Case Anttila – usein kysytyt kysymykset

Mainonnan eettisen neuvoston antama huomautus on houkutellut taas jos jonkinlaista kommentoijaa esille. Koska alan olla hiukan kyllästynyt vastaamaan näihin samoihin kysymyksiin aina uudelleen ja uudelleen, niin kokosin UKK-paketin, josta kukin kommenttaattori voi tsekata vastauksen kysymykseensä, ennen kuin laittaa sähköpostia tai lähettää mielipidekirjoituksen Hesariin (klik).

 1. Haluaisinko häivyttää sukupuolet ja tehdä maailmasta sukupuolineutraalin? En halua. Haluan, että jokainen voi itse määritellä, miten sukupuoli vaikuttaa omaan elämään. Yhteiskunnan (tai mainostajien) tehtävä ei ole kertoa, mitä kukakin voi tai saa sukupuolensa perusteella tehdä. Olen nainen ja ylpeä siitä ja toivoisin, että jokainen voisi olla ylpeä omasta itsestään sukupuolensa ansiosta tai siitä huolimatta.
 2. Haluisinko kasvattaa tytöstäni pojan ja pojastani tytön? En. Minulla on yksi ihana tytär ja yksi ihana poika. Meille tärkeintä on, että lapsista kasvaa empaattisia ja ajattelevia ihmisiä, joilla on omat persoonalliset luonteenpiirteensä. Tyttäreni rakastaa röyhelöitä ja glitteriä, mutta myös kiipeilemistä, lukemista ja roolileikkejä. Poikani taas tykkää autoista, nukkevauvoista ja päättömästä juoksentelusta, mutta myös hän pukeutuu tanssihameisiin ja kulkee kotona prinsessakruunu päässä. Kumpikin saa tehdä edellä mainittuja asioita – tärkeintä on, että leikki kehittää lapsen mielikuvitusta ja auttaa rakentamaan terveen ja itsevarman minäkuvan.
 3. Saako laittaa korkokengät jalkaan vaikka onkin nainen? Tottakai saa. Saa pestä pyykkiä, saa laittaa ruokaa, saa hoitaa lapsia ja saa käyttää huulipunaa. Oleellista on se, että ei omien halujensa ja mieltymystensä vuoksi oleta kaikkien muiden naisten olevan samanlaisia. Kukin saa toteuttaa naiseuttaan ja miehyyttään kuten haluaa, eikä valinnanmahdollisuuksien tarkoittaminen ole sama asia kuin pakko.
 4. Miksi tälläisestä pitää suuttua? Olen suuttunut Anttila-casen jälkeisestä keskustelusta, en itse asiasta. Mutta syy sille, että koin tärkeäksi puuttua aiheeseen, on se, että markkinointi ja mainonta ohjaa ostokäyttäytymistämme. Anttila perusteli mainostaan sillä, että he haluavat auttaa ja ohjata aikuisia ostamaan lapsilleen tietyntyyppisiä leluja – ja se on ongelmallista. Lapset osaavat valita lelunsa itse, mutta jos heille ei tarjota muita vaihtoehtoja kuin nuket tai autot, ei todellista valinnanmahdollisuutta ole. Kyse ei ole siitä, etteivätkö tytöt saisi leikkiä nukeilla – kyse on siitä, onko tuo vauvaleikki tytön oma valinta ja onko hänen toiveitaan kuunneltu.
 5. Olenko lesbo? En.
 6. Pelkäänkö olevani lesbo? En.
 7. Haluaisinko olla lesbo? En.
 8. Taidan olla salaa lesbo. Ok.
 9. Eikö mulla ole parempaa tekemistä? Ei. Yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen maailman rakentaminen on tärkeintä, mitä mun elämässä perheen ohella on.

24 comments

 1. Emmitee

  Anna mun kaikki kestää. Olen nyt julkisesti ääneen ilkeä ihminen, mutten pysty ymmärtämään, kuinka typreä ihmisen pitää olla, ettei hänen mielestään tasa-arvoisessa yhteiskunnassa nainen saisi edelleen laittaa ruokaa perheelleen, pestä pyykkiä ja (herras)mies avata naiselle oven, kantaa kauppakassit ja vaihtaa autonrenkaat niin paljon kuin sielua sietää. Jos itse niin haluaa ja kollektiivisesti tällaiseen ratkaisuun on päädytty. Jos minä saisin päättää kaikki haluamallani tavalla, en tekisi kotona mitään muuta kuin söisin, nukkuisin ja viihtyisin. Aloite ei valitettavasti ole mennyt vielä läpi.

  Jos oikeasti olisi olemassa olemassa naisten ja miesten töitä, haluaisin tietää, miten noin 1 098 000 ihmistä selviää hengissä [tähän Arman-ääni] joka päivä (Yksinasuvien määrä vuonna 2014). Vai meneeköhän ne aina hakemaan jonkun vastakkaisen sukupuolen edustajan kadulta toimittamaan asian puolestaan? Vai onko heidän arkensa jollain tavalla epätyydyttää tällaisten ihmisten mielestä, kun miehenä joutuu ihan itse pesemään pyykkinsä tai naisena vaihtamaan ne autonrenkaat?

  Raivostuttaa varmaan enemmän kuin olisi järkevää. Jatka sun hienoo duunii tasa-arvoisemman maailman puolesta!

  1. emminuorgam

   Oon kans miettinyt, että kun nyt tänkin keskustelun aikana olen törmännyt moneen ”mies ja nainen tarvitsevat tasapainottamaan toisiaan” -argumenttia, niin miten fucked up kaikki ne yksineläjät sitten on?

 2. Annierouva

  Dear Emmi.
  Mun piti jo heti Anttilan kuvastoryöpytyksen noustua kertoa, että olet mun idoli. Arvostan järjettömästi (ja nyt kohun jälkeen vielä järjettömämmin) sitä, että uskalsit ottaa kantaa ja taistella tuulimylly vastaan.

  Tämän kohtaamasi myllytyksen johdosta mun uskoni suomalaisten järkevyyteen on ollut pahasti koetuksella. Selvää on myös se, että lapsille ja nuorille olisi tärkeää opettaa koulusta lähtien, jos ei nyt uuden ajan arvoja ja sukupuolentutkimuksen perustematiikkaa, niin ainakin muutama sivistyssana enemmän.
  Järkevä keskustelu möyhääjien kanssa on mahdotonta, kun suuri osa katajaisesta kansasta ei ymmärrä käsitteiden sisältöä ja eroa.

  Toivon vain, että onnistun edes jossain määrin suojelemaan poikaani maailman kaksijakoisuudelta. Toivon, että hän saa elää elämänsä sukupuolirooleista ja -odotuksista vapaampana kuin vanhempansa ovat saaneet. Siinä sinä olet auttanut; toivottavasti case Anttilasta jää käteen muutakin kuin ennenäkemätön somekohu, ja se on yksi askel kohti tasapuolisempaa yhteiskuntaa!

  Kiitos!!

  1. emminuorgam

   Varmaan se selittäisi jotain, yhtään en tiedä että mitä. Siihen liittyy yleensä myös jatkokysymys, että haluanko että mun lapsesta tulee lesbo. Sekin kai selittäisi jotain!

    1. emminuorgam

     Voi Rosanna, kerta kaikkiaan en tiedä.

 3. savusuolaa, Janica

  Mutta unohdit nyt selvittää sen, että eivätkös sun lapset ole tehty Muumimuki-metodilla muslimin kanssa ja sähän olet yh? Mutta onpas hyvä, että lespoasia tuli nyt selvästi. Uskaltaa sunkin kanssa käydä kaljalla eikä tarvii pelätä, että kourit mun arsea. 😀

  1. emminuorgam

   Nyt varmaan ymmärrät miksi kehuin sitä sun pornahtavaa asuvalintaakin maanantaina…

 4. Reetta

  Tuo Hesarin kirjotus oli jotain niin kamalaa, että jo kirjoittajan tähden toivon, ettei sitä oltais koskaan julkaistu. Tätä myötähäpeän määrää ei voi mitata.

  Kiitos sinulle taas ja edelleen, kyllä tämä tästä. Ehkä. Joskus.

  1. emminuorgam

   Voi älä muuta sano! Sen enempää ei voi olla omenat ja appelsiinit sekaisin.

 5. Karusellin anni

  Kiitos Emmi, kiitos. Oon sanonut ennenkin, mutta sanon taas: Oot mun sankari. Jos saisin muuttaa itseäni mihin tahansa suuntaan, niin ottaisin aimoannoksen sun rohkeuttasi, määrätietoisuuttasi, selkeää ilmaisuasi ja ihan ylipäänsä asennettasi. Voisitko monistaa itsesi, olis vähän hommia tässä yhteiskunnassa!

 6. Noora

  Oli pakko tulla tänne lataan akut, sen jälkeen kun erehdyin lukeen Ilta-Sanomien kommentointia koskien tätä mielipidekirjoitusta. Ai kamalaa! Hetken jo tuntui etten jaksa elää. Kiitos Emmi blogistasi. Sitä on ihanaa seurata!

 7. Örmy

  Minusta on hupaisaa ettei bloggari saa kysyttäessä sanottua että muslimikulttuurissa usein naisen asema on huono, vaan kutsuu sitä ”erilaiseksi” ja sitten repii perseensä jostain lelumainoksen tekstistä. Poliittinen korrektius ja sen rikkomisen pelko taitaa olla aatetta vahvempi.

  Pitäisikö muuten tyttöjen ja poikien vaateosastot erillisinä lopettaa, entä naisten ja miesten? Samalla logiikalla ne sukupuolittavat, kuin tuo lelukuvastokin. Vielä enemmänkin, kun kyse on fyysisestä tilasta jossa selkeästi ohjataan sukupuolet eri paikkoihin.

  1. emminuorgam

   Lasten fyysinen ruumiinrakenne ei eroa sukupuolen perusteella toisesta, toisin kuin aikuisten.

   Sun muslimimaakysymyksesi ei vielä kertaakaan ole ollut relevantti, jonka lisäksi laitat sanoja mun suuhun. Jos et aio vastaisuudessakaan pysyä asiassa, niin parempi, että siirryt kommentteinesi kokonaan muille blogikentille.

   1. Örmy

    Älä nyt kiihdy. Sanoit että ”Kuulun sellaiseen ryhmään, jossa länsimaalaiset naiset käyvät keskustelua musliminaisten kanssa ja on totta, että naisen asema ja rooli on Islamissa erilainen kuin esimerkiksi Suomessa”. Minusta on relevanttia ihmetellä sitä että hakemalla haet epäkohtia meidän yhteiskunnastamme, joka on maailman mittakaavassa erittäin tasa-arvoinen ja jossa tasa-arvon noudattamista valvotaan lain voimalla. Meidän kulttuurissamme ongelma on lelukuvasto, jossain toisessa naiselta puuttuva päätäntävalta omista asioistaan.

    Mitä tulee naisten ja miesten erilaisiin ruumiinrakenteisiin, niin ei se nyt ole mikään syy pitää vaatteita eri osastoilla. Onhan sukupuolien sisälläkin lukemattomia erilaisia ruuminrakenteita ääripäästä toiseen.

    1. Naiades

     Se, että miesten ja naisten vaatteissa on yleensä erilainen leikkaus (johtuen esimerkiksi rinnoista, vyötäröstä, lantiosta, leveämmistä olkapäistä…) on ihan looginen selitys sille, että miesten ja naisten vaatteet jaotellaan yleensä erikseen.
     Mutta en usko, että kenelläkään olisi mitään sitä vastaan, vaikka ne samassa paikassa olisikin. Esimerkiksi joissain Carlingseissa miesten ja naisten vaatteet on sekaisin, eikä silläkään ole mitään vaikutusta asiakaskuntaan.

     Kerrassaan kummallinen pätemisen aihe tämä ”no mitäs jos miesten ja naisten vaatteet olis samassa paikassa?!”
     Niin. Mitä jos. Eipä juuri mitään.

     1. Örmy

      Ei kyse ole pätemisestä, vaan halusta ymmärtää näkemystä. Ja jos näkemyksiään luettavaksi kirjoittaa, pitää niiden kyseenalaistaminen myös kestää.

      Tässä on nyt ongelmana ollut mainosteksti, joka ehdottaa aikuisia hankkimaan lapsille sellaisia leluja joista nämä sukupuolensa mukaan yleisesti pitävät. Minua kiinnostaa ymmärtää mitkä muut sukupuolen perusteella jaetut asiat ovat sitä. Toki taustalla on se, että nykyään on hyvin yleistä kokea itsensä tiedostavaksi kun loukkaantuu milloin mistäkin keksimästään epäkohdasta ja monesti vielä jonkun toisen puolesta.

 8. jotain vaan

  ”Haluan, että jokainen voi itse määritellä, miten sukupuoli vaikuttaa omaan elämään. Yhteiskunnan (tai mainostajien) tehtävä ei ole kertoa, mitä kukakin voi tai saa sukupuolensa perusteella tehdä. ”
  Mainonnassa esitetään asiat pääsääntöisesti stereotypioiden kautta ja helppotajuisesti, sillä mainonnan viestin halutaan menevän läpi mahdollisimman monelle kuluttajalle. Anttilan mainos oli stereotyyppinen, mutta miksi tämä on ongelma? Se että mainoksessa esitetään autot poikien leluina ja nuket tyttöjen, ei mitenkään velvoita tai pakota kuluttajia ostamaan sukupuolistereotypioiden mukaan. Vanhemmat voivat ostaa autot tytöille ja nuket pojille jos niin haluavat.

  ” Yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen maailman rakentaminen on tärkeintä, mitä mun elämässä perheen ohella on.”
  Tasa-arvoisen maailman rakentaminen hyvä päämäärä. Mielestäni kuitenkin mainonnan sukupuolistereotypioista huomauttelu tuntuu vähäpätöiseltä. Kyseinen Anttilan mainos oli helppo kohde. Eikö tasa-arvoa voisi paremmin edistää tuomalla esille merkittäviä epäkohtia sukupuolten välisessä tasa-arvossa? Esm. miesten ja naisten välinen palkkaerot, naisten uran lasikatto jne.

  1. emminuorgam

   Anttilakirjoitus on vain yksi kirjoitus satojen muiden juttujen seassa. Olen nostanut esille myös lasikattoja ja palkkaeroja – kuten myös epätasa-arvoisen vanhemmuuskäsityksen tai yksinhuoltajien syrjäytymisen.

   Tervetuloa lukijaksi!

 9. Sonja McDonell

  Olen Sonya McDonald, 24, Sveitsin Airlines Atewardess. Ollakseen lesbo ei ole synti ja se on puhdasta arkuus ja hyvin erilainen mitä miehet ymmärtävät osalta sukupuoleen.
  Terveiset
  Sonja sonjamcdonell@yahoo.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *