Mitä on 2010-luvun seksismi?

Kun keväällä lupauduin Tasa-arvopäiville johtamaan keskustelua 2010-luvun naisvihasta, seksismistä ja rasismista, ajattelin olevani pulassa. Mistä enää vuonna 2016 voisi löytää konkreettisia esimerkkejä näistä – jos ei bloggaavien tai muuten ajattelevien naisten saamaa vihapostia lasketa. Viime viikolla aloin kuitenkin miettiä asiaa tarkemmin, eikä esimerkkejä ollutkaan enää niin hankala keksiä. Kuluneiden kuukausien aikana meillä on ollut esimerkiksi #lääppijä, Peli Poikki -mielenosoitus, Unelma ja kosolti erilaisia all male paneleja, joita tosin ei haluta kutsua all male paneleiksi, koska niissä voisi hyvin olla naisiakin, mutta nyt ei vaan satu olemaan.

Lauantaina silmiini osui siellä täällä pitkin somea keskusteluja Tampereen Nuorkauppakamarista. Tampereen Nuorkauppakamari (TNKK) on yksi Suomen yli 70 nuorkauppakamarista, ollen kuitenkin ainoa kamari, jonka jäsenet ovat miehiä. Keskusteli lähti liikkeelle TNKK:n Facebook-sivulta, jolla kamari julkaisi kuvan tulevan vuoden hallituksestaan. Pian kuva ja muutama muu sivun postaus alkoi kerätä kommentteja, joissa ihmeteltiin, miksi kamariin valitaan vain miehiä. TNKK ei kommentoinut asiaa tai vastannut kysymyksiin, jolloin keskustelu lähti leviämään pitkin somea. (Viestinnällisesti tämä ei ollut erityiset fiksu veto – jokainen, joka harkitsee viestintästrategiakseen vaikenemista, kannattaa miettiä hetki Särkänniemen delfiineitä ja harkita strategiaansa sen jälkeen uudelleen.)

Keskustelun levitessä pois kamarin virallisista kanavista unohtui useilta jäseniltä vastuu, joka mihin tahansa organisaatioon kuulumisen mukana tulee. Somejuristi Elina Koivumäki korosti viime viikon Musiikki&Mediassa useaan kertaan työntekijän lojaliteettivelvollisuutta työnantajaansa kohtaan ja painotti, että työntekijän viestinnän on oltava samassa linjassa työnantajan viestinnän kanssa. Valitettavasti tämä ei näissä keskusteluissa toteutunut, joten katsoin parhaimmaksi jättäytyä myös useasta keskustelusta pois. Tilanne muuttui täysin absurdiksi siinä vaiheessa, kun kommentit saavuttivat alla olevan tason ja osa keskusteluun osallistuneista naisista alkoi saada anonyymeja puhelinsoittoja, joissa tiedusteltiin, että eikö kananaivoisilla ämmillä ole muuta tekemistä lauantai-iltana, kun tälläisen asian vatvominen.

hiekkapillu

 

Anssi Järvinen, Julkisen sanan neuvoston jäsen ja markkinointimies, kirjoitti aiheesta jo illalla Anzion mukaan -blogiinsa. Järvinen summasi ansiokkaasti (pun intended), että mistä nuorkauppakamaritoiminnassa on kyse ja miten TNKK itsensä nettisivuillaan esittelee. Tässä vaiheessa kannattaa siis käydä lukemassa tuo kirjoitus, ennen kuin jatkat lukemista.

Havis Amandan (helsinkiläinen naiskamari) ja Tampereen Nuorkauppakamarin toiminnan vertaaminen on jokseenkin laiskaa. Siinä, missä Tampereen Nuorkauppakamari selittelee kokoonpanoaan siten, etteivät naiset vain ole sattuneet hakemaan jäseneksi, kertoo Havis Amanda sen tärkeimmiksi painopistealueiksi naisyrittäjyyden, naisjohtajuuden ja työn ja perhe-elämän yhdistämisen edistämisen. Tampereen Nuorkauppakamari painottaa olevansa koko talousalueella toimiva kamari, jonka jäsenet ovat erittäin tärkeitä yhteiskunnallisia toimijoita.

Ja tästä päästään koko ongelman ytimeen.

Tampereen Nuorkauppakamari ajaa kaksilla rattailla. Julkisuudessa annetaan kuva menestyvistä liikemiehistä ja johtajista, jotka ovat merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita. Kulisseissa toimintaa kuitenkin perustellaan harrastustoimintana, äijien saunaporukoina ja hauskanpitojenginä, jonka dynamiikka toimii parhaiten, kun mukana on vain miehiä. Miehillä on kuulemma hauskempaa, miehet ovat mutkattomampia, toimintaan sitoudutaan paremmin, kun voidaan olla vain miesporukalla.

Kuulostaako tämä kenenkään muun mielestä ongelmalliselta?

Suomen suurin ja useaan kertaan palkittu kamari, jonka jäsenten ja senaattoreiden lukumäärä lähentelee 200, haluaa olla miesporukassa siksi, että se on kaikista kivointa. Nuorkauppakamarin jäsenyys perustuu suositteluihin ja verkostoon voikin päästä vain, mikäli vähintään kaksi kamarilaista suosittelee hakijaa. Hakuprosessi voi olla pitkä ja monimutkainen, eikä kuka tahansa mieskään tule valituksia, mutta verkoston sisällä vallitsee YYA-sopimus siitä, että miehet suosittelevat toimintaan mukaan vain miehiä.

Olen kirjoittanut tästä samasta asiasta viimeksi jo vuonna 2012, kun TNKK oli Helsingin Pörssiklubin kanssa edellisen kerran Aamulehden otsikoissa. Esitän kuitenkin edelleen saman ajatuksen, kuin jo neljä vuotta sitten: kun valkoiset, etuoikeutetut heteromiehet verkostoituvat vain keskenään, hankaloittaa se kaikkien muiden ryhmien etenemistä. Voimme puhua naisista, mutta yhtä hyvin voisimme puhua myös seksuaalivähemmistöistä, maahanmuuttajista tai vammaisista.

Mitä neljän vuoden aikana sitten on tapahtunut? No, hallitusneuvotteluja ja työmarkkinajärjestöjen neuvotteluja hallitsevat miehet. Naisten palkkakehitys on ollut hitaampaa kuin aiempina vuosina ja tilastot kertovat edelleen karua faktaa sukupuolten välisistä palkkaeroista. Hallituksen säästöt kohdistuvat etupäässä naisiin ja lapsiin ja varhaiskasvatuksen rajaukset palauttavat pätkätöihin ansaan jääneet naiset kotiin. Hoivavastuu paitsi lapsista, myös ikääntyvistä vanhemmista, lankeaa naisille ja Yhdysvallat saattaa saada sovinistisen ja rasistisen presidentin.

Jos Tampereen Nuorkauppakamari olisi metsästysseura tai futsal-joukkue, olisi näiden asioiden esille nostaminen epärelevanttia. Mutta kun puhumme henkilöistä, jotka toimivat johtajina ja päättäjinä ja ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia, on näkökulma vain ja ainoastaan relevantti. Toiminta ei ole laitonta, mutta nähdäkseni erittäin moraalisesti kyseenalaista. Ja ilmeisesti se on sitä myös Tampereen Nuorkauppakamarin mielestä, kun he eivät asiaan julkisesti ota kantaa tai edes rehdisti myönnä olevansa miesklubi.

Tietenkään edellämainitut asiat eivät ole vain ja ainoastaan TNKK:n syytä. Miesverkostojen perustaminen alalle, joka on jo valmiiksi miesvaltainen – pörssiyhtiötä johtaa todennäköisemmin Juha kuin nainen ja miehet dominoivat kuntapäätöksentekoa – on kuitenkin tarpeetonta. Hyväksymällä ja normalisoimalla miesten suositteluverkostot ja all male panelit hyväksymme myös arkipäivän seksismin ja sen, että joku kaikessa hiljaisuudessa rajataan ulos toiminnasta sukupuolioletuksensa vuoksi vielä vuonna 2016. Kuulostaa aika karulta.

32 comments

 1. Ella F.

  Emmi, olet täyttä dimangia
  Vaikea kommentoida mitään sisällöllistä, kun ei ole itsellä mitään lisättävää.

 2. savusuolaa, Janica

  Tässä tuli aikas tyhjentävästi kaikki. Mielestäni on outoa, että sukupuolikohu yritetään sivuuttaa jankuttamalla, että nuorkauppakamarit tekevät niin tärkeää yhteiskunnallista ja taloudellista työtä, että on todella nihkeää arvostella niiden sukupuolijakaumaa. Nii-in. Jos näin on, eikö sukupuolen pitäisi olla täysin toissijainen seikka? Selittelyn sijaan olisi helpompaa niellä ihan reilu herrakerho, joka julistaa olevansa miesten kohtaamis- ja verkostoitumispaikka. Jos halutaan edistää pirkanmaalaista liike-elämää, verkostoitua ja tehdä hyväntekeväisyyttä, pimpillä ja pippelillä ei pitäisi olla asian kanssa mitään tekemistä.

 3. Tomas

  TNKK vaikuttaa kieltämättä nykyaikana väärään suuntaan kasvaneelta (tai kasvatetulta) järjestöltä. Saunaporukat erikseen, jne.

  Yksi kohta tekstissä kylläkin vähän särähti korvaan, nimittäin tuo Trumpin tuominen esiin osana miesten ja naisten aseman eriarvoistumiskehitystä. Juu, kyllähän se sitä maailman tasolla on, mutta yhtäkkiä Suomen tasa-arvotilanteesta hyppääminen toiselle puolen maapalloa vähän ihmetytti. TNKK tuskin pystyy tekemään Yhdysvaltain sisäpoliittiselle ilmastolle ja presidentivaaleille yhtikäs mitään, edes näyttämällä hyvää esimerkkiä ja avaamalla ovensa naisille. Ja tämä keskustelu nyt koski kuitenkin miesten ja naisten asemaa kotimaassa. Vai?

  1. emminuorgam

   Itse en näe sitä kaukaa haetulta. Omassa sosiaalisessa verkostossani presidentinvaalit puhuttavat todella paljon, enemmän kuin varmaan koskaan aiemmin. Olin todella järkyttynyt, kun fiksuina ja skarppeina pitämäni henkilöt jakoivat viikonloppuna Trumpin käpälöintiaiheisia juttuja saatesanoin ”pelimies” tai ”äijä”. Jos Trump valitaan Yhdysvaltain presidentiksi, antaa se todella huolestuttavan signaalin ihan kansainväliselläkin tasolla: rasistinen ja sovinistinen älämölö normalisoidaan, jolloin helposti voidaan ajatella, että miksi minä en saisi, kun kerran jenkkipressakin saa?

 4. MV

  Eli joku kertoi saaneensa puhelun joltain? Ootko kuullut trollauksesta joskus? Toisekseen vaikka tämä puhelu olisikin totta ni tätä keskustelua on käyty melko laajasti myös esim Aamulehdessä joten kuka tahansa feminismin vastustaja voi olla tämän puhelun takana. Todella vastuutonta toimintaa lähteä syyttelemään ihmisiä mahdollisen trollauksen perusteella. Tuntuu siltä että sun agenda ei ole pitää naisten oikeuksista huolta vaan nostaa omaa statustasi äärifeministien ja muiden ryhmien keskuudessa. Feministit tässä eniten kärsii kun heidän oikea asiansa peittyy Anttilakohuihin ynnä muihin.

  1. emminuorgam

   Mikäs se sellainen oikea asia on, jos se ei ole yhdenvertaisuus?

  2. mmiu

   Ai että kun trollaus on tunnistettu ilmiö, niin se on ok, eikä siitä saisi loukkaantua? Voi elämä sentään.

 5. Äitee

  ”Voimme puhua naisista, mutta yhtä hyvin voisimme puhua myös seksuaalivähemmistöistä, maahanmuuttajista tai vammaisista.”
  Miksi pitää edelleen naiset rinnastaa vähemmistön kaltaiseksi ryhmäksi. Olen niin väsynyt…

  1. Emmi Nuorgam

   No arvaa vaan olenko määkin! Mutta ei auta väsyä, ennen kuin naiset ei enää ole vähemmistöroolissa tässä yhteiskunnassa. Eiks niin?

 6. MV

  Joo ei auta väsyä. Teilataan kaikki sivulliset ja pidetään tasa-arvoa tekosyynä et voi syrjiä miehiä ja olla kateellinen? Et kommentoinut tohon trollaamiseen mitään? Kerrot asioita totuuksina kuin mvlehden toimitus konsanaan.

  1. emminuorgam

   Ketä minä siis syrjin ja mistä? Enkä ymmärrä mitä minun pitäisi tuohon trollaamiseen kommentoida. Tiedän, että ainakin yhdelle henkilölle on soitettu anonyymi puhelu aiheeseen liittyen. Ei se ole mikään trolli.

   1. Vas

    Miksi siis monikko?

    1. emminuorgam

     Jäin keskustelusta siihen käsitykseen, että hän ei ollut ainoa. En ymmärrä tätä saivartelua, ihan oikeastiko häirintäpuheluiden määrä on nyt se tämän keskustelun relevantein asia?

 7. MV

  Jonkun mukaan joku soitti. Sä syytät siitä jo jotain tiettyä ryhmää.

  1. Pirita

   Minä olen ainakin tuo yksi joku, jolle tuli puhelu tuntemattomasta numerosta sunnuntaina. Musta on häiriintynyttä, oli soittaja sitten kuka tahansa, että kyky (vai halukkuus) osallistua keskusteluun on ainoastaan soittaa anonyymi häirikköpuhelu. Samaan sarjaan menee sun keskusteluun osallistumisesi täällä: kahden kirjaimen takaa on helppo huudella. Odottelen edelleen sitä, että jollain miehellä olisi omalla nimellään pokkaa julkisesti puolustaa ilmeisesti täysin ongelmattomaksi kokemaansa naisten poissulkemista TNKK:n ja vastaavien herrakerhojen toiminnasta. Kun tämän puolesta ei kukaan pysty asiallisesti argumentoimaan, niin voisiko silloin olla niin, että tämä kritisoitu toimintamalli ei tunnu pohjimmiltaan edes sitä harjoittavista ihan reilulta ja oikeudenmukaiselta?

 8. Maailma vain naisille

  Teit aika pitkän jutun vain alleviivataksesi yhtä oleellista kohtaa:
  ”Kulisseissa toimintaa kuitenkin perustellaan harrastustoimintana, äijien saunaporukoina ja hauskanpitojenginä, jonka dynamiikka toimii parhaiten, kun mukana on vain miehiä. Miehillä on kuulemma hauskempaa, miehet ovat mutkattomampia, toimintaan sitoudutaan paremmin, kun voidaan olla vain miesporukalla.”

  Minusta tämä, oman itsesi esille saamiseksi aiheuttamasi ”some-kampanja” on oikein hyvä todiste siitä, että ainakaan helpommaksi tuon jengin elämä ei olisi muuttunut jos olisivat sinut tai aatetoverisi ottaneet mukaan ryhmäänsä.

  ”Kuulostaako tämä kenenkään muun mielestä ongelmalliselta?” – ei teitä taida montaa olla, mutta äänekkäitä te olette.

  Menestystä taisteluusi tuulimyllyjä vastaan

  1. Emmi Nuorgam

   Toisin kuin ilmeisesti sinä, minä toivoisin, että tässä maailmassa olisi yhtäläisesti tilaa kaikille.

 9. Minde R

  Tiedän menestyviä liikenaisia Pirkanmaan alueelta, jotka olisivat halunneet olla osana merkittävää bisnes-verkostoitumista TNKK:ssa. Suoraan on sanottu jäsenten kautta että ei onnistu: vaikka menestyt ja on meriittejä, niin olet nainen. Että sori. Ihanaa että olet ottanut tämän asian esille ja puhut siitä rehellisen rohkeasti. Itse olen kyllä sitä mieltä, että vastalauseena naiset voisivat perustaa ihan oman verkostoitumis-kerhon myös, johon tietenkin voidaan ottaa miehiä mukaan, joille on fine olla naisten kanssa samoissa seuroissa. Kuka haluaa olla osana TNKK:n ideologiaa, jos arvot on noin low? En minä ainakaan.

  1. Emmi Nuorgam

   Tampereella on onneksi muitakin nuorkauppakamareita, jos siihen toimintaan haluaa mukaan! Itse kuulun Tammerkosken Nuorkauppakamariin, sen lisäksi Pirkanmaan Nuorkauppakamari ja JCI United on vaihtoehtoja. Itse koen ongelmallisimmaksi sen, että kun puhutaan Tampereen nuorkauppakamarista, leimataan sillä nimenomaan Tampere ja annetaan sellainen signaali, että tälläinen meininki Tampereella nyt vain on. Naisyrittäjien verkosto on kyllä ollut mielessä – sellainen, josta löytäisi samanhenkisiä ihmisiä ja joiden liiketoiminta aidosti tukisi toisia!

  2. Simo

   Mikä estää perustamasta?

 10. Savusuolaa, Janica

  Minulla ei ole mitään naisten ja miesten sauna-, urheilu- bisnes- tms. verkostoja vastaan, jos niitä markkinoidaan ihan avoimesti miesten tai naisten ryhminä. Sen sijaan on täysin eri asia markkinoida organisaatiota yleisenä pirkanmaalaisena nuorkauppakamarina, jos kyseessä on miesten nuorkauppakamari? Ja kun organisaatio itse ei näköjään pysty keskustelemaan tästä aiheesta avoimesti, he taitavat kokea itsekin, että nyt ei homma mene ihan putkeen, mutta selkärankaa sen myöntämiseen ei näköjään ole. Missä ovat ne kuuluisat pallit?

 11. Savusuolaa Janica

  Aloin vielä miettiä tätä, että miehillä on automaattisesti muka rennompaa ja hauskempaa keskenään kuin naisten kanssa. Ymmärrän, että esim. isyyteen, äitiyteen, ehkä parisuhteen syntymiseen ja kariutumiseenkin liittyvistä jutuista voi olla helpompi puhua oman sukupuolen kanssa. Jos mä vaikka haluan puida imetystä, niin ei siinä mies voi kauheasti kokemuksiini samaistua. Mutta bisnes, saunominen, ryypiskely, ihmisiin tutustuminen. En vain tajua. Mulla on aina ollut paljon miesfrendejä, joiden kanssa käyn kaljalla ja syömässä. Tilitetään työhommia, ihmissuhteita ja ties mitä, heitetään mauttomia vitsejä. Viihdyn hyvin myös ainoana naisena miesporukoissa, ja joskus lähden bisselle ihan mieheni kavereiden kanssa. Ehkä mä sitten olen mies, mutta en vain tajua asiaa itse. Olen kokenut puheet naisten tiukkapipoisesta kaakatuksesta aina tosi vieraiksi, koska omassa ystäväpiirissäni on naisia ja miehiä niin laidasta laitaan, kaikenlaisia persoonia, hyvää bissejengiä kaikki. Sukupuolta enemmän kaverisuhteiden muodostumiseen on vaikuttanut esim. se, olemmeko opiskelleet tai olleet duunissa samoissa paikoissa.

 12. tutkija

  Tämä on ollut äärimmäisen mielenkiintoinen ”kohu” ja olen koittanut ymmärtää mistä tässä on kyse. Jatkan pohdiskelua ja mielipiteeni muodostamista kysymällä, onko tämä toiminta siis OK: http://www.rtsf.fi/

  Kuvauksessa sanotaan suoraan ”Round Table on nuorten miesten kansainvälinen palvelujärjestö. Kansallisen Round Table- järjestön muodostavat klubit.” Eli ovat suorasanaisesti miesten järjestö. Onko tämä OK, vähän parempi, vai yhtä huono? Tämä on siis ihan aito kysymys. RTSF:llähän on myös vastaava naisjärjestö, mikä olisi kai hyvä juttu ellei arvot olisi 60-luvulta 🙂 (miehillä omaksu ja kehity, naisilla ystävällisyys ja palvelualttius..)

  1. Emmi Nuorgam

   En tunne Round Table -organisaatiota kovin hyvin, mutta olen käsittänyt, että varsinkin pienillä paikkakunnilla nämä ovat miesten järjestöjä ja vain vaimot pääsevät mukaan toimintaan. Arvomaailma on nimenomaan suoraan 60-luvulta, joten hiukan vaikea nähdä sitäkään organisaatiota erityisen tasa-arvoisena ja yhdenvertaisena.

   1. tutkija

    Kiitos vastauksesta, näin se taitaa olla. Ja jos naisten järjestöön pääsee mukaan vain naiset, sulkee se taas osan ihmisiä ulkopuolelle. Siitä tavallaan päästään aasinsillalla siihen, että kun toiminta ei ole tasa-arvoista ja yhdenvertaista, pitäisi toimintaa avata myös muille. Mutta mikä lähtökohtainen oikeus meillä on vaatia pääsyä tuohon ”vain vaimoille” kerhoon yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon nimissä, eikö heillä ole oikeus pyörittää sellaista kerhoa jos huvittaa? Yritän kai sanoa, että eikai tasa-arvoinen yhteiskunta tarkoita sitä, että kaikilla on oikeus osallistua kaikkeen? Mietin omalta kohdalta, että haluaisin kovasti liittyä nuorkauppakamaritoimintaan ja verkostoitua paikkakunnallani vaikuttavien ihmisten kanssa, mutta olen yli 40 vuotias – tuntuu pahalta, sillä olen nuorekas ja yrityksessäni kaikki muut ovat lähempänä 30v kuin 40v. Silti iän perusteella minut rajataan ulos tästä järjestöstä (johon siis sinäkin ilmeisesti kuulut?). Olisiko minulla siis oltava oikeus osallistua toimintaan? Tiedän että kärjistän hiukan, mutta yritän siis edelleen sisäistää tätä asiaa.
    Jos ”yhteiskunnallisia mies/naisjärjestöjä” miettii hieman laajemmasta vinkkelistä, on asiassa vaikea nähdä peikkoja. Jos tavoitteena on ”yhteinen hyvä” (mitä ikinä se tarkoittaakin), on hassua että tässä tapauksessa se on ”väärin sammutettu”. Eli jos kerätään vaikka joulupatakeräyksellä rahaa köyhille, se on hieno homma ja erittäin kannatettavaa, eikö vain! Ja jos mukaan tulee yksi toimija lisää, joka haluaa kantaa kortensa kekoon se on vielä hienompaa! Jos tämä yksi toimija koostukin vain yhden sukupuolen edustajista, se kuitenkin muuttuu jotenkin mystisesti kaiken pahan ruummilistumaksi ja koko konteksti ja keskustelun sävy kääntyy siihen, että tämä järjestö on läpeensä paha (olen koittanut lukea kaikkia tnkk/allmalepanel keskustelut läpi ja yhdessäkään ei ole sanallakaan puhuttu positiivisista vaikutuksista). No, nyt ehkä jo eksyin aiheesta, mutta tämä on vain niin kovin mielenkiintoista – toisella puolella silmitöntä kiihkoa ja toisella puolella täydellinen radiohiljaisuus. Niinkuin niin usein, se ”totuus” taitaa olla jossain keskellä 🙂

    1. Emmi Nuorgam

     ”Pahan ruumiillistuma” ja ”silmitöntä raivoa”? Mistä vedät näitä johtopäätöksiä?

     En myöskään ymmärrä rinnastuksia joulupatakeräykseen tai muihin. Saanko kysyä, että minkä alan tutkija olet? Olisi hienoa, jos voisit esiintyä omalla nimelläsi – tutkijan ammatissa aiempi tutkijatausta tuo kontekstia tekstille.

     Kuten tekstissäkin kerroin, on ongelmallista, jos toisia sukupuolia syrjiviä järjestöjä tai organisaatioita syntyy alalle, jolla kyseinen sukupuoli on yliedustettuna. En esimerkiksi näe, että naisyhdistykselle olisi tarvetta hoitoalalla – sen sijaan miesnäkökulman edistäminen ja varsinkin heihin liitettyjen stereotypioiden esiintuominen voisi olla hyvinkin perusteltua (tokikaan en toimi hoitoalalla, joten varma en voi olla).

     Suomen lainsäädännön, tai viime kädessä EU-lainsäädännön, huomioon ottavia yhdistyksiä saa perustaa kuka tahansa. Tässä ei kukaan ole kieltänyt näitä yhdistyksiä tai viemässä vaimokerhoilta oikeutta kokoontua, kyseenalaistan vain toiminnan tasa-arvonäkökulman. Jos sellaista ei ole tarkoituskaan edistää, on yhdistyksen toiminta nähdäkseni kyseenalaista enkä itse haluaisi tukea sitä. Myös toiminnan yhteiskunnallinen painoarvo pitää tunnistaa: futsal-joukkue, kudontakerho tai improvisaatioteatteriryhmä ei paini samassa sarjassa kuin Nuorkauppakamaritoiminta. Tai jos painii, niin silloin kamaritoiminnan on syytä tarkastella viestintäänsä.

 13. tutkija

  edit: piti ekaan lauseeseen kirjoittaa ”jos naistenjärjestöön pääsee vai vaimot”

  1. tutkija

   pahoittelut nimimerkistä, tutkin asiaa omaksi iloksi. En viitannut noilla lainauksilla sinun teksteihisi, jotka järjestäen on hyvin argumentoituja ja kivasti kirjoitettuja. Selailin facebookissa ja twitterissä tätä aihetta ja siellä esimerkiksi nämä nuorkauppakamarin herrakerhon jäsenet haukutaan ulkonäköä myöden.

   Mutta kiitos vastauksista, sain muodostettua asiasta mielipiteeni 🙂

 14. -K-

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Vaikea uskoa miten Suomikin voi olla vielä monissa asioissa niin vanhanaikainen.

 15. ST

  Tärkeä aihe. Tamperelta lähtöisin olevana olen pitkään ihmetellyt TNKK:n toimintaa, koska naisten jäsenyyden evääminen on ainakin epävirallisissa yhteyksissä tullut ilmi monen TNKKlaisen suusta, ihan suoraan. Eli kyseessä on linjaus, jota ilmeisesti ei kuitenkaan mainita missään virallisissa yhteyksissä.

  Ja minä olen kysynyt ihan suoraa järjestön sen aikaiselta varapuheenjohtajalta että, miksi naisia ei oteta jäseneksi.

  TNKK toimintaa läheltä seuranneena olen huomannut että kyseinen järjestö epävirallisesti perustelee sen sillä, että naisten osallistuminen vahingoittaa yhdistyksen toimintaa. Erään TNKK:n jäsenaktiivin mukaan naisten jäsenyys johtaa tehottomuuteen ja TNKK:n menestys perustuu osittain siihen, että asioista päätetään ”miesten kesken”. Asenteet naisia kohtaan ovat kyseisessä järjestössä ovat vähintäänkin kyseenalaisia, eikä toisien sukupuolen sulkemisesta ulkopuolelle nähdä selvästikään negatiivisesti.

  Tiedän myös useita liike-elämässä menestyneitä naisia Pirkanmaalta, joita ei ole TNKK:n jäseneksi hyväksytty.

 16. Savusuolaa Janica

  Nimimerkki Tutkija esitti edellä, että myös nuorkauppakamaritoiminnan voidaan ajatella syrjivän yli 40-vuotiaita. Öööö. Sen nimihän on juuri ikärajan vuoksi NUORkauppakamari, ja ikäraja ilmoitetaan ja perustellaan kamarien säännöissä.

  En ole perehtynyt kauppakamaritoimintaan, mutta mietin tässä sitäkin, että on aika kyseenalaista, jos TNKK markkinoi itseään yleisenä nuorkauppakamarina ja sitä myös rahoitetaan tällä perusteella. Tietävätkö kaikki kyseisen kamarin toimintaa tukevat yritykset ja mahdollisesti jokin kauppakamarien valtakunnallinen katto-organisaatio, että kyse on oikeasti vain miesten bisnesporukasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *