? Minusta se on ihan hyvä, ja kuuluuko niiden edes edistää miesten tasa-arvoa? Mutta jos tasa-arvoa miesten ja naisten välille niin sille pitäisi olla omanimitys (egalitaristi).

    Ei kai kukaan väitä tai oleta että kaikki miehiin kohdistuvat ongelmat ovat naisten ratkaistava, eikä toisinkaan päin. En oikein ymmärrä mitä tarkoitat tuossa kappaleessa. Vai tarkoitatko että miesten ongelmien ratkaiseminen ei kuulu feministeille? (Nytkin vika voi olla lukijassa, joka ei ymmärrä)

    Ei sen puoleen koko tasa-arvo keskustelu on siitä ongelma että tuloksia jokainen tulkitsee miten haluaa ja niiden seurauksista vedetään omat johtopäätökset.

  3. Naiades

   Tottakai miehilläkin on ongelmia – mm. esille ottamasi asevelvollisuus, lisääntyvät itsemurhat, sekä huoltajuuskiista-asioissa selvä alakynnellä oleminen.

   Ja me kaikki tiedämme sen. Me puhumme siitä. Se on tärkeää.

   Mutta miksi näiden kaikkien miehiäkin koskevien ongelmien ratkaiseminen on naisten vastuulla? Ei feminismi ole mikään naisten aate. Oikeasti, tervetuloa kaikki miehet! Tehdään porukalla – muutetaan sekä naisia, että miehiä koskevat tasa-arvo -ongelmat yhdessä.

   Silloin ei kenenkään tarvisi käydä kommentoimassa kenenkään statuksiin, että ”no etpä tainnut kuule tätäkään ajatella, gotcha!”. Se ei nimittäin tee mitään muuta, kun hallaa.

   1. Tm_T

    Twitterissä taannoin miesasialiikkeen jotain hahmoa pyydettiin tulemaan mukaan naisasialiikkeen kanssa edistämään tasa-arvoa, myös niitä miehiin kohdistuvia ongelmia. Vastaus oli tasoa ”ei feministien eli miestenvihaajien kanssa voi tehdä yhteistyötä!” …että joo. (:

   2. Tasa-arvoon uskova antifeministi

    En voi hyväksyä ajatusta siitä, että toinen sukupuoli omii keskustelun itselleen käyttämällä sanaa, joka sisältää heidän sukupuolensa (se sana on feminismi). Menetätte piiristänne todella suuren määrän ihmisiä, jotka voisivat tehdä yhteistyötä pelkästään olemalla lapsellisen fiksoituneita ilmiselvästi puutteelliseen terminologiaan. Koska ette tajua sitä teille tärkeimmän sanan kohdalla, ette tajua sitä minkään muunkaan harhaanjohtavan ja diffuusin ilmaisun kohdalla. Valintanne käyttää sanaa feminismi kertoo arvosta, joka on ristiriidassa sen kanssa, mitä tässäkin sanot. Siksi teidän kanssanne ei voi tehdä yhteistyötä. Oleellisesti feminismi sanana sanoo, että ”tasa-arvo on vain naisille”, jos sitä käytetään tasa-arvosta. Se ei kuitenkaan TARKOITA tasa-arvoa. Pitää oikeasti olla todella tyhmä tai paha ihminen, jos ei tätä ymmärrä. Kumpi on pahempi, sanoa että leegot ovat vain pojille, vai että tasa-arvo on vain naisille?

  4. Saiju

   Naisten ongelmista puhuminen ei ole miehiltä pois, otapa tämä mantraksi joka aamu ja ilta kun peset pikku hampeja peilin edessä! 😀 samalla tavalla kuin pandojen suojelu ei ole pois norsujen suojelusta. Jestas.

   Btw, my two cents: machokulttuuri ja se ”miehet ei puhu tunteistaan/itke/valita/keskustele sisimmistä toiveistaan ja huoleistaan”-asenne on varmasti ainakin jossain määrin miesten korkeampien itsemurhalukujen takana. Naiset usein ovat valmiita jakamaan huolensa ystäviensä ja lähipiirinsä kesken (heillä on turvaverkko), kun miehet taas hiljenevät (koska miehet ovat itsenäisiä/vahvoja/eivät muka tarvitse apua tms). Oon aika varma, että se hillitön ”ämmämäisyyden pelko” on (joillakin) miehillä niin suuri, että mieluummin jopa tapetaan itsensä kuin puhuttaisiin ja selvitettäisiin tunnemaailman asioita like a bitch 😀

   Ja muuten – ymmärrän, että sulla on paha olo, mutta sen sijaan että tulet keskustelemaan miesasiasta jokaiseen feministiblogiin ihan kuin jokainen femppa olisi henkilökohtaisesti vastuussa kyseisistä itsemurhatilastoista, olisit voinut ehkä itse asiaa selvittää ja kenties löytänyt aiheeseen liittyviä tutkimuksiakin. 🙂 esimerkiksi jo ihan Wikipediasta löytyy tiedonjanoosi artikkeli Gender differences in suicide ! Voisit myös järjestää jonkun oman keskustelukanavan aiheen perusteelta, missä saisit asiaasi ajettua! Monikin fiksu femppa olisi valmis keskustelemaan myös miehiin kohdistuvasta epätasa-arvosta. Kovin kehittymätöntä on ajattelusi, valitettavasti 😉

   1. Tasa-arvoon uskova antifeministi

    Jos on feministi, ei voi keskustella tasa-arvosta ja olla samalla uskottava. Sen takia ajatus tuollaisesta keskustelusta on kuolleena syntynyt. Jos sanot sen sijaan, että uskot tasa-arvoon, mutta sanoudut irti feminismistä, niin voimme keskustella. Mutta koska et niin ikinä sanoisi, emme valitettavasti pääse eteenpäin. Luulo siitä, että tilanne satuttaisi vain miehiä, on väärä.

   2. Tasa-arvoon uskova antifeministi

    On muuten kuvottavan naiivi ajatus, että naiset ja miehet olisivat toisistaan riippumattomia tavalla, jossa toisen oikeuksien ajaminen yksipuolisesti ei olisi toisen oikeuksista pois. Naisten ja miesten vertaaminen pandaan ja norsuun on erittäin harhaista ajattelua. Parempi vertaus olisi, että jos perheessä on kaksi lasta, ja suosit vain toista. Feministi väittää ettei se ole toiselta pois. Mieti vähän mitä oikein ajattelet? KOVIN kehittymätöntä on ajattelusi!

    1. Lissukka

     Käsittääkseni tässä tarkoitetaan, että jokainen otettaisiin huomioon ensisijaisesti yksilönä, eikä naisena/miehenä. Tästä kai on kysymys myös tässä joululahjajupakassa. Siis jos tätä nyt vielä selvemmin artikuloisi:

     – Tytöt, siis erittäin monet tytöt, omani mukaan lukien leikki myös ns. action figuureilla, autoilla, pyssyillä, miekoilla, junaradoilla ja muilla sellaisilla leluilla, jotka katalogeissa mielellään poikien leluina esitellään.
     – Pojat, siis erittäin monet pojat (omani mukaan lukien) leikkivät edellämainittujen lelujen lisäksi (korostan, lisäksi) myös nukeilla pehmoeläimillä, koruilla ja muilla sellaisilla leluilla, jotka yleisesti tyttöjen leluiksi markkinamiesten toimesta kuvataan,
     – Edellä mainituista syistä johtuen on typerää ja jälkeenjäänyttä sekä ylen vanhanaikasta luokitella leluja tyttöjen ja poikien leluiksi. Ikäkausien mukainen ohjeellinen luokittelu sen sijaan on jokseenkin järkevää.

     Ja sitten yleisemmin feminismistä:
     -Kuten kaikissa -ismeissä, myös feminismissä on monta suuntausta, tämän blogin kirjoittajan olen tunnistavinani sellaisen suuntauksen kannattajaksi jonka mukaan ihmiset tulisi tarpeineen ja ominaisuuksineen tunnistaa ensisijaisesti yksilöinä, varsinkin näinä aikoina, jolloin sellaisiin asioihin, kun luonteenpirteisiin, henkilöhistoriaan ja elämäntilanteeseen vaikuttaa sukupuoli yhä vähemmän.

     -Tästä syystä on jälkeenjäänyttä ja ylen vanhanaikasta niputtaa kaikkia feministejä samaan nippuun tai väittää että naisten vaatimus tulla hyvin kohdelluksi ja asiallisesti kuulluksi myös miesten taholta, olisi jotenkin miehiltä pois.

     Yleisesti asiat ovat yhteiskunnassamme yhä vähemmän sukupuolittuneita. Itse pidän sitä hyvänä, että kaikki saavat toteuttaa itseään kromosomirakenteesta riippumatta. Unohtamatta tietenkään niitä useita ihmisiä, joiden kromosomirakenne, saatikka fyysinen struktuuri ja sukupuolivietti sopii kovin huonosti tähän aiemmin niin vahvasti kahden sukupuolen varaan rakennettuun yhteiskuntaan.

     Edistäkäämme mielummin yleisiä ihmisoikeuksia ja oikeutta elää rauhallista ja väkivallatonta elämää itseämme kohtuullisesti toteuttaen, kun kaikkien ryhmien oikeuksia erikseen. Kuten useissa pyhissä kirjoissa, eri muodoissa sanotaan. Älä tee tai sano toiselle sitä, mitä et itsellesi ja lapsellesi soisi tehtävän ja sanottavan.

     1. emminuorgam

      Kiitos Lissukka, en olisi voinut paremmin tiivistää!

  5. Teri

   Ensin kysyt miesten ongelmista ja sitten haukut blogistin ajattelun kehittymättömäksi?! Mitä tuo nyt oli? 😀

   Ja sitten vastaan kysymyksiisi. Miksi miehet tekevät itsemurhia enemmän ja miksi miesten onnellisuus on alhaisemmalla tasolla kuin naisten. Vastaus: viina ja viina. Jos sillä viinalla läträä, ei siitä onnelliseksi tule. Onnettomuus tulee myös siitä kun ei ole rakastettu tai ketään, jota rakastaa. Sosiaaliset taidot kehiin ja sitten tulee onnelliseksi kun tapaa ystäviä ja viettää aikaa rakastetun kanssa. Otetaan kumppaniksi kunnollinen, rehti ja mielenkiintoinen nainen ja sellaisen saa kun on kunnollinen, rehti ja mielenkiintoinen mies.

   Mitä tulee asepalvelukseen, se nyt vain on perinne. Ainahan pääosin miehet ovat sotineet maailmalla, eikä sotiminen sovi hennoille naisille. Eikä asepalvelus ole pakollinen, voi mennä sivariin tai hakea lääkäriltä vapautusta vaikkapa mielenterveydellisistä syistä. Ja on niitä joitakin naisia, jotka voivat ottaa miehen paikan armeijassa.

   Liian naismaisia ovat miehet nykyään. Valittavat joka pikku asioista, vaikka vastaus onnettomuuteen on oman maskuliinisuuden ja miehisyyden hyväksyminen ja se, että vierelleen sopii nainen, jonka kanssa hankkia perhe. Miehen tekee onnelliseksi se, että saa rakastaa naistaan, kohdella tätä hyvin ja nähdä, miten nainen siitä nauttii. Se, kun saa elättää perheensä ja turvata heille hyvät olosuhteet ihmisarvoiseen elämään. Ja se, kun hankkii taidot puolustaa perhettään (armeija).

 4. Mi

  Kyllä Anttilassa tajutaan ihan varmasti mitä ollaan tehty. Jo 20 vuotta sitten oli lelukuvastossa tytön ja jonkun leikkisiivousvälineen kohdalla kuvateksti ”tässä sinulle siivousväline, sillä sitähän sinä kuitenkin isona teet”.

  Kyse on ihan puhtaasti naisten alistamisesta, josta ei tulla koskaan pääsemään, sillä aina löytyy niitä yksinkertaisesti pahoja miehiä, jotka nauttivat naisten alistamisesta. Meidän tulee löytää ne muutamat fiksut, inhimilliset ja empatiakykyiset miesihmiset, jotka saadaan tukemaan naisia naisten rinnalle.

  Media on pitkälti miesten hallussa ja keltaisen lehdistön vakiintuminen Suomessakin ei missään nimessä edistä naisten kohtelua ihmisinä.

 5. aimaku

  Kauppiaille sekä tuotteiden valmistajille tavaroiden ja vaatteiden jaottelu selkeästi tyttöjen ja poikien tavaroihin ja väreihin lisää myyntiä. Kauppa käy paremmin kun esim. saman perheen eri sukupuolta oleville lapsille ei voi kierrättää samoja leluja ja vaatteita. Vanhemmat eivät joko ajattele koko asiaa vaan tekevät niin kuin muutkin tai haluavat että oma lapsi on samanlainen kuin muutkin ja saa kuulua joukkoon.

  1. Ope

   Nimenomaan! Kaupallisuus on tasan tarkasti se ainoa syy, joka määrää värejä. Hauskoja on esim. kurahousujen kausivärit, joita tietyt ketjut tuottavat. Onneksi muutamat (ruotsalaiset) vaatemerkit tekevät raikkaita vaatteita, jotka eivät huuda tyttöä tai poikaa. Itselleni vastenmielisintä on epäkäytännölliset vaatteet, joissa on vaikea liikkua. Näitä tehdään useammin tytöille.

   Sama koskee leluja. Uutta tuotetaan koko ajan ja tavaroiden jakaminen leimallisesti tyttöjen ja poikien leluihin lisää myyntiä. Kuitenkin esim. hoivaleikit ovat tärkeitä kaikille lapsille, leikkiihän lapsi omia kokemuksiaan ja onneksi suurinta osaa lapsista hoivataan. Päiväkodeissa monet pojat leikkivätkin hoivaleikkejä jopa enemmän kuin tytöt, ehkä syynä on se, että pojilla ei kotona nukkea välttämättä ole.

 6. Anssi

  HS:n ansiokkaan artikkelin johdosta päädyin lukemaan tätä ”blogia.” Hiukan kummastuttaa kirjoittajan mielipiteet liittyen esim. paskaksi haukkumiseen. ”Bloggaajalla” on oikeus, asenteesta päätellen lähes velvollisuus, pilkata esim. Anttilaa ja Anttilan mainosta paskaksi. Minusta se on mielipidekysymys.

  Häntä itseään tai hänen kommenttejaan ei paskaksi sen sijaan saisi haukkua, vaikka minusta myös nuo ovat mielipiteitä joita pitäisi voida ilmaista yhtä vapaasti kuin mielipiteitä Anttilasta. Voi sitä joka kehtaa ”blogistia” arvostella, siitä seuraa mm. virtuaalista sakinhivutusta valtakunnan ”ykkösmediassa” ja konkreettista sakinhivutusta rikosilmoituksen muodossa. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.

  Toki varsinaiset uhkaukset ja rikolliset kunnianloukkaukset ovat asia erikseen, niitä ei tarvitse kestää. Tuo PASKA vaan tuli niin voimakkaasti esiin, että se kiinnitti huomion. Toivottavasti tämä ei ollut liian keskiluokkainen, keski-ikäinen, miehinen ja keskivaalea kommentti. Tänne siksi, että alkuperäiseen Anttila-kirjoitukseen ei voi enää kommentoida.

 7. george.t

  Olen itse sitä mieltä, että biologisia eroja on – ainakin mitä omien ja muitten lapsien kasvua, kehitystä ja leikkimistä olen seurannut. Sillä vain ei ole mitään merkitystä, koska jokaisen tulee antaa leikkiä juuri sellaisia leikkejä kuin haluaa. Riippumatta iästä, sukupuolesta, uskonnosta, ihonväristä tai mistään muusta ulkopuolelta annetusta kategoriasta.

 8. A-Liisa

  Oot ihan paras 🙂 Eksyin blogiin Hesarin jutun luettuani, ja minusta tuli heti fani 🙂 Kiitos!

  1. Perus-persuäijä

   Tsemppiä

   t. viiden tyttären isä, jonka perheessä legot, jousipyssyt ja mopot on käytössä siinä kuin barbiet ja nukenvaunutkin

 9. Nika

  Miten helvetissä te saatte väännettyä, että halu lopettaa lasten lelujen sukupuolierottelu on muka yhtä kuin miesten syrjintä? Kyllähän ne pojatkin silloin tilanteesta hyötyy, kun saavat itse häpäilemättä valita lelunsa. Ylipäätään heti kun puhutaan jostakin sukupuolineutraalista tai feminismistä. niin joku (mies)porukka luulee, että nyt heidät puetaan väkisin mekkoihin. Kysehän on siitä, että tälläiset keksityt sukupuoliroolit aiheuttavat häpeää ja vaikeuttavat niihin sopeutumattomien ihmisten elämää: Jos mies on herkkä ja tunteellinen häntä haukutaan neidiksi, koska ne koetaan naisille kuuluviksi piirteiksi. Jos nainen on kova ja vakava on hän puolestaan narttu, vaikka kyseisiä piirteitä arvostettaisiin mieshenkilöllä. Tällaisesta on kyse sukupuoliroolien kyseenalaistamisessa.

  Hienoa Emmi, että jatkat aiheesta kirjoittelua viime paskamyrskystä huolimatta. Tsemppiä!

 10. yksi uusi lukija

  Hyvä Emmi!
  Vaatii suurta rohkeutta kirjoittaa näistä asioista maailmassa, missä mieheet vahtivat omia etujaan, jotka valkoinen mies historiassa juonitteli itselleen. Noitavainon aikanahan kirkon miehet päättivät, että uskonnot, jotka he päättivät nimetä pakanauskonnoiksi, ja joissa oli myös naispyhiä, häväistiin, samoin kuin naiset. Jäi kristinuskoksi nimetty uskonto, jossa naispyhiä ei ollut, vain nainen joka sai lapsen ilman aviota, ja jossa naisen puhuminen tilaisuuksissa kiellettiin. Miehestä tuli pää. Normi.

  Nainen tekee edelleen pitkälti ilmaiset työt, ja kukaan ei edes odota, että 70-vuotias isoisä järjestäisi suvulle joulun, vaikkapa vain sen takia, että tähän saakka hän on luistanut ilmaisista töistä, eli lastensa kasvattamisesta ja hoitamisesta sekä ruoka-ja siivoushuollosta.

  1. yksi uusi lukija

   Siis vaatii rohkeutta kirjoittaa omalla nimellä maailmassa, jossa feminismi-sanakin on pahin kirosana, pahempi kuin varsinaiset kirosanat. tosin melkein yhtä lähellä tässä valkoisen miehen hallitsemassa ja tuhoamassa maailmassa ovat sanat vihervasemmisto ja kettutytöt ja muut vastaavat.

 11. yksi uusi lukija

  Samalla kun kirkon miehet juonittelivat minkä ehtivät, kaikki negatiiviset asiat liitettiin naisiin, eli juurikin mm. kieroilu ja juonittelu ja sana vasen, joka oli liitetty naiseuteen kirkossa, sai kaikki negatiiviset mielleyhtymät, kun taas sanaan oikea positiiviset.

  1. Örmy

   Kuinkahan paljon arvon blogisti allekirjoittaa Yksi uusi lukija:n tai Terin sepustuksia?

   1. emminuorgam

    Allekirjoitan lähinnä vain omat sepustukseni. En ajattele samalla tavalla heidän kirjoituksistaan, mutta ei minun onneksi tarvitsekaan. Kunnioittakoon jokainen toisensa mielipidettä. 🙂

    1. Örmy

     Ihanan diplomaattista toveri-feministejä kohtaan. Minä taas olen sitä mieltä että feminismi ei aja tasa-arvoa, vaan naisten oikeuksia. Mikä sinällään on melko älyvapaata näin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kuin Suomi.

     1. emminuorgam

      Kumpikaan em. kommentoijista ei sanonut olevansa feministi. Mun feminismin ei tunnista sitä, että armeija olisi pakollinen vain miehille, että nainen olisi heikompi sukupuoli, parisuhde vain miehen ja naisen välinen tai miehet naismaisia. Kuten sanottu, en allekirjoita heidän kommenttejaan tai ole samaa mieltä, mutta se ei tarkoita, ettenkö silti voisi olla solidaarinen.

     2. Örmy

      Ai ettei nainen ole heikompi sukupuoli? No jos fyysisestä voimasta puhutaan niin kyllähän se on ja sitä tosiasiaa mikään asenne tai aate ei muuta. Mikset muuten tasa-arvon nimissä käynyt armeijaa?

     3. emminuorgam

      Koska se ei kiinnosta mua, eikä kenenkään muunkaan pitäisi joutua käymään vastentahtoisesti.

     4. Örmy

      Joo ei se minuakaan kiinnostanut. Sitä vaan kun katselee Tšetšenian, Ukrainan, Georgian ja muiden naapureiden tilannetta ja tapahtumia niin pakko siinä hommassa on nykyisen järjestelmän vallitessa osansa tehdä. Onneksi vähän muutkin toimivat samoin, ettei jouduta sen enempää kokemaan ikäviä asioita.

 12. Ella Korhonen

  Hei. Nykyään vielä luulet tietäväsi mikä on lasten parasta. Kun lapsesi ovat 16v, voit tehdä vasta ensimmäisen arvioin onnistumisesta ja vasta kun ovat 25v näet jo mitä lapsistasi on tullut. Onko heistä tullut ikuinen ilon aihe, vai se toinen vaihtoehto, että et halua heistä paljoa puhua.

  Opettaja 35v, joukkueenjohtaja koriksessa ja jääkiekkoseurassa, molemmissa yli 12 vuotta. Nyt kaksostytöt 29v ja vanhempi tyttö 1v 3 kk vanhempi, 30v.

 13. Jessi

  Juurikin eilen tuli Yleltä dokkari, jossa tutkittiin naisten ja miesten aivoja. Siinä mm. apinoita tutkimalla todettiin, että naaraat leikkivät nukeilla ja urokset autoilla. Koska apinoita ei ole sosiaalistettu, selittyy tuo sukupuolten ero (ja tuote-erottelu) biologialla, ainakin joissain määrin.
  Sun blogisi vaan tuli mieleen siitä ohjelmasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *