FOODORA & WOLT – ravintola kotonasi

Vihdoin koitti myös tamperelaisilla kissanpäivät, kun kaksi Helsingissä menestyksekkäästi pilotoinutta ruuan kotiinkuljetustapalvelua, Foodora ja Wolt, aloittivat toimintansa myös Mansessa. Konsepti on molemmissa sama: asiakas tilaa mobiililaitteella ruokaa valitsemastaan ravintolasta, maksaa sen luottokortilla ja jää odottelemaan ruuan saapumista. Ilmeisesti ruokakuljettajien palkkausjärjestelmät eroavat toisistaan jonkun verran ja kansainvälisesti toimiva Foodora kuljettaa ruokaa myös polkupyörillä, mutta muuten palveluiden erot eivät kuluttajalle juurikaan näy. Olen edellisten viikkojen aikana tilannut ruokaa kummallakin sovelluksella, yhteensä neljästi – kaksi kertaa Woltilla ja kaksi kertaa Foodoralla – yksi tilaus oli Foodoran tarjoama, muuten olen maksanut ruuistani kuten muutkin käyttäjät.

Ensimmäiseksi on sanottava, että koko konsepti on musta nerokas. Seurasin FB:ssä jokin aika sitten keskustelua, jossa puhutti tällaisen ruuantilauspalvelun relevanttiudesta. Miksi kukaan haluaisi tilata ruokaa kotiinsa, jolloin asiakaspalvelukokemus jää saamatta eikä pääse nauttimaan ravintolan ilmapiiristä?

No, oikeastaan ainakin itselleni siihen on kaksi syytä: laiskuus ja hedonistisuus. Rakastan ruokaa ja rakastan syömistä. Aika usein rakastan myös sitä, että voin päästä vähän helpommalla ja skipata kokkausvaiheen kokonaan. Nämä mun testikerrat on olleet tilanteita, joissa olen ollut yksin kotona tekemässä töitä ja lounashammasta on alkanut kolottaa tai vaihtoehtoisesti saapumassa kotiin nälkäisten lasten kanssa, jolloin ruuan olisi hyvä olla pöydässä mieluummin nyt eikä vartin päästä. Yhden Woltin tilauksen olen näppäillyt tarhan eteisessä ja eilisen Foodoran tilauksen Koskikeskuksen parkkihallissa. Tilauksen tekemiseen kun ei tarvita muuta, kuin toimiva nettiyhteys ja luottokortti.

NOSH Kevätmallisto

Nosh Kevätmallisto 2016

Foodoralta saamani 100€ lahjakortin käytin torstaina, kun kokoonnuimme akkaporukalla meille tutustumaan NOSHin uusiin mallistoihin ja syömään ”jotain pientä”. Ensin olin ajatellut tehdä salaatin seuraksi suolaisia piirakoita – aika moni tuli lasten kanssa suoraan päiväkodista, eli jälleen kerran, ruualla oli hiukan kiire – mutta kun tuli tilaisuus hyödyntää Foodoraa tarjoiluissa, niin käytin sen tietysti hyväksi.

Paikalla oli kymmenen aikuista ja 8 eri-ikäistä lasta, joten tein nopean laskutoimituksen ja päätin tilata koko rahalla pizzaa Sitkosta. Koska lahjakortti oli jaettu kahteen osaan, piti myös tilaus tehdä kahdessa osassa. Foodoran mainoslauseessa luvataan, että heidän kauttaan tilaamalla ruuat ovat perillä 30 minuutissa, mutta kumpikin pizzatilaus viipyi lähemmäs tunnin. Janica jututti ovella lähettejä ja ilmeisesti kumpikin tilauksista tuotiin pyörällä – he olivat kovasti pahoillaan, että ruuissa kesti, mutta toisaalta pizzakaan ei paistu yhtään sen nopeammin, vaikka kuinka olisi luvattu nopea toimitus. Me myös asumme ihan kuljetusalueen rajalla, joten pyöräileminen Sitkosta meille kestää vartin – olisi ollut aikamoinen saavutus toimittaa 8 pizzaa puolessa tunnissa, kun realiteetit ovat nämä.

image

Ruuat tekivät kuitenkin saapuessaan erinomaisesti kauppansa. Muksut kerääntyivät keittiön pöydän alle Margheritojen kanssa ja kaksi peruspizzaa katosi lasten suihin alta aikayksikön. Aikuisten suosikkeja olivat Vege -munakoisopizza ja Kylmäsavulohipizza, mutta eivät muutkaan missään nimessä huonoja olleet. Oli erityisen mukava tajuta, että porukassa oli vielä monta Sitko-noviisia, joille pystyin viimeistään nyt todistamaan, että Sitko on kiistatta kaupungin paras pizzeria.

Bornea_Foodora_kotiinkuljetus

Toinen Foodora -tilauksemme tehtiin eilen yhdestä Tampereen parhaista etnisistä, malesialaisesta Borneosta. Olin ihan sairaan onnellinen kun tajusin, että Foodoran kautta ruokaa saa kotiin myös Borneosta. Itseasiassa Sitko, Borneo ja Pork&More ovat ne kolme ravintolaa, joista itse ruokaa kaikista mieluiten tilaan kotiin ja nyt näiden lähettipalveluiden ansiosta se on viimein mahdollista!

Borneo Tampere Malesialainen

Tilasimme miehen kanssa vakioannokset: Satay ayam roti canai ja Pai kuet wong. Tälläkin kertaa kuljetuksessa kesti yli 45 minuuttia ja tilaamani extraleipä puuttui kuljetuksesta kokonaan. Ellei Borneon ruoka olisi niin superhyvää, niin olisi jäänyt harmittamaan vielä enemmän. Pääsinpä kuitenkin testaamaan myös Foodoran reklamointipalvelua ja sainkin tunnin sisään vastauksen, että leivät hyvitetään tililleni ja saan seuraavan kuljetuksen ilmaiseksi. Ihan kelpo hyvitys, vaikka ei se tietysti senhetkiseen nälkään juuri vaikuttanutkaan.

Kaikenkaikkiaan olen ihan koukussa näihin palveluihin. Woltin tilaussovellus on omasta mielestäni jotenkin intuitiivisempi käyttää, ja tykkää kovasti siitä, että lähetin kulkemista pystyy seuraamaan karttasovelluksella. Toisaalta taas Foodoran polkupyörälähetit sopivat paremmin omaan maailmankuvaani ja olisikin ihan mahtavaa, jos sovelluksessa pystyisi itse valitsemaan, että haluaako kuljetuksen mieluummin autolla vai polkypyörällä. Komppaan kuitenkin Janicaa siinä, että ravintolat voisivat ehkä tarkastella hintojaan erityisesti näiden kotiinkuljetusten osalta – itselläni ainakin olisi huomattavasti pienempi kynnys tilata kotiin ruokaa myös seuraavan päivän lounaaksi, jos se olisi tilattaessa halvempaa kuin paikanpäällä syödessä.

Mitäs te olette tykänneet, joko olette päässet kokeilemaan jompaa kumpaa sovellusta? Tai onko teillä vielä toivepaikkoja, joista ihan ehdottomasti haluaisitte saada ruokaa myös kotiin?

20 comments

 1. A

  Foodora on varmaan kokeilussa real soon now (omilla hoodseillani ravintolatarjonta ei ole mahdottoman laaja, mutta sisältää onneksi pari helmeä, oottelen vaan sitä päivää kun on saatava ruokaa ja jääkaappi on tyhjää täynnä). Wolt ei, koska niillä pitää ladata sovellus, jota ei ole windows-puhelimelle (ja mä olen myös niin vanha, että musta sovelluksen lataaminen joka puljulle on niin turhaa, kun voisi olla vain nettisivu josta homma hoituu…mutta ymmärrän kyllä antiikkisuuteni).

  1. Emmi Nuorgam

   Mä ymmärrän, itseasiassa olin aika yllättynyt, ettei tilausta pysty kummallakaan tekemään ollenkaan selaimessa. Varmasti karsii Windows -käyttäjien lisäksi myös iäkkäämpiä käyttäjiä pois.

   1. A

    Mä luulin että Foodoralla pystyy tilaamaan selaimellakin, hmph, pitääpä tarkistaa.

    1. Emmi Nuorgam

     No mä en mielestäni pystynyt, mutta se tietysti voi kiireessä olla virheellinenkin tulkinta..

   2. Juho Tampere Foodora

    Itseasiassa foodora on vastaanottanut tilauksia ensiksi vain nettisivunsa kautta: https://www.foodora.fi/ 🙂

    1. emminuorgam

     Hieno homma! Koitin iPadilla nopeasti tilata, mutta jostain syystä en päässyt ravintolalistauksesta eteenpäin. Vika voi olla myös käyttäjässä. 🙂

 2. Oili / Ajatuksia Saksasta

  Mullahan ei ole näihin itse palveluihin mitään sanottavaa, kun en varsinaisesti kuulu kohderyhmään (paitsi ehkä Tampereella vieraillessani, mutta tuskin toimittavat Hervantaan). Mutta tulin vaan mutisemaan, että oon niin kade NOSH-kutsuista! Olisi tosi kiva nähdä noita vaatteita livenä, ihan siksikin että voisi miettiä, minkälaisiin ratkaisuihin kankaat sopisi. Pöh.

  Niin ja ihan sairaasti onnea töistä! Ihan mahtavaa, että raskaan vuoden jälkeen näyttää taas valoisalta 🙂

  1. Emmi Nuorgam

   Kiitos Oili!

   Järkätään personal-kutsut kun olet taas Tampereella. 🙂

 3. savusuolaa, Janica

  Hei mun insinööri sanoi, että myös Foodoran aplikaatiossa voi seurata lähetyksen kulkemista ihan reaaliajassa kuten tuossa Woltissakin.

  Me äkkäsimme tämän vasta toisella testikerralla, ja Ville latasi ton Foodora-sovelluksen puhelimeensa. Se ilmoitti tosi täsmällisesti arvioidun saapumisajan. Itsehän en näistä tiedä, kun mun maailmassani aplikaatio kuulostaa joltain omenalimsalta, ja vetelin vain sohvalla kaljaa ja märisin, että koska se ruoka tulee, mulla on nälkä, koska koska koska koska koska.

  1. Emmi Nuorgam

   Mikä vehje insinöörillä on ja tarvitseeko seuraamiseen siis eri sovelluksen kuin sen, jolla tilataan?

   1. savusuolaa, Janica

    Insinöörillä on aifouni. Niiden etusivulla mölistään jotain App Storesta ja Google Playsta: https://www.foodora.fi/

    En tajua. Omenamehua. Kaljaa. Kyllä sillä samalla sovelluksella kuulemma pystyi sekä tilaamaan, että seuraamaan. Omenamehu. Applikaatio. Kalja. Tyhjyys korvieni välissä. Haljennut Lumia.

    1. Emmi Nuorgam

     I don’t get it. Kyllä mullakin on se app, mutta tilauksista näki vain sen, että se on vastaanotettu ja sitten sen että tilausta kuljetetaan. No kartta for me. Tai sit oon ihan käsi internetzin kanssa.

     1. savusuolaa, Janica

      En ota mitään vastuuta näistä mölinöistäni. Toistan vain apinamaisesti insinöör- siis anteeksi, diplomi-insinöörin puheita (mua ojennetaan aina tästä termin epätarkkuudesta 😀 )

      Mutta on tää Wolt ja Foodora vaan superjee. Aion surutta hyödyntää näitä yh-viikoillani. Ja toivon kovasti, että jengi uskaltautuisi testaamaan eri paikkoja vaikka sitten sen kotisohvan kautta, ja siitä voisi syntyä kipinä kokeilemaan kotikeittiössäkin jotain uutta.

 4. savusuolaa, Janica

  Je hei, kun tossa edellä puhuttiin tuosta Foodoran selaintilauksesta, niin onnistuu siis sitä kautta. Olen henkisesti haudassa enkä lataile mitään appseja. 😀

 5. Helinä

  Harmittaa, kun etäisyyden takia en voi käyttää kumpaakaan palvelua. Google Mapsista tarkistin, että Pork and Moreen on kodistani 5,5 km:n päässä ja ainakin Woltille se on kilometri liikaa. Tuntuu vähän hölmöltä – luulisi, että lähellä asuvat voisivat hakea ruokansa paikan päältä, mutta vähän kauempana asuville kotiinkuljetukselle olisi oikeasti tilausta.
  Pointtini on siis vaan se, että nämä palvelut menettävät kuljetusmatkan rajoituksilla minussa ahkeran käyttäjän.

 6. Anna

  Toivottavasti joku näistä kuljettaa vielä joku kaunis päivä Hervantaan asti… Kun krapulassa saisi siivet tai sushia naaman eteen, niin kyllä harmaus väistyis 😀

  1. emminuorgam

   Tekisi mieleni sanoa, että oma vika kun asuu Hervannassa, mutta enpä sano.. 😀

 7. Myrkytar

  Olisin toivonut kirjoituksessa kannanottoa myös toisen palveluntarjoajan palkkasotkuihin. Meillä perheessä on ehdoton käyttökielto tämän yrityksen palveluihin sen vuoksi.

  Itse en asu kotiinkuljetusalueella, mutta työskentelen ydinkeskustassa, joten saattaa kokeiluun mennäkin toinen yrityksistä. Kollegalta sai ainakin kannatusta.

  1. emminuorgam

   En ymmärrä, että miksi siihen olisi pitänyt ottaa kantaa? Woltilla oli aluksi jotain ongelmia tiedonkulun kanssa, mutta ne korjattiin ja kaikki asianmukaiset maksut ja ilmoitukset tehtiin välittömästi kun asia tuli ilmi. Wolt pahoitteli asiaa ja pyysi ihan julkisestikin anteeksi. Suoraselkäistä toimintaa – seistään omien mokien takana ja otetaan niistä opiksi.

   1. Myrkytar

    Hesarin jutusta Ruokalähetin karu arki (11.11.2015) saa aika eri käsityksen. Palkan lisiä on jätetty maksamatta ihan tietoisesti, ja tj on asian myöntänytkin, ettei niitä makseta kustannussyistä. Muuttamalla työsopimukset työkorvaukseksi lisiä ei tarvitse maksaa myöskään jatkossa. Anteeksipyyntö oli näköjään tehty ja toivon mukaan asiat korjattu. Mut noilla meriiteillä sanon omasta puolestani, että ei jatkoon. Siitäkään huolimatta, että kotimaista työtä pitäis tukea. Tuen sitä sitten jollain muilla keinoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *