Arkihampparit – vartissa valmista

Eräs lukija kysyi minulta jokin aika sitten, että mitä ruokaa meillä useimmin syödään. Meidän perheen nopeimpia arkiruokiakin on toivottu jo pitkään, mutta jostain syystä olen todella huono jakamaan mitään reseptejä. Meillä tehdään niin harvoin ruokaa reseptillä, että niiden ylöskirjaaminen tuntuu ihan luvattoman vaikealta. Nyt ajattelin kuitenkin jakaa meidän arkiruokasuosikin, hävikinvähentäjän ja pikaruokien klassikon: arkihampparit.

Hampurilaiset ovat ihan turhaan rasvaisen roskaruuan maineessa. Mättöburgerille on aikansa ja paikkansa, mutta hampurilaisilla voi herkutella myös arkena – eikä siitä tarvitse edes tuntea huonoa omatuntoa!

Falafelhampurilainen kotona

Kaikessa yksinkertaisuudessaanhan hampurilainen on leipä, jonka sisällä on jonkinlainen pihvi – kaikki muut täytteet riippuvat tilanteesta ja burgerin tekijästä. Senpä vuoksi leivän väliin on helppo piilottaa jääkaapista kaikki, minkä viimeinen käyttöpäivä alkaa tulla vastaan.

Meillä ihan klassikoista klassikoin on kalapuikkohampurilainen ja kakkossijaa pitää falafelburgeri. Itseasiassa kotona hampurilaisen välissä on todella harvoin lihaa – useimmin se täytetään esimerkiksi grillikanan roippeilla tai paistetun kalan jämillä.

Kalapuikkohampurilainen kotona

Kaikista yksinkertaisin arkihamppari syntyy ruisleivän, kalapuikkojen, salaatin, tomaatin ja sipulin yhdistelmällä, jonka kukin sitten voi oman makunsa mukaan maustaa kuten haluaa. Usein sekoitan turkkilaisesta jugurtista, valkosipulista, suolasta, pippurista, sokerista ja sinapista valkoisen kastikkeen, joka toimii kaikkien miljoonien muiden käyttötarkoitusten lisäksi myös burgerissa. Ketsuppi on yleensä lasten valinta ja kukkosoosillahan saa mihin tahansa pakastekasvispullaan makua.

Jugurttia maustamalla kastiketta voi varioida loputtomasti – edellinen paneroidulla kalalla täytetty burgeri maustettiin muistaakseni suolakurkulla ja kapriksilla ja kanaversion chilisoosi syntyy pelkkää jugurttia ja kukkosoosia yhdistämällä.

Joskus saatetaan myös hifistellä ja oikein pikapikkelöidä kasviksia hampparin väliin. Siihen kuluu neljä minuttia, joista noin kolme minuuttia kestää suikaloida kasvikset. Sen jälkeen kasvisten päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, johon on sekoitettu kaksi osaa sokeria ja yksi osa etikkaa ja kippo nostetaan pöytään.

Kanahampurilainen kotona

Sitäpaitsi arkiburgereita voi tehdä silloinkin, kun jääkaapissa on suunnilleen vain nahistunut porkkanapussi. Porkkanat voi paistaa sellaisenaan tai raastaa ja paistaa pihveiksi. Suosittelemme myös kokeilemaan tonnikalaburgeria, tai lahjomaan lapset hiljaiseksi nakeilla täytetyllä ruisleivällä.

Toimii kuin häkä ja on taatusti nopeammin kuin vartissa valmista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *