Onko sinulla vaippakrapula?

Yhteistyössä Libero / Blogirinki

Toiset potevat kroonista huonoa omatuntoa karkin syömisestä tai ylitöiden tekemisestä, itse kärsin jatkuvasta kertakäyttövaippojen käytön aiheuttamasta jätekrapulasta. Kun oman ekologisen jalanjälkensä on muuten karsinut niin pieneksi luopumalla yksityisautoilusta, panostamalla kasvisruokaan ja valitsemalla aina mahdollisuuksien mukaan kotimaista ja eettisesti kestävästi tuotettuja tavaroita ja raaka-aineita, niin vaipparoskiksen tyhjentäminen aiheuttaa aina pahan olon. Fyysisen lisäksi myös henkisesti.

libero_touch_blogirinki_showme

Kun Hilda syntyi, lankesin siihen samaan ensisynnyttäjä-ansaan, kuin lähes kaikki muutkin tuoreet äidit: minä teen tämän täydellisesti. Olen 110% tiedostava, kasvatan puuvillat ja neulon vaatteet, metsästän peurat ja soseutan niitä luomupottujen kanssa ja luovun kaikesta muovista. Jos meidän isovanhemmat on pärjänneet näin, niin jukolauta minäkin pärjään! Kun sitten todellisuus alkoikin valjeta – superäiti siirtyi korvikkeeseen ja vauvan peppu ei tullut toimeen kestovaippojen kanssa – nostin kädet ylös ja totesin, että antaa paskan (pun intended) olla. Vihasin jokaista sekuntia, jonka vietin liotellen kestovaippoja kylpyhuoneessa. Vihasin pyykinpesukonetta, vihasin sitä keltaista mönjää, jota vaippojen jokaisesta mahdollisesta raosta jatkuvasti tursusi, vihasin pyykkien ripustamista, vihasin koppuraisia kestovaippoja. Jos jollain kestovaippafoorumilla sattui kysymään apua, sai heti satakunta kommenttia siitä, miten paljon parempia ihmisiä kestovaippailijat ovat ja miten paljon kokonaisemmaksi äiti voi itsensä tuntea, kun istuu imettämässä vauvaa, jonka vaipanraosta lirisee pissi äidin päälle. Vaippojen käyttö ei enää ollutkaan vain tavallista arkea, vaan joku hiton elämäntapa, johon kuului myös pienen henkilöauton verran maksavat kantoliinat ja superäitiyden ylemmyydentunto. Totesin, ettei vaipoista ollut omaksi elämäntavakseni ja kurvasin vaippahyllylle: elämä olisi liian lyhyt kakkakikkareiden liottamiseen.

libero

Sittemmin, kun äitiyteen on muutenkin tullut enemmän sävyjä, olen tajunnut, etteivät kaikki kestovaippoja käyttävät vanhemmat ole aivan seinähulluja niiden vaippojensa kanssa. Ja että joidenkin mielestä se voi olla ihan mukavaakin. Ja on ihan fine käyttää myös kertakäyttövaippoja.

Jätekrapulaani helpottaa nykyään myös hiukan se, että ainakin Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa vaipat poltetaan kaatopaikalle kippaamisen sijaan. Käytännöt ilmeisesti vaihtelevat alueittain, mutta tamperelaiset voivat käyttää kertiksiä edes pikkuisen paremmalla omatunnolla, kun tietää, että niitä polttamalla tuotetaan energiaa Tammervoiman hyötyvoimalassa.

Me olemme ihoteknisistä syistä käyttäneet lapsilla oikeastaan aina Liberon vaippoja, joille on ilokseni myönnetty myös Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Tiivistetysti se tarkoittaa sitä, että Liberon vaipat täyttävät tiukat ympäristövaatimukset koko niiden elinkaaren ajan – raaka-aineiden kerääminen ei saa tuhota eläinten tai kasvien elinoloja, valmistusprosessissa käytetyt kemikaalit ovat tarkoin säädeltyjä ja vaippajäte voidaan hyödyntää mm. sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Tietenkään se ei ole ekologisesti yhtä kestävää kuin metsään kakkiminen, mutta parempi sekin kuin ei mitään.

libero_blogirinki

Jos minulta nyt joku kysyisi neuvoja tässä vaippa-asiassa, niin neuvoisin pitämään pään kylmänä ja luottamaan maalaisjärkeen. (Ja olemaan menemättä aiheeseen vihkiytyneille keskustelufoorumeille tai FB-ryhmiin..) Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toisella ja toisinpäin. Kertakäyttövaippoihin saa menemään pienen omaisuuden, mutta toisaalta myös kestovaippoihin pystyy tuhlaamaan ihan niin paljon rahaa, kuin vaan sielu sietää. Omalla kohdallani kertakäyttövaippojen käyttö auttoi säilyttämään ne pienetkin järjen rippeet joita minulla pikkuvauva-aikana oli (ja nykyään olen vain laiska).

Mutta se minulle sallittakoon. Kukaan meistä ei ole Jeesus, ei edes me pienten lasten vanhemmat.

 

Yhteistyössä Libero & Blogirinki

blogirinki_logo

15 comments

 1. Laura

  Aamen itse kuulun siihen kastiin, joka kestoilee ja käyttää sulassa sovussa juurikin Liberon kertsejä! Mulla vaippapyykki menee siinä muun pyykin ohella eivätkä vaipat enää falskaa kun on oppinut laittamaan hyvät imut. Öisin meillä on kertsit sekä aina matkassa. Todellakaan ala raahata kassillista paskaisia vaippoja kotiin reissusta

  1. emminuorgam

   I feel you. Joltain foorumilta myös luin, kuinka kestoja ei aina käytön jälkeen tarvitse pestä vaan tuuletus riittää. En täysin ymmärtänyt konseptia..

 2. Mehukekkerit Veera

  Tämä olikin mielenkiintoinen kamppis postaus hieman eri näkökulmasta, ja hyvä sellainen! Itse kuuluin noihin kestovaippailijoihin, tosin menin ihan sieltä mistä aita oli matalin ja toisen lapsen vuosien vaippaihottumaan ei vaikuttanut muu kuin kortisoni. Mutta kyllä, pää kylmänä vaan eteenpäin tässä äitiviidakossa. Hyvä sä!

  1. Emmi Nuorgam

   Kiitos Veera! Luulen sun olevan sellainen tolkun äiti, jonka koko elämä ei ole pyörinyt niiden vaippojen ympärillä. Sellaisia määkin ehkä olisin ympärilleni silloin kaivannut!

 3. Elina

  Meillä ei edes esikoisen syntymän aikaan ollut omaa pesukonetta ja konevuoro oli kerran viikossa – en todellakaan halunnut säilöä viikon kakkavaippoja jossain pussissa ja käyttää koko pesuvuoroa vaippoihin. Meillä oli kamalat määrät vaatteitakin pestävänä. Kun lapsia oli kaksi, hankittiin ihana ihana pesukone, mutta kahden vaippaikäisen kanssa ja kaiken muun projektin keskellä ei hermoja yksinkertaisesti ollut kestoiluun. Esikoinen oppi kokonaan kuivaksi ennen 3v synttäreitä, mutta vauva on vielä alle vuoden ikäinen, eli vaipoissa vielä varmasti pari vuotta. Ehkä ryhdyn kestoilemaan hänen kanssaan myöhemmin, mutta saas nähdä…

  1. emminuorgam

   Onneksi mikään ei ole kiveen kirjoitettu, ja mielensä voi muuttaa vaikka 20 kertaa kun muksut on pieniä! 😀

 4. Niina

  Mä en ole koskaan harkinnut vakavissani kestovaippoja. Lähestulkoon ainoa asia joka mustaa mun superihmisen sädekehää 🙁 (Se toinen asia on Rainbow Graavikirjolohisuikaleet. Mmmmmmmmmmmm.)

  Miksikö? No ei vaan jaksa. Plus se uskontomainen suhtautuminen asiaan ahdistaa. Ja pyykkikone pyörii aivan riittävästi muutenkin, joten juu ei.

  Saaralla on nyt Muumivaippoja, niissäkin on ties mitä merkkiä ja leimaa. Elliksellä oli Liberoja. Kummankin kanssa olisin oikeasti halunnut käyttää (muistaakseni) kompostoitavia niitä jotaki Eco Nature jotain mitälie hippivaippoja, mutta ne on totaalisen väärän mallisia näille ruipeloille. Sisäinen ituhippini ei todellakaan ole niin vahva että viittisin jokaikisen pissan jälkeen pyykätä koko vaatekerran, kun vaippa falskaa joka suunnasta 😀

  1. Emmi Nuorgam

   Niiden kompostoituvien vaippojen markkinointi on itseasiassa vähän harhaanjohtavaa, kun niitä ei voi kompostoida ulosteiden vuoksi. Ne menee siis samaan polttovoimalaan, joten siksi en viitsi maksaa kolminkertaista määrää niistä!

   1. emilia

    Naty merkkiset maissivaipat on samanhintaisia kuin muumit ja meillä toimineet hyvin, ei falskaa tms. tosin lapsenmuoto taitaa sen ratkaista. Ja ne on siis.. maissia. No, polttoonhan ne menee tietty myös, mutta jotenkin muovittomuus ratkaisi asian.

 5. Niina

  AI NIIN PAKKO KERTOA 😀 Mun kaverin piti töitä varten kääntää termi ”kestovaippailijat” englanniksi: ”A group of cuckoo mothers who see cloth diapers as a hobby” 😀

  (Älkää nyt siis kukaan suuttuko, musta on hienoa kun ihmiset jaksaa säätää niiden vaippojen kanssa. Haluaisin myös olla sellainen ihminen. Ihan oikeasti, ilman sarkasmin häivääkään. :))

 6. Anni

  Mun omatunto pysyy puhtaana kun jaksan laittaa edes yhden kestovaipan vauvalle päivässä. Muuten käytössä Muumi kertikset. Ja tosiaan kestoja kannattaa alkaa käyttää vasta kun vauva kakkaa oikeeta tavaraa eikä sitä keltasta mönjää, helpottaa huomattavasti putsausoperaatiota 😀 Mutta kuten sanottua, jokainen tyylillään. Jos päivä menee siinä että kiroaa kestoja syvimpään helvettiin niin kannattaako se lopulta? Ekoilee sit jossain muussa asiassa enemmän 🙂

 7. Päähenkilö

  Apua, onks tästäkin tullut tällainen koulukunta-asia? Silloin kun meillä käytettiin kestoja (puhun nyt viime vuosikymmenestä), niin niitä käytti joka toinen perhe ainakin mun tuttavapiirissä. Ja ihan ilman mitään uskonnollista hurmosta tahi hypeä. Ihan vaan käyttivät. Ja täysin tolkun ihmisiä (ei siinä merkityksessä kuin viime aikoina on puhuttu) kaikki. Onpa tylsää, jos kestovaipatkin on nykyään jotain erikoishippien hommia tai jos siihenkin asiaan on alkanut liittyä jotakin merkillistä mammeleiden paremmuuskilpailua. En tajua!

  Meillä oli esikoisen kanssa melkeinpä pelkät kestot koko vaippa-ajan. Tuntui luontevalta eikä pyykkäämistäkään tullut kuin pari koneen pyöräytystä viikossa. Kakkosen kanssa kestot olivat myös alkuun itsestään selvä valinta, mutta sitten kun elämä olikin pik-ka-sen raskaampaa, niin puolen vuoden jälkeen vaihdettiin Naty-vaippoihin. (Just ne maissipohjaiset markettivaipat.) Niillä mentiin kolmosenkin vaippa-aika. Mulla ei olu kyllä koskaan liittynyt mitään tunnepitoista suhtautumista näihin vaipparatkaisuihin. Jännä, jos joku niistäkin saa sellaisen asian väännettyä.

  Saati sitten se, että suhtautuu tunnepitoisesti MUIDEN ihmisten vaipparatkaisuihin! Hyvänen aika, ne on vaippoja. Niihin kerätään kakkaa ja pissaa.

  Seuraavaksi varmaan saan kuulla, että kuukuppi- ja turveterveyssideihmisetkin ovat jo oma lahkonsa, joka suhtautuu paheksuvasti kaikkiin, jotka vielä rohkenevat käyttää tamponeja!

  1. emminuorgam

   Onko tuo viimeinen vitsi? Tottakai niille on omat lahkonsa! Kaikelle on 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *