Minä suojelen sinua kaikelta halusit tai et

Oikeastaan en kyllä suojele. Itseasiassa mitä enemmän asiaa mietin, sitä vähemmän keksin asioita, joilta yritän lapsiani suojella.

Marja Hintikka Live tähtibloggaaja

Kehitys on ollut yksinomaan positiivista, mutta samalla olemme lapsistamme superhuolissamme – enemmän kuin koskaan. Mietimme jatkuvasti, missä menee hyvän suojelun ja ylisuojelun raja. Osaanko antaa lapsen lentää – kypärä päässä mutta siipiä katkaisematta?

Marja Hintikka Livessä on huomenna teemana lasten suojeleminen (ja ylisuojeleminen) ja aihe on viimepäivät pyörinyt erityisen paljon mielessä siksi, että mut kutsuttiin tuohon lähetykseen tähtibloggaajaksi. (Ja siis luojan kiitos että kutsuttiin, itsehän olin jo aivan paskana, kun kaikki muut perhebloggaajat on olleet siellä, mutta meikkistä ei kutsuta. Huh. Voin taas hengittää.) Vasta nyt, kutsun ja keskusteluaiheen pohtimisen ansiosta, olen ensi kertaa hoksannut, että taidankin olla huolehtivaisen äidin sijaan aika huoleton äiti! Ennen lapseutumista ajattelin olevani takuuvarmasti todellinen tiukkismutsi, mutta käytäntö onkin osoittanut täysin toisin.

Olen nimittäin se ihminen, joka tukehtuu nauruun, kun kuulee ystävänsä hankkivan lapselleen sormiruuan imeskelypussin (#sorisiitä). Tai joka noudattaa neuvolan ravitsemussuosituksia vähän sinnepäin ja ostaa lapselleen turvaistuimen kirpputorilta, tietämättä mitä tuolilla on ennen meidän lasta tehty. Joka ei suostu edes harkitsemaan konttauskypärää, päästää vajaan 3-vuotiaan lapsensa yksin alakerran naapuriin leikkimään ja kannustaa laskemaan pulkkamäestä pää edellä alas. Joka ajattelee, että on sitä ennenkin selvitty ja hengissä pysytty, vaikka eteen ladottaisiin minkälaisia tilastoja lapsikuolemista tai törmäystesteistä. Tietysti meidän lapsilla on pyöräilykypärät päässä ja heijastimet haalareissa, mutta lastenvaatteisiin myytävät GPS-paikantimet menee aivan täysin yli ymmärryksen.

En jotenkin pysty käsittämään sitä ajatusmallia, jossa joka ikinen pöydänkulma tai hiekkakakku on portti aivovammaan tai kissanpissan syömiseen. Jouduin itseasiassa äsken googlettamaan, että miksi jotkut vanhemmat hysteerisesti suojelevat lapsiaan hiekan syömiseltä, mutta en löytänyt (luotettavasta lähteestä) ainuttakaan vastausta. Eräs kissanomistajatuttuni kertoi, että vanhemmat sukulaiset olivat laittaneet häneen välit poikki, kun tuore äiti ei suostunut luopumaan kissasta lapsen synnyttyä – rakasti kuulemma kissaansa enemmän kuin lasta.

Oma teoriani tästä on (lähes laillistettuna keittiöpsykologina), että lapsiaan hysteerisesti suojelevat ”Älä, älä, älä!” hokevat vanhemmat ovat niitä, joiden harrastus lapsi muutenkin on. En ikinä unohda sitä päivää, kun luin erään perhebloggaajan blogista hänen harrastaneen ennen vauvan syntymää erikoiskahveja ja vauvan synnyttyä siirtyneen harrastamaan sitä lasta. Tämä koko skenaario on mulla niin utopistinen, etten pysty ymmärtämään: myös lapsi on ihminen, oma itsenäinen olentonsa, ei mikään harrastus tai hiton pressopannu.

Ja jokaisella ihmisellä, myös lapsilla, on oikeus tulla kohdelluksi omana itsenään. Lapset ovat oikeasti paljon fiksumpia, kuin mitä me vanhemmat uskotaankaan. Oma tyttäreni muistuttaa mulle aina ulos lähtiessä, että olenhan muistanut käydä pissalla ja laittanut heijastimen, osaa katsoa suojatiellä ettei kävele auton alle ja tietää, ettei saa koskea kokkiveitseen ilman lupaa. Meidän vanhempien tehtävä on opettaa nämä jutut ja ohjata lasta, mutta antaa tämän oman turvallisuutensa rajoissa tehdä itse omat valintansa. Lapsista, jotka kasvavat ilman erehdystä ja oppimista kasvaa myös epävarmoja aikuisia ja onkin esitetty, että esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelko voi johtua siitä, että tavallisetkin asiat demonisoidaan jo lapsena.

Lasten kuuluu olla kiinnostuneita ja innostuneita, lasten pitää saada tutkia, kokeilla ja oppia. Ehkä tämä on myös osa sellaista mun suurempaa vanhemmuusideologiaa: lapsesta tulee osa vanhempiensa elämää, ei vanhempiensa elämä. Mun tehtäväni äitinä on varmistaa, että mun lapsilla on turvallinen olo ja rakastavia ihmisiä ympärillä ja tukea lapsia kasvamaan sellaisiksi kuin he itse haluavat olla. Enkä usko sen toteutuvan vahtimalla ja käskemällä – millä ihmeellä lapsi voisi kasvaa omaksi itsekseen, jos minä koko ajan huohotan korvan juuressa ja hoen, että älä mene sinne tai tänne? Omia suosikkejani ovat ne vanhemmat, jotka Hoplopissa ensin karjuvat lapsille, että ole varovasti ja sen jälkeen tenttaavat, että mikset uskalla laskea sieltä alas.

Voi tosin olla, että löydän huomenna itsestäni todellisen kukkahattutädin (ahhahahahhaha, ”löydän”), kun MHL:ssä esiintyy tämä pohjalainen temppuperhe, jonka lapset kiipeilivät yksivuotiaana pitkin valotolppia ja hyppivät talon katolta alas. Onneksi Raisa lupasi tulla mun mukaan, vetää tuntuvat tumut ja tarvittaessa vaikka oksentaa suorassa lähetyksessä mun päälle, että jännitys vähän laukeaa. Ettei tartte sitten stressata. On se vaan niin hyvä ystävä.

 

Marja Hintikka Live huomenna maanantaina 25.1.2016 TV2 21.00

10 comments

 1. Katja

  Mä en käsitä kun ihmiset myy ”kolaroimattomana” turvakaukaloita. Sen tarkoitus on kai pitää lapsi paikallaan vöissä, mutta ei se mikään kypärä ole kos jotain sattuu. Siis käytettynä tuli meillekin kaukalo ja kyllä, koin joskus huonoa omatuntoa kun siinä nukuttiin liian pitkiä pätkiä.

  Enemmän ymmärrän keskustelun esim.palkki-istuimista jossa mennään naama menosuuntaan pienestä pitäen ja pää sekä ylävartalo hyvin alttiina retkahdukselle.

  Nämä ovat kyllä niin ikuisuusaiheita, tsemppiä livelähetykseen!

  1. emminuorgam

   No kai se kolahtamattomana suojaa samaan tyyliin kuin kypärä? En mä tiedä, mutta eräässä lastentavararyhmässä asiasta käydään ihan hysteerisiä keskusteluja harva se viikko, niin olen käsittänyt käytetyn turvakaukalon olevan jotain Aivan Kamalaa.

 2. ömmm?

  En pystynyt keskittymään enää lopputekstiin ; mikä vee on sormiruuan imeskelypussi?! 😀 Google ei kertonut. #turhakkeistaturhaikkeinko
  (Allekirjoitan näkemyksesi!)

   1. Mer

    Olin juuri tulossa kyselemään samaa. Oh my! Kaikkea sitä.

   2. ömmm?

    Voi luoja.

    ”Kato kulta mitä täällä on, kiva uus juttu… Häähää, ime sitä banaanin/parsakaalin/ituhipin makuista kangasta, suckeerrr!”

 3. Possu

  Silloin kun teinit olivat pieniä, iltasatuna luettiin Vaahteramäen Eemeliä. Eemelistä tuli meidän perheen idoli, koska ”eihän sitä koskaan opi jos ei kokeile”. Kyllä on kokeiltu ja laastarilla pärjättiin. Ainoa leikki joka kiellettiin, oli Duudsonit. Mun mielestä kuusivuotiaat ei vielä räjäytä mitään ja sen ikäisten ei tarvitse hypätä talon katolta. Noihin räjäytyksiin palattiin vähän isompina vanhempien kanssa. Niin ja meillä ei todellakaan ollut konttauskypärää eikä tuota jotain imeskelypussia (herranjumalasentään!).

 4. Johanna

  Mä en nähnyt tätä. Imeskelypussi. Siis ihan oikeasti. En_kestä.
  Nimim.huolettomin äiti kaikista

 5. Heidi

  Mä oon ihan samanlainen! (Tosin sillä erolla, että meidän 8kk poika kun lähti kävelemään, niin laitoin pariksi ekaksi päiväksi konttauskypärän. En jaksanut yhtäkään pöydänkulmaa pehmentää..) Huomasin, että puistossa kun ipanoille sattuu ja tapahtuu vähän väliä, niin muut äidit kauhuissaan huutaa varoituksia ja mä taas tyynen rauhallisesti totean ”Ei sattunut ollenkaan pahasti, jatka vaan.”… Poika ei siis pienistä muksahduksista välitä yhtään. Nyt 4-vuotiaana jos hän alkaa kipua itkemään, tiedän että ihan oikeasti on sattunut.

 6. Imeskelypussillinen hyypiö

  Meillä oli imeskelypussi! Mutta se oli tosiaan sellaisen 6kk ikäisen korviketta juovan (eli kiinteät 4kk iästä) ja kaikkea ruokaa ja etenkin lusikkaa vihaavan lapsen käytössä. Sillä edes sai jotai makuja suuhun, kun tarttuminenkin oli vaikeaa mikäli kyseessä ei ollut naksu 😀 Kyseessä ei siis ollut tukehtumisen estäminen vaan kahva, jonka avulla sai maistettua esim marjoja. Siihen ihan toimiva väline, mutta käyttöikä jäi lyhyeksi, kun se pinsettiote sitten lopulta löytyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *