Raha ei tee onnelliseksi, mutta helpottaa sitä

Yhteistyössä Aito Säästöpankki

Eipä sitä varmaan muutakaan voi sanoa, kun innoissaan suunnittelee rahastosäästämistä ja miettii, että mitenkähän sitä kannattaisi tämä oma mitätön omaisuutensa suojata. Hiukan lohtua tuo se, että en ole yksin tämän hullutuksen kanssa: se edellinen rahaa käsitellyt postaukseni on yksi tämän kevään luetuimmista! Vaikka asian ajankohtaisuus ja siitä virinnyt erinomainen keskustelu eri somekanavissa tuli vähän yllätyksenä, niin en toisaalta ihmettele asiaa. Raha, sen olemassaolo tai puute, on varmasti yksi ihmisiä eniten puhuttava, liikuttava ja mietityttävä asia. Vaikka raha itsessään ei tee onnelliseksi, tuo se turvaa ja helpottaa elämää – jos taloudellisista asioista ei tarvitse jatkuvasti stressata, on helpompaa olla onnellinen ja toteuttaa omia unelmia.

Noista unelmista puhuttiin eilen myös Aito Säästöpankin järjestämässä Nainen ja raha -tilaisuudessa. Tilaisuuden pääpuhuja oli Terhi Majasalmi, jonka suuri yleisö tuntee varmasti parhaiten Terhi ja himoshoppaajat -tv-sarjasta männävuosilta. Itsekin seurasin sarjaa – ehkä juuri siksi, että himoshoppaajiin oli suhteellisen helppo samaistua. Kuten edellisessäkin rahakirjoituksessa kerroin, on raha ja suhtautumiseni siihen ollut todella hulvatonta, ja noista pahoista tavoista poisoppiminen on kyllä ihan supervaikeaa.

Eikä kyse ole siitä, ettenkö tietäisi miten rahan kanssa kannattaa toimia. Kyse on ehkä ennemmin siitä, että rakastan ruokaa, ravintoloita, kauniita esineitä, matkustamista ja läheisten ihmisten ja itseni hemmottelua enemmän kuin budjetointia ja rahojen laskemista. Eilisen ehkä tärkein oivallus olikin siis se, ettei näistä kahdesta ole pakko valita vain toista. Että on olemassa muitakin tapoja käyttää rahaa, kuin vain holtiton tuhlaaminen tai täydellinen pihistely.

Terhi_Majasalmi_Totuustaloudestasi

Majasalmi painotti puheenvuorossaan moneen kertaan sitä, että on tärkeää asettaa tavoitteita omaan varallisuuteensa liittyen. Ihan konkreettisia asioita, ajatuksia ja merkkipaaluja, joita kohden pyrkiä. Vaikka se näin kuulostaa ihan itsestäänselvältä, niin en ole tainnut koskaan miettiä, että mitä ihan oikeasti tulevaisuudeltani toivon. Hän kehotti listaamaan tavoitteet vuoden, viiden vuoden, kymmenen vuoden ja kahdenkymmenen vuoden päähän – taloudellinen tilanne ei vuodessa muutu juuri mihinkään, mutta kymmenessä vuodessa on mahdollista säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja, kunhan tietää mitä tekee.

Toinen konkreettinen neuvo oli se, että maksa aina itse ensin itsellesi ja vasta sen jälkeen muille. Majasalmi korosti, että olisi hyvä pyrkiä kahta tulonlähdettä kohti – palkkatyön lisäksi tavoitella tuloja esimerkiksi sijoittamalla. Näistä tuloista pitäisi myös aina ensimmäisenä siirtää säästöön 10% ja vasta sen jälkeen siirtyä laskujen ja muiden kiinteiden kulujen maksamiseen. Ja sen jälkeen hummata loput rahat kuten tahtoo – syödä tai juoda, ihan miltä itsestä parhaalta tuntuu. Itselläni tuo 10% säästö ei ole vielä mitenkään mahdollinen, mutta onpahan ainakin tavoite, jota kohden pyrkiä ja nostaa prosenttia esimerkiksi vuosittain tai puolivuosittain. On myös tärkeää säästää rahat sellaiselle tilille, johon itsellä ei ole verkkopankista pääsyä: rahojen nostamisen eteen on nähtävä vaivaa ja mietittävä, että onko nostaminen sen väärti. Tämä 10% säästöön -periaate on sellainen, jonka haluaisin ainakin yrittää siirtää omille lapsille – jos säästäminen on jo kotoa opittu tapa, niin siihen on varmasti aikuisenakin helpompi ryhtyä!

Majasalmen puheenvuoron jälkeen tilaisuudessa käsiteltiin avio- ja avoliiton juridisia eroja, uudisrakentamista ja rahastosijoittamisen muotoja. Komppaan kuitenkin Gigiä, joka tilaisuuden jälkeen kommentoi, että teema, Nainen ja raha, olisi sanut näkyä konkreettisemminkin kuin vain pinkkeinä röyhelösydäminä. Itsekin odotin vähän tiukempaa otetta: puhetta palkkaeroista ja perhevapaiden vaikutuksesta naisten tuloihin ja eläkkeisiin, äitiyden kustannuksista, yrittämisestä, vanhemmuuden kulujen tasaamisesta tai vaikka omais- ja läheishoivasta, jotka kaikki vaikuttavat kaikkien naisten elämään huolimatta siitä, onko itse äiti tai hoitaako omaa sairasta siskoaan. Aito Säästöpankissa otettiin palaute kuitenkin todella hyvin vastaan ja luvattiin, ettei seuraavalla kerralla enää edes vitsailla siitä, että naisten menestyksen taustalla olisi rikas mies.

Aito_Säästöpankki_Tampere

Lupasin edellisessä postauksessa myös aiheeseen liittyviä kirjallisuusvinkkejä, mutta en ole vielä ehtinyt tutustua aiheeseen järin syvällisesti. Toivoisinkin nyt, että jaatte omat kirjasuosikkinne muillekin lukijoille tuolla kommenttiboksissa. Edellisellä kerralla kommenttiosiossa suositeltiin sellaista kirjaa kuin Nainen ja rikastumisen taito, joka eilisessä tilaisuudessa nousi myös esille. Googletellessani aiemmin aiheeseen liittyviä artikkeleita törmäsin tälläiseen MeNaisten juttuun, jonka pohjalta tuo rikastumisen taito alkoi kyllä kiinnostaa myös itseäni! Facebookissa arvoin tällä viikolla Terhi Majasalmen Totuus taloudestasi -kirjan ja elättelen toiveita, että sekin päätyisi kirjakierrossa myös meidän kirjahyllyyn jollain aikavälillä.

Mitä ajatuksia nämä Terhin opit teissä herättää? Komppaatteko, vai oletteko kehittäneet jotain parempia keinoja säästämiseen ja vaurastumiseen?

2 comments

 1. Elina

  Itse komppaan rahastoja. Olen lähes 100% varma, että siinä kohtaa kun eidän meidän sukupolvella koittaa eläkeikä, ei eläkettä ole enää edes olemassa. Siksi yrittäjänä maksan tällä hetkellä aika pientä maksua, ja laitan muutaman kympin rahastoon ( POP pankin rahasto, minimi 30e/kk), Siellä voi sitten 30 vuoden päästä olla ihan kivakin summa odotamassa köyhää eläkelistä.
  Lapselle säästän myös tavoiterahastoa. Onpa sitten hyvällä säkää pojalle autokouluun rahat tilillä, tai pesämunaa opiskeluja varten. Näiden lisäksi toki vielä säästän myös asuntosäästötiliä, vaikken ole aivan varma ostanko asuntoa viiden vuoden sisään. Säästämisestä ja talouden kuntoon saamisesta on minulle tullut lähes pakkomielle. Rahastojen ym lisäksi ( joihin jo kuitenkin uppoaa ihan kivasti kuukaudessa) kerään isoon säästöpossuun rahaa, jotka taas sitten siirrän lomarahastooni, jonka olen kyllä joutunut tänäkin vuonna jo monta kertaa tyhjentää arkisiin asioihin =D
  Joka kuukausi yritän myös laittaa tuloista sen 10% säästöön, mutta silloin kun se raha on siellä on tilillä ja olen kaiken siitä maksanut, ei sinne kyllä pakkaa sitä 10% enää jäämään.. =D Mutta olen päättänyt onnistua, se voi toki viedä aikaa. Olen nimittäin myös päättänyt säästään sen paljon puhutun vararahaston, eli tilin, jossa on aina muutama tonni yllättäviä tilanteita varten, kuten työttömyyttä ym.

  En tiedä viekö tämä kaikki kymmenen vuotta vai kaksi vuotta.. Mutta matkalla ollaan! =)

 2. Oili / Ajatuksia Saksasta

  Toi tilaisuus kuulosti kyllä hyvältä, siellä ollut ystävä jo raportoikin vähän sisällöstä. Toi totuus taloudesta -kirja alkoi nyt kiinnostaa myös, ehkä hankin sen! Olen päättänyt ryhdistäytyä ja ryhtyä tuumasta toimeen näissä säästösuunnitelmissani nyt, kun sain vakituisen työpaikan. Toki tähän olisi pystynyt myös tähän asti ihan hyvin väikkärinkin palkalla, mutta enpä saanut aikaan. Nyt avaan sen arvo-osuustilin ja valitsen osakerahastot!

  Toi konkreettinen 10 % säästö on musta hyvä vinkki. Meistä molemmat pystyvätkin siihen oikein hyvin, kun vaan siirrämme rahat tyynesti tililtä heti niiden sinne saavuttua. On jännä, miten menot kasvavatkin tulojen mukana! Pari vuotta sitten opiskelujen lopussa ja väikkärin alkuaikoina rahaa oli käytössä paljon vähemmän ja jännästi sitä sitten kuluikin huomattavasti vähemmän kuin nyt. Onhan se kivaa, jos ei tarvitse laskea joka euroa, mutta jos ei ole tarkkaavainen niin säästöön jää silti ihan yhtä vähän myös suuremmilla tuloilla. Siksi talousasioista kirjoittaminen on hienoa, itse ainakin tykkään jokaisesta muistutuksesta ja inspiraatiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *