Äänestäthän Osuuskauppavaaleissa?

Muutama kuukausi sitten sain puhelun, jossa kysyttiin, että olisinko kiinnostunut Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistovaaleista. Ensimmäisenä vastasin tietysti ei: ”Määhän olen lopettanut kaiken puoluepolitiikan ja vaikuttamistyön, turhaan te multa kyselette!” En itseasiassa aiemmin ole noteerannut koko vaaleja – kuten ei ole 80% muistakaan asiakasomistajista – ja mielikuvani edustajiston toiminnasta on ollut kaikkea muuta kuin vetovoimainen. Eläkeikää lähentyviä mummoja puimassa maaseutujen näivettymistä ja muistelemassa entisaikaa, no thanks. Mutta sitten aloin eräällä kauppareissulla ajatella asiaa ja miettiä, että onko asian pakko olla näin? Entä jos meillä olisikin edustajistossa ihmisiä, joiden mielestä Osuuskauppa kaipaa vähän uudistamista? Entäs jos olisinkin itse vaikuttamassa siihen, mihin rahani pääsääntöisesti käytän? Ja niinpä vastasin lopulta kysymykseen kyllä.

Entinen ajatustapani oli itseasiassa aika järkyttävä: perheessä, jossa lähes kaikki hankinnat keskitetään Osuuskauppaan, olisi pakko olla edes jollain tasolla kiinnostunut siitä, mistä ruoka tulee, kuka sen tekee ja mitä se maksaa. Olen jo vuosia blogissakin puhunut helpon, nopean, terveellisen ja eettisesti kestävämmän arkiruuan tekemisestä – miksi siis en siirtäisi tuota keskustelua myös edustajistoon ja pyrkisi vaikuttamaan muidenkin pirkanmaalaisten perheiden valintoihin ihan konkreettisesti? Kauppakassipalvelut, ruuan kotiinkuljetus, arkiruokalistat, satokausiajattelu ja ruuan jalostaminen ja siten hävikin pienentäminen ovat asioita, joiden puolesta liputan kotioloissa ja asioita, joihin myös Osuuskaupan pitäisi entistä vahvemmin satsata. Tampere sai vihdoin toisenkin Kauppakassipalvelun, kun Lielahden lisäksi myös Koivistonkylän Prismassa voi tehdä ostokset verkkokaupassa, mutta kotiin saakka noita ostoksia ei kuljeta kukaan.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander kertoi tänään Hesarin haastattelussa, ettei Kesko aio panostaa enää yhteenkään kaupungin ulkopuolelle pykättävään Citymarketiin, vaan he siirtyvät takaisin kaupunkin keskustoihin ja kivijalkoihin. Vaikka kyseessä onkin kilpailijan ajatus, en voi olla nyökkäilemättä hyväksyvästi. On täysin käsittämätöntä, että Pirkanmaan Osuuskauppatoiminta keskittyy lähinnä kaupungin laitamille samaan aikaan kuin ihmiset muuttavat kaupungin keskustaan.

Autottomana, keskustassa asuvana perheenä mekin olemme aika usein helisemässä ruokaostosten kanssa, kun edullisempien hintojen ja laajempien valikoimien perässä on pakko matkustaa pellonreunaan. Nuo peltomegamarketit suosivat keskustan ulkopuolella asuvia ihmisiä ja keskustan asiakaspotentiaali jää käyttämättä. En missään nimessä tarkoita, etteikö automarketeillekin olisi edelleen tarvetta, mutta keskustojen yksinasujat, sinkut, vanhukset ja pienperheet pitäisi ottaa POK:n toiminnan kehittämisessä huomioon. Miksi esimerkiksi palvelua saa vain silloin, kun omistaa auton? Eivätkö kaupungin keskustan asiakkaat ansaitse monipuolista palvelutiskiä ja henkilökohtaista palvelua – itsepalvelulle on aikansa ja paikkansa, mutta niin on asiakaspalvelullekin!

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistovaalit ovat käynnissä nyt. Historiallista kyllä, näissä vaaleissa pystyy äänestämään myös sähköisesti tämän linkin takaa. Äänestää voi jokainen yli 15-vuotias, joka omistaa varsinaisen S-Etukortin – rinnakkaiskortin haltijat siis esimerkiksi eivät. Pirkanmaan alue on jaettua kolmeen eri vaalipiiriin, joista edustajisto sitten muodostetaan. POK:lla on käytössä avoin listavaali, jolloin ääni annetaan paitsi minulle, myös edustamalleni listalle eli Vihreille. Onkin aika outoa, ettei vaalien puoluenäkökulmasta puhuta lainkaan julkisesti: kaikki listat asetetaan puolueiden kautta, vaikka ne ehdokasmateriaalissa onkin nimetty vain kirjaimilla. Suhtaudun tämänkaltaiseen suhmurointiin erittäin negatiivisesti – tällä hetkellä ehdokkaiden puoluekannat eivät tule selvästi esille mistään ja äänestäjälle saattaa tulla yllätyksenä, että vaikkapa Kristilliselle ehdokkaalle annettu ääni sataa myös Perussuomalaisten laariin.

Vaaleissa on käytössä myös simppeli vaalikone, jolla pystyy tsekkaamaan, että yhtenevätkö ajatusmaailmamme lainkaan. Käytännössä vaalikoneen kysymyksenasettelu on aika yleismaallinen (ikäänkuin joku ehdokas olisi sitä mieltä, ettei toimintaa tarvitse kehittää), mutta koitin avata vastauksiani kysymysten lisätietokenttiin ja selventää, miksi pallurani on milläkin kohdalla valintajanalla. Keskustelu paitsi kysymyksistä, niin myös vastauksistani on erittäin tervetullutta! Millaisia asioita te POK:lta toivoisitte ja mikä teille osuuskauppatoiminnassa on tärkeintä?

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistovaalit käynnissä nyt. Äänestysaikaa jäljellä 6.4.2020 saakka ja äänestää voi joko sähköisesti tai kotiin postitetuilla äänestyslipuilla.
Muistathan suositella minua myös ystävillesi ja työkavereillesi!

1 comment

  1. pertti

    Vittu kun on paska kirjotelma ei juma vitun lauta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *