Opetukselliset lastenohjelmat – hätävarjelun liioittelua?

Kaupallinen Yhteistyö: Ryhmä Hau

Muistatteko ajan ennen lapsia? Kaikki ne ajatukset, joissa omat lapset eivät ainakaan katso televisiota ja jos katsovat, niin kyseessä on vain laadukkaita, suomalaisia, kasvattavia ja opettavia animaatioita. Ei Disneyta, ei mitään kaupallista, ei krääsää eikä varsinkaan ärsyttäviä tunnarijollotuksia. Minä muistan.

Oi miten kipeästi muistankaan kaikki ne ajatukset älykkäämmästä kasvattamisesta – nolottaa pelkkä ajatuskin. Sittemmin olen tietysti luopunut näistä, kuten kaikista muistakin periaatteista, ja alkanut tavalliseksi pullamössövanhemmaksi, jonka lapset katsovat telkkarista ihan-minkä-tahansa lastenohjelman, älykkyydestä ja laadukkuudesta viis.

Olen kuitenkin koittanut pitää kiinni siitä, että katson lastenohjelmia yhdessä lasten kanssa ainakin silloin tällöin. Pääasiassa kaikki uudet ohjelmat – erityisesti Netflixistä – koitan tsekata heti yhdessä ja kaikista kamalinta sontaa sisältäviä ohjelmat menevät kiellettyjen listalle. Viimeaikoina kaikki sellaiset ohjelmat, joissa seikkailee isopäinen nukke ja joiden sisältö keskittyy lähinnä vaatteiden vaihtamiseen, on päätyneet tälle listalle.

Onnekseni meidän lasten suosikit on kuitenkin edelleen Pikku Kakkosen ohjelmia – tuttuja ja jokseenkin turvallisia. Risto Räppääjä ja Viileä Venla on viime aikoina syrjäyttänyt Frozenin ja hellyyttäviin ”OMG!” -huutoihin on jo ehtinyt tottua. Yksi pidempiaikainen suosikki on Ryhmä Hau – kuten varmaan tuhansissa muissakin perheissä.

Pakko myöntää, että aluksi Ryhmä Hau vaati äidiltä vähän sulattelemista. En edelleenkään ole ihan varauksettoman onnellinen siitä, että ohjelmassa on viisi poikasankari ja vain yksi tyttö, mutta toisaalta ohjelmassa on paljon muita hyviä hahmoja. Juuri tänään aamulla katselimme jaksoa, jossa sekä pormestari että maanviljelijä olivat naisia ja on virkistävää nähdä, miten ennakkoluulottomasti ohjelmassa sekoitellaan perinteisiä sukupuolirooleja.

Roolien lisäksi arvostan myös kovasti Ryhmä Haun viestiä: aina pitää olla valmis auttamaan ja jeesaamaan, kun joku tarvitsee apua.

Ryhmä Hau

Väittelin itseasiassa vähän aika sitten siitä, pitääkö lastenohjelmissa olla opetuksellista sisältöä vai ei. Väittelykumppanini oli sitä mieltä, että lapsillakin on oikeus viihteeseen, jossa ei tuputeta mitään ideologiaa, mutta itse olin täysin eri mieltä. Lapsilla on oikeus viihteeseen – kyllä – mutta lapset myös ovat todella alttiita kaikenlaisille vaikutuksille. Tuntuu hölmöltä olla käyttämättä hyväksi jokaista tilannetta, jossa lapsille voidaan opettaa jotain. Viikon ajan meillä on esimerkiksi juteltu todella paljon siitä, miksi Samppa karkasi kotoa ja miten karkaaminen lopulta ratkesi. Lastenohjelmathan on ihan loistava tapa ottaa puheeksi hankalia asioita ja jutella niiden herättämistä ajatuksista lasten kanssa.

Eikä se Ryhmä Haun kohdalla ainakaan haittaa, että teema on nimenomaan auttaminen. On aika hitokseen paljon helpompaa houkutella lapset siivoamaan keittiötä tai laittamaan pyykkejä, kun auttamishetket voi nivoa lastenohjelmaan. Usein saatamme esimerkiksi jakaa eri roolit ja sitten näiden avulla suorittaa tylsiä tehtäviä. On kuulkaa aikuisellekin paljon motivoivampaa pelastaa pingviinejä kuin laittaa astioita tiskikoneeseen!

ryhmahau-vainu

Tämän yhteistyön puitteissa lapset sai kokeiltavaksi uuden Ryhmä Haun Hau-vaunun, jonka kyytiin kaikkien pentujen ajoneuvot mahtuu. En muista, että lapset olisi koskaan olleet niin innoissaan mistään saamastaan lelusta – en tosin tiedä, että oliko erityisen fiksu veto kertoa lapsille, että lastenohjelmat voi muuttua ihan oikeiksi leluiksi. Joululahjalistalla oli ennen tätä vain sammakko ja radio-ohjattava auto, mutta nyt sinne on alkanut tipahdella jos jonkinlaista Kajaa, Samppaa ja Rikua..

Sain myös toisen paketin arvottavaksi teidän kesken ja tuo arvonta alkaa ensi viikolla Instagram-tililläni, kannattaa siis laittaa se seurantaan! Paketin sisältö näkyy kokonaisuudessaan täällä ja se sisältää siis Hau-vaunun, kaksi figuuria, pehmolelun ja oman pentubadgen lapsille.

ryhmahau-badge

Ollaanko teillä ihan huumassa Ryhmä Hausta? Entä mitä mieltä olette, onko opetuksellisissa lastenohjelmissa teistä mistään järkeä?

5 comments

 1. Anu

  Vähän vastaavaan genreen kuuluu liikuttavat lastenohjelmat kuten Puu fu Tom ja Touhukkaat, joita myös helposti kritisoidaan sillä että parempi olisi viettää sekin aika ulkona oikeasti liikkumassa. Itse kuitenkin näen sen, että viihteeseen paketoidaan hyötyä vain hyvänä asiana, koska kuten itsekin kirjoitit niin jokainen mahdollisuus vaikuttaa on tarpeena. Ja koska nuo lapset nyt on sellaisia sieniä imemään kaiken uuden opin niin parempi nyt kai että oppivat jotain hyödyllisempää kuin yksisilmäistä hölötystä. Meillä esim. vuosien innokas Oktonauttifanitus on pitänyt huolta siitä, että perheemme tietää aivan tolkuttomasti meribiologiasta.

 2. niina

  Ryhmä Hausta tykkää meilläkin sekä lapsi että vanhemmat! Toki joo koirista tosiaan muut on poikia paitsi Kaja ja se satunnaisesti vieraileva Halti, mutta tykkään siitä että tytötkin on sankareita siinä missä pojat. Ja tosiaan se auttaminen on superjees kantavana teemana.

 3. Wewwaton

  Ollaan! 4 ja 2v. Tytöt on molemmat kovia faneja. Se oli ensimmäinen ohjelma mitä kuopus halusi katsoa jo reilu puoli vuotta sitten, kiipesi sohvalle istumaan ja sitten vaativa ”yhmä au, yhmä au!!”. Nyt leikkivät jo yhdessä niillä pienillä figuureilla mutta Rikun ja Haltin puuttuminen harmittaa päivittäin.

  Ja kyllä minäkin olen yrittänyt pitää kiinni siitä, että niin kauan kun Pikku kakkosen tarjonta kelpaa, meillä ei tarjota edes mitään muuta. Ne kun on pääsääntöisesti (ainakin minun mielestäni) tehty lapsille, ei tytöille tai pojille. Toki frozen on kovassa huudossa mutta muuten prinsessaohjelmat eivät kiinnosta läheskään yhtä paljoa kuin ryhmä hau tai fluugalaiset (siinäpä loistava ohjelma, kannattaa tutustua). Jossain vaiheessa meilläkin yritettiin katsoa netflixistä Sakua ja Vaakkua, mutta äiti ei kestänyt sitä huonoa käännöstä…

  Ps. Milloin muuten lasten Areenaan saadaan chromecastin kuvake? Terveisiä vain Ylelle…

 4. Minna

  Meillä 5v, 4v ja 2v ovat ihan ryhmä haun superfaneja ja koen että ohjelma on kyllä hyvä ja opettavainen. Ja lapset jatkavat hienosti jakson jälkeen leikkejä keskenään. Mutta ajattelen itse kyllä että tyttöjä on porukassa kaksi koska Halti on lasten leikeissä aina mukana ja hyvin suosittu vaikkei jokaisessa jaksossa näykään. Toki pojat on silti enemmistönä mutta kaksi tyttöä yhden sijaan tasoittaa hieman.

  1. emminuorgam

   Kaksi tyttöä ei kokonaiskuvassa ole vielä riittävästi: lastenohjelmien sankarit ovat niin poikavoittoisia, että en olisi tyytyväinen, vaikka Ryhmä Haussa tyttöjä olisi viisi. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *