Vihapuhe on ihan oikea ongelma

Tämän päivän Journalistissa on juttu nimeltä Huorittelijat. Sen aiheena ovat vihapuhe, vihapuhujat, poliisi ja naiset, joihin vihapuhe kohdistuu. Yksi noista naisista olen minä.

Kuva: Journalisti / Pauliina Mäkelä
Kuva: Journalisti / Pauliina Mäkelä

Kun Manu Haapalainen otti minuun yhteyttä Sen Anttilacasen jälkeen ja kysyi, antaisinko saamiani viestejä hänelle nähtäväksi, vastasin epäröimättä kyllä. Haapalainen kertoi haastatelleensa myös muita verkon vihapuheen kohteeksi joutuneita naisia ja aikoi olla yhteydessä viestejä lähettäneisiin henkilöihin. Teema ja tavoite oli kiinnostava – aiemmin tiesin mm. Anna Kontulan julkaisseen saamiaan viestejä ja Johanna Korhosen soittaneen häntä huoritelleille miehille. Toivoin, että Haapalainen saisi noilta henkilöiltä vastauksia – halusin ymmärtää, että mitä näiden haukkujien ja uhkailijoiden päässä liikkuisi.

”Mää olen kato vastapuolella kuin nää suvakit. Jokainen saa koittaa tuhota tätä maata niin paljon kuin kerkeää, mutta ei ne onnistu siinä. Se on päivänselvä asia. Kyllä jos joku tässä asiassa on idiootti, ne on ne suvakit. Et sinäkään anna taloasi jollekin mutiaiselle, joka ilmoittaa tulevansa siihen asumaan, vai annatko?”

Kun Haapalainen sitten soitti minulle muutama viikko sitten ja kertoi saamiaan vastauksia, olin hämmentynyt. Ne henkilöt, jotka olivat suostuneet hänen kanssaan asiasta keskustelemaan, eivät osoittaneet katumusta tai muistaneet edes miksi olivat minulle suivaantuneet – itseasiassa he olivat suhtautuneet koko asiaan ylimielisesti ja vähätellen. He epäilivät minun kirjoittaneen maahanmuutosta, ja kuullessaan kirjoitukseni koskeneen tavarataloa, olivat he vain todenneet kaikkien näiden suvakkien olevan samaa sakkia. Kaikkien puheissa toistui suvakkius, vaikka en ole koskaan viitannut kirjoituksillani edes puolella sanalla turvapaikanhakijoihin tai maahanmuuttopolitiikkaan. Aiheilla tai teemoilla ei ollut väliä – vain sillä, että he kokivat minun olevan vastustaja.

Ja koska olen vastustaja, on heillä sananvapauden tuoma turva sanoa minulle minun olevan huora.

Aihe palasi mieleeni jo aiemminkin tällä viikolla – ennen kuin itseasiassa edes muistin Journalistin artikkelia – bongatessani Facebookista Yle Perjantain tämän viikon aiheen ja keskustelijat.

Ensimmäinen reaktioni oli hämmennys, seuraava raivo. Valtamedian vaikenemisesta oli kutsuttu keskustelemaan toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo ja kirjailija Timo Hännikäinen.

Siis Hännikäinen, jota pitäisi ennemmin kutsua ex-kirjailijaksi kustannussopimuksen katkettua. Joka on viimeisen vuoden aikana uhannut sekä Naisten Linjan että Naisasialiitto Unionin työntekijä ja näiden lapsia väkivallalla. Joka poseeraa ja viettää aikaa kansallissosialistien kanssa. Jonka jokainen tunteenpurkaus pitäisi kuitata vaan ”humalaisen hölmöilynä”.

Siis henkilö, jonka ansiota on se, että julkinen vihapuhe on hyväksyttävää.

Timo Hännikäinen FB

Ja voin kertoa, että tuo vierasvalinta meni ihon alle. Tiedättekö miksi?

Siksi, että vihapuhetta ei oteta tosissaan. Puhujat itse eivät ota sitä tosissaan. Poliitikot eivät ota sitä tosissaan. Poliisi ei ota sitä tosissaan. Viimeisen vuoden aikana vihapuheesta, huorittelusta ja uhkailusta on tullut jokapäiväistä, tavallisen kanssakäymisen muoto, joka ei enää saa edes kulmakarvoja kohoamaan.

Tehdessäni saamistani viesteistä rikosilmoituksia, oli poliisin vastaanotto nihkeä. Siis huolimatta siitä, että alkuperäinen kehotus rikosilmoitukseen tekoon tuli nettipoliisilta. Asian edettyä ns. tavallisen poliisin pöydälle, oli reaktio vähättelevä ja kyllästynyt. Enhän minä nyt oikeasti usko, että nämä tyypit pystyisi mihinkään. Enhän minä nyt oikeasti kuvittele sitä tai tätä. Jos emme olisi olleet puhelimessa, olisi poliisisetä varmasti taputtanut ymmärtäväisesti olalle ja sanonut, että kirjoitapas tyttö vastaisuudessa vaan parsakaudesta, niin ei ole tälläisiäkään ongelmia.

”Muistan varmasti lopun ikääni, miten poliisi ilmaisi asian. Ethän sä nyt oikeesti usko, että kukaan sun kohtua tulisi repimään irti. Päädyimme siihen, että viestit merkitään vain tiedoksi. Hän sanoi, että korvaukset, joita voisin saada olisivat maksimissaan kymmenen euroa, ja kysyi kannattaako tähän ruveta.”

Ja arvatkaa mitä? Tuo poliisi sai mut häpeämään itseäni. Mitä minä nyt sellaista. Olenko liian herkkänahkainen? Enkö kestä kritiikkiä? Hetkellisesti ajattelin, että senkaltaiset viestit vaan kuuluvat Internettiin.

Mutta ne eivät kuulu. Ne eivät hitto vie kuulu. Ihmistenväliseen kanssakäymiseen ei kuulu toisten uhkailu tai haukkuminen. Missään muodossa – ei koulussa, töissä tai netissä.

Ja se viesti, jonka poliisi välittää sanoessaan, että uhkauksiin voidaan reagoida vasta, kun ne muuttuvat tosiksi, on huolestuttava. Minä kestän nuo viestit, mutta onko vastaus sama teini-ikäisille, jotka kertovat kohtaamastaan häirinnästä eteenpäin? Kasvatetaanko me meidän lapset sellaiseen maailmaan, jossa mitä vaan voi sanoa joutumatta siitä vastaukseen? Sellaiseen, jossa sanat eivät satuta, jossa ne pitää vain kestää. Jossa vihapuhe on vain puhetta. Jossa pelkääminen on arkipäivää. Jossa keneenkään ei voi luottaa.

Vetäkää vittu päähänne. ja syvälle. panen teitä perseeseen.

Jossa tätä pitää vaan sietää ja ymmärtää.

17 comments

 1. Campasimpukka

  Emmi, olen järkyttynyt siitä, että sinä olet saanut tällaista kuonaa niskaasi. Laita siitä minulle ainakin puolet, olen sinua vanhempi ja paskakuoreni on tanakka. Tämmöisenä kilttinä ruokabloggaajana saa vissiin olla ihan ihme pehmokuplassa.

  1. emminuorgam

   Niin, koskaan ei kai voi tietää, että miten sinne ”vastustajien” leiriin joutuu. Se on aika järkyttävää!

 2. Elli-Noora

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Heräsin taas itsekin tähän asiaan, mihin jo ehtinyt turtua. Tästä pidetään kii, että se ei ole okei puhua tai kirjoittaa mitä huvittaa.

 3. Rosanna/Naiseudesta

  Sulla on Emmi harvinainen kyky muotoilla nämä asiat samaan aikaan selväjärkisesti, tiukan asiallisesti että koskettavasti. Kiitos.

  1. emminuorgam

   No voi kiitos Rosanna, niin sinullakin.

 4. satunnainen

  Nurinkurista tässä kaikessa on se, että nämä huorittelijat ja raiskauksentoivojat kehuskelevat polleana suojelevansa Suomen naisia!

  Olen Campasimpukan tavoin hyvin pahoillani puolestasi. Kenenkään ei pitäisi joutua kuulemaan/lukemaan, että joku toivoo repivänsä jonkun kohdun irti. Se pitäisi sen poliisisedänkin tajuta.

  1. emminuorgam

   Sepä se. Ilmeisesti se koskee vain valikoituja suomalaisia naisia – ei meitä, jotka satumme joutumaan vihollislistalle.

 5. Nelle

  Olen kieltämättä vähän järkyttynyt että nykyään on näin. Luin juuri FB – virrastani tapauksessa jossa vastaavaa oli tapahtunut bussipysäkillä, IRL; naiselle, selvältä mieheltä täysin ilman sananvaihtoa. Oli vaan tuntunut asialliselta käyttää ketä-tahansa-naista esimerkkinä ”lutkasta”.

  Olin myös hämmentynyt siitä että Esko Valtaojan täysin asiallisen jutun kommentointi oli pitänyt sulkea asiattomuuksien takia.

  Yksi työkaverini sanoi, että ihmiset eivät kestä liiallista hyvinvointia, koska silloin vastuu omasta onnellisuudesta jää itselle . Se on joillekin liikaa ja tarvitaan ukkosenjohdattimia kun valtiota ei voi syyttää.

  Olen pahoillani puolestasi, se ei todellakaan tee siitä hyväksyttävää. Mutta ehkä vähän säälittävää, vai mitä?

 6. Dorian Grey

  Hännikäinen on julkaisemassa tänä vuonna kaksi uutta kirjaa kahden eri kustantajan kautta – että en oikein tiedä miksi sellaista henkilöä pitäisi kutsua e-kirjailijaksi. Tuleeko taidemaalarista ex-taidemaalari jos joku peruuttaa tilatun muotokuvan?

 7. Hemmuli

  Olen todella pahoillani sinun ja kaikkien muiden vihapuheen uhreiksi joutuneiden puolesta. Omalta osaltani teen mitä voin, laitoin Ylelle palautetta vierasvalinnasta ja puutuun asiattomaan puheeseen ja käytökseen aina kun sellaista tulee vastaan.

 8. Ajattelija2008

  Emmi Nuorgam, luin tuon vihaa herättäneen Anttilan lelut -kirjoituksesi.

  Kirjoituksesi oli tahallaan kärjistävä, eli halusit suututtaa ihmisiä ja siinä onnistuit.

  Vihjasit kirjoituksessasi, että Anttilan mainonta edistää naisten pahoinpitelyä (”nyrkki ja hella”).

  Kirjoituksesi oli ikään kuin vihakirjoitus Anttilan mainontaa vastaan. Lopeta vihakirjoittelu, niin et ärsytä muita vihakirjoittajia.

  1. savusuolaa, Janica

   Ja kohtuullinen tapa ilmaista Anttilan kritisoimisen aiheuttamaa ärsyyntyneisyyttään on uhata repiä Emmin kohtu irti?

   Hohhoijaa. Semmosta, tommosta ja kaikenmoista. Nyt menen syömään nakkikeittioa.

   1. Ajattelija2008

    Nämä vihakirjoittajat, jotka toivoivat monenlaista pahaa Emmi Nuorgamille, eivät olleet missään mielessä ”kohtuullisia”, vaan syyllistyivät herjaukseen.

    Analyysini oli se, että Emmi Nuorgam halusi ärsyttää muita vihakirjoittajia ja onnistui siinä. Esimerkiksi hän kirjoitti Anttilan mainoksesta: ”vittu mitä paskaa”. Ei sellainen kielenkäyttö ollut asiallista kritiikkiä, vaan sen tarkoitus oli ärsyttää lukijoita.

 9. Örmy

  Ehkäpä jotakuta ärsyttää se että moni kaltaisesi feministi kieltää tai vähättelee epätasa-arvoisten ja misogynisten kulttuurien piirteitä ja samaan aikaan korostaa Suomen ongelmia, vaikka mihin tahansa verrattuna Suomi on hyvin tasa-arvoinen maa, mitä nyt miehet joutuvat armeijaan.

  Totta kai ihmiset ärsyyntyvät jos teet kiroillen ison ongelman jostain lelukuvastosta. Jatkuva valitus olemattomista epäkohdista ei ole tiedostavuutta, vaan jatkuvaa valitusta. Tietenkään uhkailu ei ole hyväksyttävää, mutta sellaista siitä seuraa kun repii päätään ja vituttaa ihmisiä.

 10. annepa

  Tämä nyt ei liity vihapuheseen vaan poliisiin. Tuli vain mieleen tuosta, kun ”ei voida puuttua ennen kuin jotain tapahtuu oikeasti”.

  Läheiseltäni puraisi koira palan pois kädestä. Siis n. 4cmx5cm kokoisen palan ihoa ja rasvaa, lihas ja sen kalvo paistoi reiästä. Rikosilmoitusta tehtäessä poliisi sanoi, että ei voi tehdä mitään, ennen kuin joku kuolee – siis koira tappaa jonkun! Tai sitten läheiseni voisi lähteä käräjöimään, mutta ”kokemukseni mukaan kantaja häviää nämä jutut”. Ja toinen poliisi oli miettinyt, että mitenkähän tässä toimitaan, kun näitä keissejä tulee niin harvoin. Harvoin tulee, mutta kokemukseni mukaan häviää. Siis mitäh??

  Mitään ei voida tehdä, ennen kuin joku kuolee! Tai joku vihapuhuja käy oikeasti päälle. Hyi helvetti mikä asenne näillä tyypeillä on.

  Ja huom! En ole koiravihaaja, meidän taloudessa on 3 koiraa, enkä ole ihmisvihaaja, meidän taloudessa on 4 ihmistä. Vihaan asennetta tällaisissa tapauksissa. Jotkut koirat kuuluvat kuoppaan tai savuna taivaalle ja jotkut ihmiset vankilaan JA ON POLIISIN HOMMA HOITAA ASIA ETEENPÄIN EIKÄ VÄHÄTELLÄ! Kyseinen läheinenkin ilmeisesti luovutti käräjöinnin kanssa, koska poliisi sanoi, että hän todennäköisesti häviäisi jutun. Tämä siitä huolimatta, että lakimies sanoi, että poliisi puhuu potaskaa, keissi on ihan selvä. Koira porskuttaa omistajineen edelleen, toivottavasti seuraavaksi kitaan ei joudu lapsen naama. Silloin se ”joku kuolee”.

  Miksi poliisi vähättelee ja ohjaa ihmisiä olemaan tekemättä rikosilmoitusta tai jättämään asian sikseen?

  Juttu kuulostaa urbaanilta legendalta, mutta voin toimittaa kaikki dokumentit ja valokuvat, tässä kommentissa on kyllä sähköpostiosoite mukana.

 11. Meidän piti muuttaa maailma

  […] perämoottoriin tisseillä ja alastomilla naisilla. Se mitätöi myös kaiken sen kuran (klik) ja ne negatiiviset kommentit (klik), joita olen Anttilan mainosten takia saanut. Sillä oli […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *