Pallogrillibileet kerrostalon pihassa

Yhteistyössä Atria ja Blogirinki Media

Reilut neljä vuotta sitten minut valtasi ihan käsittämätön pesänrakennusvietti. Oli ostettava asunto, mieluusti mahdollisimman metsästä, hankittava piha, istutettava kukkia ja maalattava seiniä. Ajattelin, että oman rivarinpäädyn ja pihan omistaminen olisi pakollinen Seuraava Askel, jotta parisuhteesta ja aikuisten elämästä voisi tulla täydellistä. Pesänrakennusvietin seurauksena meillä oli pian asunnon ja pihan lisäksi myös pari lasta – ja äärirajoillaan oleva parisuhde ja mielenterveys.

Isompaa asuntoa etsiessämme ajelimme pitkin Pirkanmaan metsiä: Toijalassa, Siurossa ja Kangasalla ja katselimme rintamamiestaloja, joiden myyntitekstissä kerrottiin niiden olevan homeessa. Kuin riivattuna etsin lapsille omenapuita ja omaa pihaa. Kumpikin meistä oli kasvanut omakotitalossa ja tuntui, ettei lapsesta voi kasvaa tasapainoinen aikuinen, jos hänellä ei ole omassa pihassa leikkimökkiä ja viinimarjapensaita. Kun sopivaa taloa ei löytynyt ja laskettuun aikaan oli enää reilu kuukausi, päädyttiin me vuokra-asuntoon Tampereen keskustan tuntumaan. Väliaikaisesti vain, hoin kaikille ja pyöräyttelin silmiä merkitsevästi. Eihän kukaan hullu nyt keskustassa asu lasten kanssa!

Pallogrillaaminen on paras tapa grillata - vinkit grillaamiseen blogissa!

Pallogrillaaminen on paras tapa grillata - vinkit grillaamiseen blogissa!

Vinkkejä pallogrillin käyttämiseen

Tämä kesä on nyt kolmas siinä kerrostalokolmiossa, johon me väliaikaisesti muutettiin. Ja jos minulta kysytään, ei me koskaan tästä muutetakaan pois. Jälkeenpäin naurattaa kaikki ne hormoinihuuruiset ajatukset siitä, ettei lapset koskaan löydä kavereita, pääse ulos, opi juoksentelemaan tai puhaltele saippuakuplia pihassa, kun meillä ei ole omakotitaloa. Tässä vuokrakerrostalon pihassa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee elääkseen – jopa grillibileet, joiden menettämistä ehkä eniten surin, kun muutimme pois Pirkkalasta.

Grillit ja grillaaminen tuntuu olevan suomalaisille vähän samanlainen kilpavarustelun paikka kuin auton hankkiminen. Aina pitäisi olla hienompi ja uudempi kuin naapurilla. Lähiöissä kilpaillaan siitä, kenellä on eniten polttimoita ja erilaisia pariloita, vaikka ne grillimakkarat ja maissit paistuisi ihan yhtä hyvin perinteisillä pikkugrilleilläkin. Suomalainen grillaaminen eroaa esimerkiksi jenkkien BBQ-meiningeistä siinä, että suomalaisille tuntuu olevan tärkeintä grillin tehokkuus ja nopeus, kun taas autenttinen etelävaltioiden grillimaisterit ajattelevat pidemmän ajan tarkoittavan parempaa makua.

Sen vuoksi olen ollut todella onnellinen, että Pirkkalan mukana meni myös kaasugrilli ja tässä pihassa on palattu perusasioiden äärelle: nuotiolla ja pallogrillillä grillaamiseen. On totta, että nämä vievät vähän enemmän aikaa kuin sähköisillä sukulaisillaan veteleminen, mutta maussa voittavat kyllä sähkön ja kaasun ihan 100-0. Grillaamisen ydin on siinä, että lihaan tulee kunnollinen savun maku ja rapea, paahtunut pinta, jota sähkögrillillä kertakaikkiaan ei saa aikaiseksi.

Pallogrillaaminen on paras tapa grillata - vinkit grillaamiseen blogissa!

Pallogrillaaminen on paras tapa grillata - vinkit grillaamiseen blogissa!

Sain Atrialta grillituotteita testiin ja järjestettiinkin toukokuun lopussa jääkiekon MM-kisojen kisakatsomo pihan grillikatokseen. Itse olin ajatellut lähinnä ottaa tietokoneen katokseen ja silmäillä sitä sivusilmällä, mutta miehet roudasi koko television ulos ja siellä me sitten nökötettiin: ribsit grillissä ja jääkiekkoa televisiossa. En ole koskaan tuntenut oloani yhtä maskuliiniseksi kuin noissa grillibileissä!

Opiskelimme pallogrillin käyttöä ensin Atrian pallogrillikoulussa, joka oli itseasiassa ainoa sivusto, jolta löysin selkokielisiä ohjeita siihen, miten grilliä oikeasti käytetään. Seuraavaksi laitan hankintalistalle myös Chef Santerin Pallogrillauksen lyhyen oppimäärän tai houkuttelen Santerin pitämään jonkun yksityistunnin mulle – pallogrillaaminen olkoon seuraava harrastukseni!

Pallogrillaaminen on paras tapa grillata - vinkit grillaamiseen blogissa!

Grillissä meillä paistui tällä kertaa Atrian BBQ Pork LongRibsejä ja lapset maistelivat grillinakkeja ja lihapullia. En ollut ennen itse tehnyt näitä pitkiä ribsejä, mutta jälkikäteen tajusin, että esimerkiksi Pork&Moren ribsithän on myös tätä erilaista leikkuuta! Nämä pitkät ribsit oli todella positiivinen yllätys ja niissä oli huomattavasti enemmän syömistä kuin perinteisimmissä ribseissä. BBQ-kastike oli aika mieto ja vahvempien makujen ystävien kannattaa kokeilla lihan maustamista vielä erikseen vaikka kuivamausteseoksilla, joista tuo chipotle-rub on päässyt jo omalle suosikkilistalleni!

Koska grillaamisessa liha on yleensä pääosassa, tykkään itse tehdä aika simppeleitä lisukkeita. Nyt meillä oli testissä Atrian uusia grillisalaatteja, joista itse tykkäsin eniten tuosta valkosipuliversiosta. Valmissalaattien haasteena on yleensä niiden miedot maut, mutta tuunaamalla esimerkiksi yrteillä ja kesäsipulilla valmiita salaattipohjia, saa noista erittäin hyviä lisukkeita kesäisen piknikin tai mökkipöydän grillipöytään! Näiden lisäksi meillä oli vain vihreä salaatti ja sille erinomainen sinihomejuustokastike, jota lopulta käytettiin kastikkeena kaikelle. Nämä jugurttiset kastikkeet kuuluu muutenkin meidän ruokapöydän vakiovarustukseen. Simppelein kastike, joka sopii kaikelle syntyy vain jugurtista, valkosipulista, suolasta, pippurista, sinapista ja hunajasta. Sinihomejuustoversio on taas mainio lisuke paitsi salaatille, myös grillatulle lihalle ja kanalle.

Sinihomejuustokastike

SINIHOMEJUUSTOKASTIKE (6 hengelle)

1 pkt Aurajuustoa (tai muuta keskivahvaa sinihomejuustoa)
4 dl turkkilaista jugurttia
1 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
(1/2 tl sinappia)

1. Murenna Aurajuusto sormin niin pieneksi kuin saat. Voit myös käyttää valmista sinihomejuustomurua, jos haluat päästä vähän helpommalla.

2. Sekoita jugurtti, juusto ja mausteet keskenään ja nosta kastike jääkaappiin muutamaksi tunniksi maustumaan. Voit esimerkiksi valmistaa kastikkeen ennen kuin alat lämmittämään grilliä – lihojen valmistuttua on kastikekin valmis!

3. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa salaatinkastikkeena tai grillatun lihan tai kanan lisukkeena.

Lisää reseptejä ja grillausinspiraatiota löytyy Atrian Instagram-tililtä, jonka tänä kesänä kaappaa monta upeaa Blogiringin ruokabloggaajaa. Atria myös arpoo joka viikko Instatykkääjien kesken pallogrillejä (yhteinen harrastus meillä, ouh jeah!) ja tuotelahjakortteja, eli grillauksesta kiinnostuneet, klikkailkaapa itsenne tilin seuraajaksi!

Yhteistyössä Blogirinki Media ja Atria

blogirinki_logo

2 comments

  1. Huli/Meanwhile in Longfield..

    Noi long ribsit oli kyllä hyviä. 😛 Meillä on ollut ostoslistalla jo vuosia Weberin pallogrilli, mutta jostain ihmeen syystä ei olla sitä saatu vielä hommattua. Kaasulla vedetään siis vielä toistaiseksi. Onneksi pihalta löytyy myös savustin, jolla saa sitä aitoa savun makua helposti aikaan. 😛

    1. emminuorgam

      Joo grillattiin niitä juhannuksenakin, niistä tuli kertaheitolla suosikkeja! Ihastelin sitä teidän savustinta tuossa vähän aikaa sitten – sen vuoksi voisin haluta joskus oman pihan! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *