Oikoreitti parempaan arkiruokaan

Yhteistyössä MAGGI Mix

Tunnettu iidesjärveläinen sananlasku kertoo, että kukaan ei tiedä yhtä paljon lastenkasvatuksesta kuin lapseton ihminen. Erityisesti tämä koskee lasten ruokailua ja sitä, miten, missä ja koska lapsia pitäisi ruokkia. Facebookin muistot vuosien takaa ovat enemmän kuin noloa luettavaa: itsekin olen kuusi vuotta tuulettanut menemään ihan kunnolla ja ollut valmis tekemään lastensuojeluilmoituksia ihmisistä, jotka eivät syötä lapsilleen pelkkää itse kasvatettua luomuruokaa.

Sittemmin kulmat ruuan – kuten kaiken muunkin -suhteen ovat hioutuneet aika roimasti. Sanoisinpa jopa, että kulmia ei varsinaisesti enää ole, meikäläisen lapsenkasvatusideologia on nykyään enemmänkin soikea kuin kulmikas.

MAGGI-MIX-uunilohi

Edelleen allekirjoitan kaikki aiemmat näkemykseni siitä, että lapsille pitää tarjota muutakin kuin kalapuikkoja. Suosin ravintoloita, joiden listalla on lapsille muutakin kuin hampurilainen – paitsi silloin, jos vaikuttaa siltä, että hampurilainen on ainoa mikä muksuille kelpaa. Silloin syökööt hampurilaisia. Suunnittelen ruokalistoja ja teen kauppalappuja – koitan jatkuvasti lisätä kasviksia ja juureksia ja syödä sesongin mukaan.

Olen kuitenkin opetellut edelleen laskemaan rimaa. Tekemään hiukan helpommin. Ymmärtämään, että lapsille tärkeintä on saada ruokaa – luomu, lähiruoka, itse kasvatetut kanat ja biodynaamiset kasvikset ovat hieno tavoite, jota kohti voi pyrkiä. Joita voi hyödyntää aina silloin kun se on mahdollista. Mutta niistä ei tarvitse tehdä itselleen pakkoa – kasvisliemen voi tehdä fondista, eikä sitä aina tarvitse keittää itse. Ja siis kun sanon aina, niin tarkoitan että olen joskus ainakin suunnitellut keittäväni sen itse..

Usein ihmiset elävät sellaisessa Instagramin luomassa harhassa, että meillä syödään vain fiiniä, valmistuksineen päiväkausia vievää ruokaa. Todellisuushan kuitenkin on ihan toinen. Olen jo varmaan sata kertaa sanonut, etten kestä enää edes ajatusta pestopastasta, tonnikalapastasta tai pinaattilätyistä, joista on jo tämän kuluneen elokuun aikana muodostunut arjen pelastajaruokia.

MAGGI Mix

Silloin kun ennen lapsia olin fiksuimmillani, vakuuttelin kaikille tuntemilleni äideille, että ruokaa voi tehdä valmiiksi pakkaseen, tai kokata isompia satseja, tai syödä vaikka koko viikon samaa ruokaa. Ja varmaan teoriassa voisikin, jos ehtisi tai edes jaksaisi. Mutta tämä reissulesken elämä kolmistaan lasten kanssa on opettanut meikäläistäkin ihan uudella tavalla ymmärtämään ihmisiä, jotka eivät halua tai osaa tehdä ruokaa.

Lapset ovat nimittäin yksi epäkiitollisimmista yleisöistä. Elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa väsäsin hyvin kunnianhimoisia ruokalistoja: hauduttelin kukkakaalicurrya ja kaalilaatikkoa. Käytin osan työpäivästä siihen, että seisoin tuntitolkulla lieden ääressä, pilkoin ja kypsensin. Olin voimani tunnossa siihen saakka, kun lapset istuivat pöytään. Päivästä riippuen kuitenkin mikä tahansa saattoi olla pahaa. Oli todella hankala pysyä positiivisena, kun ensimmäiset ”Mää en tykkää tästä!” -huudot kaikuivat jo kauan ennen kuin kakarat edes istuivat ruokapöytään.

MAGGI Mix

Näiden kokemusten jälkeen olen ihan uudella tavalla alkanut ymmärtää pieniä oikoreittejä ruuanlaittoon (ja lopettanut työajan hukkaamisen kokkaamiseen silloin, kun vain lapset ovat syömässä). Kuten nyt esimerkiksi näitä MAGGI Mix -tuoteperheen kuivattuja maustesekoituksia. Myönnän olleeni erittäin skeptinen – lapsuuden italianpadat never forget – mutta nyt testikertojen jälkeen yllättyneenikin positiivisesti. Myös Alisa kokkasi Suusta suuhun -blogissaan MAGGI Mixillä taivaallisen näköistä makkarapastaa ja kommenteissä Liemessä-Jenni kehui valmistamaansa chili con carnea.

MAGGI Mix -tuoteperheen pusseja käytetään siis niin, että pussin lisäksi ruokaan lisätään vain liha tai kasvisproteiini ja mahdolliset nesteet. Jonkun mielestä tämä saattaisi kuulostaa ihan idioottimaiselta, mutta itseasiassa se, ettei tarvitse keskittyä ruuan maustamiseen yhtään, helpottaa stressiä jo melkoisesti. Lisäksi ainakin itselleni on todella helpottavaa lukea pussin kyljestä, että kauanko ruuan valmistamisessa kestää: kun uunilohen valmistusaika on 35 minuuttia, ei tarvitse panikoida sitä, että ehtiikö ruoka pöytään ennen kuin Pikku Kakkonen päättyy.

UUNILOHI JA HEDELMÄINEN COUSCOUS (4 hengelle)

uunilohi

500g ruodotonta lohifilettä
1 pss MAGGI Mix -uunilohiseosta
2,5 dl kermaa
Yrttejä koristeluun

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Laita kala nahkapuoli alaspäin uunivuokaan. Voit myös leikata sen pienemmiksi annospaloiksi, mutta huomioi silloin, että kypsennysaika on lyhyempi.
3. Sekoita MAGGI Mix -kastikeseos kerman kanssa ja kaada se kalan päälle.
4. Kypsennä kala uunissa n. 30 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.

hedelmäinen-couscous

2dl vettä
2 dl täysjyväcouscousta
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
1 pieni salottisipuli
Kourallinen kirsikkatomaatteja
Kourallinen viinirypäleitä
Kourallinen pähkinöitä
1 pieni purkki maustettua fetajuustoa
Suolaa ja pippuria oman maun mukaan
Yrttejä koristeluun

1. Valmista couscous ohjeen mukaan.
2. Pilko sipuli ja tomaatit sekä tarvittaessa viinirypäleet ja pähkinät.
3. Sekoita kaikki aineet kypsän couscousin kanssa ja tarjoile heti.

maggimaanantai

1 comment

  1. Sami Merkkiniemi

    Moi!miksei teidän uunilohi kastiketta enää löydä mistään?tykkäsin todella paljon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *