Vegaanihaaste

Joululomalla on ollut aikaa. Esimerkiksi juoda viiniä ja ajatella, tai ainakin ajatella juovansa viiniä. Viinipäissään sitä on myös vaikutuksille kovin altis – olen FB- tai instamainoksen vuoksi tilannut kengät, ostanut lentoliput ja ilmoittautunut burleskikurssille. Tilanne eskaloitui Joulupäivänä maailman ällöttävimmän pallokinkun jälkeen, kun naapurini postasi someen jutun vegaanihaasteesta. Klikkasin ja kas vain, olin ilmoittautunut mukaan vegaanihaasteeseen.

Ilmoittautumisen taustalla ei siis ollut mitään suurempaa, maailman syntyyn tai olemassaolon tarkoitukseen liittyvää agendaa. Lähinnä ehkä uteliaisuus: maistelin jouluna siskoni vegaaniversioita jouluruuista ja jäin noiden jälkeen miettimään, että voisiko vegaaniruoka olla aidosti pääosin hyvää. Porkkala oli ihan ok, mutta kylmäsavulohineurootikkona koin sen vertaamisen loheen hiukan loukkaavana. Seitanin koostumuksesta en oikein innostunut, eikä aiemmin maistelemani tofu ole koskaan ollut hyvää (lisäksi sen koostumus on koostumusongelmaiselle kertakaikkiaan ylitsepääsemätön).

Haasteen inspiroijana toimi siis oikeastaan ruuan rakastaminen ja addiktioni hyvään ruokaan. Myönnän suhtautuvani vegaaniruokaan varauksella ja olevani joidenkin asioiden suhteen nirso. Vasta muutama vuosi sitten opin syömään ylipäänsä kasvisruokaa – siihen saakkahan olin pitänyt kasvisruokaa yksiselitteisesti huonona. Lisäksi rakkaussuhteeni juustoon, kalaan ja turkkilaiseen jugurttiin on tuntunut liian voimakkaalta, jotta voisin niitä hylätä.

Samaan aikaan en kuitenkaan usko, että yhä useampi vegaaniksi ryhtyvä söisi vapaaehtoisesti vain huonoa ruokaa – herkkuja on siis oltava tarjolla myös vegaanisena! Haluan siis ennenkaikkea haasteen aikana haastaa itseni ja omat ruokailutottumukseni: ravintoloista on helppo löytää herkullista sekaruokavalioon sopivaa ruokaa, mutta miten käy, kun alkaa tutkia ruoka-ainemerkintöjä tarkemmin? Esimakua sain tänään Pirkkalan HopLopin avajaisissa, kun koko ravintolan ainoa vegaaninen vaihtoehto oli kanasalaatti ilman kanaa.

En kuitenkaan aio suhtautua haasteeseen liian spartalaisesti ja kurjistaa elämääni tieten tahtoen. Esimerkiksi kuuden Pendolinossa en todellakaan jätä aamukahvia väliin, jos (ja todennäköisesti kun) junasta ei löydy kasvimaitoa. En myöskään aio kieltäytyä jonkun muun tarjoamasta ruuasta, jos ainoa vaihtoehto sisältää jotain eläinperäistä, saati heittää roskiin jääkaapissa tällä hetkellä olevaa raejuustoa tai eilen K-Marketin hävikkilaatikosta pelastettuja mozzarelloja.

Sen sijaan aion valita vegaanisia vaihtoehtoja eläinperäisten tuotteiden sijaan. Turkkijugurtin sijasta ostin kaurajugurttia ja kahvimaidoksi iKaffea (jonka maku on itseasiassa vähän kitkerä makuuni, osaisiko joku suositella parempaa?). Kodin ruokalista muuttuu ainakin pääosin vegaaniseksi tämän kuukauden ajaksi, mutta lapset ja mies syökööt muualla mitä syövät. Koitan myös pyristellä eroon joka-aamuisesta reissumies+oivariini+oltermanni -yhdistelmästä ja korvata leivänpääliset vegaanisilla vaihtoehdoilla. Onneksi monet meidän arkiruokasuosikeista on itseasiassa jo valmiiksi vegaanisia tai ainakin helposti veganisoitavissa: falafelit ja couscous, pitaleivät ja arkihampparit, chili sin carne ja kasvispasta, eli ihan pystymetsästä tähän ei ryhdytä.

Jos nyt joku siellä ruudun takana miettii, että miksi ihmeessä Vegaanihaaste, mihin sitä muka tarvitaan, niin hyvin yksinkertaisesti helppouden vuoksi. Vegaanihaaste lähettää joka päivä uutiskirjeen, johon on koottu helppoja vegaanisia reseptejä sekä vinkkejä arkivalintojen helpottamiseksi. Itselleni esimerkiksi tämän päivän uutiskirjeessä esitellyt vegaaniset tuorejuustot ovat ihan lottovoitto, eikä todellakaan yhtään haittaa, että kirjoiden mukana saa vaikka kokonaisen ostoslistan ja arkiruokien reseptit valmiina.

Tähän saakka olen myös tykännyt siitä, etteivät kirjeet syyllistä ja huuda murhaa joka käänteessä, vaan päinvastoin, niiden viesti on todella kannustava. Syksyinen selkkaus ruokavalioihin liittyen on vielä todella tuoreessa muistissa ja pelkäsin, että myös Vegaanihaaste lähestyy asiaa syyllistämisen kautta. Eli terkut Vegaanihaasteelle, ainakin vielä on todella kiva olla mukana!

Onko joku muu lähtenyt tähän mukaan? Olisi kiva kuulla, miksi olette mukana haasteessa ja millaisin odotuksin olette liikkeellä? Täällä on tarjolla ainakin rutkasti vertaistukea vaikeisiin juustonhimokohtauksiin ja todennäköisesti laihdutuskuureista tuttuja herkkupäiviä, jolloin hedonismi menee aatteen edelle. Mutta hei, inhimillisen pienin askelein kohti muutosta, eikö niin?

20 comments

 1. Anu

  Minä olen haasteessa mukana. Meillä on jo kotona pitkään syöty hyvin kasvisvoittoisesti ja nyt päätin että on aika kokeilla miltä vegaanius tuntuu.

  1. emminuorgam

   Jes, mahtava juttu! Kerrohan sitten, kuinka käy 🙂

 2. Veema

  Alpron Soya for professionals! Sen olemme kokeilujen jälkeen todenneet parhaaksi kahvimaidoksi. Myös mantelimaito on hyvää, mutta toi sopii vielä paremmin.
  Ja me olemme myös todenneet, että oatlyn kaurakerma on ihan mahtavaa! Olemme itse asiassa korvanneet ruokakerman sillä kokonaan, kun on sopinut ruokiin niin hyvin.
  Meillä on ollut tavoitteena pysyvä muutos kohti vähemmän eläinkunnan tuotteita. Täysin vegaaniksi en nyt pysty, mutta mahdollisimman vähäiseksi käyttö. Vaikein on kyllä ehdottomasti juusto. Olemme kokeilleet niin vegaanista fetajuustoa, tuorejuustoa kuin leivänpäällysjuustoakin. Vaikea kyllä tottua niiden makuun. Vegaanisessa jugurtissa taas harmitti sokerin korkea määrä. Maitoa meille ei kuitenkaan ole ostettu kesästä lähtien, eikä kermaa. Ja arkikäytössä liha korvattu härkiksellä, härkäpavuilla yms pavuilla ja nyhtiksellä. Niillä pääsee jo pitkälle 🙂

  1. emminuorgam

   Mulla on vähän tuo sama kokemus juustoista, mutta aion nyt kuitenkin kokeilla – jonkun niistä ON VAAN PAKKO olla hyvää! Mietin myös tuota sokeria, kun tutkiskelin niiden Alprojen ja muiden ravintoarvoja. Onkohan sitä sokeria jostain syystä pakko lisätä ihan hirväesti vegetuotteisiin? Oletko löytynyt jonkun hyvän, paksun ja sokerittoman?

   1. Matilda

    Englannissa ainakin myydään sojaden soijajugurtteja, joista ainakaan siinä maustamattomassa ei ole lisättyä sokeria. Ne on valmistettu Ranskassa, ja muistaakseni käytetty soija itsessään on luomuna Ranskassa kasvatettu. Ja makukin on kohdillaan!

   2. Veema

    Pakko tunnustaa tässä oma vajavaisuus – me kokeiltiin sitä kaurajugurttia ja se oli kaameaa. Ja alpron jugurteissa se sokerin määrä sitten harmitti. Joten jostain syystä kokeilut jäi siihen. Ratkaistiin asia vähän tylsästi – teemme pääosin marjoista, hedelmistä ja mantelimaidosta smoothieta, jugurttia taas vain poikkeusoloissa ja oikeana versiona. Mutta tuossa alla mainittua yosan kreikkalaista vois nyt taas innostua kokeileen 🙂 eli kiva, että sai itsekin uusia vinkkejä tässä.

 3. madde

  Pari päivää sitten pongasin yöjunan ravintolavaunun mehu+sämpylävitriinistä useemman purkin soijamaitoa.

  1. emminuorgam

   OHO! En olisi uskonut, täytyykin heti huomenna tutkia sämpylähylly ihan ajan kanssa. Kiva kun vinkkasit!

   1. madde

    Paluujunassa katsoin tarkemmin ja siinä vitriinissä oli Oatly kauramaitoa. Vegaanista enivei. Söin junassa kasviswokin ja se vaikutti vegaaniselta (ellei noodeleissa ollu munaa). Valitettavasti VR:n sivut ei kerro tarkemmin ravintolanvaunun tarjonnasta.

 4. Jenni

  Yosan Kreikkalainen on mielestäni paras maustamaton ja makeuttamaton vegaaninen jogurtti, suosittelen! On hyvin erilainen rakenteeltaan kuin muut Yosat.

  1. emminuorgam

   Kiitos, kuulostaa todella hyvältä! Juuri kokeilin jugurttikastiketta tuosta kaurajugurtista, mutta kauran maku löi kyllä ihan liian voimakkaasti läpi. Tämä seuraavaksi ostoslistalle!

   1. Smiley

    Joo, tota kreikkalaista määkin suosittelen! Ehkä valuttamalla sitä yön yli sais paksumman ja sitä kautta aidomman koostumuksen. Oon käyttänyt tota tähän mennessä kermaviilin sijasta dipeissä (paljon hehkutettu Oatlyn kaurafraiche on musta ihan kamalaa) ja tsatsikin pohjana – toimi musta tosi hyvin eikä se oo koostumukseltaan just sellasta liimaa (mikä mulle ei nyt oo mikään kynnyskysymys, mut tiedän joillekin olevan) eikä siinä oo samanlaista pistävää jälkimakua kun normaalissa kaurajugussa. Mää voin kyllä syödä hyvillä mielin kaurajugurttia jugurttina, mutta just esim. dipin pohjana se on jostain syystä ihan kamalaa 😀

    Sit jos joskus lapset – tai mikset sääkin – haluaa herkutella jollain vegaanisella niin banaanijätski on maailman helpoin ja Oatlyn kaurasuklaajuoma! Mmmmmm <3 Sellasessa blogissa kun Urbaani Veganda on myös sairaan hyvän ja helpon vegaanisen jätskin ohje, jota oon käyttäny useemman kerran ja tehny ite siitä eri variaatioita, kuten esim. salmiakkijätskiä. Ihan sairaan hyvää. Jos joskus on kiire tai laiskottaa niin eineksistä vihikset (paljon parempia ku lihikset), Saarioisten uus vegaaninen roiskeläppä (parempaa ku mikään muu roiskeläppä) ja Hoviruoan karjalanpiirakat ja mustapapuhampparit on hyviä.

    Juustot on vaikee, koska epäilen minkään vegaanisen juuston maistuvan oikeesti juustolta, mutta musta Violife tekee parhaimman makuset. Niiden savujuusto ja se normaali Violife for pizza on mun vakkareita, mutta niitä – ja muitakin vegejuustoja – maistaessa kantsii olla vertaamatta niitä "oikeisiin" juustoihin vaan enemmänkin pitää niitä ihan omana juttunaan. Koska sitä ne on. Sheesen vegaaninen feta oli musta ihan kamalaa, sitä en voi suositella ja saman merkin homejuusto on saanu aika paljon kritiikkiä myös, mutta jotkut tykkää siitä sulatettuna esim. pitsan päällä. Mää en oo vielä raaskinu kokeilla, mutta ehkä joskus. Porlammin juuston ehdin testata kans, mutta se oli musta kovin mautonta ja ihmeen kuivaa koostumukseltaan, joten en osta uusiks. Violifen vegaaninen parmesaani on kuulemma kans hyvä, mutta koska en ite syö kauheesti mitään pastaruokia niin en oo sitä vielä ite kokeillu kun ei tulis kauheesti käyttöä. Näistä mun mielipiteistä huolimatta toivottavasti kumminkin uskallat ite rohkeesti kokeilla ja kertoo sit vaikka blogissa, että miltä ne sun suuhun maistu 🙂 Ties jos sää vaikka rakastutki siihen fetaan esimerkiks!

    Ainii ja tosta kreikkalaisesta jugurtista tuli mieleen viä, että muista si että sitä ei viä ooPrismojen valikoimissa vaan pelkissä K-kaupoissa! Mikä on ihan paskaa musta, mutta ehkä S-kaupatki viä ottaa sitä myyntiin joskus. Ainaki toivottavasti. Vähän on meinaan tyhmää mennä jonku yhen jugurtin takia toiseen kauppaan, mutta joskus on pakko.

    1. mmiu

     Ainakin Salet Tampereella ovat ryhtyneet päivittämään valikoimaansa asiakkaiden toiveesta – olen itse saanut omaan lähikauppaani myytäväksi ainakin kasvishernekeittoa, vihiksiä ja Risellan puuroriisiä. Kannattaa siis antaa palautetta 🙂

     1. emminuorgam

      Joo totta! Lisäksi Pirkanmaalla asuvat voivat täällä ehdottaa oman lähikauppansa valikoimasta halpuutettavia tuotteita – sillä voi saada vegetuotteiden hintaakin alas. Kriteerinä tosin on lähituote, eli ulkomaalaisia tuotteita ei pysty halpuuttamaan.
      T: Edustajiston jäsen 😛

    2. Ninna

     Tuo vegaaninen parmesaani on suunnilleen ainoa oikeasti hyvä vegejuusto. Violifen savujuustoke tulee hyvänä kakkosena, mutta kyllä nämä juustoasiat vegaaniksi siirtymisessä vaikein alue ehdottomasti on. Vain tottumisen kautta se meikäläisellä onnistui. Kaikki menee alas mutta en mä näillä jälkkäritarjotinta täyttäis

     1. Ninna

      Niin, ja oluthiivahiutaleet pelastaa juustonystävän vegeaikeet. Blendaa esim. auringonkukansiementen kanssa parmesanintyyppisesti käytettäväksi. On hyvää.

     2. emminuorgam

      Mä olen sitä parmesaania itseasiassa maistanut, mutta se oli kiistatta yksi elämäni karseimmista ruokaan liittyvistä kokemuksista. Onneksi löysin Sheesen tuorejuuston, joka on ihan sairaan hyvää ja ainakin toistaiseksi juustoton elämä sujuu ihan hyvin!

    3. emminuorgam

     Pitääkin laittaa heti tästä kreikkajugurtista viestiä, kiitos vinkistä!

 5. Mia

  Mahtavaa että olet mukana! Yosan kreikkalainen jogurtti on kyllä paras ja sokeriton. Olen niihin ihan koukussa. Violifen savunmakuinen juusto on yksi suosituimmista ja kehutuimmista ja mustakin se on paras kasvijuusto. Ja kaurakerma ehdottomasti ruuanlaitoissa. Suosittelen myös kokeilemaan esim. tätä herkkureseptiä (todella helppo valmistaa ja niin herkullista): kamomillankonditoria.com/2016/10/maapahkinavoijuustokakku.html Lisäksi suosittelen kokeilemaan vegaanisia juustopizzoja, esim. Kotipizzasta saa nykyisin paljon kehuttua Härkis-burgerpizzaa hyvällä vegaanijuustolla (ja minkä tahansa pizzan).

 6. iituliina

  Porlammin vegejuustoille peukku, eritoten se chili on leivän päällä aivan super! Ei mikään tulinen, mutta maistuu enemmän juustolta, kun Violifet ja Wilmersburgit. Ja musta kahviin paras mantelimaito. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *