Siisti koti on naisen mitta

Yhteistyössä Freska

Sovin muutama viikko sitten erään Helsingissä asuvani kaverin kanssa sohvamajoituspaikasta. Vertailimme kalentereita ja puhuimme illan ruuasta. Lopuksi kaverini pahoitteli, ettei ehdi siivota: ”Toivottavasti ei haittaa jos en ehdi imuroida.”

Olin juuri vähän ennen tuota keskustelua lukenut Imagesta jutun naisista ja sotkusta. Ensin olin tietysti ärsyyntynyt – inhottavaa yleistämistä taas niin miksi aina kaikki on naisten syytä – mutta sitten aloin miettiä asiaa. Harvoin nimittäin kuulee miesten pahoittelevan kotinsa sotkuisuutta. En edes pinnistämällä muista yhtään kertaa, kun miespuolinen ystäväni olisi pyytänyt anteeksi, ettei ehtinyt pyyhkiä pöytää.

Naisten suusta se sen sijaan pääsee surullisen usein. Eikä vain suusta, pakko myöntää, että omassakin päässä vilahtaa heti imurin kuva, kun joku ilmoittaa tulevansa käymään. Äidin tullessa pesen aina vessan ja sullon kaapit täyteen tavaraa – ihan kuin oma lapsuudenkoti olisi koskaan ollut järjestyksessä. Vai oliko se? Ehkä se oli? Jostain syystä näiden vuosien varrella takaraivooni on muuttanut ajatusharha, jossa kolmilapsisen perheen omakotitalo oli aina tiptop ja putsplank.

Pidämme siis edelleen siistiä kotia naiseuden mittarina, tarkoituksella tai tahattomasti. Tunnen toki niitäkin hurjia, joita ei koskaan kiinnosta kodin siisteystaso, mutta enimmäkseen niitä, jotka ensimmäisenä pyytävät anteeksi ja sitten vasta huikkaavat moikat. (Vai kertooko tämä lähinnä omasta tuttavapiiristäni?)

Joskus elokuun puolenvälin paikkeilla ihana, odotettu arki oli näyttänyt kyntensä. Aikaa oli hädintuskin hengittämiseen ja nukkumiseen, eikä koko asuntoa oltu siivottu kesän aikana kertaakaan. Mitä enemmän siivoamista lykkäsi, sitä enemmän se alkoi jo ajatuksenakin ahdistaa – ja mitä enemmän se ahdisti, sitä hanakammin sitä vältteli.

Yhtenä iltana Gilmoren tyttöjen katsomisen ohessa kysyin sitten mieheltä, että mitäs jos otettaisiinkin siivooja. Lapset olivat juuri nukahtaneet (tai ainakin hiljaa sängyssä) ja rapsuttelin teemukin jättämiä rinkuloita pois sohvapöydästä. Testasimme jo viime talvena Freskan siivouspalveluita, mutta silloin pidempiaikaista sopimusta ei ollut taloudellisista syistä mahdollista tehdä. Nyt tilanne oli ehkä piirun verran parempi ja aloimme laskea, että miten paljon kustannuksia siivoojasta loppupeleissä tulisi.

Freskan sivuilla on kätevät laskurit, joilla oman asunnon koon ja siivoustarpeiden perusteella pystyy laskemaan sopimuksen kokonaiskustannuksia. Me arvioimme, että 3 tuntia 2-3 viikon välein riittäisi hyvin 76 neliön siivoamiseksi. Sen välin jopa me pystyisimme pitämään paikat ihan ok kunnossa, vaikka kukaan ei imurin varteen kovin usein tarttuisikaan. Tällä laskukaavalla siivouksen kuukausihinnaksi tuli 204€, joka aluksi kuulosti vähän kovalta.

Sitten me aloimme laskea, mistä tuollainen kustannus käytännössä olisi pois. 200€ tarkoitti 8 ravintolalounasta tai 4 Foodoran tai Woltin kautta tilattua noutoruokaa kuussa. Näin sanallistettuna summa ei enää kuulostanutkaan erityisen isolta ja kun siitä vielä otti kotitalousvähennysosuuden pois, jäi kuukausihinnaksi 112€. Varsin kohtuullista siis. Siltä istumalta näpyttelin Freskalle viestiä, että kiinnostaisiko heitä jatkaa viime talven yhteistyötä ja vastaus oli kyllä.

Yleensä kun kerron ihmisille, että meillä käy siivooja, on reaktio hämmästynyt. ”Miksi kukaan haluaisi maksaa niin yksinkertaisesta asiasta?” tai ”En mä kyllä raaskisi, en ole niin rikas.” Elämme edelleen yhteiskunnassa, jossa palveluiden käyttäminen – erityisesti niiden kodinhoitoon liittyvien – on vain herrojen herkkua ja rahvas putsaa pönttönsä itse. Ajattelen kuitenkin siivouksen kanssa samalla tavalla kuin esimerkiksi eineksistä: meidän äidit ja mummut ovat taistelleet, että he pääsivät pois hellojen ja moppien äärestä. Sinne palaaminen olisi siis ihan tarpeeton hyppy ajassa taaksepäin. Sen sijaan moderni nainen tilaa siivoojan ja maksaakin sen vielä itse!

Jotta mahdollisimman moni teistäkin voisi olla moderni nainen, niin sain Freskalta myös alekoodeja käytettäväksi. Koodit ovat voimassa 30.11.2016 saakka ja niitä saa myös jakaa niin paljon kuin sielu sietää.

emminuorgam2
– 20€ kertasiivouksesta
5emminuorgam
– 50% säännöllisen siivouksen ensimmäisestä siivouskerrasta
Molemmat voimassa 30.9.2018 asti.

Freskalla on yhdet alan joustavimmista ehdoista, eikä sitoutuminen todellakaan tarkoita mitään loppuelämän diiliä. Tilauksen voi tehdä myös mummolle, kummille, tyttärelle tai pojalle – kotisiivous on edelleen myös joulun hittilahja!

12 comments

 1. Veera

  Siivoomisessa ei ole niin mitään yksinkertaista sanon minä. Käytän koodin, kiitos. 🙂 Pitää ensin vaan soittaa ja kysyä onko mun ekologiset siivousaineet ok. Enkä mä kyllä tajunnut kaikkia niitä välineitäkään..

  1. emminuorgam

   Uskoisin kyllä että onnistuu, siivoojat ovat hyvin joustavia olleet ainakin meidän tarpeiden mukaan!

 2. Oili / Ajatuksia Saksasta

  Meillekin tulee neljän vuoden jahkaamisen jälkeen siivooja! Perjantaiksi on sovittu firman edustajan kotikäynti, jossa arvioidaan kauan näitä neljää huonetta siivoaa ja sovitaan, mitä kaikkea halutaan siivottavan. Aloin harkita siivoojaa tuolloin nelisen vuotta sitten, kun mies aloitti työnsä toisella paikkakunnalla. Siihen väliin tuli kaikkea (maksetaan nyt nää häät/lapsi/mitä näitä nyt on eka), mutta nyt! Muistan, kun tuolloin mainitsin kavereille ajatuksesta hankkia siivooja. Silloin tuli vielä muutamia ”ettekö saa siivottua kuuttakymmentä neliötänne itse” -kommentteja, mutta tilanne on kyllä muuttunut. Viime viikolla just havahduin siihen, että kaikilla on siivooja! Haastateltuani kavereita melkein jokainen sanoi, että asiat ovat nyt muuttuneet niin, että aika on arvokkaampaa kuin raha. Ja ihan oikeasti, kaksi työssäkäyvää vanhempaa on sellainen yhtälö, että kyllähän sen vapaan ajan käyttää paljon mieluummin mihin tahansa muuhun kuin siivoamiseen. Uskon että tämä on elämän laatua huomattavasti lisäävä investointi!

  1. emminuorgam

   Jes ihan mahtavaa ja erinomaisesti sanottu, että aika on arvokkaampaa kuin raha! Vaikka en kyllä vielä vuosi sitten olisi ollut yhtään samaa mieltä..

 3. piia

  Ah, tää on mun salainen haaveeni! Toistaiseksi olen pitänyt sen omana tietonani, koska ”pitäähän hoitovapaalla ollessa ehtiä siivota itse”. Hohhoijaa.
  Selittyisko tää naisten helmasynti (pika)siivoamisesta ennen vieraiden tuloa sillä, että oikeasti haluttais elää kodissa, joka on aina siisti ja puhdas? Ja koska muutkin äidit siivoaa ennen vieraiden tuloa niin kuvitellaan, että kaikilla muilla on aina siistiä?

  1. emminuorgam

   Varmaan joo! Lopetataan tältä istumalta vieraita varten siivoaminen ja käytetään sekin aika vaikka kahvin keittämiseen!

 4. Peggy

  Walesin tikrun kanssa ollaan monesti puhuttu rästä aiheesta, Tikru nimittäin siivoaa meidän huushollissa paljon!!! Mun tekis niin mieli hyödyntää tämä tarjous, viimeistään joulun aikaan. Yritin etsiä laskuria sivuilta, mutta ehän mää bongannut 😀

  1. emminuorgam

   Se on Peggy rakkaani ihan siinä etusivulla, ensimmäinen askel on se, että kirjoitat kenttään postinumerosi <3

   1. Peggy

    No, kyllähän mä sen näin! En vaan uskaltanut 😀 ettei siivooja ole heti oven takana! Keittiöremppa menossa, you know.

 5. Kirsikka

  Uneksin siivoojasta joka ikinen siivouspäivä! Jonain päivänä mulla vielä on sellainen, nyt ei vielä oo mahdollista.

  Miten tuommoisen Feminist-paidan saa itselleen?

   1. Kirsikka

    Kiitos tästä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *