Pelasta pimppi

Otetaanpa ajatusleikki.

Tyttäresi täyttää neljätoista ja on syksyllä aloittanut kasiluokan. Suunnittelette yhdessä kevään harrastuksia, kesälomasuunnitelmia, kesätöitä. Tyttäresi haluaa säästää rahaa skootteriin tai lähteä kielimatkalle. Uusi puhelinkin olisi hyvä, snäppi ei oikein jaksa pyöriä vanhassa. Teette sunnuntaina pizzaa ja tytär kertoo, että on alkanut seurustella edellisellä viikolla. Juttelette tulevasta äikän kokeesta ja tekstianalyysin tehtävistä. Aina välillä raivostuttaa, kun tytär mankuu ja jahkaa samoja asioita, mutta sellaista se teinin elämä on.

Ajatusleikin toinen osa tapahtuu Somaliassa. Tyttäresi on täyttänyt juuri neljätoista ja kerrot, että ensi kuussa hän menee naimisiin. Osana naimisiinmeno- ja aikuistumisriittiä hänen sukuelimensä pitää silpoa. Kylän vanha silpoja suorittaa ulkoisten sukupuolielinten poistamisen partaterällä tai lasinsirulla. Silpomispäivän aamuna kehotat tytärtäsi istumaan kylmässä kylvyssä, jotta kipu ei olisi niin kova. Pelkäät, että tyttäresi kieltäytyy silpomisesta ja yhteisö sulkee teidät ulkopuolelle. Selität tyttärellesi, että sellaista se teinin elämä on.

Tänään vietetään kansainvälistä silpomisen vastaista päivää. Joka päivä maailmassa silvotuksi joutuu yli 8000 tyttöä – tänään heitä on maailmassa jo yli 200 miljoonaa. World Visionin silpomisen vastainen työ tarkoittaa muun muassa vaihtoehtoisten väkivallattomien aikuistumisriittien järjestämistä, perinteisten silpojien kouluttamista uusiin ammatteihin, turvallisten asuntoloiden rakentamista koulutytöille sekä nuorten, vanhempien, viranomaisten ja uskonnollisten johtajien kouluttamista tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.

Lasten silpominen on ihmisoikeusrikos. Se on laitonta kaikkialla maailmassa. Se aiheuttaa lapsettomuutta, johtaa lapsiavioliittoihin, kuolemiin ja tautien leviämiseen.

Mikään ei ollut kuitenkaan valmistanut Bezuneshia siihen, mitä aamun valjetessa tapahtui. Kun aurinko nousi, tytöt erotettiin. Kaunis uusi mekko riisuttiin pois, ja Bezunesh puettiin yksinkertaiseen kaapuun. Äidin veli talutti hänet ulos jaistutti pikkuruiselle tuolille. Enon voimia tarvittiin pitämään Bezuneshia kiinni. Muuten ympärillä oli vain naisia: äiti, tädit ja naapurin emännät.

– He kaikki itkivät, sillä he tiesivät, mitä joutuisin kokemaan.

Ympärileikkauksen teki tuttu nainen, jolle se oli elinkeino.
Eno peitti Bezuneshin silmät ja otti toisella käsivarrella tiukan otteen. Bezuneshin jalat levitettiin, ja nainen leikkasi partaveitsen terällä irti tytön klitoriksen ja kaikki ulkoiset sukuelimet.

– Kipu oli sellainen, että se tuntui aivoissa asti, Bezunesh kertoo pidellen kättä päälaellaan.

Voit osallistua taisteluun oikeudenmukaisemman maailman puolesta esimerkiksi lahjoittamalla rahaa Suomen World Visionin Pelasta Pimppi -kampanjalle. Meidän, teidän ja kaikkien maailman lasten vuoksi. Meillä on vara valita – annetaan se mahdollisuus myös muille.

Lisää kampanjasta mm. Suomen World Visionin FB-sivuilla.

12 comments

 1. satunnainen

  Oli tarkoitus kuinka hyvä tahansa, tällä kampanjalla on harvinaisen typerä nimi, joka kuulostaa lähinnä somalialaisnaisten vähättelyltä ja höpöhöpö-jutulta.

 2. Sara

  Yhdistin otsikon & kuvan jotenkin HPV rokotteeseen aluksi (silläkin kannattaa pelastaa pimppi!), mutta tärkeää asiaa tämäkin. Ettei pääse arjessa unohtumaan.

 3. Sebu

  Siis minä olen ymmärtänyt, että te selfie-liberaalit nimenomaan kannatatte/hyväksytte ympärileikkaukset yms. uskonnollisen fasismin, koska pelkästään valkoinen heteromies on tässä maailmassa paha. Vai onko kyseessä sama kuin raiskauksissa, että kauhistellaan jotain toisella puolella maapalloa tapahtuvaa. Esimerkiksi Intian raiskaukset puhuttavat, mutta Amnestyn varoitukset ruotsin raiskausepidemiasta mitätöidään, koska asialle olisi oikeasti tehtävissä jotain ja syylliset tiedetään.

  1. emminuorgam

   Väkivalta on aina tuomittavaa. Niin seksuaalinen kuin muukin fyysinen tai henkinen väkivalta.

  2. Ajattelija2008

   Etiopia haluaa ruoka-apua, kun siellä uhkaa nälänhätä. Miksi YK ja Suomi ei pane ruoka-avun ehdoksi, että sukuelinten silpominen lopetetaan? Suomen poliittiset puolueet tosiasiassa hyväksyvät silpomisen, koska apua annetaan sukuelimiä silpoville maille. Tässä jälleen kerran puheet ja toiminta ovat ristiriidassa.

   1. piu

    Kun se olisikin noin helppoa – mennä vaan ja sanoa, että oottepa muuten hölmöjä, kun silvotte tyttöjä! Ja se vielä uskottaisiin heti!

   2. emminuorgam

    Silpominen on jo nyt noissa maissa kiellettyä. Mitä muuta valtio voi tehdä, kuin yrittää muuttaa asenteita ja tiedottaa? Ruualla kiristäminen ei myöskään oikein kuulosta vuodelta 2016.

 4. Johanna

  Pidän itsekin tuota kampanjan nimeä vähän kummallisena, se tuntuu antavan ”hauskan” nimen tosi vakavalle ja surulliselle asialle. Maissa joissa silvotaan tyttöjä on myös koulutustaso yleensä huono, varsinkin naisten osalta. Oma ”selusta” turvataan kun tyttö saadaan naimisiin, eikä naimisiin pääse jos ei ole silvottu – monissa maissa ”ehjä” nainen on yhtä kuin prostituoitu. Paljon siis vaaditaan muutosta myös asenteissa ja vanhoissa uskomuksissa. Koulutus on avain niiiin moneen asiaan.

  1. emminuorgam

   Mä ajattelen kampanjan nimen olevan tehokeino, jolla kiinnitetään ihmisten huomio asiaan, joka muuten ehkä sivuutettaisiin. Siinä mielessä pidän sitä siis onnistuneena.

   Muuten komppaan, asennemuutosta ja tietoa tarvittaisiin ihan hirveästi lisää!

 5. Örmy

  Ettei nyt olisi samanlaista rasistien propagandaa tuo silpominen kuin väkivalta naisia kohtaan muslimikulttuurissa? Sitäpaitsi suomalaisessakin kulttuurissa kohdellaan naisia kaltoin.

  Leikki sikseen, mutta miksi tämä on todellinen ongelma ja aiemmin vähättelit arabikulttuurin eriarvoista suhtautumista naisiin ja sen Suomeen tuomia ongelmia?

  1. Emmi Nuorgam

   Kuten aiemminkin sanoin, on väkivalta aina väärin. Jokaisessa tapauksessa, jokaisessa kulttuurissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *